Čo je podľa teba šťastie?

15. jan 2024

Zamýšľam sa a rada by som čítala ďalšie názory/pohľady...

Čo je podľa Teba šťastie?
Ako vieš, že "máš šťastie" resp "si šťastná"?
Je to to isté (mať šťastie = byť šťastný)?
Aká je súvislosť medzi zdravým, bohatstvom,... a šťastím?
Si šťastná? - Prečo?
Od čoho/ koho závisí šťastie (človeka)?
Dá sa šťastie "ukradnúť" / "zničiť"?

Budem vďačná za akékoľvek postrehy i len čiastočne odpovede, čo u koho zarezonuje, napíšte.
Ďakujem krásne za pomoc. 🙂

mariska1989
15. jan 2024

Myslím že najväčším šťastím je že môže byť daný človek zdravý. Alebo mať zdravých rodičov , súrodencov , deti . Šťastie je hoc akom okamihu ktorý ti vyčarí úsmev na tvári , rozžiari oči, cítiš to šťastie v sebe . Šťastie vieš vidieť aj v iných osobách . Šťastie závisí od veľa veci si myslím ťažko definovať. A áno šťastie sa dá aj zničiť. A napr či som ha šťastná ? Áno som , mám všetko mám strechu nad hlavu mám čo jesť , mám zdravé deti , muža ,rodinu . Ale z určitého hľadiska sa dá k šťastiu pridať viac šťastia . Vedieť že niekto kto vám ublíži si uvedomí čo urobil a zmení svoj postoj . . Šťastie sa dá definovať na veľa spôsobov no je na každom z nás ako sa k tomu šťastiu postavíme

muchacici
15. jan 2024

Nie, neprežívam nejaký pocit šťastia, ale som šťastná a veľmi vďačná za zdravie mojej rodiny a moje. Asi to je relatívny pojem, každému ku šťastiu treba niečo iné, myslím, že je to najmä o vďačnosti. Áno, šťastie sa dá zničiť. Samotné peniaze bežného človeka asi neučinia automaticky šťastným, ale zase odpadávajú stresy o účty, starosti, že niečo treba, ako to pokryť, môžem si viac dovoliť pre svoje potešenie, zdravie alebo radosť iných

ovaaa
15. jan 2024

Šťastie má rôzne smery ....ale to najväčšie je o zdraví, keď ho máš môžeš všetko. Uvedomenie, že ráno môžeš vstať, chodiť, vidieť, počuť, jesť, cítiť, myslieť, komunikovať... a v konečnom dôsledku sa rozhodnúť aký bude tvoj deň a s kým.Tu niekde všetko začína...A samozrejme je to rodina, deti,malé veci života na spríjemnenie, či práca, úspechy ..je na každom z nás, aké hodnoty si postaví do svojho rebríka života a z čoho má potešenie.

sylvie
15. jan 2024

Stastie je o vnutornom nastaveni. Nezavisi od nicoho a clovek moze byt stastny aj s malom.

katkaseiner
15. jan 2024

Šťastie je asi velmi subjektívne. Fakt zavisi od cloveka čo ho spraví šťastným. Ja som šťastna ze mame zdravie, jeden druheho, ale obcas som dosť nešťastná...pritom to zdravie človek ma a uvedomi si ho az ho stratí.

dadis
15. jan 2024

Ja by som v prvom rade definovala svoj stav za spokojnost. Stastie prezivam vedome len v situaciach, ked sa s detmi zasmejeme, ked v lese pozriem na stromy, po milovani, ked objimem niekoho koho mam rada, ked sa s kolegami nasmejeme ako take kone, ked sa vyblaznim s mojim psom a ked mi pride sprava, ze vysavac dokoncil svoju ulohu 🙈. A potom aj retrospektivne. Ked som sa po 3 rokoch stahovala z najmu, tak mi bolo smutno. Myslela somsi, ze to boli 3 najkrajsie a najstastnejsie roky mojho zivota. Nastastie neboli 😉.

0silvia0
15. jan 2024

šťastie je stav duše, ten pocit, že všetko je tak ako má byť a všetko je dobré. Je to pocit súhlasu so životom ako takým, taký všeobjímajúci pokoj uprostred všetkých udalostí sveta.

denkatn
15. jan 2024

kedze som nebola vazne chora, zdravie beriem ako nieco co mam a, stastie je pre mna vybudovat si vztahy tak, ze ludom okolo mna na mne zalezi. ze mozem byt sama sebou, ze robim co ma bavi.

viestta
15. jan 2024

Som stastna. Sme zdravi, mame strechu nad hlavou, mame co jest. Ano, mam aj starosti aj problemy sa vyskytnu, ale napriek tomu mozem povedat, ze mam stastie a som stastna.
Stastie je o tom ako vnimas svoj zivot, nie je na to ziadna norma, co musis mat a co nemas mat aby si bola stastna a spokojna. Takze ak ty sa necitis stastna, a objektivne ta nezasiahla ziadna katastrofa, je to o tvojom nastaveni mysle, ktore sa (mozno) da zmenit.

autor
15. jan 2024

@mariska1989
@muchacici
@ovaaa
@katkaseiner
Vďaka za názory...s tým zdravým mám takú dilemu, že na jednej strane áno, sme radi, že sme zdraví atď, na druhej strane sú ľudia s rôznymi handikepmi a môžu byť šťastní... A samozrejme i opačne, mnoho zdravých ľudí nie je šťastných a u niektorých to prerastá až do depresie, či zas je psychická choroba a dalo by sa teda povedať, že nie sú zdraví, ale možno ak by boli šťastní predtým, tak by nenastala... No aj kebyže vyjmem skupinu s touto DG, tak mnoho ľudí má niekedy/často tzv "depku".... Tak z toho mi vyplýva, že zdravie asi nie je podstatný faktor pre šťastie...
Podobné peniaze - je to s nimi ľahšie, ti bez debaty, ale ak by stačili k šťastiu, tak by ľudia, kt ich majú nepotrebovali hľadať šťastie v drogách, alkohole a pod veciach, kt ich objektívne nicia...

@dadis cize šťastie je pozitívna zmena voči tomu, že je bežné/normálne a zavisi od toho, čo si zadefinujeme za to normálne - na čo si zvykneme resp akú mieru vďačnosti v sebe máme?

@sylvie k tomu sa najviac približujeme, ale prečo keď každý chce byť šťastný, prajeme si veľa šťastia - sebe aj iným, šťastný nový rok atď... Tak prečo ľudia nie sú šťastní? Keď stačí sa rozhodnúť byť šťastný? Chcem byť šťastný, tak som. Môžem si "pomôcť" vymenovaním za čo všetko som vďačná... A to je celé? Hotovo? Nie je tento "recept" len nejaké povrchné klišé?

Ďakujem vám za vaše postrehy a teším sa na ďalšie 🙂

autor
15. jan 2024

@0silvia0
@denkatn
@viestta
ďakujem za reakcie, nerefreslo mi stránku/nevidela som vaše komenty, keď som písala môj. Ak chcete, môžete si prečítať moj predchádzajúci koment vyssie... Vďaka 🙂

ivangeline
15. jan 2024

Stastie je chvilkova emocia.

nikoletta1712
15. jan 2024

Šťastie je voľba!✨🌟⭐️

nini1978
15. jan 2024

Stastie je stav mysle

nini1978
15. jan 2024

@nikoletta1712 suhlasim

hanikon
6. aug 2024

Stastie,kratucky okamih spokojnosti,radosti,pride necakane,preto treba uzivat tieto okamihy naplno a zit pritomnosti,