Čo si myslíte o dani z podlažia?

lese
27. jún 2017

Ahojte dievcata (aj muzi :D), zhanam anonymne vyjadrenia ludi o chystanej dani z podlazia - kvoli clanku pre realitny portal.
Ak by ste mali chut vyjadrit sa, budem velmi vdacna.
Predpokladam, ze vsetky to "srdecne" vitame :D :D

Dakujem za pomoc

lilyianka
27. jún 2017

@lese je im asi musi pekne ......
My budeme platit 3x tolko...ak to prejde 😡

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinah
27. jún 2017

starí ľudia bývajú často sami bez detí /dospelých už/ v obrovských domoch,to majú teraz to podlažie zbúrať? debil,čo to vymyslel,vraj mame nízke poplatky čo sa EU týka...a platy máme aké? dôchodky aké?
mali by sme ísť do ulíc ....všetci ...to už je nenormálne čo sa tu deje...nás budú zdierať a sami kradnú bez hanby

mimla
28. jún 2017

Absurdnosti tohoto typu sa vždy vymýšľali, keď sa hľadal spôsob, ako ešte vytrieskať z ľudí peniaze. Malo to vplyv na charakter stavieb. Karol Róbert zaviedol daň od brány, teda sa platilo za vstup do hospodárstva. Takže začali vznikať stavby typu dva domy a medzi nimi jedna brána. Matej Korvín zaviedol daň z komína. Vtedy ľudia vymysleli systém, ako prepojiť viaceré vykurovacie telesá, ktoré vyústili do jedného komína. Ale jasné vymyslené to bolo oveľa skôr, ale vtedy podmienky umožnili aby sa tento systém šíril. Momentálne ma nič nenapadá, ale verím, že aj pri tejto dani ľudia prídu na niečo, čím to okašlú. Tiež by ma zaujímalo, ako zákon rieši termín"podlažie", nakoľko nie všetky domy majú klasicky zastavané celé podlažie. Existujú domy, ktoré sú podpivničené iba čiastočne, na povale majú len jednu izbu, alebo malú síce vysoký strop, ale namiesto podlažia je tam len pochoz a žiaden obytný priestor. Od kedy sú rôzne úrovne "podlažím", a kedy ide len o inú úroveň toho istého podlažia? A čo domy, ktoré majú projekt riešený medzipodlažiami? Dnes sa už stavia aj trochu netypicky a toto sa na to nedá úplne napasovať.

@janinah Nie, starí ľudia by mali svoje domy predať a ísť bývať do garzónky. A tí uvedomejší by mali iniciatívne poskákať pod vlak nezaťažovať systém svojimi dôchodkami a nákladnou zdravotnou starostlivosťou. A na mieste ich domov sa postavia pekné developerské projekty s jedným podlažím siahajúce za horizont. A pomedzi to všetko povedie cyklotrasa medzinárodného významu, ktorá bude viezť až k lepším zajtrajškom.

deltaa
28. jún 2017

ze uz nevedia ako z ludi vytlc dalsie peniaze do statnej kasy samozrejme zase na tom najhorsie budu dochodcovia

stuplicek33
28. jún 2017

Keď som to počula,čo zas vymysleli,nemusela som si ani kávu robiť!To čo má byt?!To chcú celkom,aby "chudoba"len platila a oni si platali dieri?Nemajú hanby! Človek za všetko musí platiť,dosť,že platíme nehorázne peniaze a ešte aj za poschodie?A ako to chcú rozratat?My sme 5 členna rodina,no neviem si to ani predstaviť.Cele je to zle! Človek keď niečo chce,musí si na to nasporiť,keď zomrie,tak znovu sa platí za to,čo nadobudol....Proste,toto je už vrchol všetkého!Môžeme čakať,že za pár rokov rozrataju koľko v priemere kyslíka spotrebuje človek a dajú nám aj to zaplatiť!Hanba,hanba im!!

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zajkula62
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lahela
29. jún 2017

mne sa to zdá spravodlivé / a máme poschodový dom /

sardinka336
29. jún 2017

@lahela tak plať ked sa ti to zdá spravodlivé, takých ako ty politici potrebuju aby ich mohli šklbat. ....mne sa to spravodlivé nezdá. V BA kde byvam kde sa uz dan z nehnutelnosti dvihala toť nedavno o zhruba 30%. Ročne je to nárast o skoro 15 eur! A teraz znova?
Vzdy su aj ine moznosti ako ziskat financie, ale to by naši ,,posranci,, museli ist ťažšou cestou...a šklbat roznych developerov, ktorí tu stavaju o 106, bohačov, škemrat o eurofondy a viac sa snazit. Jednoduchšie je šklbat ludi, ktorí zase sklonia hlavu.
Prečo by som mala platit dan z nehnutelnosti ktora je mojim osobným vlastnictvom, musim ju zveladovat, starat sa o nu, udrziavat ju....ked si chcem postavit dom tak platim dan zo mzdy, dan z uveru, uroky....platime dan z materiálu, ktorý sme pouzili na stavbu...a kazdy rok mame zase platit dan z toho z čoho sme uz dan aspon 2x zaplatili....Slovač bedač plať!! Tento zakon je z hlavy zilinskeho primatora Chomu...

sardinka336
29. jún 2017

@zajkula62 v akom zakone sa to piše? Ten zakon ešte neexistuje ...aspon si niečo ludia prečitajte o veci kym drisnete...Ulava pre seniorov a invalidov bude na zvážení miest a obcí, to ešte nie je doriešené. Mna nezaujima Rakusko kde nezijem. V BA sa uz tento rok dvihala dan z nehnutelnosti o cca 30 %....teraz sa dvihne znova...
30 euro neni vela? No na naše platy to je vela...zamestnanec dnes minie zo svojej mzdy lubovolne len dve pätiny....zvysok ide na dane a poplatky...kto ma ešte hypo tak aj toto si tam priratajme.
Slovač bedač tak vam treba, nech nas z kože zderu....

duun
29. jún 2017

Nuž.. ak by som mala mezonetový byt - cez dve podlažia s celkovou plochou 200 m2 v bytovom dome, zaplatím celú plochu - presne tak, ako platím za svoj malý byt celú plochu. Na m2 zastavanej plochy pod panelákom (ak spočítam všetky byt nad sebou v našom 7 podlažnom dome) to vychádza na cca 1,5€.

Chápem, platí to 7 rodín nad sebou atď. ale mesto má výťažnosť 180€ z plochy 120m2 = plochy rodinného domu. Teda daň cca 30€ v rodinnom dome je pre mesto stratou a zabezpečuje pre tých 7 rodín zhruba rovnaké služby - plocha kosenia, upratovania snehu, osvetlenie atď (smeti si platí každý za seba).

Tento zákon podľa mňa smerovali na tie novodobé háciendy, ktoré majú obrovské plochy a tu v Žiline sa rozťahujú po zeleni okolo mesta ako rakovina (googli heslá sprawl alebo sídelná kaša) - sám pán primátor má ale maslo na hlave, že dovolil mestu zastavať z nenažranosti po peniazoch aj plochy, ktoré mali ostať zelené.

Samozrejme je jasné, že je Slovensko plné starších ľudí v televízorových socíkovských domoch, kde obývajú iba jedno podlažie... otázkou je ako to ošetria (tie zľavy). Najmä nechali tie zľavy alibisticky na ZVÁŽENIE OBCI = ak je nenapapaný starosta alebo obec potrebuje prachy, ktoré jej štát nedáva = zľavy nebudú.

Ukameňujte ma - ale stále si myslím, že je to spravodlivé a môže to aspoň trochu zbrzdiť neúmerné stavanie obrovských víl a sídiel kde kade. Chápem, takí majú na zlaté kohútiky, tak zaplatia aj smiešnych pár stovák dane, ALE pôjde to, naivne dúfam do obce = pre všetkých. Teraz môžu mať haciendu na 4 podlažia a platia iba jedno.

sardinka336
29. jún 2017

@duun ty si kde došla k tým 1,5 eurám? V BA to na byt v Petržalke vychadza 15 eur ročne narast na dani z nehnutelnosti, ktore sa mimochodom uz dvihali, ludia platia hypoteky na tie kralikarne lebo inak by v zivote nebyvali samostatne, tam platia tiez uroky, dane z hypo ....Neumerne stavanie haciendy to nijako neovplyvni, nebud naivna...ktorá má viac ako jedno podlazie? ziadna... Ano, pojde to do obce a šafarit s tým bude starosta...
Tak mali danit tie haciendy...a nie plošne kazdeho bez rozmyslu. Pokial budeme ,,naivne verit,, a platit kazdu absurditu tak politici si mozu tlieskat akí sme sprostí...takých voličov potrebuju, ako ty...čo odkývu....

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
duun
29. jún 2017

@sardinka336 ide o m2. Ja platím 0,2€ za m2 bytu. Pri 7 podlažiach je m2 zastavanej plochy paneláka 0,2 x7 = 1,4€ - dala som zaokrúhlene 1,5€. Teda priemerný rodinný dom s plochou 120m2 by mal platiť 120x1,5=180€, AK by platil dane TAK, ako zaplatia nad sebou rodiny v paneláku. Platí menej samozrejme, hoci služby od mesta dostane rovnaké ako všetkých 7 rodín nad sebou v paneláku. V bytovom dome platím za CELÚ plochu, vrátane pivnice a podielu na spoločných častiach domu (schody, chodby..). Prečo je nespravodlivé, ak by rovnako za celú využívanú plochu zaplatil človek v rodinnom dome? Možno som podľa teba sprostý volič, čo odkýve, lebo teba sa to negatívne osobne dotkne, ale matematika nepustí. A ani to, ako sa začína stavať v mestách a okolo miest a devastuje sa krajina pre všetkých. Budeme fungovať ako nekonečné americké predmestia iba preto, lebo každý sa chce vysťahovať z mesta do rodinného domu? Ja bývam v paneláku, za byt som zaplatila (tiež s daňou), platím dane z celej plochy, platím za úver, platím za opravy, platím údržbu, platím úver na zateplenie, platím úver za výmenu inžinierskych sietí = PRESNE to isté, čo ty v rodinnom dome. A odkedy som sa nasťahovala pred 8 rokmi, tak sa mi dane zdvihli o 50%.

Rozkrádanie daní je druhá téma, to je bez debaty

sardinka336
29. jún 2017

@zltyslonik sak nech platia ,,telce,, ked im je to spravodlive...tam navolili idiotov lebo tento zakon je z dielne primatora Ziliny Chomu....a nam tu idu vypravat ako je to spravodlive, šak nech Zilinčania platia...my v BA tu mame svoje bremena, Nesrovnal nam zvyšil dane nedavno a tu budu vychodniari hovorit o spravodlivosti. Nesrovnal mal kazde auto s inou ,,ešpezetkou,,, ako je BA, BL....danit...parkuju tu zadarmo pri panelakoch, dane z aut idu do ich obci...ked sme pri tej ,,spravodlivosti,, a hned by mal Nesrovnal prijem do kasy...ale nejdem sa rozčulovat hned ,,zrána,,. Slepačáren toto...

sardinka336
29. jún 2017

@duun zlatá moja....tu v BA nestoji meter štvorcovy 2 centy....citujem : V súčasnosti obyvatelia Bratislavy platia za domy od necelých 50 centov do vyše 60 centov za každý začatý štvorcový meter. Príplatok za podlažie je tu vo výške 0,33 eu.....
Tak o čom točíš?
za opravy a uver platiš do spoločneho fondu oprav alikvotnu čiastku, nefinancuješ ho sama ako ludia v domoch. Takze doštuduj si matematiku, resp. pracuj s inymi ciframi, lebo pracuješ s inymi čiastkami v Ziline či v kerej marii to byvas a v inej pracuješ v BA ...

duun
29. jún 2017

:D do jednoho vreca s nami, slépkami žilinskými, či volíš, čo volíš, nech argumentuješ pokojne a logicky 🙂. Inak, keď už sme v Žiline vyhodňare, tak pridám jeden vtip, aby sme sa nerozčuľovali zrána:

"Rok 2020, niekde, kde bola Bratislava: V jaskyni sedí otrhaný špinavý muž a pri ohníku rozpráva deťom: ... a jedného dna sa východniari po sviatkoch už do Bratislavy nevrátili.."

0,2€ = 20 centov. Jasné chápem, Žilina má nižšie dane. Platím alikvótnu čiastku rovnú časti potrubia/schodiska, fasády =tak ako by na mňa pripadala v rodinnom dome.

sardinka336
29. jún 2017

@duun logicky určite neargumentuješ. V panelaku kdesi v ,,Hornej Marikovej,, mas uplne ine vydavky ako v BA...porovnavat metre štvorcove dvoch odlišných miest je absurdne. Ked budem platit 20 centov za kazdy začaty meter tak potom mi to moze byt jedno.......lenze ja dojdem k sume 20 eur a viac, Tak sa nečuduj ze to tu nás ,,paštekarov,, rozčuluje takáto ,,matematika,,.

duun
29. jún 2017

"nefinancuješ ho sama ako ludia v domoch".. prečo by som mala platiť za celú panelákovú fasádu, ak mám iba jej alikvótnu časť? Rovnako je logické, že neplatím za celú strechu domu - možno platím menšiu plochu, na druhej strane zaplatím napr. oveľa viac potrubia a stúpačiek, ako by na mňa pripadlo v rodinnom dome. Naviac si žiaľ nemôžem opravu realizovať sama a úverovanie si taktiež nevyberiem sama, t.j. nie vždy je najvýhodnejšie. Každé bývanie má svoje klady aj zápory.
Neútočím na tvoju Bratislavu, neútočím na teba, neútočím na tvoje matematické schopnosti ani na teba osobne. Nie som "zlatá" 🙂

duun
29. jún 2017

Aj v Bratislave aj hocikde platia ľudia v bytových domoch viac na m2 zastavanej plochy = zisk mesta ako ľudia v rodinných domoch. Líši sa len suma. Na druhej strane líšia sa aj platové podmienky - vo Vranove zarobíš menej a menej platíš daní. Nie je to vždy spravodlivé a nie je to rovnomerné.

Ja ťa chápem - ale ide o tvoje osobné rozčúlenie nad tvojím konkrétnym problémom a v zásade si si tu prišla uľaviť ponadávaním si v spoločnosti rovnako naladených ľudí. Už ťa v tom nebudem rušiť.

sardinka336
29. jún 2017

@duun tak ked čítam take vyplody ako tvoje tak koho by to nechalo chladným. Tebe je to jedno ze zvyšuju dane, nám to nie je jedno lebo my tu platime pomaly aj vzduch čo dychame a dane nam zvyšovali nedavno a napr. pred domom nam nepatri chodnik, ktorý vlastnime, ale odhrnat v zime a udrziavat ho musime na vlastne naklady, lebo neviem zase aky absurdny zakon, o tom by sa dalo popisat kolko blbých nariadení a poplatkov tu mame..a teraz znova dáky nonsens. Ale tak asi mame byt spokojny podla teba a brat to ,,spravodlivo,,.

duun
29. jún 2017

Znovu ma urážaš. Na vysvetlenie - nie je mi jedno, čo kto kde zvyšuje za dane - nepodsúvaj mi názory, ktoré som nepovedala. Upratovanie chodníkov pod hrozbou pokuty v cudzom majetku považujem rovnako za absurdné a samozrejme upratujú ľudia na celom Slovensku podľa toho istého zákona. Povedala som svoj názor a logicky ho vysvetlila - bez emócií a bez toho, aby som nazvala tvoje odpovede "výplodmi". V argumentoch používaš parkovanie aj odpratávanie snehu, čiže mimo témy a sú to hrušky domiešané do jabĺk, len aby podporili tvoju ideu "ubližuje sa nám vo všetkom a všade a najmä tu v našom meste oveľa viac ako inde". Nauč sa prosím jasne argumentovať bez urážania protistrany v diskusii a ovládať svoje emócie. " Ale tak asi mame byt spokojny podla teba a brat to ,,spravodlivo,,." je už z tvojej strany jasné citové manipulovanie ostatných proti mne.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
duun
29. jún 2017

Nezabudlo sa, to sa "nechce vidieť". Vláde chýbajú peniaze (a teda nedostane od nej ani samospráva a je ponechaná nech rieši ako vie) - jasné, veď treba napríklad oddĺžiť zle riadené čierne diery - nemocnice. Čím ďalej, tým viac bude treba zdierať napríklad na odvodoch -kto zaplatí stále viac dôchodcov v pomere k mladším aktívnym pracujúcim. Idú sa takto zvýšiť zisky miest z daní, aby sa napr. mohli financovať sociálne nájomné byty - niekde/niekedy aj pre tých, ktorí už jeden byt pre nich zadarmo dostali a neplatili nájom/energie a dom zdevastovali až ho je nutné zbúrať alebo spadne sám. Ale na ulici ich nenecháte, lebo to je diskriminácia a ďalší problém v meste. Je veľa nespravodlivého. A žiaľ stále veľa ľudí, čo nadávajú, ALE voliť nepôjdu, keď sú akékoľvek voľby - hoci je to okrem protestov jediná (nedokonalá) možnosť ako sa legálne prejaviť.

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
duun
2. júl 2017

@zajkula62 .. a nakoniec je diskusia zbytočná 🙂 páni poslanci a poslankyne svoj vlastný návrh zákona už nepodporia. Argumentácia je síce oficiálne, aby sme neublížili ľuďom, ktorí si za socializmu postavili väčšie viacgeneračné domy, lebo sa tak stavalo, ale reálne ide znovu iba o to, aby neohrozili svoje politické korytá do budúcnosti.