Čo sa mi to vytvorilo v akváriu?

zuzik126
10. aug 2023

Ahojte viete mi poradiť čo sa mi to vytvorilo v akvariu ? Viem že je to nejaky druh rias na ktore som použila haquoss h29 algae limit len po nom mi zacali odumierat rastliny a teraz neviem čim to je ... asi mam aj zlu kvalitu vody ale neviem ako to možem ovplyvniť na upravu vody použivam sera aquatan a pridavam aj stability seachem tak neviem či to nepridavam vela alebo opačne malo ...vie mi niekto poradiť ako sa zbaviť tych rias (či čo to vlastne mam)

bessie12
10. aug 2023

@zuzik126 ako casto cistis akvarium ? Ake velke mas akvarium a kolko ml tych pripravkov pouzivas ?? Ako dlho denne svietis ?? Filter mas aky ?? Vidim, ze to je interny, ale je dostatocne vykonny ?

zuzik126
autor
10. aug 2023

@bessie12 akvarko čistim každy týždeň, akvarko som si zakupila ako celok aj s ohrievačom a filtrom ... tiež si myslim že je tam slaby filter ale zatial som iny neriešila našla som že je tk model p-f30l a mam 54l akvarko svietim tak okolo 14 hodin denne ten pripravok vody sa vraj može davať kľudne viacej takže pri každej vymene vody davam toho pridavku na 50l vody a tie zive bakterie davam akoby na 40l vody cize menej ako ma akvarko

bessie12
10. aug 2023

@zuzik126 svietis velmi vela. Svietit sa ma max 8-10 hodin. Filter urcite kup vykonnejsi. A ako cistis akvarium ??
Inac ja by som to akvarium cele prerobila. Vyhodila by som tie umeliny a kupila akva substrat, tmavsie dno a zasadila nenarocne rastliny. Taktiez by som ta dala nejaky koren, kamen alebo kokos. Nevyhoda korenov je, ze je potrebne ich namacat niekolko dni az tyzdnov.
Aj ked akvarium ma 54 l, tak cisty objem je mensi. Dno, dekoracie, filter, takze realne to moze mat nejakych cca 40 litrov.
Ake rybicky mas ??

zuzik126
autor
10. aug 2023

@bessie12 tak ja som myslela že keď je tam slabe svetlo že môžem dlhšie svietiť, najprv si oddona odčerpam vodu asi 12l potom oškriabem skla aj dekoracie od toho mazu a sice viem že sa to nema robiť v jeden deň ale vždy pri vymene vody vyčistim aj filtračnu penu ... ja som tam mala viacej rastlin lenže mi po tom prostriedku proti riasam začali odumierať až nakoniec mi z nich skoro nič neostalo... gupky som si kupila do akvarka

bessie12
10. aug 2023

@zuzik126 nie. Svietit sa ma ovela menej. Momentalne tiez mam riasu ( zelenu ) v akvariu, ale ziadne pripravky na to nepouzivam. Odstranujem to rucne. Zajtra sa chystam znovu "zautocit" na riasu. Gupky su vhodne to takeho objemu akva 🙂 Filtracnu penu cistis vo vode z akvaria ? Inak znicis vsetky bakterie zo zabehnuteho akva., ak to preplachujes v chlor. vode. Ja to cistim len vo vode z akva. Ale filter som este zatial necistila odkedy mam to akvarium. Budem musiet sa na to najblizsie pozriet a vymenit filtracnu vatu.

heln
10. aug 2023

@zuzik126 ja nie som velky odbornik na akvaristiku a ani dobre nevidim co to tam mas na tych fotkach, ale najskor treba akvarko "zabehat", az potom davat rybky. urcite necistit kazdy den a urcite necistit kazdy den filtracnu penu, ta je dolezita, lebo prave v nej sa tvoria prospesne bakterie, ktore cistenim znicis. a urcite ako zaznelo, umelinu vyhodit, dat nenarocne rastliny a menej svietit.

zuzik126
autor
10. aug 2023

@bessie12 no ja to čistim pod tečucou vodou v kupelni nabuduce to skusim vo vode z akva ... svetlo skusim fakt sledovat a hlavne mne na to akvarko z rana svieti aj slnko tak to nejako musim odsledovať

zuzik126
autor
10. aug 2023

@heln ja nečistim každy den ale raz tyždenne a tie umele rastliny som mala mimo akvarka ale ked mi pozdochynali žive vratila som ich späť, akvarko mam asj tak 2 mesiace s tymi rybkami

bessie12
10. aug 2023

@zuzik126 tak to je chyba. Chlor zabije vsetko prospesne. Ked budes menit vodu, tak si odcerpaj trochu do vedra a tam to preplachni. A men aspon 50% objemu akvaria. A kup su Seachem Prime - to je na znicenie chloru pri vymene vody.

Rybicky si kupila v ten isty den ako si zalozila akvarium ?? Akvarium je potrebne nechat zabehnut minimalne mesiac. Ja som cakala takmer 2 mesiace a az tak som tam dala rybicky.

zuzik126
autor
10. aug 2023

@bessie12 tak v podstate hned ... založila som akvarko a na druhy den som kupila rybky lenže ta predavačka v obchode mg ich už nukala pri kupe akvaria že vraj to nevadi ... ale to som až po čase zistila ked mi začali kapať ... ale tak tieto rybky sa držia

bessie12
10. aug 2023

@zuzik126 prave preto je potrebne nechat akvarium zabehnut. To je ta zaciatocnicka chyba. Respektive jedna z mnohych. V obchode ti poradia vsetko mozne i nemozne, len aby si nakupila. V drvivej vacsine v takychto obchodch nepracuju ludia, ktori sa v tom vyznaju. Cest vynimkam samozrejme.

bessie12
10. aug 2023

@zuzik126 inac pozyvam ta do skupiny, ktora je hlavne o akvaristike 🙂 https://www.modrykonik.sk/group/12720/

betulinka1
10. aug 2023

@zuzik126 no my sme mali nieco podobne ale kupili sme novu rastlinku a ta asi nieco priniesla na sebe. Postupne nam rybky umierali a to sme mali narodených asi 30 prisavnikov 🙈🙈🙈. Skusali sme vsetko mozne ale stale sa to drzalo. Poradili nam, ze vyhodiť vsetky rastliny, vsetko prečistiť a spat založiť. To pomohlo. Ale teda mali sme výkonnejší filter, takze to sme vedeli, ze to nie v nom.

aalt
11. aug 2023

Vyhod vsetky umele kvietky a dekoracie. Kup poriadny filter. Tusim mas podobne akvarium ako ja, teda aspon ten filter poznam. Mal som ho tyzden, kym prisiel novy. Ja mam aj 6-rocne rybky. Prezili aj stahovaie. Gupky su fajn, ale viacej "spinia" vodu.
Nasad rastliny (mas aj substrat, ci len strk?), sviet menej - kup si casovac. Priame slnko nie je nic moc, ako dlho svieti? Ak rybky pokapu, nove zatial nekupuj az kym rozbehnes akvarium. Vodu vymienas ok (1x za tyzden, dva), ale filter necisti. Riasa v principe nie je problem (ak nezariasi cela akvarko). Chemiu nepouzivam ziadnu. Vodu menim tak, ze jeden den nachystam do vedra, necham odstat, vyrovnat teplotu a tak a na druhy den menim.
Ja teraz mam aj 12l akvarium, dokonca gulu a funguje paradne. Tej predavacky sa uz nic nepytaj, nevie o rybkach nic ...

bessie12
11. aug 2023

@aalt filter musí občas prečistiť, ked je zaneseny, inak potom nefiltruje správne. A navyše to nie je externý filter, ktorý stačí trochu prečistiť raz za
3-6 mesiace.

aalt
11. aug 2023

@bessie12 ano, ale nie kazdy tyzden a nie v chlorovanej vode ... ja cistim filter tak mozno raz za jeden~dva roky a to tak, ze ho mierne vyzmykam v odsatej vode (cize ktoru som odsal z akvaria pri vymene). Inac priebezne z neho iba vytahujem zaseknutych slimakov 😉
Tento filter je o nicom. Molitan v nom nema ani deciliter ... ja som ho vymenil za cca 1.5l to je tak 20x viac. Filter nesluzi primarne na fyzicke zachytavanie necistot, ale hlavne na udrziavanie bakterii, ktore spracuvaju odpadne latky v akvariu. A na to potrebuje mat objem a priechod vody na kyslik pre tie bakterie. A tie bakterie tam musia po vycisteni ostat. Preto sa filter ani nevypina, aby mali kyslik.

bessie12
11. aug 2023

@aalt písala som jej, že v chlorovanej vode sa to nesmie robiť. To je pravda, že filter sa nema vypínať, ale má "bezat" 24/7. Keď som mala interný filter, tak som to čistila asi raz za mesiac vo vode z akvária. Teraz mam externý a este som ho nečistila odkedy mam akvárium. Ešte musím kúpiť hadicu a pripojiť k nemu predfilter.

zuzik126
autor
11. aug 2023

A ešte keď vas môžem poprosiť aky filter by ste mi odporučali určite chcem vnutorny filter tak maximalne do 50€, lenže ja sa v tych parametroch nevyznam

bessie12
11. aug 2023

@zuzik126 za seba mozem povedat, ze od Eheim je dobry. https://www.akvariumonline.sk/eheim-vnutorne-fi... napr. tento. je lepsie kupit vykonnejsi filter ako urceny na presne 54 l. Ja mam momentalne od Aqua Nova externy, ale chcem kupit od znacky Eheim, len to uz nieco aj stoji. Prudenie filtra je mozne si nastavit.

aalt
11. aug 2023

Ja mam toto: https://www.jkanimals.sk/sk/akvaristika/fontano... k tomu filtracnu penu https://www.jkanimals.sk/sk/akvaristika/filtrac... ale mam tam taku rurku este ... tu si uz nespominam odkial mam ci bola k tomu, alebo zvlast dokupenu v akvaristiky za par centov ... cize na tom cerpadle nastoknuta ta rurka a ta vlozena do tej peny