Ahojte, mám menšiu záhradku. Čo mi odporúčate pestovať, čo sa oplatí a aj sa dopestuje pri začínajúcom záhradkárovi. Tento rok som mala dve paradajky a patizona teda nič moc úroda .
este mozno hrach, cibula, paradajky, papriky, pripadne uhorky
a cuketu pestujeme, tento rok sa jej darilo .....ja si vzdy predpestujem v crepniku a potom sadim, ked uz je vacsia, lebo ked som to zasadila do pody, hned ako zacala rast, tak mi ju slimaky zozrali, tak som sa poucila, a teraz pestujem v tych crepnikoch a sadim az niekedy koncom maja do pody
ja pestujem cesnak, cibuľu, hrášok, rajčiny, uhorky, zeler, mrkvu a redkvičky.
Odporúčam par ovocných stromov. Teraz sú bežne k dostanú stĺpové a trpaslície stromčeky z každého druhu. Nebudú síce na nich metrakybovocia, ale vlastne je vlastne.
Ak zeleninu, tak pestuj co mate radi. Aj na malej ploche sa dá vypestovať veľa zeleniny, len treba ísť do toho.s rozvahou. Nepriklad môžeš vysievať mrkvu spolu s reďkovku, kým mrkva dorastie reďkovky zjete. Medzi riadky mrkvy nasadiť cibuľku, keď ju vyberieš dáš miesto nej krickovu fazulku na lusky. Skoro na jar vysejes hrášok na to miesto kde pôjdu paradajky, kým sa vysadila paradajky, hrások je zjedeny. Pred paprikami vysadis šalát, aj keď ho nezjete kým sa papriky vysadzaju, chvilu môžu rast vedľa seba na hriadke. Na jeseň vysadis cesnak, na jar medzi neho vysejes cviklu. Keď vyberieš cesnak, cvikla môže ďalej rásť. Na malej záhradke je zbytočné mat chodníčky medzi hriadkami. Vždy je medzi riadkami dost miesta kde sa môžeš postaviť. No a ak máš možnosť vyrobte si vyvýšené záhony. Na nich sa dá pestovať kadečo a pri rozumnej výsadbe máš na nich redkvicky v marci a ešte v novembri pozbieras spenat.
@viestta jej,ďakujem,toto si mi riadne pomohla. Toto skúsim. Ovocie už máme nasadené,ešte kúpime dakedy. Ono v podstate máme veľký dvor ale pestovať s nedá keďže cez dvom musí prejsť auto z uhlím/drevom,keďže dom je na konci pozemku.
@marci77 no toto sa stalo aj mne, že tri cukety a kým vyrástli už ich nebolo. Proste mi ich zožrali tie potvory
@nika1971 bylinky ešte aké odporúčas ? Mám mätu,medovky, šalviu a pažítku
ligurcek je super, rozmarin, tymian, petrzlen kupujem vyslovene na vnat (nerastie do korenov len listy), bazalka ( sadi sa k paradajkam)
Z byliniek do skalky tymián, každý druh co zosenies, saturejku, slamihu (karí), oregano. Niekde do kúta ligurcek (maggi) ten časom narastie obludy, tak aby nezavadzal. Pomedzi zeleninu môžeš vysievať kôpor.
Pozri na YouTube Huw Richards.
Ja mam malu zahradku. Pesrujem.
Slivky, 3 stromky, rozne druhy, jablcka, cucoriedky, maliny, jahody, ribezle.
Dalej jahody, kakerabe, kapusta, tekvice, paradajky, papriky.
Aj spenat, rukola a salat, redkovka, .
Dalej bylinky.
Toto je dost individualna otazka. Co sa zadari jednemu, nejde druhemu... Co vyrastie na juhu Slovenska, moze dopadnut uplne inak niekde na severe...atd atd. Zacni uplnym zakladom. Preskumaj, ake mas na pestovanie vobec podmienky, co sa tyka svetla, pody, vody,...Fajn by bolo pridat sa do niektorej zahradkarskej skupiny na fb. Tam vzdy byva kopec rad.
Cibuľa, cesnak, uhorky, cuketu, cviklu, mrkvu,hokkaido...a všetko čo máš/máte radi...
@renab vyskúšaj. Cesnak vyberáš v júli, cviklu môžeš nasiat v máji, do jesene dorastie. Hrášok kľudne môže rásť vo svojom riadku, pomedzi riadky vysadis paradajky. Keď nie hrášok, tak posadí kaleráb, nebudú si zavádzať. Toto je len taky natrel, treba skúšať. Napríklad špenát môžeš mať ako predplodinuna aj ako poslednú plodín, cez leto tam môže rásť hocičo iné. Redkvicky sa daju vysiat v podstate od polovice augusta po hocičom a medzi čokoľvek. My napríklad mame už tretie luskove fazuľky. Prvé sa siali v máji pod paradajky, v júni som ich siala po šaláte a keď sa vybral cesnak siala som na tie riadky fazuľky a cviklu. Fazulky už budú, cvikla nebude obrovská, ale bude celkom slušná, už má bulvicky. Proste u nás nie sú prázdne riadky. A nemám hriadky, len jednu veľkú a v nej riadky všetkého co sa sa v riadkoch pestovat. Sejem riadky na striedačku. Tekvice sú s kukuricou v inom a separátne plochu majú paradajky. A každý rok to striedame. Na jednej hriadke su paradajky, ďalší rok sú tam tekvice a tretí rok ostatná zelenina. Hriadky kde budú v lete paradajky v zime povapnime, na jar sa rozhodli kompost a vyseje zelené hnojenie. Tam kde budú tekvice a kukurice sa vyseje vika na zelene hnojenie, ktora tam rastie kým ju tekvice neudusia. Hriadka na zeleninu sa vysieva hneď ako sa dá. Prvé idú redkvicky s mrkvou a potom postupne zvyšok, na jeseň sa tam vysadi cesnak tak aby sa medzi riadky dali vysiat mrkvy. Na 3 hriadkach po nejakých 15 štvorcových metrov mame všetko.
Tento rok bol zatazkavajuci aj pre skusenych zahradkarov,extremne sucho a nedostatok vody. Mne nerastli skoro nic az teraz sa zahrada prebera. Pestujem paradajky,uhorky,tekvice,cukety,cviklu,salat,redkovku,hrach,fazulu krickovu,mrkvu,petrzlen,zeler,kalerab,hokaido,jahody a rozne ovocne kricky,bylinky,papriku,cibulu,cesnak. Urodi sa mi vzdy vsetko jedina starostlivost je vytrhat burinu a obcas okopat
Mam 100m2 za domom, pestujem jahody, cucoriedky, maliny, rebarboru, stlpovitu jabloň, hrušku, slivku, ceresnu, biele, cervene, cierne ribezle, egres, cibulu, mrkvu, petrzlen, zeler, por, cukety, paradajky, hrach, špenát, mätu, materinu dusku a kvietky (narcisy, tulipany, gladioly). Ale nie každý rok sa vydarí, som dost babráčka.
@renab mravce som likvidovala aj ja. Ale každý rok je niečo co nám kazí radosť. Po pravde už to ani veľmi neriešim. Furt sa nájde niečo čo sa obzvlášť vydarí. Tohto roku sa mi konečne vydarila cibuľa. Ale, že fakt vydarila, aj cesnak bol fajn. A žlté cvikly mam mega mega obrovské. Na druhej strane vosky mi zožrali všetok špenát, skocky kaleráby, jahody vyschli na koreni. No co už. Petržlen mi vyšiel presne jeden a to som 3x siala a aj ten som vytiahla s burinou🙄
cuketu, salat, petrzlen na vnat, bylinky, spenat