Čo je to za hada?

lea_4441
9. júl 2021

Dobrý deň, ja sa moc do hadou nevyznám ale len sa chcem opýtať čo je toto za hada?

annamalaga
9. júl 2021

Trochu sa mi to podoba na vretenicu, ale nejdem si vymýšľať , že je to ona.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janci05
9. júl 2021

Tiež sa mi to podobá na vretenicu, len tá kresba ma trochu mýli.

anjelicek26
9. júl 2021

http://www.ntic.sk/ntic.php?adr=hady18 Zavisi od lokality...kludne aj ta hladka uzovka..

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lea_4441
autor
9. júl 2021

@lea_4441 akože mali sme dosť pekne šťastie, lebo akurát sme boli na záhrade pri bazéne a, že si starký ide po kreslo a akurát liezla dnu do chodby lebo sme nechali otvorené dvere

lea_4441
autor
9. júl 2021

@anita1978 no práveže sa nevyhrievala, len sme ju tam presunuli , len asi prišla z potoka, lebo bývame akurát vedľa

annamalaga
9. júl 2021

Nemáš lepšie foto?

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
9. júl 2021

@lea_4441 Ta kresba je vazne divna. Nepasuje to na ziadneho hada co na Slovensku zije. Vsetky uzovky maju okruhle zrenice. Vretenica ma zvislu elipsovitu. Tiez vretenice maju vyrazne sirsiu hlavu ako krk. Uzovky maju hlavu skoro takej istej sirky ako krk.
Moze to byt aj exoticky had a niekomu utiekol z teraria... asi preto chcel is do vasho domu, lebo v dome zil pred tym a nebolo to pre neho nezname prostredie.

apolka77
9. júl 2021

Bože by ma šľak trafil,,,moja nočná mora

volterra
9. júl 2021

@lea_4441 na tej fotke, neleží na chrbte? Nie je to náhodou kresba na bruchu, čo vidíme?

ckocka
9. júl 2021
hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
volterra
9. júl 2021

@ckocka to je presne, čo som chcela zistiť, či to nie je náhodou táto užovka. Pretože sme ju zažili v Česku, na jazere v Kostelci pri Jihlave, chrbát mala nadherne olivovozeleny a na brušku mala presne túto kresbu, úplne ako klávesy na klavíri. A keď sa zľakla, lebo syn ju chcel chytiť, tak sa hodila na chrbát hore bruchom, hrala mŕtvu, jazyk jej normálne visel z papule a ešte aj začala vydávať taký strašný zápach mŕtvej ryby. Úžasné niečo, keď to vidíte naživo. Nie je vôbec nebezpečná, nemá jedove žľazy, syn ju vzal do rúk bez problémov, decká ju hladkali po chrbte.

ckocka
9. júl 2021

@volterra V Čechách je kriticky ohrozená /alebo aspoň bola/, a vyskytuje sa u vody. Takže vzácna návšteva.

volterra
9. júl 2021

@ckocka neboj, syn ju s láskou a opatrne po chvíli vypustil späť k vode, nestalo sa jej nic, on miluje prírodu 😉. A decká ju hladkali len jedným prstom, predsa len mali rešpekt pred hadom.😮

ckocka
9. júl 2021

@volterra To som vobec nemyslela, pomýlila som si ťa s autorkou.

annamalaga
9. júl 2021

Normálne ma to zaujíma. Popytajte sa nejake skúseného chovateľa .

ladybug138
9. júl 2021

@apolka77 aj mna, iba obrazok vidim a zima mi ude po chrbte, fuuuuuj 😆😆

lintu
9. júl 2021

Ten had vyzerá nejako naopak otočený.... Ak ste sa oňho vy nepostarali, predpokladám, že sa vás tak zľakol, že dobrovoľne hrá radšej mŕtveho 😀 Čaká, kedy si ho prestanete všímať, aby sa následne mohol niekam odplaziť. Bežný ochranný postoj niektorých hadov. Užovky sú u nás také herečky 😅

https://www.youtube.com/watch?v=1uP9_pOhLsA

Zvyknú popritom ešte fajn páchnuť, aby ich "smrť" pôsobila hodnoverne 😂

lintu
9. júl 2021

@ckocka neviem, či je to ona... ja len že podplamatá je po česky, po našom je to fŕkaná.... to len aby nenastala náhodou panika, že tu nebodaj máme nový druh užovky 😀

ckocka
9. júl 2021

@lintu Mám vyhladávač nastavený na češtinu, tak to sem hneď tak hádžem. Ale ako je po slovensky som nevedela. Podla kresby je to ona.

lintu
10. júl 2021

@ckocka v pohode. doplnila som len info 🙂 Vyznáš sa v užovkách, či odhaduješ iba laicky, čo za druh by to bol byť? Prebehla som pár obrázkov a teda neodborne sa to dosť blbo určuje len podľa bruška. Príliš veľa černoty 😀 Netuším, čo si na tom vzore vlastne všímať. Nehovoriac o tom, či netreba brať do úvahy aj pohlavie a vek, podľa čoho už tiež niekde konkrétnejší druh riešili.

ckocka
10. júl 2021

@lintu Stretávam u nás dosť vreteníc, ale takúto som ešte nevidela, preto ma to zaujalo. Ten vzor je výrazný a podľa mňa jednoznačný, našla som ju hneď. Najlepšie to môže posúdiť autorka ktorá ju videla reálne.

natyreggae
11. júl 2021

@lea_4441 buď vretenica alebo užovka... sú si obidve dosť podobné 🙂ale skôr myslím že je to žial tá vretenica😬...