Čo robiť pri neochote kupujúceho dostaviť sa na prepis auta?

zdenkanikolka
6. máj 2016

Predali sme staršie pojazdné auto na súčiastky.Pri predaji bola podpísaná kúpno-predajná zmluva a kupujúcemu boli odovzdané doklady od auta s tým,že na druhý deň pôjdeme na inšpektorát vybaviť papiere na prepis-nakoľko predaj prebehol v nedeľu.Tiež bola nám vyplatená dohodnutá suma na auto.Ale tu vzniká hlavný problém.Na prepis sa nová majiteľka nedostavila,napriek dˇaľším telefonátom odmieta zdvíhať mobil,nekomunikuje a len občas napíše správu,že ona nemôže prísť a podobne.Odvtedy ubehli tri týždne a my ju nedokážeme donútiť prísť na inšpektorát-po novom musia byť totiž pri prepise obe strany,o čom sme my žiaľ nevedeli ☹ Autu bude o pár dní končiť STK aj EK,potrebujem odhlásiť aj poistku naň-a nemôžem nič robiť bez papierov o prepise.PROSíM,poradˇte,čo máme robiť???Obávam sa,aby som nemala teraz kvôli papierom nejaké problémy ☹

sissy27
6. máj 2016

Ja som kupovala auto pred dvoma mesiacmi, kamarátka minulý týždeň a pôvodný majiteľ odhlásil, poslal poštou veľký techničák a ja som si ho prihlásila, kamoška to isté, určite sme neboli pri tom naraz aj predávajúci aj kupujúci...

hefo
6. máj 2016

No to je trochu komplikovaná situácia.
Diabol sa skrýva v detailoch: "Predali sme staršie pojazdné auto NA SÚČIASTKY" - to sa legálne nedá, resp. v tom môžu spočívať rozdielne očakávania oboch strán.

Sú tu totiž dva režimy:
a) predáva sa viacmenej ako plne pojazdné auto, a tam je teda potrebný riadny prepis, auto má mať EK, TK a poistku. V tomto prípade nie je viacmenej možné "dolovať" z neho súčiastky, resp. maximálne do skončenia platnosti EK/TK a potom ho treba dať zošrotovať (kde nesmú rôzne hlavné diely chýbať, inak to spracovateľ neprevezme), inak sa nedá jednoducho a zároveň legálne odhlásiť (nejaké spôsoby sú, ale sú buď ilegálne - treba poznať ľudí u polície, na šrotovisku, alebo niekoho kto ich pozná - alebo komplikované)
b) predáva sa auto bez dokladov, s tým sa dá robiť čokoľvek a extrahovať z neho diely bez obmedzenia, ale zase sa nedá prihlásiť.

Či nová majiteľka koná z vychcanosti alebo v dobrej vôli a len nestíha, takto nevieme zistiť, taktiež neviem ako je koncipovaná zmluva, momentálne ak nemáte ani auto, ani doklady, tak je čierny peter do veľkej miery u vás .

V aktuálnej situácii, keď tlačí čas, by som odporúčal nasledovné (čo ale nebude úplne zadarmo):
- zažiadať o vydanie nových dokladov a značiek, ako že ste ich stratili alebo boli ukradnuté
- s novými vykonať dočasné odhlásenie vozidla na napr. rok alebo dva
Tým sa odloží povinnosť STK/EK/poistky.

Následne si nechať poradiť nejakým právnikom alebo ako, lebo legálnych pokračovaní je asi viacero, ale neviem a ani nechcem veľmi radiť. Napr. namietnuť neplatnosť zmluvy ak sa auto neprepísalo, ale to by chcelo vidieť ako je to spísané.

Druhá možnosť (nie celkom legálna) je zohnať niekoho, čo to vie úplne odhlásiť aj bez oficiálnych papierov o likvidácii. Alebo zohnať niekoho, čo dotyčnej rázne vysvetlí, čo by mala robiť. A pod.

Inak tým, že je toto "Otázka", nebude možné rozumne diskutovať na túto tému ďalej.
Ešte o takýchto témach je fórum napr. na autobazar.eu, možno tam budú fundovanejší (ale niektorí aj rýpavejší).

monicm
6. máj 2016

Ak ste z rovnakého okresu, tak tam nemusíte byť obe strany. Lenže vy už nemáte doklady a bez nich to asi nepôjde (nerozumiem tomu, načo ste jej ich dávali). Na zmluve hádam máte jej adresu, nie? Tak viete, kde býva, tak ju nájdite. Inak dá sa to aj splnomocnením, nemusí byť prítomná http://autolike.webnoviny.sk/predaj-ojazdeneho-... . A ak ste s vami vybabrať, zavolajte na dopravné a pýtajte sa, ako postupovať. Hádam budú vedieť poradiť, čo robiť.

P.S.: škoda, že je to otázka, nemôžeš niektoré veci dovysvetľovať, či dopovedať.

adrika7791
29. máj 2017

Zaujimalo by ma ako sa to doriesilo, lebo ja mam podobny problem. Na policii mi povedali ze mi nijak pomoct nevedia, ze to je obcianskom pravny spor a je to medzi nami, auto som im dala dobrovolne.

zdenkanikolka
autor
29. máj 2017

@adrika7791 Dobrý deň.Na prepis sa vôbec nedostavili a auto nám vrátili ponechané na sídliskovom parkovisku na opačnom konci mesta v zdevastovanom,nepojazdnom stave s tým,že oni na prepis nemajú peniaze,že auto sa medzitým pokazilo a oni nemajú ani na opravu a máme si ho dať sami zošrotovať.Tak sme auto museli dať na vlastné náklady odtiahnuť,potom ho previezť do iného mesta na zošrotovanie,aby sme konečne mohli mať doklad potrebný na odhlásenie na dopravnom inšpektoráte a tiež na zrušenie poistky.Takže takto sa to doriešilo.Stálo nás to more nervov a nakoniec i peniaze navyše.Mimochodom-nás tiež na polícii odbili...to je to ich motto "pomáhať a chrániť" 😈 Tak Vám držím palčeky,nech to aspoň u Vás lepšie dopadne a bude všetko v poriadku 🙂👍

damoska
26. máj 2018
Používateľ damoska je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od damoska.

možem vediet ako to nakoniec s prepisom auta dopadlo?

zdenkanikolka
autor
27. máj 2018

@damoska Dobrý deň.V príspevku vyššie som popísala naše "doriešenie"problému ☹ Odporúčam predávať auto len OSOBNE ZA účASTI OBOCH STRáN LEN A IBA PRIAMO NA DOPRAVNOM INšPEKTORáTE,prípadne sa dá ešte akosi overením podpisu kupujúceho na matrike,ak sa nemôže kupujúci v rovnaký deň dostaviť na inšpektoráte.Už nikdy by som vopred nepodpisovala zmluvu,neodovzdávala doklady a nepreberala ani peniaze,pokiaľ nebudem mať podpísané papiere na dopravnom inšpektoráte.Poučila som sa ☹ Najskôr inšpektorát a potom najlepšie priamo tam podpis zmluvy a všetky ostatné veci.Za nervy neskôr spôsobené a aj navyše vyhodené peniaze to skutočne nestojí ☹

essenceee
21. okt 2018

preto som radšej, ked sa auta kupuju z nejakého ,,bazaru,, , známeho predajcu, človek sa aspon vyhne takymto situaciam