Čo je zlé na tom, keď žena nie je kariérne zameraná?

13. jan 2024

V poslednej dobe si vsimam tu na konovi, ze su tu zeny, ktore doslova odsudzuju zeny zato, ked ziju niekde trebars na dedine, robia na skrateny uvazok a neprinasaju do rozpoctu tolko, kolko manzel, lebo chcu travit cas s detmi a nevedia si to zariadit inak. Preco niekto nevie pochopit, ze su ludia, aj medzi zenami aj medzi muzmi, ktorym staci bezna praca a nepotrebujú robit karieru? Su ludia, ktori su dravi, chcu nieco dokazat, potom su taki, ktori su mozno dravi, ale casom chcu svoi zivot rozdeliť aj medzi rodinu alebo su tu potom taki, ktorym staci odrobit si 8 hodin, ist domov a doma riesit uz len svoje veci a nie pracu. Teraz nehovorim o zenach, ktore nic nerobia a nechaju sa zivit muzom. Ale trebars nejaka zena, ktora pracuje od pondelka do piatka , robi niekde v office, nezaraba nadpriemernu mzdu, ale tu maju potrebu zeny do nej kopnut, ze je nieco menej, lebo neprinasa do rozpoctu rovnako. Preco ste niektore take zle? Nie je podstatne to, ze ta zena sa snazi a pracuje? Preco sa vysokoškolsky vzdelane zeny maju potrebu porovnavat so zenami, ktore tu skolu nemaju a staci im robit aj za menej, ale mat klud? Alebo porovnávanie zien z casti Slovenska, kde nie je problem zohnat si pracu so zenami z dedin :D mne to niekedy pride vtipne citatt, ako sa tu niektore natahujete a snazite sa predbiehat medzi sebou, ktora ma.lepsi zivot

katkaseiner
13. jan 2024

za mna si to nespravne pochopila...kazdy nech robi ako chce...
Ale pamatam si tu temu ked kočka-mamina zarabala na pol uvazku za 400 e a kritizovala tetu ktorej sa malil dochodok 450€ - ano, zato bola kritizovana... v principe nech aj nepracuje...ja a ty ju neposleme ak jej muzovi to vyhovuje...islo o inu temu ..len ano, navalilo sa to na nu riadne (teda ak myslis tu istú temu)

zmrzlinka2021
13. jan 2024

Tu niekto súdi ženy na to, že žijú život podľa svojich predstáv?

sisa_s
13. jan 2024

Nic na tom nie je zle...rovnako ale v diskusiach "rodinne zalozene zeny" sa tvaria niekedy, ze zena, ktora nie je 3-6r doma s dietatom mu nedava dostatok lasky a zenie sa za peniazmi..

janettdamian
13. jan 2024

Nie je na tom nič zle, ak žena nie je kariérne zameraná. Prečo sa ťa to dotklo, že niekto má potrebu do toho rýpať? Ty si zariaď život (prácu), tak aby si ty bola spokojná. Potom si takéto veci nebudeš všímať.

autor
13. jan 2024

@zmrzlinka2021 lebo minule som sa tubdozvedela, ze vlastne zarabam hlboky podpriemer a mala by som sa hanbit :D pritom mam vysoku skolu, ale zijem v okrese, lde je normalne zarabat taku sumu. Bola som z toho smutna, lebo som si hovorila, ze nezarabam az tak zle, viem, ze to nie je nieco extra, ale ja z toho viem pekne vyzit a fungovat. Nadobudla som pocit, ze pomaly kazda druha tu zaraba minimalne 2 tisicky. A taky plat ja naozaj nemam

autor
13. jan 2024

@janettdamian ja viem, ze si clovek nema vsimat tieto diskusne fora, lebo velakrat to ani pravda nie je. Len ja som dost taky analyzujuci typ a po tych viacerých temach som sa zamyslela, ze to fakt zeny takto dobre zarabaju?:D ked sama vidim podla pracovnych ponuk, ze nikde neponukaju take vysoke platy, mozno tak v IT sektore

milanemila
13. jan 2024

Tak ked si ty spokojna s tym kolko zarabas a ako zijes, tak by ta naozaj nemali rozhodit komentare od cidzich ludi 🤷🏼‍♀️
A nie zdaleka sa nezaraba dobre iba v IT 🙈

autor
13. jan 2024

@milanemila ja iba pisem, ze v mojom okrese podla pracovnych ponuk ma zena plat nadpriemer iba v IT sektore

thoughtfulweirdo
13. jan 2024

Mňa tu minule tak pobavilo, keď autorka založila diskusiu, aby sa čosi spýtala žien v domácnosti a hromada užívateliek vypisovala, že by si nevedeli predstaviť byť bez práce, lebo by sa nudili. Ja síce žena v domácnosti nebudem asi nikdy, ale že by som si bez práce nevedela nájsť zmysluplný a naplnujuci program a socializáciu, to by mi ani vo sne nenapadlo 😜 - to len taká vsuvka, že áno, mnoho ľudí vidí kariéru ako jeden zo zmyslov života.

ndrag
13. jan 2024

Nic na tom nieje zle. Kazda nech si zije tak, aby ju netrapili ine zeny co robia. Ja napr som karierne zamerana, ale planujem raz v buducnosti na nejake obdobie uplne vypustit robotu zo zivota, budem doma a necham sa zivit muzom! Alebo zo svojich nasetrenych penazi, neviem este. A nie, nebude to kvoli nikomu inemu aby som sa onho starala, ale iba sebecky kvoli sebe, nech mam bezstarostny zivot chvilu. A nech inych ludi aj roztrha od jedu. :D

belle_vie
13. jan 2024

Pokial je zena vyrovnana a stotoznena s tym, ze zaraba menej kvoli pohodovej pracovnej naplni, pripadne pracovnej doby, vdaka ktorej vie zabezpecit detom starostlivost, nie je na tom nic zle.

Mne osobne skor vadia tie stazovatelky, co nikdy nic viac pre svoje uplatnenie neurobili, ale stazuju sa na plat, podmienky, zle uplatnenie.

Jabsom uplne stotoznena s mojou pracou, platovym ohodnotenim, pracovnym casom. Mam v okoli zeny, co zarabaju viac, ale vidim, za aku dan. Takisto mam v okoli zeny, ktore zarabaju menej, a tiez viem preco.

lindous
13. jan 2024

Často je tu takáto kritika, ak sa žena napríklad sťažuje, že manžel zarobí málo a nevychádzajú s peniazmi, pričom ona nie je ochotná ani sa uskromniť, ani spraviť nič preto, aby teda mali viac.. ak ste doma všetci spokojní a vyhovuje vám to tak ako to je, tak si to naozaj na seba nevzťahuj a neber osobne, tie odpovede znejú často všeobecne, ale spôsob podania a celkovú náladu diskusie väčšinou nastaví autorka

valeria_h
13. jan 2024

Veď ani ja nie som karieristka, práca ma baví, ale že by som videla svoje naplnenie v tom, že budem stúpať vyššie a vyššie a vyššie...ani náhodou. A názory druhých na môj život ma skutočne nezaujímajú. Každý nech robí čo ho robí šťastným, šťastní ľudia nie sú zlí.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lonely66
13. jan 2024

autorka, netuším, prečo je to tak. sama sa tomu čudujem, tiež nadobúdam dojem, že 90% žien na MK zarába minimálne 2000. s údivom sledujem niektoré reakcie typu: a čo čakáš od muža, že dokedy ťa bude živiť? nuž, ak je to môj manžel, ktorý si ma bral z lásky a nebodaj som mu porodila deti, tak hádam nás (NÁS, nielen mňa) bude živiť dovtedy, kým bude treba. to neznamená, že taká žena sa nikdy nezamestná.
často sa tu dehonestujú ženy, ktoré pracujú v menej zaujímavých oblastiach, priam nechcených oblastiach. sú kritizované priam až takým spôsobom, akoby im niektoré chceli naznačiť, že sú hlúpe, lebo si nedokázali urobiť vysokú školu a príjmom následne v zamestnaní sa vyrovnať mužovi. ani muž sa nikdy nevyrovná žene, máloktorý dokáže vytvoriť skutočný domov (bez ženy) a žiaden z nich nedokáže porodiť. nechápem, prečo sa niektoré tak ohromne túžia vyrovnať mužovi. ja sama mám vlastný príjem, pracujem na sebe, ale neodsudzujem ženy, ktoré sa rozhodnú inak alebo ktoré nemajú VŠ, lebo sú šikovnejšie zrejme v manuálnej činnosti a pracujú v takých oblastiach. napokon, keby týchto ľudí nebolo, tak by sme neboli ani my.
faktom stále však ostáva, že ak raz mužovi prepne a rozhodne sa od ženy-manželky-partnerky odísť a nechá ju s 2-3 deťmi, bohužiaľ, naše vadné zákony sú stavané tak, že tá žena to má naozaj podstatne ťažšie. aj preto sa ženy zubami-nechtami snažia dosiahnuť slušný príjem, aby pre "prípad" dokázali uživiť svoju rodinu. smutné, ale realistické :( nikdy nevieš, čo ťa čaká. odsudzovať však iné, že nedokázali to, čo ja, je sprostý egoizmus.

marsmykkok
13. jan 2024

Ja si tu všímam hlavne súdenie žien, čo nerobia nič a práce sa boja ako čert kríža. Ak robíš aj upratovačku na 30 hodín týždenne a zarobíš 500 eur je to podľa mňa ok, aj to niekto musí robiť a kariéra nie je všetko. Zase raz tu bola diskusia kde písala slobodná matka, že má príjem 700 eur či koľko, býva u rodičov, že jej nový priateľ nechápe ako môže fungovať s rodičmi a že chce s ním súrodenca pre dieťa a má našetrené minimum. Tam zazneli rady ako zvýšiť príjem, ale oprávnene, lebo tam išlo o to aby vedela si zobrať hypotéku a nešla bývať k priateľovi čo ju už na začiatku vzťahu netoleruje, neurobila si s ním dieťa a potom neprišla k rodičom s dvomi deťmi na krku. Teda možno to berieš len osobne alebo neprečítaš celú diskusii a z nejakých príspevkov ti to tak vyznie. Ale ak robíš za nízky plat, stačí to, je to fajn, nik ťa nesúdi ani nie si menejcenný človek ako nejaká čo buduje kariéru cez mrtvoly a zarobí 3000 eur.

autor
13. jan 2024

@lonely66 presne si to vystihla. Mne sa paci, ked je zena drava, ale pride mi smutne, ked niekto sa povazuje za uspesneho, ale ma potrebu vyvysovat sa a ponizovat tych slabsich. Podla mna to uspesni ľudia nerobia. Mne sa hrozne paci toto od Jana Wericha: Logo eduworld
Vyhľadávanie
Mobile menu
Sebarozvoj a motivácia / Myšlienky osobností
Nikto by si nemal myslieť, že je niečo viac
Redakcia
Redakcia
Nikto by si nemal myslieť, že je niečo viac
Nikto by si nemal myslieť, že je niečo viac / Zdroj: commons.wikimedia.org

Ads by FatChilli
(Jan Werich reprodukuje slová Jana Masaryka z knihy Hovory s Janem Masarykem)

00:00 / 04:47

Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player
ADVERTISEMENT

Na jedno som vždy veril: Že nás pán Boh stvoril všetkých rovnakých.

Jeden je biely, druhý čierny. Jeden je krásny, iný je zase poďobaný od vyrážok. Ale všetkým nám je zima, keď vonku mrzneme a všetci sa potíme, keď praží slnko. A všetci musíme dýchať, aby sme sa neudusili.

Všetkých nás nakoniec odvezú. Inými slovami, všetci sme smrteľní. I nesmrteľní. Ale kvôli tomuto nesmieme jeden z druhého robiť otroka. Pre toto každý, či už bol jeho otec prezident alebo drotár, musí mať rovnakú príležitosť žiť plnohodnotný život.

Nikto si nesmie myslieť, že je niečo viac, niečo lepšie ako ten druhý. Možno má toho viac v makovici, možno nosí lepšiu košeľu, má šikovnejšie ruky, možno má väčšie bicepsy.

Ale toto všetko ho iba zaväzuje, iba zaväzuje, aby toho urobil o to viac. Viac pre tých s menšími bicepsami a horšou košeľou.
Lenže tomuto môžu veriť a rozumieť iba tí z ľudí, ktorí majú radi ľudí.

Mať ľudí rád a milovať ľudí je celé tajomstvo a jediný recept na šťastie a to platí pre všetkých. Pre mňa, pre teba, pre Stalina, Trumana, pre celý svet.

mamina7070
13. jan 2024

dolezite je aby clovek bol vnutorne spokojny a ak je rodina spokojna tak netreba spekulovat a pitvat to

veselo_neveselo
13. jan 2024

Ja som si tu take odsudzovanie naozaj nevsimla. Ale podotknem, ze take upozornenie, ze zena co je od skoly zamestnana nanajvys na pol uvazku, a nie je schopna sa bez manzela uzivit ani samu seba, nieto este deti, je uplne na mieste v kazdej "takejto" diskusii.

Alebo mas pocit, ze "karieristky" by nerady boli doma so svojimi detmi? Alebo ze by nechceli viac casu travit s manzelom, vhodit po vyletoch? Lebo to sa velmi pleties. Tieto zeny sa ale snazia zit tak, aby ked sa nieco stane manzelom (nedajboze zomrie, alebo sa rozvedu) tak sa otrepu, ale zivot pojde dalej. Nedostanu sa do existencnych problemov - a ked aj, tak na kratko.
Co ale ta zena z dediny, 4 deti, nikdy poriadne nepracovala - co spravi ta?

Takze to nie je "dravosti", ale o tom snazit sa zabezpecit seba, a svoje deti tak, aby nemuseli stradat ked pridu rany od zivota.

mandzula
13. jan 2024

Spomina sa tu suma 2 000 eur a kariera. Ja za sumou 2 000 eur ziadny specialny karierizmus nevidim, dnes sa tato suma da zarobit aj bez extremneho stupania v kariernom rebricku.

dominikamacakova
13. jan 2024

Ty sa tu ideš pohoršovať nad odsudzovaním a pritom sama odsudzuješ ženy, ktoré sa nechajú živiť mužom.
Ďalšia vec, kde je napísané, že ženy ktoré netúžia po kariére sú slabšie?

mikadooo
13. jan 2024

Robím na čiastočný úväzok, manžel "prináša do rozpočtu" 2-3x toľko čo ja a nikdy nikto mi tu na mk nič nenávistné k tomu nepovedal...🤷

ivangeline
13. jan 2024

No ja som si to este tu nevšimla. Vies dat priklad,kde? V kt diskusii?

stannkal
13. jan 2024

@autorka: tvoja otázka je veľmi chaoticka, čo podľa teba znamená "kariérne zameraná" a čo je "bežná práca", ide o plat alebo o typ úväzku? Definuj to a potom sa da o tom rozprávať. Aby si vedela co myslím, napr. človek ktorý pracuje 40h týždenne ako programátor, žiadne nadčasy, nepretrhne sa, má plat nad 3000 ale už 15 rokov robí na tej istej pozícii a nikam sa "neposuva" - je taký človek podľa teba kariérne zameraný?

mandzula
13. jan 2024

@stannkal presne toto som myslela aj ja.

matkahelka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sense
13. jan 2024

Nevidím na tom nič zlé. Aj ja som jedna taka žena, zarobím toľko ze sa uzivim, nie som na nikoho odkázaná a robím na čiastočný uvazok, keď mi padla mi padla.
Necítim sa ani žel ani menejcenne.
A je mi jedno ze Jana od susedov zarába o tisícku viac ako ja. A o 18.00 letí s vyplazeným Jazykom domov. Aby obstarala dieťa a následne ešte po večeri dorabala nejaké veci z prace.
Pre mňa je dôležita moja psychicka pohoda aj ze cenu ze strávim dovolenku len v 3jhviezdickovom hotely 2x do roka, alebo ze strávim výlet v horách a lepená kom v batohu

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
betulinka1
13. jan 2024

Ja by som kludne ostala doma starat sa o domacnost , keby muz zarobil tolko, ze nas uživí a sucasne by mi daval peniaze aby som si šetrila, ak by ma chcel vymenit za mladsi rocnik. Uprimne som si nikdy nevsimla, ze by tu zeny hejtovali platy inych zien. Jedine, ked sa zena necha terorizovať od chlapa a nevie od neho odist lebo nema peniaze. Cize asi Ano vtedy je to problem, ze mala by nieco zacat robit aby mohla od chlapa odist.

justxme
13. jan 2024

@mandzula mohla by si posunúť nejaké konkrétnejšie oblasti/práce v ktorých sa ponúka 2000 bez nutnosti extrémneho kariérneho rastu? Pretože raz za čas si prejdem profesiu a teda nad 2000 je plat najmä v IT sektore a potom pri pozíciách, ktoré si vyžadujú buď veľmi špecifické vzdelanie alebo preukázateľné roky praxe. Neviem či si to myslela v hrubom/čistom, ale entry pozície ponúkajú v okolo 1200/1300e v hrubom, to na tých 2000 sa podľa mňa treba dosť posunúť...