Dobrý deň
Idem si k vám po radu. V OBI som si kúpila substrát, ktorý som dala každej rastlinne čo mám doma aj vonku, pretože mnohým už bolo v črepníku malo.
Čo čert nechcel, tak som ho nevypálila, nevedela som, že sa to robí a teraz mám takmer v každej rastlinne takéto mini chrobaciky a netuším čo to je.
Hľadala som to kadejako na nete, sotva to ide natočiť, nie to odfotiť, ale jeden pán to tu natočil, lebo mal toho fakt dosť. Ja mám len kde tu chrobácika a aj to len okolo rastliny.
Prosím, neviete ako sa volá ? Nech viem ako proti nemu bojovať.
Menšie rastliny som hned očistila od starej zeminy a vymocila v kybli, aby bola čo najčistejšie a potom som ju zasadila do substrátu, ktorý som piekla na 100°C približne 40 min..
Postačí to?
Čítala som niečo, že babské rady sú zapália otočená naopak a pod.
Zaujímavé je, že na rastlinách to nie je. Dokonca fikusi mi "rodia" ako divé...
Ďakujem A pomoc.. nechcem si vyhodiť všetku zelen čo nám doma 😞🤞
A na vonkajších rastlinách sa mi z toho substrátu asi spravilo toto - Čierne malé dobky, ako mak. Ale tie už asi vyhodím.
Skúšala som ich mydlovou vodou striekať, ale aj tak je už dosť listov " deravých".. keďže toto čierne ide po listoch. Už nikdy, ale nikdy nedám rastlinám neprepečenu zem 🤦
Všetko sa mi posralo, či doma či vonku, s výnimkou zamiokulasu..( ten býva väčšinou suchý a to tie chorobaky asi nechcú)
@ivca88 neporadim, iba chcem povedat, ze substrat som nikdy v zivote nepiekla 🤔 To sa vazne ma?
@simsalabim veru áno. Práve kvôli tomuto.
Substrát má byť sterilny a to najmä, ak je z tohto obchodov ako je obi.
Možno zo zahradkarstva sa človek báť nemusí, ale vždy sa to odporúča. Aj vo videách o rozmnožovani sukulentov som na to natrafila, že odrezok sa dával do "upečeného" substratu
@ivca88 no za cely moj vyse 50 rocny zivot som o tomto veru nepocula ani nikdy so substratom problem nemala. Kupujem prave obchodoch typu Obi a Hornbach.