Ahojte, naši doma niesu na tekvicu - ani privarok ani Hokaidó polievku. Čo by som s tým mohla urobiť? (Dostali sme od mojej starkej a je mi ľúto len to tu stojí)
Dá sa to zavariť na nejaký spôsob? Alebo konzervovať?
Alebo poraďte- čo z toho varite okrem prívarku?
Placky 🙂 U nás mega obľúbené jedlo, robím placky snáď to všetkého 😃
@hruska91 ja tiez najma placky, lebo to zvysku rodiny najviac chuti, uplne ako zo zemiakov a ja tam 1-2 zemiaky aj pridam, zalezi od velkosti tekvice a od poctu ludi. Inak klasika ako keby som robila zo zemiakov.
Ale inak tekvica sa da aj naplnit a zapiect-vydlabes vnutro, das tam masovu plnku (na nete najdes ako zapecenu tekvicu/cuketu) a navrch este syr, zapecies. A niektore sa daju aj vyprazat v trojobale-vydlabes, nakrajas, nechas chvilu posolene, obalis, vyprazis. Neviem aka skusena si kucharka, takze neviem ako podrobne to potrebujes, ked tak sa spytaj.
@hruska91 tu mas napr. recept
https://mlsnavarecka.cz/zapecena-maslova-dyne-p...
@hruska91 Ja som veľký lajdák na recepty, robím všetko len tak z hlavy.
Taky základ, klasika na všetky placky je - základná surovina, cesnak, cibuľa, vajíčka, soľ, mčk, kľudne aj zemiaky (zjemnia a rozptýlia silnú chuť tekvice, najmä hokaida), kľudne môžeš aj nejaký syr, napr eidam. Ak by bola zmes riedka tak bud ovsené vločky (no vtedy nerob placky hneď ale nechaj ich aspoň hodinu nažiť) alebo krupicu. Koreniny len tie základné, pripadne niekedy dám majoránku, či štipku rasce 🙂 Placky zvyknem piecť na papieri na pečenie, keď nestíham tak klasika na panvici 🙂
Ja zvyknem hokkaido aj ostatné oranžové tekvice piecť. Nasekám na väčšie kocky, k tomu batáty/zemialy, cibuľu alebo šalotku - všetko na väčšie kusy, pokvapkám olivovým olejom, osolím, prípadne bylinky sušené pridám, premiešam. Pečiem na plechu cca pol hodinu na 200st. Ku koncu niekedy prihodím ešte uvarený cícer alebo z konzervy, aby sa ohrial s tým. Po upečení môžeš na teplú zeleninu rozmrviť nejaký syr - gorgonzolu, balkán, fetu alebo len čistú zeleninu so šalátom, prípadne domáci cesnakový dresing k tomu robievam.
Alebo minule, keď už som tiež nevedela, čo s tekvicou, skúsila som taký zeleninový “guláš”. Na masle opiecť cibuľku, do toho červenú šošovicu, zaliať trochou vody, nechať povariť, keď už je skoro hotová, pridať paradajkové kocky, prípadne aj pyré, posoliť, pridať provensálske bylinky. Medzitým upiecť tekvicu na kocky v rúre a keď je hotová, primiešať do zmesi. Bolo to také redšie, dá sa jesť samotné alebo s ryžou kľudne.
Do koláča vieš dta tekvice. Z hokaida j chessecake
Ja som varila s tym svieckovu.z hokaido aj z tej maslovej, co mas celkom dolu.
Trosku ina chut,ale famozna.
Inak varim aj pravy marocky kus-kus a tam ide tiez aj tekvica.
A Este to robim normalne ako vyprazany karfiol,ci cuketu.
nakrajat na 1-1,5 cm platky.
Cesticko,struhanka-ukladam na plech vystlany peciacim papierom,pokvapem olejom a v rure peciem do chrumkava.
Najlepsie ak mas teplovzdusnu ruru,alebo ohrev spodny a vrchny.mnamka
Alebo platky bez obalovania,na to kusky Mozzarella alebo ineho syra a ugrilovat v rure...
Alebo zeleninove fasirky,vyborne.
Este ma napada kolac-na nete mas dost receptov
A napr.zivanska v alobale,alebo zivanska na plechu-ugrilovat to s inou zeleninou i cibulou,kuskami mäsa...
Pečené mesiaciky posypané škoricovým cukrom sa fajnove
Ja dávam hokaido aj do kari. Normálne na kocky, najskôr kuracie, pridám kari pastu a zeleninu podľa chuti vrátane hokaida, zalejem kokosovým mliekom
Uvariť, rozmixovať na pyré a to pridať do palacinkoveho cesta. Moje deti to ani nepostrehnu.