Zaujimalo by ma, co sa robi na Bielu sobotu cez Velku noc. Neake zvyky, tradicie, zaujimavosti...
vidím,že ešte dosť ľudí nepozná ujka Googola 😉
nedáš pokoj 😀 😀
pijem 😀
Neviem ake zvyky sa robia na bielu sobotu ale ja som od rana upratovala, lebo zajtra pride svokra 🙂
takze opat pozicane z netu:
Biela sobota
Je to posledný deň 40-dňového pôstu. Bielou sa volá podľa bieleho oblečenia tých, ktorí sú v tento deň krstení. Hovorí sa mu i deň svetla. Všetky činnosti, ktoré sa v ten deň dejú, smerujú k očiste duše, tela i obydlia. Ľudia sa pripravujú na večernú omšu a do tej doby musí byť všetko doma umyté a vyčistené. Večer sa oblečú do sviatočných šiat a idú na slávnostnú omšu - vzkriesenie. Tento deň je totiž dňom oslavy a velebenia zmŕtvychvstania Ježiša Krista. V kostoloch sa svätí oheň, svetlo i veľkonočná svieca - paškal. Táto liturgia je najbohatšou v priebehu celého roku. Hlavnými znakmi sú pri nej voda a svetlo. Znovu začnú zvoniť i zvony.
Podľa ľudových zvykov gazda vtedy nezabudol pokropiť vodou statok i kone, aby rástli ako z vody. Intenzívne sa tiež pripravovali jedlá, ktoré sa ukladali do košíka na posvätenie - boli to páska, šunka, klobása, hrudka, vajíčka, veľkonočný koláč.
U nas doma uz bolo upratane, takze sa cely den len pieklo, vyvaralo, pripravovali sa kraslice. Dnes je uz zvyk ist svatit v sobotu poobede, ale na dedinach sa to stale robi v nedelu skoro rano.