Čo sa robí na Veľký piatok?

25daniela
18. apr 2014

Zaujimalo by ma, co sa robi na Velky piatok cez Velku noc. Neake zvyky, tradicie, zaujimavosti...

kiwi82
18. apr 2014

ahoj, je to o stíšení sa, premýšľaní, dnes bude Ježiš ukrižovaný. O tretej hodine, niekde o štvrtej sú v kostoloch obrady, kde sa spievajú pašie, spieva sa o odsúdení, umučení, ukrižovaní a smrti Ježiša Krista. Potom si uctia kresťania symbolicky sochu Ježiša Krista na kríži, poklonia sa a pobozkajú miesta, kde mu prepichli klincami ruky, nohy a prebodli bok, je to o zamyslení a príprave na zmrtvychvstanie.

ellca123
18. apr 2014

nepapa sa mäsko

siska765
18. apr 2014

Ale na oslavu-posedenie ist vecer mozem,ci?samozrejme sa vyhnem akemukolvek masovemu vyrobku

adri266
18. apr 2014

toto mam pozicane z netu o velkonocnych zvykoch:
Podľa pranostiky sa nesmel v ten deň oheň zakladať, ani chlieb piecť, ani variť, ani orať či so zemou hýbať. Nesmela sa ani bielizeň vešať, aby nehynul dobytok alebo aby sa niekto na šnúre neobesil. Jedli sa zväčša len pečené zemiaky a kyslá kapusta. V tento deň sa vstávalo skoro ráno. Mladí i starí utekali k vode, kde sa umyli, aby boli po celý rok zdraví a svieži. Gazdovia, ktorí chovali dobytok, vykopali zo zeme rôzne byliny (čierny koreň, kostihoj, chren, horec) a dávali ho dobytku, aby bol zdravý.

nikawero12
18. apr 2014

siska765 a prečo by si nemohla ísť na oslavu? Ty môžeš v podstate robiť všetko čo chceš, aj si dať mäso. Prečo by si mala hľadieť na to, čo si kto o tomto sviatku myslí a už vôbec sa nie si povinná nikomu sa ospravedlnovať za to, že si dáš mäso.

h2
18. apr 2014

adri266 No, ja som dnes veeeľmi váhala, či mám dať prať a následne vyvesiť bielizeň, lebo viem, že by sa nemalo. Nakoniec som si povedala, že zajtra má pršať a teda to prádlo predsa len vyvesím, ale cítila som sa pritom strašne previnilo. Asi som divná... 😒

anetkaadamko
18. apr 2014

ja som prala 2 pračky, vešala, varila, piekla......upratovala...........sprchovala sa :D a som grogy 🙂

mima4
18. apr 2014

na velku noc si pripominame co Jezis spravil pre nas vsetkych, ako siel za nas na kriz, ako ho niesol a ako kvoli nam umieral, aby sme mohli mat vecny zivot, aby sme mohli byt vyslobodeni.
Pripominame si, ako Jezis porazil smrt a čo pre nás spravil.

V tento čas vo vacsine kostolov sa čítajú pašie - to býva kazdorocne... taktiez je to aj fajn čas, počas sviatkov, hovoriť v domácnosti o týchto veciach, a vo vela domacnostiach to funguje aj tak, ze detom vysvetluju zmysel Kristovej obete, lásky k nám, aby aj deti pochopili, o čom su tieto sviatky.

maya_zilina
19. apr 2014

to ozaj? ja som dnes prala 4 pracky… toto som vobec netusila….