Co sa deje so starymi ludmi o ktorych sa nema kto postarat? Ked citam, ake su domy dochodcov drahe, a aky je velky poradovnik tak za zaujima co s ludmi ktori nemaju rodinu a peniaze a su stari a chori? Ci umru doma od hladu, lebo nevladzu ani do obchodu?
ak maju susedov alebo normálnu mudr daju požiadavku na mesto a ono pošle aspon cez den opatrovatelku na hodinu dve na základné potreby
Môjmu mužovi zomrela mama ktorá bývala s mužom(88rokov)starostka obce v ktorej bývali dala ruky od neho preč.mi bývame 250km odtial.keby sme ho odtiaľ nevzali pokojne by ho tam nechala umrieť (on sa o seba nepostara) a ani brvou by nemrkla
@vierka82 prepac, ale je to Vaša rodina, co s tym ma starostka a vsetci ostatny... mala by to byť povinnost deti postarat sa o rodičov.....
@maminkasisa nie vsetci maju deti
Je to smutné, ale takýchto ľudí je v súčasnosti dosť veľa. Pomáhala som vybaviť zariadenie pre chorú známu, deti nemala, a ani sa ho nedožila. Je možnosť sa obrátiť na sociálny odbor, aby k takto chorej osobe chodila aspoň pracovníčka čo pomôže s hygienou, nachystá lieky, obedy sa dajú dovážať. No v dnešnej dobe je všetko i o peniazoch.
@bobrina1 nemaju všetci deti, ja som reagovala na príspevok, kde deti mali a chceli aby sa postarala o nich starostka....
@maminkasisa nepoznáš situáciu tak nekomentuj. Keďže sa svokor o seba nepostara tak nepracujem.oni nemali nic.byvali v obci kde sú domy nepredajne.museli sme mu kúpiť byt v ktorom je teraz pretože naše deti nezniesol.takze prepáč ale myslím že sa starostka mohla pomoct
Taketo babicky dedkovia casto koncia v nemocnici na ldch odch alebo v statnych socialnych zariadeniach.s horsim zdravontnym stavom na geriatrii alebo paliativke..ked babka nikde nerobila a dochodok ma ledva 300eur ina moznost nie je
Možno by sme sa dovilí,že koľko takých starkých má rodinu,ale nemá 😔
Stačí niekedy tie témy čítať na MK.
Čím skôr a čo najmenej bolestivo pre dieťa sa zbaviť rodiča,či svokrovcov.
@jaskolka chceli sme ho umiestniť do zariadenia.ziadali sme ju o pomoc.ale vykaslala sa na to.mame 5deti takže zo začiatku to bolo naozaj ťažké.
A to mi aj zamietli na neho opatrovateľský keďže nie som s ním v jednej domácnosti (ani byť nemohol lebo naše deti nezniesol)
Teraz už sme ako tak zohratý ale to už má rokov 90😅
@maminkasisa a ako sa máš postarať o rodičov ked robia obaja 12 napr, nie vždy ti daju tak smeny že niekto je doma
časy že si robila 8 hod a padla su davno preč
platíme dost vysoké dane, odvody, dph a neviem čo ešte na to aby v mieste bydliska jej tam poslali na hodinu dve opatrovatelku z mesta, kedže opatrovatelsky zamietaju vo velkom, máš žit zo vzduchu ???
nehovoriac že pre určitu skupinu žien pred dôchodkom je to vhodne zamestnanie lebo fakt ich nikde nechcu
@martina1985ba ty máš iné iluzie že štátne zariadenia, aj tých sa dopláca a nie málo, je tam poradovnik, a na začiatku no nazvala by som to sa dáva zápisné prachy tiež nie malé
to nie je o tom že zavoláš, podáš žiadost a do 7 dni vybavené
niekto si nemôže dovolit ani to štátne ,nie to sukromne tam su iné palky
@jaskolka dobre máš hypoteku jednu čo platíš , nabehneš teraz do banky ihned ti daju druhu ceny jednoizbakov za babku lahoda fungovat
nie mohla kym to šlo zamestnat opatrovatelku kludne aj na polovičny uväzok aby mu pomohla zo základnymi vecami neverím že by sa nik nenašiel a aspon na hodinu keby šla a že tam chuda bola sám v celej dedine
ale ked ide o známych že jo iné prachy sa najdu
Mne ja ťažko, keď aj tu často čítam témy, čo s mamou, babkou a podobne. Bohužiaľ, rodina je super, keď vládze pomáhať finančne či varovaním deti. Potom však treba pomôcť starším, a už ma rodina problém. Majú prácu, hypotéku, deti, povinnosti. :(
Často ľudia zabúdajú, čo je v živote dôležité. A takým príkladom idú i svojim deťom a tak sa kolotoč opakuje. Deti rýchlo do jaslí, starých rodičov do zariadení.
Štát má nastúpiť, ak naozaj rodina nie je.
@sara07 presne o toto mi išlo.NIKOHO nezaujímalo z čoho budeme žiť.kedze oni nič nemali nikoho nezaujímalo ako sa o neho postarame.neviem napr.kevy muž nema mňa kam sa svojho tatka keď je stále v práci? Či z nej odíde a bude žiť zo vzduchu?
Aj s opatrovateľkami platenymi je to veľmi pekne ale napr v našom prípade svokor nikoho okrem mňa neznesie.
Ako som povedala mi sme sa už zohrali.u nás to už funguje ale nemá každý takú možnosť ako sme mali mi
My sme tak nedavno doriesili stryka. 79 rocny, slobodny, bezdetny. Taky cudak s kazdym bol rozhadany. Ja som ho nevidela skoro 20 rokov.Byval sam v starom dome po rodicoch, kde vlastnil nejaku ciastku. Posledne roky mu vozili obedy z charity, socialka sama robila setrenie. Konecne po 3 rokoch sa dostal do statnej DSS. Dochodok mu postacuje a pohreb bude mat tam. Spalit a urnu oni ulozia. Ze tam maju miesta pre takych ludi ako on.
bohuzial su aj take pripady, no kazda obec by mala mat nejaky ten system, ako sa o takchto ludi proste takto postarat
@elizabet173 áno, starala. Vyše 10 rokov- imobilný, pridružená starecka demencia v kombinácii s respiračným a kardio ochorením. Medzitým som doatudovala VŠ, porodila, … a? To si fakt myslite, že je povinnosťou obce, mesta sa postarať o Vašich rodičov? A čo je povinnosťou deti? Halo, zákon o rodine! Spadli ste na hlavu z jahody? To sme sa kam dostali? Ok, beriem, nie každý má na to “žalúdok”, pracovne, financne… aby si babičku, deduška nasťahoval k sebe. Práve na to sú inštitúcie, ak INÁ možnosť nie je. Ale prečo by to za Vás malo riešiť mesto? Či ste nesvojprávni? Aké keby byt bol vo vychýrenej lokalite, vtedy by to bolo iné, čo? Je mi z ľudí zle!
Iné je, keď je v danej situácii človek bez rodiny, detí… vtedy musí nastúpiť sociálny odbor mesta, obce. Ale kde by končili naše dane, keby sa každý spoliehal, že veď starostka sa postará…
@elizabet173 Tento traktat si si mohla ušetriť. Postarať sa môžeš i tak, že zabezpečiíš opatrovateľku, potrebnú starostlivosť, spolupodieľať sa finančne, venuješ časť svojho času, áno, často i na úkor svojho pohodlia.
Rodičia to isté robia pre svoje deti, keď sú malé a potrebujú ich. Určite nebudem čakať, že sa o môjho starého príbuzného postará obec, ako tu vyššie písali.
U mňa si zle natrafila. Doopatrovali sme našu maminku v ťažkej a dlhej chorobe, prevzalo starostlivosť o deti po našej sestre a zostali s otcom v jeho starobe.
Kto sa nemôže postarať osobne, má stále morálnu povinnosť zabezpečiť opateru. Našťastie poznám v okolí rodiny, kde to krásne dokážu. Iste, je to náročné.
Ale podľa teba to má fungovať ako? Kým môžu a vládzu je to ok, potom má nastúpiť štát a prevziať zodpovednosť?
Nie, tú majú za svoj život ľudia samotní. Čiže myslieť na starobu, pokúsiť sa zabezpečiť finančne, potom sú tu deti, ktoré sa majú spolupodieľať.
Štát má prebrať starostlivosť o ľudí, ktorí skutočne nemajú nikoho, vyčerpali sa všetky možnosti a nie že deti zdedia a štát staraj sa.
@elizabet173 Nedotkla si sa ma. To je v pohode. Myslím, že nikto nezovšeobecňuje.
Ty píšeš, aká je vítaná možnosť v starobe pre teba. Som si však istá, že nebudeš túto službu čakat od štátu a ideálne zadarmo..
Myslím, že každý slušný človek sa postará v rámci svojich možností a kto nie, to už je na jeho svedomí.
Mám krásne príklady pomoci a "pomoci" v blízkom okolí.
Naša suseda podstatne mladá pochovala manžela, nemohli mať deti. Všetku svoju lásku, starostlivosť i peniaze upriamila na deti svojho brata a celkovo jeho rodinu. Neskutočné majetky tam išli, deťom sa s láskou roky venovala. A ona chudá napokon ,zomierala sama opustená v kutici mestského zariadenia, kde ešte zostal po nej dlh. Jedna jediná vnučka ešte ako tak občas prejavila záujem. Tiež vraj akože nemohla, lebo však vlastná rodina,.... Tú susedu sme už navštevovali asi len 3 ľudia, cudzí ľudia podotýkam. Smutno minie ešte teraz z toho.
Na druhú stranu ešte teraz žijúca suseda vo vysokom veku, s rôznymi diagnózami a s láskou sa o ňu starajú jej deti i vnúčence. Po týždni sa striedajú, vykrývajú to kto ako môže, ale nie krásne vidieť, ako sa jej venujú, v lepšie dni pomaličky na ruku vedú, v horšie na vozíku vezmú na slniečko a dookola trpezlivo odpovedajú a vysvetľujú.
Kamarátka teraz svokru sťahuje vedľa seba. Roky sa starajú a keď sa stav zhoršil, berú ju vedľa seba.
Ono, človek so srdcom bude hľadať všetky možnosti, skúšať, občas i dolu nosom padať.
Áno, ideálne by boli opatrovateľky, fungujúce domovy seniorov bytového typu s opateru, zdravotnou starostlivosťou a za rozumný peniaz. Ale to je utopia.
Kamaratka pracuje v domove soc.sluzieb, ktory je statny, nie sukromny a tam napriklad starostovia obci vedia umiestnit klientov, potom sa tam o nich staraju, spravuju im aj peniazky, chodia im na nakupy atd a ked zomru, oni vybavuju aj pohreb, aj idu na ten pohreb. Stalo sa, ze mali klienta, kde boli na pohrebe len oni dve, ako pracovnicky toho domova