Čo je s týmto kaktusom?

samiki
13. nov 2022

Ahojte
Neviete náhodou čo by mohlo byť tomuto kaktusu?
Je to ako nejaká vysušená slivka. Kaktus stratil od spodu farbu je žltý a vráskavý. Ak niekto vie čo by tp mohlo byť alebo viete ako ho vyliečiť napíšte.

viestta
13. nov 2022

Zhnili mu korene a umiera

elia9
13. nov 2022

Už ho asi nezachrániš, môj dopadol takto podobne keď som ho preliala a bol na tmavom mieste..už sa nedal zachrániť 😕

viestta
13. nov 2022

@elia9 on by sa dal zachrániť, vykopať, odrezať všetko zhnité až do živého, nechať dva týždne volne na suchu vyschnúť, potom položiť na štrkovy substrát, občas rosiť vodou a on zakoreni a bude rásť. Ale kto toto čudo oreze bez uhony neviem.

elia9
13. nov 2022

@viestta veď práve, tiež som mala presne toto isté čudo pichľavé, netrúfla som si na neho😅🙈

lenadka
13. nov 2022

@viestta ale nie, možno ho prepoliala niekedy, ale ešte skapať nemusí. Mám viac kaktusov. Je to v pohode. Žijú ďalej. Len na tom mieste už nebudú pekné ostane to tam.
@samiki polievaj iba raz za týždeň, menej ako iné kvety. Substrát musí byť niekedy aj úplne suchý pod kaktusom, ak nieje suchý, interval polievania predĺž na týždeň a po, dva...

viestta
13. nov 2022

@lenadka ja svoje kaktusy polievam prvú sobotu v mesiaci a darí sa im. Aj mne sa už (NE)podarilo pre vychovať kaktus na mociarnu rastlinu. Odfikla som z neho polovicu, on zakorenil a rastie veselo ďalej. Ale hádam pol roka si len tak sedel na štrku a vegetoval ani neviem z coho, až potom pustil korene

lenadka
13. nov 2022

@viestta ja mám mohe na južnej strane budovy v práci. Pleští tam slnko celé dni. Rýchlo vyschnúť. Počas materskej mi ich kúsok preploevali, no prežili, len spodok ostal takýto. Tučnolist, obrovský ako strom bol, ten to polievanie bohužiaľ neprežil.

elia9
13. nov 2022

Žienky odveci ale náhodou s papraďou (nefrolepkou) by ste mi nevedeli poradiť? Mala som krásnu nefrolepku, mala som ju v tmavšej kúpeľňi a časom začala celá schnúť a opadávať..polievala som vždy len od spodu a občas som rosila zvrchu..teraz som ju ostrihala, zmenila som stanovisko na svetlejšie miesto v kuchyni a dúfam, že o ňu neprídem 🙈

samiki
autor
13. nov 2022

@lenadka práveže bol dosť suchý tak som ho polial ,tak teraz rozmýšľam o lampe pre rastliny hlavne cez zimu

samiki
autor
13. nov 2022

@elia9 Skús si nenápadne vybrať jeden dva trsi a zasadiť ak by ti naozaj neprežila. Mne sa to robí tiež lebo mám na listoch škodcov tak skús popozerať

viestta
13. nov 2022

@elia9 mohla si ju vybrať, ostrihať, rozrezat na viac trsov. Nefroleptis je haklivy na suchý vzduch a presušenie. Možno mala malo vody. Ona občas znesie aj namočiť do vedra s vodou, nech sa poriadne prevlhci, pretože časom ma splstnatene korene kde ani substrát nie je.

simiis
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
whatever1
13. nov 2022

@samiki Nie je mu ten kvetinac maly?

viestta
13. nov 2022

@whatever1 kaktusy nepotrebujú veľké kvetináče. Čím menší tým lepší. Aj substrát potrebujú veeelmi chudobný bez humusu

elia9
13. nov 2022

@samiki @viestta ďakujem 🙂

samiki
autor
13. nov 2022

Nemohlo by to byť tým že som ho minule presadila ?

lexie3
14. nov 2022

@samiki Mozes vyskúšať toto. Vyber ho z toho kvetináča a ober korene úplne od hliny. Ak budú v poriadku a nehnijú tak ho zasaď do substrátu pre kaktusy a sukulenty. Ale bacha lebo kvetináč musí mať zospodu diery na odtok vody. Substrát by som ti odporučila najlepší od Profík, oni majú taký štrkový a voda ním fakt pretečie. Toto vyzerá ze je veľký kaktus čiže on veľa vody nepotrebuje a do jari ho nepolievaj vôbec. Aj sú korene hnilé tak máš dve možnosti. Prvá je,že ho zrežeš ako ti tu už radili,rez musí ísť do takého kužeľa ako keby špicu. Necháš ho preschnúť týždeň až dva a následne ho položíš alebo respektíve zasadiš do substrátu a mal by pustiť korene (len na rast koreňového systému je teraz dosť zle obdobie ale zvládol by to ) alebo druhá možnosť ze ho zahodíš do koša. Lenže je to zlá fotka a neviem posúdiť v akom je stave. Toto môže byť aj úplne bežný jav. Kaktusy aj sukulenty sa v tomto období tiež dávajú na odpočinok a zvyknú sa scvrkúť čiže môže ísť aj o tento jav.

lexie3
14. nov 2022

@samiki takýto kužeľ a potom som ho dala len tak nad substrát a on si korene pustil a takto som ho vedela aj kontrolovať,ze ci naozaj a kedy začne púšťať korene.
A keď si ho presadila tak si ho hneď aj poliala? Lebo týždeň po presadení sa nema polievať ak by pri manipulácii došlo k poškodeniu koreňov tak mohli začať hnit aj tým,že sa hneď polial.

samiki
autor
14. nov 2022

@lexie3 ďakujem pekne vyskúšam

lexie3
14. nov 2022

@samiki nie je za čo, budem držať palce 😊

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
14. nov 2022

@jabadabadu vykai sa na nefreptus. Kúp odolnejšiu paprad. Napríklad adiant alebo kridelnicu. Aj jelení jazyk vydrží veľa.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
14. nov 2022

@jabadabadu kridelnica kúpená v obi

viestta
14. nov 2022

@jabadabadu a to som ju na jar zrubala na polovicu, mala asi 6 listov, toto vyrástlo cez leto

samiki
autor
2. apr 2023

Kaktus prezil bez zasahu a dalej si uziva na policke cez leto ho planujem dat von