Čo sa to s vami deje?

21. aug 2023

Ludia co sa to s vami deje..sama zloba,nenavist,neprajnost,urazky,vyhrazky..nehovoriac o fyzickych napadnutiach, ktore koncia vselijako... kolkokrat pozriem, napriklad na FB, tak to su urazky,nadavky,vysmech v skupinach.. v realnom zivote detto...ludia by sa vzajomne utopili v lyzicke vody a zavidia si pomaly aj choroby. A deti? Su na tom podobne.
Kam tento svet speje?

denisa244
21. aug 2023

hlavne, že majú cca 700 ľudí v priateľoch a na ulici sa ani nepozdravia.🙄

ckocka
21. aug 2023
jana_eyre_2
21. aug 2023

Len to ide dolu vodou, niekde je vrchol, ktorý už ľudstvo dosiahlo a teraz zase začína klesať.. je to tak dookola, raz bude zase lepšie.. ale úprimne, desí to aj mňa..

ckocka
21. aug 2023
226lenka
21. aug 2023

@denisa244 presne kvôli tomu som si vymazala z FB väčšinu priateľov, nechala som si len zopár najbližších a od niektorých tých vymazaných mi prišla správa že prečo som si ich vymazala.

triss83
21. aug 2023

Čo ti poviem, zdravý rozum chýba. Už nikto nechce rozum používať, kukne to Google a myslí si, že je múdry, inteligentný🤦. Nuž, nedostatkom informácií to nebude.
FB nemám,ani neplánujem volám ho žalobaba😉.

denisa244
21. aug 2023

@226lenka ja mám tam 60 priateľov, ale reálne s nimi komunikujem, nemám ani jedného s ktorým sa nestretávam.😉

hradnapani
21. aug 2023

vzdy to tak bolo, akurat to nebolo tak viditelne - socialne siete, mobily a spol. proste neboli, ale zloba, zavist, nevrazivost su tu odjakziva (nenahovarajme si, ze nasi predkovia zili v idealnom svete, kde sa na seba len usmievali). Ale v zasade, na co sa orientujeme, to vo svojom zivote vidime. Ja sa obklopujem normalnymi ludmi a nesledujem hlupe spravy orientovane na zlo okolo nas (nechapem, naco su dobre napr. kriminoviny a spol. - ved by som mala depresiu do tyzdna.

pralinka25
21. aug 2023

@hradnapani napisala si to perfektne za mna. 👍

kate_cs
21. aug 2023

Ľudia sú nešťastní. Niekto sa s tým vie popasovať, niekto to ventiluje tak, že šíri zlobu. Ja som kvôli tomuto prestala chodiť na fb, lebo to sa nedalo. Vždy to tu bolo- klebetenie cestou z kostola, chlapi pri pive, matky na ihrisku. Len teraz sociálne siete dodávajú ľuďom “odvahu”. Napíšu veci, ktoré by normálne do očí nepovedali.
Často sú to jendoduché a nešťastné osoby.

roja01
21. aug 2023

Je treba zacat kazdy sam od seba. Aj ked nesuhlasime s druhym, treba vnutorne prijat, ze ma narok na svoj nazor, snazit sa chapat, co ho vedie k tomu a skor pomoct mu radou, alebo i inaksie. Nezacat hned odsudzovat a kritizovat. Prosto zacat sa ucit mat rad druhych ludi. Je jedno ci je clovek veriaci alebo neveriaci, Jezis dal medzi ludi jedno z najdolezitejsich prikazani, aby sme lubili jeden druheho. Takze nedivme sa kto je aky, ale zacnime kazdy od seba.

hopsadobrandejsa
21. aug 2023

Ja som ovela stastnejsi odkedy som si vymazal FB. Po zhliadnuti social dillema mi to zregulovalo kapustu. Uzivam len messenger a prilezitostne IG.

Osobne som nazoru, ze socialne siete su zivna poda pre sirenie nenavisti. Ludia vseobecne nevedia viest slusnu, racionalnu debatu. Akceptovat nazor druheho hoci sa nezhodneme.....absolutne nepripustna vec na FB.

Tie konspiracne teorie a kategorizovanie ludi za Sorosovych agentov ci slnieckarov.....smutne.

Kedysi ludia chodili na tenis ci spolocne grilovacky, dnes prebijaju moralne dno na internete.

Samozrejme, je tazke minimalizovat nenavistne komenty vo svojom okoli ak sa tym neustale obklopujes.

Moja osobna rada je, deaktivuj si ucet na FB a ponechaj si len messenger. Ta zmena k lepsiemu je znacna. 🙂

pralinka25
21. aug 2023

prosim vas a to kde na FB je to take zle alebo v com? ja mam FB 14 rokov ale este som akosi nezaznamenala ze by s nim bol problem. mam cca 150 priatelov a vsetci su v pohode. skupiy ktore navstevujem su tiez v pohode. je pravda ze komentare pod clankami necitam a vlastne celkovo necitam takmer ziadne navrhovane clanky. info na FB nehladam. fakt som prekvapena ako strasne zly FB pre niekoho moze byt.

jaskolka
22. aug 2023

To bolo vždy. Zlosť,hnev, závisť, neprajnost, nenávisť... Jednoducho to je v ľuďoch odjakživa. Len tým, ze neexistovali socialne siete, rôzne internetové poradne, komunikácne portály a podobne, tak to nebolo také známe.
Ale úplne bežné bolo, ze na dedine si susedia závideli, lebo ten mal viac obilia,tej lepšie dojila krava, ten si kúpil krajšieho kona a podobne. Keď pôjdeme ešte viac do minulosti, ved ľudia sa bežne zatvárali do basy za krivé slovo, dokonca ich mučili, stinali hlavy, teraz už nikoho nezotnu len preto, ze napríklad povie, ze kráľ môže zomrieť. V 16 storočí sa to bralo ako velezrada a bum, človek bol o hlavu kratší.

bublinka1426
22. aug 2023

@denisa244 ja mam ex kamarata, co vyslovene pridaval fotky nastrazene umelo, len preto aby zbieral lajky od akoze kamaratov na FB, lebo jeho tesilo si vytvarat falosnu iluziu o jeho spackanom realnom zivote.
co je horsie ako utoky a nadavky, je skor ta falos a pretvarka, ktore ja vsade.
ludia ziju svoje internetove bubliny a zabudli zit realny zivot.

simona20201309
22. aug 2023

A okrem fb prestaň sledovať aj MK a svet bude zrazu oveľa krajší 🙂
Neber to tak negatívne. Poriadne otvor oči a uvidíš okolo seba aj veľa pekného.

jana_eyre_2
22. aug 2023

@pralinka25 nemyslím že autorka hovorí priamo o svojich priateľoch na FB, ale presne o tých diskusiách pod článkami.. (hoci mňa napríklad desí koľkých ľudí mám medzi priateľmi ktorí začali mať extrémisticke nazory, ktoré predtým nemali.. a sú medzi nimi aj milujuce matky svojich detí ale vpohode dokážu nesucitit s cudzími deťmi)

FB je proste sociálna sieť kde sa dokáže registrovať ktokoľvek a tak je tam veľký pohyb ľudí, všakovakých.. pod článkami je nekonečno veľa nie že negatívnych, ale doslova agresívnych reakcií..

človek si povie, že no čo ľudia sa virtualne prejavia, len problém je v tom, že sa to začína prejavovať v realite.. a samozrejme že to nie je len o Facebooku, je to o akejkoľvek sociálnej sieti, tu to vidno tiez, len tu k názoru nie je pripojené meno..

Môžeme si povedať že stačí nesledovat, len to neznamená že sa to nedeje...

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
moonlight1210
22. aug 2023

1. Pozehnani nevedomi. Ked nevies vsetko, zije sa ti lepsie. Obmedz teda siete a hlavne diskusie.

2. Vychova Ja, ja, hlavne ja a moje prava, a kultura dopriavania si, ktoru tu pestujeme uz od revolucie, ukazuje, ze prinasa frustraciu.
Je pekne vediet, ze mam prava, ale ked zaroven sa nam nevtlkaju do hlavy povinnosti voci ostatnym, tak ked na to narazime, citime sa obmedzovani a mame tendenciu hned vyletiet.
Sme take deti, ktore presli prilis volnou rodicovskou vychovou, co maju pocit, ze kazdemu mozu povedat svoj nazor, uplatnit svoje prava, no nikto ho nesmie povedat im a uplatnit svoje prava voci nim.
A my vieme, ze mame aj povinnosti voci druhym.
Len sme taki vypocitavi. Kym nam ich niekto explicitne nezdoraznuje, nevedie nas vyslovene k nim, nevyzaduje ich, tak ich odsuvane na posledne miesto. Zacina to takou uplnou drobnostou ako lenive odhodenie papierika, ci zuvacky na zem miesto poslusneho odnesenia do najblizsieho kosa, a konci vedomym urvanim si niecoho pre seba na ukor druhych (kde zly pocit z toho si bud nejak pred sebou ospravedlnime, alebo si povieme iba: no a co?).

3. Ak chces napravat svet, alebo aspon ten kusok spolocnosti okolo teba, tak rozumne vynechaj prvu cast (ludia preco ste taki zli?) a zacni od druhej (podme byt na seba lepsi).
A priprav sa na situacie, ze stretnes ludi, ktorych nic nepodrazdi viac, ako to, ze si na nich uprimne mila (a hladaju zadrapku). Na situacie, ze tvoj mily pristup si niekto vylozi tak, ze si iba ustupciva slabosina. Ze tvoju ochotu urobit nieco naviac pre druhych si iny vylozi tak, ze si bud blba, alebo podozriva, vypocitava vtierka, lebo on sam by pre druheho (cudzieho) nikdy len tak sam od seba nieco neurobil (nie je predsa blby), ak by z toho daco nemal (napriklad vyhodne znamosti).
Tak s nimi pocitaj a skus si vopred predstavit, ako na ne zareagujes.

4. Uplne staci, ak k takemu chovaniu povedies svoje deti k sebe navzajom (aj to vie niekedy dat zabrat). Bez motivacie: raz budete mat len seba navzajom. (Tam uz je stipka vypocitavosti.)
Ale preto, ze je to tak prirodzene a spravne sa tak chovat. K sebe, a casom i k druhym okolo nich.
Motivaciou ma byt: sme k vam mili, lebo chceme a povazujeme take chovanie za spravne.
A zaroven deti samozrejme ucit, ze ludom, pre ktorych “mily a ustretovy = hlupy a pouzitelny”, treba vediet ukazat hranice, za ktore nesmu.
Uz to je komplexny dlhodoby proces, ktory ti da zabrat. Takto vychovat deti.
Lebo ty v nom musis byt ten priklad. Slova nestacia. Takze ty sama musis take chovanie mat.
Co znamena: Zacni od seba (a nedavaj kazania druhym na internete, aki su zli).

avicii18
22. aug 2023

Čo ma po druhých? Oni si zvolili cestu, uvidia sami kam ich dovedie. Ja nie som konfliktný typ, nikoho nehejtujem, nikomu sa do cesty nestaviam. Najväčším hazardom je spoliehať sa na zdravý rozum ostatných. A sociálne siete? Pre mňa sú to skúr siete chválenkárov a manipulátorov. FB účet som zrušil nedávno, fotky z dovoleniek mám zálohované. A žijem 🙂

annm81
22. aug 2023

Nič zásadné sa na povahe ľudí nemení. Menia sa len okolnosti. A niektoré okolnosti dajú vyznieť charakterom jednotlivých ľudí viac ako iné. Hladomor či vojna vždy ukážu, kto má akú povahu. Za vojny sa ukázalo, kto mal gule pomáhať, kto sa síce bál, ale nechcel nikomu škodiť a kto bol hajzel bez akejkoľvek morálky. To isté sa udialo v '68. Teraz tu žijeme stále veľmi pohodlne, ale vďaka sociálnym sieťam (z východu platená propaganda) stačila aj menej závažná pandémia a vojna na Ukrajine, aby sa zasa odhalili charaktery, ktoré nenávidia, ktoré nedokážu kooperovať, lebo myslia len na svoj prospech a pohodlie. Sú to stále ti istí ľudia, len našťastie okolnosti im zatiaľ nedali príležitosť prejaviť sa natoľko deštruktívne v reálnom svete.

marylinmary
22. aug 2023

Je to cele otrasne. Mna tak strasne mrzi, ze zivot nie je taky, aky bol 20 rokov dozadu. Nase detstvo bolo uplne o inom ako maju deti teraz ☹

katarinka89
22. aug 2023

Nespeje k ničomu dobrému ... .a o fb profiloch sa nebudem radšej vyjadrovať.

piece
22. aug 2023

No veľa vecí je zlých, najmä je to aj o tom, že ľudia si nedoprajú a závidia sa, ale zase vidím aj to, že mnohým sa nič nechce, že by chceli všetko mať, ale nič pre to neurobia.

nikoletta1712
22. aug 2023

Ja nemám a ani nikdy v živote som nemala žiadny Facebook, žiadny Instagram, žiadny TicTok, žiadne Badoo, žiadny Messenger a je mi fantasticky, famózne, báječne…Noviny, správy som už nevidela od Covidu…Urob to aj ty a pocítiš ten nádherný a neopisateľný pocit “ slobody”… Krásny deň prajem…

zmrzlinka2021
22. aug 2023

Realne FB, ci diskusie na nete nic nehovoria o realnej spolocnosti.
Vacsinou su tam stale ti isti ludia - smutni, frustrovani, nespokojni a hladaju vynikov a vybijaju si svoju frustraciu. Vobec ich netreba brat ako obraz spolocosti.

Profili starych dam s mačičkou a vnucatami ospevujuce putina a s agresivnym vystupovanim - za tym su aj "brigadnici" urcitych politickych stran s cielom destabilizovat spolocnost. Normalne zmagorit ludi, vystrasit ich a vlastne zvysovat percenta tymmto politickym stranam.

V realite ja napr. stretavam podstatnu vacsinu fajn ludi, aj v roznych profesiach, vekovych kategoriach.

mikadooo
22. aug 2023

Nepozeraj fb. Ja mám v okolí celkom príjemných ľudí. Myslím - offline. Online ani netuším kto čo kedy zdieľa a hejtuje, nezaujíma ma to. Tých offline neprajných si moc nepripúšťam k telu, len také nutné minimum. Proste slniečkar... 🤷🤷🤷.

pralinka25
22. aug 2023

@jana_eyre_2 no ved prave toto ma zaujimalo ze kde to na tom FB je. ano ja viem zatvorit oci nie je riesenie ale ja tym ze tam clanky neotvaram tak nevidim ani toto.
zaujimave ale je ze FB nie je zrovna anonymne a ti ludia co sa tam takto prejavuju sa prejavuju vlastne pod svojim menom. inak som uz viac krat pocula ze zamestnavatelia si casto pozeraju aj socialne siete aby si spravili obraz o novom zamestnancovi.
este pochopim ze taky konik je anonymny ale uverejnovat agresivne nazory pod svojim menom je blbe no.
inak ja si myslim ze to zlo v tych ludoch je len ho dokazu dobre v beznom zivote skryvat. v dnesnej dobe sa prejavi teda na internete ale ono uz v tom cloveku bolo.
ked som citala knihy z druhej svetovej vojny alebo napriklad dokumenty o Rwane vzdy ma na tom najviac desil ten fakt ze predtym ti ludia boli priatelia, susedia, surodenci, ucitel-ziak, kolegovia, mnohokrat manzelia a ze stacilo malo aby sa obratili proti sebe s fatalnymi nasledkami. tak je to aj dnes.
moja mama mala kamaratku ktora sem utiekla ked bola vojna v juhoslavii. vzdy hovorila jednu vec nikdy sa nebavte s nikym o politike a viere. ani s najlepsou kamoskou ani s kolegovcami, susedmi ... nikym. pretoze aj ten najlepsi kamarat sa vam moze otocit chrbtom vo vyhrotenej situacii. ze ludi nepozname nikdy kym nepride k urcitym situaciam a to ich mozeme poznat desatrocia.
myslim ze zlo bolo v ludoch vzdy. ved si staci pozriet historiu. a nemusime ist ani do slavneho stredoveku ani do notoricky znamej 2 WW. je kvantum prikladov kedy sa ukazalo co su ludia zac.
inak je to aj o tom ze kedysi clovek bez internetu neprisiel do kontaktu s tolkymi neznamymi ludmi. v beznom zivote od neprijemnych bocil a bolo to vybavene. teraz sa svet hlavne vdaka virtualnemu priestoru hodne zmensuje.

@marylinmary nebola doba ina len ty si bola dieta a deti vidia svet inak. ver mi. zazila som koniec socializmu. viem aka bola doba na konci, po pade aj teraz. je to len spomienkovy optimizmus.

ale aby som nebola negativna tiez si myslim ako tu uz bolo spomenute ze na ten internet prispievaju stale dokola ti isti frustrovani a negativni ludia aby sa tam vyventilovali. a potom to tak vyzera ako vela tych ludi je. stale verim v dobro. stretavam aj strasne dobrych ludi ktori ma neprestavaju svojimi cinmi udivovat. a vzdy ked mam dojem (hlavne po niektorych prispevkoch tu na konovi) ze svet nema nadej pride mi do cesty clovek ktory ma presveci ze ludstvo este nadej ma.
treba zacat od seba, potom to naucit deti. a hned to pojde ako lavina. aj tu na konovi je vela prefektnych ludi takze verim ze to este chvilku vsetko vydrzi.

norikaro
22. aug 2023

svet sa velmi zmenil a je jasne, ze aj internet a socialne media tlacia do popredia hlavne to zle, co sa deje. treba sa len naucit od toho odosobnit a nebrat niektore veci tak vazne

mladena
22. aug 2023

Ja chápem ako to myslíš ale touto témou opäť odsudzuješ/ posudzuješ druhých, pričom vzniká diskusia ktorú si práve chcela ukázať v téme ako deštruktívnu teda diskusiu ľudí čo prezentujú svoje jediné správne postoje/ verzus ostatní, ktorí sú zaručene smutní / tupí . Nemyslím tým všetkých samozrejme, ale v globále práve toto súdenie druhých stojí za rozdelovaním spoločnosti.