Čo je to čisté svedomie?

3. jan 2022

Ja som vzdy myslela, ze clovek by mal zit ako najlepsie vie, tak aby si nemal co vycitat, ale zistujem, ze to je silne relativne a ciste svedomie neexistuje, ze to je len osobny pocit, nastavenie. Ja si casto niektore veci vycitam, co asi nie je dobre, ale ako inak clovek moze zit lepsi zivot? A zistujem, ze okolo mna sa ludia az tak netrapia ako ja. Moja kamoska sa nepekne spravala ku kolegyni, a ked som tak nadhodila, ze ci to neni trochu moc, povedala, ze jej strasne lezie na nervy a ze si to zasluzila a bola s tym ok. Moj muz dal synovi facku a ked som sa s nim o tom pohadala, ze ci sa to neda riesit inak, tak mi na to odpovedal, ze on ma svedomie ciste, lebo on chce vvychovat dobrych ludi.
Pada mi z toho sanka. Ked idem do extremu, aj Hitler robil to co robil pre nejaky "vyssi princip" a kolko ludi sa k nemu pridalo, a kolki mali urcite ciste svedomie. a verili tomu co robia.
Ja ale teda akosi neviem, pre ktore veci sa realne trapit a pre ktore nie. Zjavne to neviem odlisit. Co je pre vas ciste svedomie?

romea
3. jan 2022

Svedomie to závisí na povahe človeka, ľudia, ktorí sú citlivejší ho majú agresívnejšie a väčšinou si vyčítajú veci, ktoré si človek bežné nevycita, nato je dobrý psychológ a trenovat

mamina0078
3. jan 2022

Ciste svedomie je to, ked niekto zije v najlepsie Ako vie. Ale pre kazdy si idealny zivot predstavuje inak. Nikto ma ciste svedomie aj po fyzickom treste na detoch niekto zvysi hlas a uz sa ide psychicky zrutit, niekto ma ciste svedomie aj po podvodoch niekto ked 2min meskat na schodzu alebo do prace uz si to vycita... Jednoducho ziaden ideal cisteho svedomia nie je. A netreba zabudat, ze ludia nie su dokonaly, kazdy robi chyby.

ckocka
3. jan 2022

A ako vedecky by si chcela merať a určovať čisté, mierne znečistené a špinavé svedomie?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bloger
3. jan 2022

To je všetko o tom aké máš hodnoty. Viera v Boha a potom od toho sa všetko odvíja. Najlepšie urobíš ak si kúpiš knihu Spytovanie svedomia pre ženy. Veľa vecí pochopíš.

diewcatqoo
3. jan 2022

Ano, presne tak. Svedomie je osobny pocit a je to cisto subjektivne, kazdy ma tu hranicu nastavenu inde. Neviem pochopit, co si si doteraz myslela o svedomi... ze je nejaka univerzalna hranica, cez ktoru sa uz nejde?

vevesh
3. jan 2022

Ciste svedomie zalezi od charakteru a zivota cloveka. Kazdy ma zit podla svojho najlepsieho svedomia, lebo nie kazdy ma rovnaky osud, rovnake osudove rany a rovnaky pristup k rovnakym problemom. Vzdy hovorim, rob a zi tak, aby si si to v poslednych chvilach zivota nevycital. A to zlo robene inym- ver, ze sa to ludom vrati. Nie zrkadlovo, ale vrati a zivot ma uz o tom vela krat presvedcil...

autor
3. jan 2022

@bloger take existuje? fiha.

@diewcatqoo jasne ze to nemame vsetci rovnake, ale ano verila som ze to mame ak sme normalni, nejako v priemere podobne, ved nas formuje tato spolocnost, v ktorej zijeme, myslela som, ze su tu podobne idealy, cize ano, verila som, ze pokial je clovek normalny, nie nejako vyboceny (psychopati, sociopati a tak), ze to mame priblizne podobne, ze nas trapi facka dietatu, tyranie zvierata, urazky voci niekomu a podobne.

Ale som rada, ze ste sa vyjadrili, ze teda je to ozaj cisto subjektivna zalezitost. A ze to teda vlastne nic neznamena, resp. svedomie tym padom neexistuje vo vseobecnej rovine, hoci sa casto spomina.
Napr: ty nemas svedomie? Je to taka fraza, nie?

ckocka
3. jan 2022

Čo že si si doteraz myslela? Že svedomie je telesný orgán ktorý má každý človek?

slovakboy
3. jan 2022

Z tvojej otázky cítim že sa trochu aj obavas či sa zbytočne pre niektoré veci netrápiš. Psychopat neciti výčitky svedomia a neurológovia už poznajú aj akúsi anatomickú príčinu v mozgu u extrémnych Psychopatov. Chýba im emócia empatie. Prvé zvieratá mali v mozgu len strach a hnev a potom sa začali vyvíjať aj iné emócie ako radosť laska bázeň. Ak máš vyvinuté svedomie tak musíš konať viac dobrých ako zlých vecí inak ťa to svedomie začne trápiť. Ak ho máš vyvinuté smerom k psychopatickej osobnosti tak ťa nič netrápi. Ale zas môžeš trápiť svojim konaním okolie. Čo je lepšie? Ja si myslím že citlivé svedomie v kombinacii s čistým svedomím je pre človeka blažený pocit. Problém je ak sú tu rozpory. Ty si myslíš že žiješ čisto ale niekto ti začne hučať do hlavy že nezijes správne a málo sa postíš. A ty sa začneš trápiť. To je druhý extrém a netreba si nechať diktovať hodnoty iba okolím. Hovorí sa, že čistému je všetko čisté a to je pravda. Ak si ty spokojná so svojim konaním a pravidelne si robíš zdravú sebareflexiu svojho konania tak sa netráp inými názormi. A druhých nesúď.

katkamatka7
3. jan 2022

,, Konaj tak, aby maxima Tvojej vôle mohla byť princípom všeobecného zákonodarstva". ( I.Kant)
Svedomie môže byť pre niekoho vnútorný hlas, ktorý ho vedie, aby sa mohol rozhodnúť.
,,Dve veci ma nikdy neprestanú udivovať a môžem sa na ne pozerať večne : hviezdne nebo nado mnou a morálny zákon vo mne".

luccija
3. jan 2022

Určite má každý tu hranicu inde.Ide hlavne o empatiu vcítiť sa do druhého....ja ju mám požehnane a správaniu druhých často nerozumiem bitie deti, krik, nadávky, podvody....ja som zase na seba prehnané prísna čo by som mala a nemala...dost jasne mám stanovené čo je ešte prípustné a čo nie..vieš sú ľudia, ktorí si svoje správanie odôvodnia po svojom ako tvoja kolegyňa...ako tvoj muž...ako žiarlivý chlap, ktorý vyfacka ženu, lebo provokovala a pritom neprovokovala...z facky dieťaťu ešte nikto slušného človeka nevychoval toto nedovol...muž úplne zlyhal...

romea
3. jan 2022

@luccija na to prehnane prísna svedčí že si náročný človek a mas aj citlivé vnimanie

roja01
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bikarbona
3. jan 2022

Svedomie sa pestuje. Ty ho mas pestovane.

vanda323
3. jan 2022

Počkaj, počkaj, každý človek je ale jedinečný a to čo z vnútra zožiera teba, nemusí zožierat dajme tomu tvojho muža, tvoju mamku, babku, kamarátku....
Ak niekto niekoho zabije, a neoľutuje to, znamená že ak ty keby si niekoho zabila nelutuješ to? Odpoveď poznám....tak vidíš!
Moja rada pre teba znie: Riaď sa vlastným svedomím aj tá niečo trápi nerob to!

autor
5. jan 2022

dakujem za nazory

zuzinapipina
26. dec 2023

Ani sekundu by som s nim viac nezostala, myslim ze mas na viac ako na takeho neempatickeho sebeckeho debila.