Prosím vás, neviete mi niekto poradiť čo je toto za hmyz mam cele nohy dostipane a všade som našla takéto mini zvieratká vieto mi povedať čo to je? Ďakujem
na 100 pro je to ploštica. Držím palce, je to vééľmi na dlhú likvidáciu. Robia to aj firmy, matrace-postele, gauč, kreslá, stoličky, koberce, veci v skriniach, za obrazmi,...
@ada_12315 tak to je dobré, že nie ste všetci poštípaní, treba to ale riešiť. Majú rady teplé a suché prostredie. Postelné treba prať na 60 stupňov, nadvyhni matrac, nájdeš tam hnedé škvrny-bodky od krvi, budeš cítiť mandľový zápach. Ploštice sú bzdochy, keď ich zapučíš, smrdia ako tie chrobáky-smradláky.
@damadama hľadali sme s priateľom po celej izbe všetko som dala prať na 60 aj matrac sme celý vystriekali biolitom pre istotu. Celá izba je obrátená hore nohami nechali sme ju vetrať je tam okno otvorené ký spíme v obývačke ale žiadne škvrny nič sme nenašli aj okolo zipsu matraca som pozerala a nič
@ada_12315 ufff toto je ploštica posteľná. Je to beh na dlhú trať. Najjednoduchšie je desinsekcia odbornou firmou, väčšinou pustia takú dymovnicu. Môžu byť schované kdekoľvek - obraz, kniha, matrac, koberec, oblečenie, gauč, pod poťahmi... Sú veľmi odolné, bez jedla vydržia aj niekoľko mesiacov. Tak isto, ak bývate v byte, tak sa kľudne môžu rozširovať z jedného bytu do druhého. Vajíčka sú tiež veľmi odolné, takže sa môže stať, že vyhubis dospelé jedince, ale vyliahnu sa ti nové.
Začni riešiť čím skôr a uvidíš, či si pomôžeš sama, alebo budeš potrebovať odbornú pomoc.
@ada_12315 plostice sama nezvladnes, cim skor oslovis odbornikov, tym to bude jednoduchsie a nerozlezu sa ti po dome.
Ten tvor na fotke nespôsobil tie štípance.
Štípance sú naozaj ako od ploštice.
Skús v noci zasvietiť v tme mobilom.
Rozutekajú sa. S tým si sama neporadíš.
Na to treba profesionála, kým nieje neskoro.
Stipance vyzeraju ako od plostice, ale chrobak na fotke plostica nie je, tak nepiste, ze na 100% plostica 🙏
Lebo tie stipance mozu byt este napr.aj od komarov, k nam sa teraz domov nasackovali a tiez sme celi dostipani. Ale tie plostice treba odsledovat, ked tak si skuste kupit pasce
@ada_12315 na obrázku 100% NIE JE ploštica. Je to písivka resp. voš papierová. Ja som si myslela že máme doma ploštice lebo som mala vyrážky bol u nás 2x deratizér nič nenašiel postriekal aj vydymil a stále som si nachádzala vyrážky až mi to nedalo išla som ku kožnej a tá mi povedala po pozretí dermatoskopom že tam nevidí žiaden vstup po vpichu ani po uhryznutí. Nakoniec som mala pravdepodobne post covid syndróm. Ale vráťme sa k obrázku tiež som po dome našla tieto malé potvorky ale tie istotne neštípu. Ploštice mám naštudované od A po Z keďže som myslela že ich máme doma. Ploštica je svetloplachá určite sa nebude cez deň taktk ukazovať jedine keby ich máte už veľmi veľa ale to by ste si isto všimli a boli by ste doštípaní všetci. Ak si len ty treba prezrieť miestnosť kde spíš ty lebo ploštice sa zdržujú v čo najväčšej blízkosti hostiteľa a áno môžeš byť poštípaná len ty pokiaľ ich nemáte premorené. Takže po debate s deratizérom prezri celú posteľ rošty, matrace, všade kde sa na posteli spája drevo teda kde sú spoje. A hlavne hľadaj trus vyzerá ako mak keď ho navlhčíš rozpustí sa. Je to pozostatok krvi ktorú nestrávila. Pokiaľ si doštípaná len ráno je to pravdepodobne ploštica ale isto nie to čo je na obrázku ak ťa to kusne aj cez deň môže ísť o blchu. Ale vravím hlavne treba skontrovať posteľ kde spávaš alebo ak spíš aj na gauči tak aj gauč ak nenájdeš nič treba pátrať čo to je za štípanec ak nájdeš treba rýchlo konať a zavolať deratizéra. Sana sa toho nezbavíš a tie peniaze stoja za to ako by si neskor mala povehadzovať celý nábytok. Ak by si sa chcela niečo spýtať kľudne vravím myslela som že ich máme doma a to som už v noci spávala so zažatým svetlom čo som bola v strese že kedy zaútočí a nakoniec sme ich našťastie nemali.
@ada_12315 ja som kupila dezinfekciu sanytol, treba hlavne manuálne vyčistiť posteľ, špary, ak mate plavajucu podlahu aj tie. Kefkou, hubkou. Mali sme sprej na lietakuci a skakajuci hmyz. Vystriekala som izby, aspon dva krát, po 3 dňoch. Vyprala som obliecky z matracov a matrace som vystriekala sanytolom na matrace proti plosticiam. Vytepala som ich vonku prakerom. Oprat treba aj závesy, zaclony, koberce....
@ada_12315 hlavne treba vyčistiť a dezinikovat všetky izby, nie len tie kde spite. Aj deťom v izbach. Blcha skáče a rychlo sa presuva. Ja som jednu našla v nasej posteli, cize som vedela, ze je to blcha. Upratovala som 4 dni a zbavili sme sa ich.
Hlavne na cca tretí deň to strašne zacne svrbiet. Ja som sa išla zblázniť. Pomohol mi zodac, predpisala mi doktorka a fenistil gel na potieranie.
@ada_12315 nemyslim si ze je to plostica, ked ju ich videla mali kratsie nohy a o dost. Ale my sme mali plostice. Este vvtedy sme byvali v BA v byte, spali sme na jednej posteli a on nemal za pol roka ani jeden stipanec, kusali len mna. Po pol roku sme na to prisli, ked som sa zobudila ze nieco na mna lezie, 2x nam prusli striekat byt ale nepomohlo. Nikdy ziaden zdroj nenasli. Nakobiec sme prelepili stupacky, zasuvky a prestalo to, chvilu na zo sme sa odstahovali
Ploštica, sme si zažili pred 5 rokmi 🙈🙈
Blcha to nie je ale čo to je presne neviem