Všimla som si, že keď niektorá užívateľka napíše o sklamaní, ktoré zažila, niektoré odpovede začínajú frázou "A čo si čakala?" ale prekvapivo niekedy pokračujú celkom fajn radou.
Najviac ma zarazila odpoveď žene, ktorá písala, že sa pokúsila začať chodiť s nejakým mužom, ale on nemal záujem, možno sa mu už páčila iná žena, atď. Odpoveď "A čo si čakala?" pokračovala dosť v pohode návrhmi proste skúšať ďalej, chodiť na rande s ďalšími mužmi, hľadať partnera. Prekvapene som odpísala otázkou, prečo ponižuješ autorku príspevkou otázkou čo čakala? Akože, je taká škaredá, že nemá právo čakať, že sa niekomu bude páčiť? Alebo zlyhala v tom, že neostala pesimistkou a čakala príjemné rande, záujem muža, možno aj lásku? Je zle, že aj také veci čakáme?
Ešte viac ma ale prekvapila odpoveď: "A čo ty vieš, ako som to myslela!" .... Zrejme dotyčná zdanlivo vytkla autorke, že čakala záujem muža, alebo aj lásku, ale potom tvrdila, že to tak nemyslela. Napadlo mi, že možno je to fráza, ktorú ľudia používajú bez rozmýšľania? Neuvedomujú si, ako zahanbujúco a útočne to vyznieva?
A čo si čakala, že ťa niekto bude chcieť?
A čo si čakala, že v živote zažiješ aj niečo príjemné?
Prečo nie si múdrejšia a nečakáš iba zlé veci? ...
Rozmýšľam, čo touto frázou ľudia chcú druhému povedať, ak nie úplne ho zhodiť.
Ja v tom vidím prvoplanovu reakciu
Napr ked niekto skočí (dobrovoľne) do studne a pise: "mám problém. Mám zlomenú nohu a ležím vo vode.."
No čo každého hneď napadne na to povedať.. :D
Tým chce každý povedať ze "môžeš si za to sama. Od počiatku bolo jasné ze to takto nejak dopadne, tak prečo nariekas a snažíš sa zo seba pre to urobiť chudáka ktorému sa niečo zlé stalo"
@lubossi hmm, ale ved snažiť sa nájst partnera, pozvat ho niekam a zistit, ze nema zaujem, to predsa nie je hlupost. akoze od pociatku bolo jasne ze to tak dopadne? ved mnohym ludom to vyjdie, chodia spolu, sobasia sa...
No len ci to nie je z uprimnej skodoradosti 🙃. V tom sme (nielen) my Slovaci/Cesi dobri.
Nie to bolo že prečo to ľudia používajú.
Veľa ľudí to používa aj tam kde nemá. Primárne aby toho druhého zhodil. To je také to stupanie v rebríčku sebadôvery na úkor poníženia iných. To bude niečo evolučné.
@lubossi aha, chápem. veru. evoluciou sa vyvinuli aj dobre veci,aj naprt veci.
Máš pravdu takéto necitlivé komentáre vedia ublížiť. Možno im chýba empatia. Kto zažil sklamanie vie aké je to bolestivé.
Vela ludom chyba empatia a moznost pozriet sa na "veci" aj z ineho uhla pohladu...
@sisi4 ale ja nechapem aky iny uhol treba. ved je iba jeden uhol: skusila ci vyjde vztah s nejakym muzom. Muz nemal zaujem. akoze okej, tak skusi inde, ale preco jej vycitat ze cakala pozitivny vysledok? nechapem aky "uhol" to je...
prepáč, moja reakcia bola skôr na reakciu blogera
..Napadlo mi, že možno je to fráza, ktorú ľudia používajú bez rozmýšľania?..... To je tak u niektorých, keď huba si ide svoje, ale rozum ešte spí.