Ahojte,
takto na nedeľu mam pre vás takú troška filozofickú tému. Čo si myslíte,že je s nami po smrti? Zaujíma ma váš názor, akéhokoľvek ste vyznania,alebo aj ako ateistu. Ďakujem a prosím o dodržiavanie slušného správania,bez urážania ostatných. Ďakujem ešte raz a peknú nedeľu.
@simculllka
@simculllka Peknú nedeľu. Opýtam sa otázkou... Oslavujete Vianoce?
@simculllka Ahoj po smrti je večný život. Toto tu na tomto svete je len dočasne, je na každom ako sa rozhodne ci bude žiť večne alebo zhorí v pekle. Ľudia peklo neberú vážne. Smejú sa ze aaa ved to je len také bububu.
@veronika4495 toto nie je vyrývanie ani nič také, len ma zaujima, ak po smrti nie je nič a teda neveríte, že niečo je. Prečo dodržujete morálny kódex? Chápete čo sa pytam? Prečo ľudia, ktorí neveria v nič žijú morálne, prečo si neužívajú a nerobia všetko čo chcú a čo im práve napadne? Veď ak má to byť po smrti koniec prečo si to ľudia neužívajú zo všetkým a všetko? Prečo dbajú na city a pocity iných, veď im to predsa môže byť jedno, aj tak zomrú. Opakujem to nie je vyrývanie, mňa to len zaujíma. A ďalej čo ma zaujima ako si takyto človek vysvetľuje nespravodlivosť? Veľa ľudí sa spolieha často na to, že ak trpel na tomto svete, tak aspoň v nebi bude šťastný a tak. Avšak ak niekto trpí teraz a neverí v nebo, tak potom je jeho utrpenie načo dobré?
To ti nikto nepovie, je vela teorii(nabozenstiev). Ja verim v to, ze vsetci sme jedno vedomie a energia(ludia, rastliny, zivocichy, voda, vesmir). Niekto to nazyva dusou. A proste ak uz nasa fyziologicka stranka zvädne a umrie, ideme dalej v inej podobe. Proste sa niekde znova objavime, v inej fyzio forme. Inak, ja som nihilista - proste neverim, ze je tu nejaky ucel alebo zmysel 🙂 proste sme tu, uzime si na 100% tento cas, ktory sme tu ziskali 🙂
@777januska777 lebo ta smrt nepride hned a vacsinou maju ludia svedomie 🙂
@hederamonstera ale načo je nám svedomie ak nemáme zmysel. Chápete? Ak človek len žije a žije bez zmyslu života, bez cieľa, načo je niekomu taký život? Lebo aj dobré aj zlé je zbytočné. Pochopila by som ak by si taký človek len užíval a robil čo chce, lebo by to bral, tak, že veď život predsa nemá zmysel a ja tu žijem bez cieľa a čokoľvek čo urobím je márne a zbytočné.
Je veeeela veľa svedectiev co je po smrti a iba blázon by tomu neveril. Skus si nájsť napríklad svedectvo Gloria Polo, alebo sestra faustina co vravela o pekle. Deti vo Fatime..... a kopec svedectiev nájdeš aj na nete.... Paradox je, že najviac ludi skončí v pekle práve tých, čo v neho neveria:(
@777januska777 vau. Tak napr ja moralny kodex dodrziavam pretoze chcem. Vobec nie preto ze sa chcem dostat do neba alebo sa bojim pekla. Pride mi to spravne, chcem zit v takom svete. To ze mam respekt k druhym, je mojou hodnotou, presvedcenim. Ako by nam bolo pekne keby to tak mali viaceri.. robim to pre seba a svet tu a teraz nie pre nejaky hypoteticky, ktory mozno ani nie je. Som agnostik, humanista.
@777januska777 ale ved zmysel zivota je zivot sam o sebe. Chcem byt dobrym clovekom tu na zemi, pocas zivota. Nepotrebujem mat nad sebou zdvihnuty ukazovak, ze "ked nebudes dobra, pojdes do pekla". Podstatne pre mna je byt dobrym clovekom a mozno prave to je ten zmysel😊
@ahoj0 Ak ti niečo vraví denník sestry Faustiny....tu je link z jej denníka opis pekla odporucam vypočuť si to....
https://www.youtube.com/watch?v=6htO5r-lHGs
Taktiež Boh nestvoril peklo, on ho ani nechce to všetko sa stalo koli vzbure anjelov. Boh chce aby sme všetci boli spasení aj v posledných chvíľach života keby ten najväčší hriešnik sa obrátil k Bohu úprimne oľutoval svoje hriechy a požiadal o milosrdenstvo, Boh by sa zmiloval nad ním. Dokonca v knihe Chlapec, který se setkal s Ježíšem, mladému chlapcovi pohanov neznabohu sa začal zjavovat Ježiš a učiť ho..... Spýtal sa ho prečo ma milovat svojho blížneho keď Boh nenávidí diabla..... Ježiš povedal, keby diabol oľutoval všetko a poprosil Boha o odpustenie a milosť Boh by ho prijal späť do neba..... Až také veľké a nekonečné je Božie milosrdenstvo a jeho láska k nám. Ale keďže toto je svet diabla, robí všetko preto aby čo najviac ľudí na konci časov skončilo s nim v pekle. Stačí si prečítať bibliu je v nej všetko čo bolo aj co bude. Nenadarmo je to najpredávanejšia kniha na svete a taktiež je to slovo Božie.
Myslím si,že niečo je, miesto, stav duše, neviem. Ale je. Vezmite si deti, ktoré vidia duchov, hovoria o reálnych veciach z minulosti,ktoré nemajú ako vedieť. Ako je možné,že existuje dejavu. Nie len taky ten pocit ,že toto sa mi už stalo ale reálny sen,kde sa sníva budúcnosť,detaily. Verím,že existuje stav vyššieho vedomia. Verím v Boha, verím,že za dobro, ktoré konáme budeme raz odmenený. Verím, že ľudský život nie je len prázdna existencia bez zmyslu,ktorá raz len tak skončí, verím aj v osud, myslím,že máme slobodnú vôľu,ale dolezite body našej cesty životom zmeniť nevieme, vieme zmeniť len cestu ako sa k nim dostaneme...
@janeninka pekná a zaujímavá odpoveď. A súhlasím s tým, že snaha dodržiavať morálny kódex je super a že človek nemusí len veriť. Lebo aj veriaci túži dodržiavať morálny kódex bez podmienok, avšak v živote sú aj situácie, kde by radšej neriešil morálku a konal aj na vlastnú päsť a často aj kruto (akcia - reakcia), vtedy veriaceho často drží hlavne tá vyššia autorita nad ním. Napríklad pri pomste morálny kódex chýba, veriaci človek nemá vykonať pomstu, ale má odpustiť.
@cammille a ako do toho zmyslu zapadá utrpenie, bolesť a nespravodlivosť? Lebo veriaci človek verí, že utrpenie má zmysel, ale pre neveriaceho je utrpenie čo? 🤔
Odporučil by som knihu od Neale Donald Walsch - Návrat domov k Bohu, v živote ktorý nikdy nekončí...
@777januska777 preco by svedomie nemalo zmysel pocas zivota? Co je to za blbost? Po smrti zhnijeme v zemi. To neznamena,ze sa pocas cca 80 rokov zivota nemame spravat slusne.
Slusnost a moralka nemaju nic s posmrtnym zivotom. Takuto sialenu uvahu som este nepocula,ze by nic nemalo zmysel. Zijem th a teraz,takze zmysel to ma. Ako by to tu bez zakonov vyzeralo?
Ja si myslím, že každého čaká po smrti to, v čo verí. Kto verí v posmrtný život v nebi so všetkými blízkymi, pôjde tam. Kto verí v reinkarnáciu, reinkarnuje sa. Kto verí, že po smrti nie je vôbec nič, nebude. Kto verí, že zostane ako duša blúdiť na zemi, zostane. Ja som veriaca, ale nie v náboženstvo, verím v silu "prírody", ktorá je v nás a naberie akúkoľvek podobu, akú jej sami dáme 🙂
@ahoj0 nikto nehovorí že neveriaci alebo dokonca ľudia s iným vierovyznanim skončia v pekle to nie.... V čase smrti človeku bude pravda odhalená.... Bohužiaľ pýcha sebalaska ľudí odmietne Božiu milosť a tým sami seba zatratia, a samozrejme Boh vie úplne o každom našom Číne v živote a určite keď človek má dobre srdce aj keď je neveriaci nezatrati jeho dušu....
@stanulienkat no ale tak sa nad tým skúste zamyslieť, život nemá zmysel. V živote je toľko utrpenia a bolesti a ak by toto bol ten zmysel, tak by som v ňom nechcela žiť. Áno život je krásny a veľa úžasných vecí v živote človek zažije, ale aj koľko utrpenia a bolesti. Koľko zla tu je, koľko nevinných ľudí zomiera, koľko nespravodlivosti vo svete je. Napríklad Osvienčim, koľko zla tam bolo, zlo ľudského života aké nechápeme ako niekto môže vyprodukovať. Prečo toľko bolesti? To bol zmysel života pre tých ľudí, pre tie deti?
Ahojte, pridám sa aj ja do diskusie, hoci som autorom tejto otázky, že ako to ja vnímam. Mne pred troma týždňami zomrela mama. A sníval sa mi s ňou veľmi živý sen, kde mi medzi rôznymi inými vecami aj povedala, že teraz môže byť všade, keď som sa jej na to pýtala. Dokonca som sa jej v tom sne pýtala, či je aj s babkou ( jej mamou, ktorá zomrela pred 30 rokmi ) a mama mi povedala, že áno, sú spolu. No a včera som bola u kamošky, ktorú som dlho nevidela a hovorila som jej tento sen a ona sa mi zdôverila, že ona zažila klinickú smrť pri pôrode. Mala ťažký pôrod, praskla jej placenta a lekári doslova bojovali v priebehu pár minút o jej život. No a ona mi popísala, že bola na nejako mieste, kde bolo veľké svetlo, že ako keď sa pozeráte do slnka, ale nevadí vám to a že tam bolo veľa "ľudí", povedala, že ich nevidela, ale cítila a že jej niekto povedal, že tam ešte nepatrí. A čo spokínala, že sa tam cítila úplne dobre, že žiadne starosti, taký veľmi zvláštny pocit spokojnosti, že také niečo možno ešte nikdy nezažila a hlavne, že všetci ako keby boli napojení na jedno spoločné vedomie, ako keby všetci všetko vedeli a chápali. No a toto ma definitívne presvedčilo v to, že ak zomrieme, tak naša duša alebo naša energia tu niekde ostáva v nejakom kolektívnom vedomí, kde sa všetci stretneme, pričom môžme byť všade a netýka sa to len tejto planéty, resp.tejto slnečnej sústavy a tak. Ja nie som veriaca, myslím si, že všetci potrebujú v niečo veriť, len niekto verí v Boha, niekto v Alaha, niekto v strom, niekto v seba samého..Ja by som sa asi najviac stotožňovala s vierou v seba samého. Niekto sa ma tu pýtal, či oslavujeme Vianoce. V podstate áno, ale nehovoríme deťom, že majú darčeky od Ježiša, skôr to berieme ako zvyk, tradíciu, nedodržiavame však žiadne kresťanské zvyky ako také. Otázkou o tom, čo je po smrti, som nikam nemierila, nepotrebujem odpoveď, ktorej budem veriť, len ma zaujíma názor. Ja som vám svoj povedala a som o ňom presvedčená, len ma zaujíma, ako to vnímajú druhí. 🙂
Mne viera v Boha a posmrtný život dáva zmysel, hovorím si ze všetky náboženstvá v podstate hovoria o tom istom iba rozličnými metaforami. Každé je o raji, pekle, dobre a zle. A tisíce rokov. Môže to byť náhoda? 🤷♀️A som si vedomá že to svojim myslením neviem dostatočne uchopiť, predsa len náš mozog funguje na báze učenia sa z reality. Preto sa to snáď aj vola Viera , lebo verím bez jasných dôkazov. Inak by to bol FAKT nie VIERA🤷♀️Toľko môj nazor
Ešte ma napadlo, že napríklad, môj muž hovorí, že si myslí, že existuje nejaký kolobeh, že sa energia z mŕtveho prilepí k novonarodenému a zase je tu, niečo ako reinkarnácia. Tiež nie je veriaci.
Po smrti nie je nic podla mna..
@klarissa25 ty sa s tym neparas, strucne a jasne, ziadne omacky🤣
kazdy z nas to raz zisti, ja mam vsak az fobiu zo smrti, z myslienok o nej a len cosom to tu citala, tak uplna uzkost na mna prisla. musim ale reagovat na nazor, ze neverci by vlastne nemali mat ziaden zivotny zmysel a moralne zasady....nemozem sa oznacit za uplne veriacu, neustale pochybujem, bojim sa uverit a spoliehat sa na nieco vyssie, ale nemstim sa, odpustam, zabdam, pomaham lebo som clovek, empaticky a som sucastou spolocnosti, v ktorej su nastavene pravidla. kto vie aky by bol v case 2.svet.vojny? ver tomu, ze by sme zazivali situacie kedy by sme samy nevedeli co je spravne a moralne
@tenerifka a naco.. Ked si myslim ze nic nie je.. Na co to rozpisovat 😂🤣
Nevieme to nikto. Uvidíme to až keď zomrieme ale je jasne ze je niečo medzi zemou a nebom ale ani cirkev vedci nikto to presne nevie😊