Čo robíte, aby ste neboli v strese?

20. aug 2024

Pomaly končia prázdniny a zasa to bude jeden veľký stres dookola. Ráno vytiahnúť deti z postele, ponáhlať sa do školy a práce. Z práce domov a stále niečo riešiť okolo detí, školy a domácnosti. Čo robíte, aby ste neboli v strese? Ja si stále poviem, že nechám deti samostatne sa do tej školy pripraviť, pripraviť si veci na ráno a vždy večer, keď ich ženiem do sprchy, tak zistím, že nič neurobili a musím na nich brechať ako pes. Ráno ich neviem zobudiť a dostať z postele a zasa stresujem či stihneme a čo zabudneme. Neviem ako sa vyhnúť stresom. Vždy mi to vydrží pár dní bez stresu a snažím sa v pokoji, ale keď zistím, že neurobia nič samostatne a bez brechania, tak som zasa v strese. To ani nepíšem o tom ak hneď prvý týždeň donesú nejakú chorobu a takto to idecelý školský rok dookola Ja nechcem, aby skončili prázdniny. Nechcem stres.

abbey1
20. aug 2024

Urobili sme úplnú zmenu, mimo klasický školský systém, mimo klasické zamestnanie od-do a všetky tieto starosti odpadli.
Úplne iná pohoda, žiadne naháňanie a nevizita z nedostatku času a povinnosti.

deti95060810
20. aug 2024

ty máš stres z choroby? ja skôr zo známok...
deťom skontroluj úlohy skôr ako ich naženieš do sprchy...

doriiis
20. aug 2024

1.Ucia a chystajú si veci do školy samé.Ak nemajú,ich zodpovednosť,dostanú trest.
2.Rano budík,vstáva sa.Bez debaty.
3.Nerobim zo školy postrach a nemám prácu 9/ 5.To sú také zmeny u nás,čo su zavedené🤷🏻‍♀️

summer23456
20. aug 2024

@doriiis aký trest dostanú?

doriiis
20. aug 2024

@summer23456 ...tak keď mala niečo zabudne a učiteľka jej to zaznaci alebo napíše,tak ju to štve,lebo ona chce a väčšinou aj je 100% tna.Takze to hneď naprava a opravuje.Mnohokrat pri tom smokli,lebo jej je ľúto,že urobila chybu.U nej je problém jej vysvetliť,že aj ona robí chyby a nikto sa na ňu nehnevá.Tam ju trestá vlastná osobnosť a jej snaha byť 100% tna.
A pubertiak keď donesie zlú známku,tak potom troška musí pridať v učení,dva tri krát miesto compu a chodenia von pozrie do učebnice ( to je ten jeho trest) a opraví si to.

doriiis
20. aug 2024

@summer23456 ...my vychovávame štýlom,že môžu a majú všetko,kým vidíme,že sú spoľahlivý,snažia sa a nehrajú sa na blbych.

lubossi
20. aug 2024

Moji rodičia odchádzali o piatej do roboty. Budili sme sa samy (budík) a do školy sme šli samy a keď sme prišli najstarší (ja) mal za úlohu zohriať jedlo pre súrodencov (mikrovlnky ešte neboli)
Úlohy mi nikdy nikto nekontroloval.

Dnes som inžinier v nadnárodnej spoločnosti, mám VS. Mam ženu a deti a všetko viem sám v domácnosti spraviť.

Len na zamyslenie.

summer23456
20. aug 2024

@doriiis rozumiem 😉

mimi3008
21. aug 2024

@abbey1 skus to objasnit, priblizit...neviem, co si pod tym predstavit

angelinja
21. aug 2024

boze prestante s trestami co ste v stredoveku:?radsej si precitajte knihu ako vychovavat deti ano aj ja som bola taka ze teraz vsetci potrebuju knihy na vsetko ale po jednej knihe som zistila ze kde nasi rodicia robili chyby a o ich rodicov pred nami ani nehovoirm ale ok mozno je to vyvojom proste prestanme ze MY SME BOLI TAKI A TAKI asi je to vyvoj ved nepatamate aj nam rodicia hovorili ze oni boli taki a taki ...proste mono tieto deti potrebuju iny pristup a ked toto robime vsetci ano kontrolujeme deti, robime za nich veci ideme s nimi von aby ich nezrazilo auto atd atd..je to podla mna kolektivne vsetci sa nato stazujeme akosi a uvedomujeme si to ale robime to spontanne tak asi to na nieco je..proste su to ine deti ako my sme boli a uplne ine ako nasi rodicia atd...prestante s nejakymi trestami nebudem to tu rozpisovat lebo by to bolo na dlho ale ano kto kedy nad nami rozmslal ze sa nudime cez prazdniny , ze hento ze toto ...ked si to spatne vlastne porovnam ja a moji rodicia pritom v tom case a ani teraz si nemylsim ze by boli zli akoze sa nestarali ale kde ich napadlo ze chudera ta sa nudi cez leto...kaslali na nas ano my sme ini teraz UPLNE INI...ale podla mna preto lebo deti si to tak vyzaduju proste su to ine deti ako sme obli my.a prestante so stresami ze rano vstavate, keby vam poviem moj zivot mozno si poviete ako ta este moze existovat

sense
21. aug 2024

A ako staré sú deti? Ale teda ja nekričim...keď sa nenachysta do školy tak smola dostane v škole na hanbu papier kde je napísané čo zabudla a musí to dať doma podpísať plus to musí dorobiť a plus to doma znamená žiadne médiá. Keď ráno nestíha tak smola ide do školy strapatá a kľudne aj v pyžame a ak nestihne autobus tak ide 1,3km peši čo znamená že do školy príde načas ale nestihne pokec s kamoškami čo by stihla keby stihne autobus. A ak nestihne prísť do zvonenia to sa jej stalo raz tak musí pekné sama do triedy a ospravedlniť sa aj s dôvodom. Vstava o pol siedmej a o 7.28ma autobus. Večer chodí do postele o 20.00.

dupinka
21. aug 2024

U nás funguje zavedenie systému: veci vždy na rovnakom mieste - vyhneš sa hľadaniu (napr.kľúče/čip,.. v tom istom vrecku šk.tašky/kabelky), vstávanie a spánok v rovnaký čas, rituály sa opakujú= predvídavosť.
Ráno vstávam skôr ako deti, v kľude vychystám seba, medzitým pripravím desiaty (aj keď by vedeli a zvládli aj sami), žiadna zapnutá telka ráno, nič.
Poobede skrz krúžkov vedia, kedy majú čas na hru, kedy je potrebné sa pripraviť do školy. Kontrolujem mladšieho (budúci 3tiak) - podľa rozvrhu každý deň každý predmet si urobí úlohy ak majú, zopakujeme spolu, starší si rieši už veci sám. Čo zabudnú, je ich zodpovednosť.
Popri Tom každý deň varím teplú večeru. Pred spaním sa nepozerá telka (aj tak nič nejde), čítame knihy, hry,..spánok v rovnaký čas.

fairyy
21. aug 2024

no prva vec je chcela telefon ma ho, ale musi ho aj pouzivat, nielen hrat sa na nom...takze rano musi mat nastaveny budik a aj vstat na nho (ak by to nerobila nema.telefon, naco keby som ja ju mala budit) ..vychysta sa sama (vecer si pripravuje vzdy co si oblecie - rano moze tiez, ale musi vstat o 20 min skor lebo to co vyhadze zo skrine tam musi aj vratit) ...sama sa naranajkuje (ma dve ruky aj dve nohy a vie kde je chladnicka), desiatu chystame vecer spolu rano si musi uz len vybrat box z chladnicku a naplnit flasu do skoly...nasledne ma caka lebo ju veziem do skoly ma to 23km ...ale tento rok ideme zavadzat uz aj autobusy+elektricky uvidime
a ulohy si robi sama...ja uz len kontrolujem ulohu ak chce, aby som ju skontrolovala a preskusam ak potrebuje...pripadne ak mi povie, ze je nieco comu nerozumie sedime spolu a vysvetlujem
z chorob nemam stres no.. nie som nadsena, ale uz som si nejak zvykla, ze skola = choroby

zuzuliennka1
21. aug 2024

Tie veci, co popisujes - musis mat v rukach pevne ty. Vychova.
Rano treba vstat dostatocne skoro na to, aby sa vsetko stihalo. A teda treba ist tympadom aj skor spat. Bez diskusie, bez debaty.
Ja som do skoly vstavala uz od gymnazia o 6:00.
Preco ked ich nechas si urobit veci do skoly - zistis ze nic neurobili? Takyto pristup by mne teda doma nepresiel.. musis to mat ako rodic pevne v rukach, konzistentnost. Snad to uz nie su male deti, s ktorymi si tie ulohy musis robit ty

marcellka32
21. aug 2024

Už mám veľkých, na SŠ ale poradím:
1. Kúpiť klasik budík každému (alebo proste na mobile nastaviť budenie), nechodiť do izby vstávaj pod už, to je ich zodpovednosť
2.vsetko si chystať od 7-8 rokov sami (úlohy, taška, pomôcky), bez kontroly rodičov
3. Viesť ich k samostatnosti a zodpovednosti za svoje úlohy
4.chvalit denne /nájsť si večer čas na rozhovor...my máme roky zaužívané spoločná večera pri stole (podebatujeme kto mal aký deň)
5. Deľba povinnosti v domácnosti

bluka2
21. aug 2024

Škola a práca rovno pri byte, nejak tak si to zariadiť, to spraví veľký rozdiel. Takže deti idú samé a ja homeoffice, možno tak raz do týždňa sa v práci ukážem alebo keď sa mi nechce variť (jedáleň…)

zazka666
21. aug 2024

Nerieš nič, čo nie je život ohrozujúce. Sprcha každý večer? Načo? Umrú ? Domáce ? Sú tvoje, čo ich? Do žiackej napíš, že si neurobili, lebo boli leniví. Neprídu domov načas, neurobia dave práce, poznámka zo školy, a pod. Na to je dobré vreckové a ich zníženie
Také fukoty, si nezažila, keď deturence zistia, že nemajú prasule . A deleguj prácu.

mimimoje
21. aug 2024

@angelinja deti nie sú iné, ako by mohli za jednu generáciu byť iné deti? Iné je okolie, prostredie a hlavne rodičia. Vidím úspech ich výchovy každý deň v škole.