Čo pre vás predstavuje sebavedomie?

11. máj 2024

Množstvokrát tu v diskusiách čítam odvolávanie sa na sebavedomie. V živote som už prečítala i radu článkov. Sebavedomie a čo to pre každú z Vás predstavuje? Podarilo sa niekomu kto ho mal nízke ho i skutočne zvýšiť, aj keď lepšie mi znie v sebe objaviť - objaviť seba? Čo ste museli pre to spraviť? A odrazilo sa to potom na Vašom živote?

ckocka
11. máj 2024

Musela som zostarnúť aby som pochopila že moja hodnota sa neodvíja od toho čo si myslia ostatní a že nie je nutné každému sa zavďačiť. Stačí byť spokojná sama so sebou, a to ja som.

ckocka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
moonlight1210
11. máj 2024

Ked si na seba hrda, mas aj sebavedomie. Pricom byt na seba hrda neznamena uznanie zvonka. To samo o sebe nestaci, aj ked ho dostavas od druhych. Lebo ked ho pre nieco prestanes dostavat, hned sa citis zas slaba a stratena, neista.

Takte v prvom rade to musi ist zvnutra. Z tvojho pocitu, ze mozes byt na seba hrda. A na seba si hrda, ked dosahujes svoje ciele (male i velke) a prekonavas sa. Ked nieco, co si myslela, ze nedokazes, nezvladnes, neprinutis sa, neodvazis sa, tak dokazes.

Ked si napriklad niekto, kto ak sa ma ospravedlnit, uznat nahlas chybu, tak sa mu bori svet a radsej by si ruku odhryzol, lebo je to ponizenie. Prehra. Hanba. A ty to prekonas a uprimne sa niekomu ospravedlnis a olutujes. Prijmes zodpovednost. Aj keby ti nebolo odpustene.

Ked sa bojis soferovat, ale urobis si vodicak a budes schopna odsoferovat aspon do prace, do obchodu a naspat. Ked si urobis prvy vylet do blizkeho okolia sama autom.

Ked prekonas krizu prveho mesiaca (a potom druheho, tretieho,…) a vytrvas v novom dobrom navyku.
Alebo v zbavovani sa nejakej zavislosti.

Ked sa odvazis povedat niekomu nie. Alebo netolerovat jeho blbiny. Aj ked riskujes, ze o nieco preto prides, stratis. Ale postavis sa za seba aj cez ten risk.
Atd.

Drobne veci, co ti ukazuju, ze ked chces, ty to zvladnes. Ze si mozes verit. Mozes mat sebavedomie. Mas hodnotu.
Sebavedomie malokedy vychadza z velkych cinov. Naopak, velke ciny vyjdu z toho sebavedomia, sebaistoty, ktoru mas poskladanu z tych drobnosti. Lebo sa odvazis. Lebo si mozes verit.
A benefit je aj to, ze zaroven bezstarostnejsie, pokojnejsie prijimas prehry i trapne momenty. Ktorych sa ludia s nizsim sebavedomim kolkokrat boja ako cert kriza, a preto sa kolkokrat dopredu kadecoho vzdaju.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz