Čo robia knižnice s nadbytkom kníh?

18. dec 2024

Dobrý deň, viete prosím niekto čo robia knižnice keď majú viac kníh z jedného diela? Určite si nejaké nechajú do zásoby, alebo posunú ďalej, ale keď nie je ani jedna z týchto možností? V Bratislave mestská knižnica otvorila predajnu takýchto kníh, je to ešte niekde na SK? Alebo čo s tými knihami robia? Ďakujem 🙂

0silvia0
18. dec 2024

Cast je vo vymennom fonde, cast sa posuva do burzy knih, kde si mozu ludia za symbolicku sumu cca 50 centov kupit.
Pri vyradeni knih z fondu sa robi zoznam a dava sa do ponuky inych kniznic, ak si niektora kniznica chce doplnit fond.

pinkgirl
18. dec 2024

Naša verejná knižnica v Košiciach robí pravidelné burzy vyradených kníh - príspevok za knihu je dobrovoľný, žánrovo je to rôznorodé. Už som si pár kníh odniesla, po prečítaní ich posuniem niekomu alebo dám do knižnej búdky na sídlisku. Videla som na jednej burze aj celého Harryho Pottera.

cacianka
18. dec 2024

Keď majú duplikaty a multiplikaty, tak ich asi z nejakého dôvodu toľko kúpili. Že ich potrebujú pre svojich čitateľov.
Môže sa stať, že po dlhšom čase, keď dochádza k pravidelnej obnove fondu, že sa kniha stane naozaj nepotrebna, tak najprv musí prejsť vyradením.
Predtým sa nemohli predávať, len odtrhnúť tvrdý obal a papier do zberu. Pred rokmi som u nás prehovorila vedenie, aby sme knihy predávali za symbolické sumy, v Kcs alebo ak to bolo podľa pôvodnej ceny, stavu, a počtu duplikatov, a ziadanosti.
Spravili sme zoznam vyradenych, museli sa ponúknuť iným knizniciam, či nepotrebujú doplniť svoj fond, potom sa zvyšok predával, alebo som raz darovala slovákom v Juhoslávii.
Často ľudia nanosili do knižníc svoje staré zbierky, alebo keď vyprataju byty po rodine, nech si vyberú čo potrebujú, ostatné išli na burzu. Napr Mestská knižnica Bratislava takto predávala knihy na nádvorí, zo zisku každý rok zakúpili niečo pre potreby oddelenia pre slabozrakých a nevidiacich.
Tiež si veľa kníh brali do org. Domov dobrých kníh.
Tiež si chodil vybrať jeden pán do svojho antikvariatu a nám dal niečo čo sme nemali my