Čo je plagiát?

jozifkaa
21. dec 2022

Ahojte, čaute 🙂

Študujem v treťom ročníku na vysokej škole, a ako inak, píšem tento školský rok bakalársku prácu. Nakoľko je moja téma celkom známa a aktuálna, na CRZP je milión podobných prác. Nimi sa tak troška pri teórii inšpirujem. Pozor, vždy uvádzam autora (pôvodného) a nikdy nekopírujem. Inšpirujem sa iba pri zdrojoch. Využijem ten istý zdroj ako dotyčný/á, ale nikdy nedávam len tie, snažím sa tam dať aj vlastné zdroje, ktoré som našla a prečítala. Je aj toto forma plagiátorstva?

rony2255
21. dec 2022

Nie. Ak zakaždým uvedieš zdroj, plagiátorstvo to nie je. Plagiátorstvo je to, keď vydávaš cudzie diela, články, myšlienky... za svoje, tzn. neuvedieš autora. A pozor! aj pri parafráze musíš uviesť zdroj.

rony2255
21. dec 2022

Ale daj si pozor aj na použité zdroje. Kamarátke vyšla vysoká zhoda práve preto, že jej téma bola rozšírená a zhoda bola práve na citovanom texte. Mala tam v podstate málo svojej tvorby, málo svojich myšlienok...

lilope
22. dec 2022

@jozifkaa lepšie by bolo citovať priamo z pôvodných zdrojov a nie z bakalárskych prác. Môžeš potom nájsť aj iné vhodné citácie, v iných prácach nepoužité, ktoré sa ti budú hodiť a nebudeš mať potom vysokú zhodu. Pri prácach, kde sa používajú rovnaké zdroje, napr. v oblasti práva, kde tie zákony musia byť striktne použité viac-menej rovnaké, býva vysoká zhoda práce s ostatnými, avšak tam je to obhájiteľné. Nauč sa parafrázovať a vytvárať nové konštrukcie viet s podobným či rovnakým významom z pôvodných zdrojov či používať i vlastné myšlienky na základe svojich zistení. Ja som tak dosiahla zhodu pod 4%.

luliu
22. dec 2022

@jozifkaa veľmi aj záleží z akých zdrojov cerpas, ak zo zahraničnej literatúry tam ti to zhodu neurobí, ak zo slovenskej, slovo od slova, tam zhodu mať budes

artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luscious
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilope
22. dec 2022

@artificiallife však áno, takýmto spôsobom je napísaných mnoho zdrojov, vo veľkom množstve sa vytvárajú kompiláty, literatúra sa rovnako tvorí preberaním cudzích myšlienok zo starších zdrojov a výskumov. Príkladom je zdroj, ktorý cituje zdroj, ktorý cituje zdroj a potom to cituj. 😂 Študenti, pokiaľ nemajú tému/výskum, ktorým sa ešte nikto iný pred nimi nezaoberal, píšu pri podobných/rovnakých témach v podstate dookola to isté iným spôsobom. Sú školy, kde sa témy prác každý rok opakujú a zdroje k ich prácam nie sú nekonečné, ale práve odporúčané alebo často jediné sú stále tie isté, tam nemáš čo nové vymyslieť. Ale inú prácu neberiem ako dobrý zdroj, vyťahovanie citácií z inej práce bez poznania kontextu pôvodného zdroja nie je ideálne riešenie. Autor práce mohol tú citáciu použiť úplne v inom kontexte ako autor pôvodnej literatúry čím môže obsah odseku s touto citáciou získať úplne iný a možno aj nesprávne pochopený význam.

lilope
22. dec 2022

@artificiallife kompilát je podľa definície práca napísaná pozlučovaním viacerých diel bez použitia citácií a bez vlastných myšlienok. Tam sa dá zaradiť od slova do slova prepísaná diplomovka z viacerých prác pána Matoviča. Pri použití citácií a vlastných myšlienkových pochodov plus výskum sa o kompilát ani plagiát nejedná.

artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
annie285
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luliu
11. mar 2023

@annie285 rovnaký príspevok vo viacerých témach, porusujes pravidlá MK, tu si nemôžeš robiť biznis a ak, tak za to treba zaplatiť, rovnako ako za tvoju službu

annie285
12. mar 2023

@luliu ja si nerobím biznis napísala som možnosť a za radu neberiem peniaze.. Nie každý je nenazrany

luliu
12. mar 2023

@annie285 ten kto robí takýto "biznis" tak to nerobí zadarmo, nebuď smiešna. Rada? Zhanas ovečky na zarobenie si ....

annie285
14. mar 2023

Robím to bezplatne ale ako myslíte.. a bezplatné rady dávam aj s pár ľuďmi ktorí si uvedomili, že niektorí školitelia na svojich študentov serú..

luliu
14. mar 2023

@annie285 áno isté, zábava na voľný cas

annie285
15. mar 2023

@luliu to ze niekto chce niekomu pomôcť len kvôli dobrému pocitu je podľa vás klamstvo? Ja vás o tom nejdem presviedčať. Ak niekto chce ozve sa mi a ja rada pomôžem.. Robievam aj Skype školenia a pod. Sem tam dostanem darček v podobe nejakej sošky, kvety, bomboniera a pod. Peniaze nikdy