Čo sa stane, ak neurobím písomnú maturitu?

simonie8
10. mar 2020

Dobrý večer,
chcela by som sa spýtať maturantov z minulých rokov, prípadne pedagógov kt. vedia ako to funguje. Ako to prebieha ak nedosiahnem potrebné percento?Študujem na Gymnáziu a Mojím najväčším strašiakom je angličtina. Počas štyroch rokov som s ňou nikdy nemala problém, viem rozprávať, gramatiku ako tak ovládam a slovná zásoba je primeraná tomu, že rozumiem bezproblémov článkom, textom. Všetko čo mi zatiaľ stačilo na bežnú komunikáciu. Maturujem z úrovne B2 (nemali sme na výber nižšiu úroveň), ale bojím sa, že nedosiahnem potrebné percento,t.j 33%. Nejakým spôsobom nie som schopná napísať testy z minulých rokov na tolko percent. Keď som si robila testy z úrovne B1, mala som bezproblémov 90%. Prekladám si texty, robím si cvičenia, spravila som si všetky maturity z oboch úrovní, ale bez efektu. Preto sa chcem spýtať, ako to funguje ak nedosiahnem toľko percent. Pustia ma k ústnej maturite bez toho aby som musela opakovať tú písomnú? Alebo je nevyhnutné ísť na opravné?

Prosím, nepíšte mi posmešné poznámky ako maturita nič nieje. Viem, že ľudia kt. to už majú za sebou to berú na ľahkú váhu. Pre mňa, ako maturantku je to priorita a myslím si, že je prirodzené sa obávať a trošku stresovať. Je to prvá skúška, zložitejšia a preto mám pred ňou rešpekt. Viem že sa na to o pár rokov budem pozerať inak a maturita mi príde ako nič. V tejto pozícii zatiaľ nie som a preto prosím aby sa vyjadrili len tí, kt. mi vedia zodpovedať na otázku.
Ďakujem

bobula46
10. mar 2020

@simonie8 pokiaľ neurobíš test, stačí ak urobíš sloh. Keďže slovnú zásobu máš, gramatiku ovládaš (minimálne na úrovni B1) tak sa v pohode dostaneš na ústne skúšky. To isté platí pre teba aj zo slovenského jazyka. Keby si neurobila test, stačí ak zvládneš sloh. Potom pri ústnej skúške musíš mať známku, ktorá by nemala byť horšia ako trojka.
Držím ti palce

eliska105
10. mar 2020

ahoj, ja som maturovala pred 4 rokmi a síce som ANJ pomerne vedela, cvičné testy som stále písala na cca 65-70% a to hlavne z toho dôvodu, že som sa nevedela tak dlho sústrediť naplno na nejaký test :D takže som to potom odflákla už.. prišla maturita a ja zatiaľ čo doma som všetky listeningy počula, tu som bola úplne mimo (zle som sedela) a začala som byť v strese, ale nejak som to vytiahla na myslím že asi 68% 🙂 angličtinárka síce bola dosť nahnevaná, ale to mi už bolo jedno, v ANj nepokračujem ďalej..
ďalšia časť písomnje maturity je sloh.. tam sa to snaž fakt napísať čo najlepšie v rámci svojich možností ..
a keď sa nič za tie 4 roky nezmenilo, tak u nás to bolo tak, že ak spravíš test NAD 33% a sloh NAD 25%, môžeš mať ústnu na 1,2,3,4.... keď spravíš test na 33% a menej, ale sloh máš (alebo naopak že sloh nezrobíš, ale test máš), tak musíš zmaturovať pri ústnej na 1,2,3... a keď neprejdeš ani jedným, tak na ústnu myslím že vôbec ani nejdeš a v septembri sú opravné a následne tuším že o pár mesiacov ústne - to znamená aj vyblokovanie možnej výšky

simonie8
autor
10. mar 2020

@eliska105 Dakujem velmi pekne za odpoved, uz som trosku kludnejsia😅

simonie8
autor
10. mar 2020

@bobula46 Dakujem velmi pekne😊

pieksamaki
11. mar 2020

Ahojte dievcata...vedeli by ste mi prosim dat rady alebo tipy ako sa naucit pisat sloh...alebo zakladnu nejaku esej v anglictine.....na nejaku temu.
Mala som velmi dlho pauzu v anglictine....a zistujem...ze mam vela nedostatkov.dakujem

modrykoniicek
11. mar 2020

Stačí ak urobíš sloh.
Mne chýbalo percento v teste.Proste tie testy mňa nezaujímali.Mňa zaujímala konverzácia.
Urobila som sloh a škola ma ajtak poslala napísať test znovu.Ani na druhej škole nechápali, že prečo.
Ani ja sama :D

Ono je to takto.
Ak urobíš oboje ideš ďalej.

Ak urobíš len jedno.Ideš taktiež k ústnej ale musíš ju mať na najhoršiu známku 3! Inak neprejdeš. 🙂