Ahojte, co robite doma po veceroch? Ja, manzel a syn (3 roky) uz nevieme co vymysliet, prideme domov okolo 4 z prace a skolky, byvame v mensom meste (Liptovsky Hradok) a stale doma nas nebavi byt, vonka sa da ist, ale je skoro tma, parkrat vybehneme do Jasnej na vecerne sankovanie, sem tam pride sestra s detmi sa zahrat, ale to tak 1x za dva tyzdne mozno a ostatne vecery co? Co robite vy v mensich mestach, kde nie je tolko moznosti?
nas zachranuju detske kutiky, kedze nie je sneh, my takisto nemame co robit vonku. strasna bieda, uz sa neviem dockat jari a teplejsieho pocasia, toto je fakt taka nocna mora pre nas :D
Normálne sme vonku aj po zotmení, veď keď sa stmievalo o 16, tak by sme nič nestihli. A doma mám (e) stále čo robiť, na spánok sa začíname chystať najneskôr o 20.
teraz ked su deti vacsie tak so rada, ze som a prijala by som trocha tej vasej nudy 😀 - lebo mame skolu, povinnosti, kruzky.... ale ked boli deti takto male tak bude sme nieco skladali, kreslili, vymyslali kreativnosti alebo boli u nas na navstevu kamarati alebo my tam. Inak ked nie je hnusne chodili sme von aj za tmy. Deti to bavilo - dali sme im baterky do ruky alebo celovky a stacilo aby sme sa trocha presli. Ten zazitok aj na ihrisku, ci v parku je hned iny, ked je to po tme.
Tiez mame doma nudu teraz cez zimu. Ked vybehneme von, tak za hodinu je nam uz kosa. A ani neni velmi co robit bez snehu. Doma skladame lego, vyfarbujeme omalovanky, skladane puzzle, hrame sa s albi knihou, niekedy spolocenske hry, karty, plastelina, hami midi,... Ale priznam sa, ze uz mi z toho sibe. Tento januar, februar su pre mna najhorsie mesiace. Tesim sa az sa otepli ☺️
treba dat detom deky, spravit bunkre, stany, nahadzat im knizky nech sa hraju na obchod, prip. vyrabat s nimi nejake srandicky s kt. sa mozu neskor zahrat. Taka kreativnost niekedy vie trvat aj hodinu alebo hodinu a pol. Prip. nevidim nic zle na rozpravkach vhodnych pre dany vek. Alebo dlhsie kupanie s penou - aj tam sa zahraju s hrackami- umyvaju, prelievaju, pripadne co takto piect ? jedno cesto a nech vykrajuju, alebo pomahaju varit veceru - chystat samozrejme adekvatne na vek. Neskor ked budu starsie troska zacat spolocenske hry. Ano zima je taka lenivsia na spolocenske udalosti a hranie sa vonku.
Tak ja som z Bratislavy, takže možnosti tu máme asi veľa. Ale cez týždeň keď prídeme z práce/školy/škôlky, tak už nás vidím ako sa nám chce niečo robiť. Domov prichádzame tiež okolo 16:00, keď je pekné počasie, zastavíme sa ešte na ihrisku. Keď je škaredo, tak ideme domov - starší si robí úlohy, potom sa s mladším spolu hrajú až do večera. Ja lebo muž varíme obed na druhý deň do práce, niekedy chalani pomáhajú. Veď programu majú v škole dosť, v škôlke ani nehovorím. Takmer každý deň chodia aj von, minimálne na prechádzku. Takže nevidím dôvod prečo by mali mať doslova animátorsky program od rodičov 7 dní v týždni odkedy sa zobudia až pokým idú spať. Potom sú rodičia zúfalí, že deti sa nevedia hrať samé.... Keď nechodili do škôlky tak to áno, to bolo o držku v zime, ale takto keď sú celý deň v škôlke kde majú program a vyhrajú sa inými deťmi, tak nevidím dôvod na každodenný program po škôlke. Aj deti potrebujú mať oddych a domáci kľud 😉
@letfenixa a co teda robite?
@hederamonstera no veď všetko bežne v domácnosti, varenie, pranie, upratovanie suchého pradla, upratovanie riadu, syn je zatiaľ skolkar, takže bez úloh, vysavanie, a ak mi už syn nechce pomáhať, tak sa hrá, kresli, niečo tvorí, prezera si knižky a ak sa chce kupat, tak najneskôr o pol 7, tym sa cca hodina zabije. Domov chodíme (z ihriska, nákupu, .. ) okolo 17.
@letfenixa ty uz chodis do prace?
@hederamonstera áno
nás väčšinou zamestná svokra 😀 to jej treba opraviť, to treba urobiť, ona chce ísť na nákup a tak 🙂 ja si zvyknem zacvičiť po robote a s malou sa hráme spoločenské hry, alebo sa prídu sesternice k nej hrať
aj my chodime domov okolo 16tej a som stastna, ze sme doma. teraz mam uz skolakov, takez casu je malo, kym idu spat. urobime ulohy, zahrame sa, naveceriame sa, procedury a ide sa spat. ak sa nam chce alebo nie su unaveni, zvykneme chodit na hodinku este von okolo siestej.
ked boli mensi, skolkari, tak tiez sme prisli domov, spamatali sme sa z celeho dna, po prichode domov im boli vzacne domace hracky, ja som si posedela pri nich s kavou v ruke, pohrali sme sa spolocenske hry, malovali sme, hravali sa s bunkrami, citali sme atd... u nas ale chodia deti spat pomerne skoro, ako skolkari chodili medzi 19-19,30 a teraz medzi 20-21. takze v podstate sa nestihame nudit 🙂 a uz sa tesim na dni, kedy bude dlhsie svetlo, to mam akosi viac energie a chuti robit nieco, aj ked zaspia. takto vacsinou zasadnem na gauc a bud pozeram telku alebo hackujem 🙂
@letfenixa tak to potom ano. Tym su poobedia vyplnene☺️
@hederamonstera autorka spomínala, že pracuje, preto som reagovala. A pracujem od synovych 13 mesiacov, takže tak fungujeme už dávno.
Rozne. Dnes napr magneticka stavebnica. Inokedy rozpravka. Knihy. Spolocenska hra. Aj von chodime s baterkami do lesa. :D Niekedy pocuvam podcast. Hudbu. Spievame.Tancujeme. Tvorime. Kadecooo.
ak je cas zahrane spolocenske hry, ak je skoro tma deti dostali blikacky do ruky a behali po ihrisku, uliciach,
Ja taku nudu nepoznam. Ale deti mam 2.a vzdy sa vedeli zahrat,a teraz(syn skoro 5 rokov a dcera 7 rokov) sa hraju stale. No nasi si vzdy vedeli nieco najst. Vela kreslia, hraju sa na vselico mozne s dinosaurami, s babikami, spolocenske hry, alebo si skladaju. A vecer si citame. U nas ani nepadne slovo telka, ci nieco pozerat. A von chodime aj v zime, nie sme medvede, aby sme boli zavreti doma
Pripnem sa. Moj ma 11mesiacov a idem sa vecer zblaznit od nudy. Ja cakam uz len na to, aby bolo dlhsie svetlo a mohli sme ist niekam von