Čo darovať vedúcej/vedúcemu bakalárskej práce?

25. máj 2020

Ahojte, pýtam sa ako rodič - čo by bolo vhodné darovať vedúcej/vedúcemu bakalárskej práce? 🙂

pribinak
25. máj 2020

Kvety. Ale tuto otázku by mal riešiť pán študent či slečna študentka. Či vôbec chcú niečo datovať.

deti95060810
25. máj 2020

syn odniesol kvalitné víno...

natalala
25. máj 2020

Ja som nedavala nic ani veducemu bakalarky a ani veducej diplomovky 🤷🏼‍♀️ Pokial viem tak ani moji spoluzici neroesili nejake dary. Potom akurat na statniciach sme prichystali obcerstvenie a kupovali kytice. Len mi je zvlastne ze toto riesi rodic za dospelu osobu kt studuje na vysokej skole 🤦🏼‍♀️

autor
25. máj 2020

@natalala tak v súvislosti s momentálnou situáciou asi občerstvenie na štátniciach nepripravia :D

ajka0207
25. máj 2020

Davala som flasu vino, ale keby mam veducu zenu, tak kvety. Neda mi, neopytat sa, preco to riesis ty ako rodic?

koliesko642
25. máj 2020

Za mňa by bolo vhodné darčekovú tašku - čokoláda, dezert, čaj, káva, víno, nejaký džem, med alebo sirup...určite sa dá niečo štýlove vybrať v darčekových obchodoch

terina25
25. máj 2020

Nic som nedavala

autor
25. máj 2020

@ajka0207 dcéra sa nevie rozhodnúť :D či to vôbec stojí za to, tá pomoc bola taká všelijaká od vedúcej

maciatkolulu
25. máj 2020

Tak nechaj dospelú dcéru nech si veci rieši sama... Je to také zvláštne, že maminka ide riešiť dary za dospelé dieťa.

autor
25. máj 2020

@maciatkolulu neviem načo taká agresia 🙂 prečo by som sa nemohla opýtať a poradiť? haló, voľná diskusia nič?

petkaaa
25. máj 2020

Nič. Za čo? Za pár konzultácií? Je to ich práca za ktorú sú riadne platení. Ty dostávaš dary za to, že prídeš do roboty?

acrobaleno
25. máj 2020

Ja som dala bonboniéru.

thami
25. máj 2020

Ja som davala kvalitnejsie vino a bonbonieru v hodnote cca 30 eur, ale zas ja som mala skutocne skvelu veducu bakalarskej prace 😊 ale myslim, ze to nie je pravidlom, kopu mojich spoluziakov nic nedali a moja veduca sa tvarila velmi prekvapene, takze sama urcite nie je zvyknuta na nejake "podakovanie" od studentov...

pribinak
25. máj 2020

Ja som nedávala nič a ani nič od študentov neberiem. Žiadne fľaše, kávy, mydlove kyticky, kose, USB, knihy, .... jednak nechcem sa cítiť zaviazana a jednak je to forma úplatku
Keď s tým niekto príde, tak s tým aj odíde

fokuska
25. máj 2020

Ja som veducej bakalarky nedala nic, len som sa po obhajobe prace podakovala.
Veduca diplomovky mi pomohla nad ramec svojich povinnosti - pozicala mi literaturu, ktora sa nedala zohnat, kedze bola manzelkou ineho profesora z rovnakeho odboru a doma mali poriadnu odornu kniznicu, takze mi pozicala svoje vlastne materialy a knihy. Tiez som mala temu, ktoru som si vybrala sama, nie uplny standard a tema jej bola velmi blizka, takze sa naozaj velmi zaujimala, mali sme dlhe a kvalitne konzultacie, na malove dotazy mi odpovedala velmi rychlo atd., takze som sa jej bola podakovat s kyticou.
To nepovazujem za uplatok, za par dni zvadne, ale je to taky mozno este staromodny symbol vdaky, ucty. A podotykam, ze som jej ju doniesla az potom co som mala ukoncenu obhajobu a statnice, bola som zamestnana a odmietla som doktorandske miesto, ktore mi ponukla. Takze ziadne uplatky, ani prosikanie o pomoc, snaha o pretlacenie ani nic podobne.

zuzanka.zuzu
25. máj 2020

NIE KVETY!!! nenoste nám kvety, my ich nechávame v škole a potom sekretárky nadávajú 🙏

za bakalárku/diplomku sa nezvykne dávať, až potom na štátniciach členom komisií. inak - je to zvláštne, lebo oni len "odskúšajú" pričom školiteľ obyčajne niekoľko krát číta celú prácu, radí ako má vyzerať, čo do nej dať a obvykle podrží študenta v posudku, takže ten sa nenatrápi pri obhajobe 🙂

fokuska
25. máj 2020

@zuzanka.zuzu To je asi individualne. V ten den ako som jej kyticu niesla ja ju dostala len odomna, od nikoho ineho a brala si ju domov, tesila sa, pacila sa jej 🙂

Mamka je ucitelka a ona ma z kvetov tiez velku radost, nesie aj na cintorin, da babke, rozlozi do vaz a tesi sa z nich.
Ale pocula som aj o ucitelkach, ktore to cestou zo skoly rovno vyhodia do kontajnera :-/

zuzanka.zuzu
25. máj 2020

@fokuska ja ich nevyhadzujem, nechávam to na sekretárkach, z čoho mám potom výčitky (aj voči študentom, ktorí sa chceli zavďačiť, aj voči sekretárkam, ktoré s tým majú potom robotu)... a naše rodinné hroby mám 100km od domu, takže zase nič. ale áno, je to individuálne.

viete čomu sa poteším a čuduj sa svete nie je to "bežným zvykom"? občerstveniu - aj teraz sa dá, musíme aj my jesť (síce nie v tej istej miestnosti, ale pôjdeme vedľa do zasadačky) no rátame, že sa študenti vyhovoria, že sa nedá 🙂 ak by som to mala spriemerovať, tak občerstvenie som mala na cca 39% štátnic (40 je veľa, preto 39 😀 ). ja som v pohode, ja si nosím aj vlastný čaj, ale starší profesori/docenti sú hladní a neviem či si to študenti neuvedomujú - oni sú predsedovia komisií 😀 raz bolo docentke zima a ani nič piť nebolo (fakt ani minerálka), neurobilo 13/17 (okej študenti fakt nič nevedeli, takže sa im nemstila, skôr keby bolo občerstvenie, tak by bola milšia a urobili by aj tí menej šikovnejší. nebrala by som to ako úplatok, my 6 hodín počúvame to isté. niekoľko dní po sebe. ozaj aspoň keks k čaju keby bol, tak by potešil).

ajka0207
25. máj 2020

@petkaaa by si sa divila kolko "darcekov" podostava muz, robi servis kotlov a casto niekto kupi cokoladu ci flasu.

zuzanka.zuzu
25. máj 2020

autorka - ty si túto otázku dala aj do priznania vysokoškolákov na facebooku? 😂😂😂 neprežívaš to nejako príliš?

dskjhfdlkdjhl
25. máj 2020

@zuzanka.zuzu Vidis, a u nas sa o obcerstvenie pri statniciach stara fakulta. Inak, ja som za vedenie bakalarky dostala uz kvety, bonboniery a raz aj flasu vina, ale ovela viac si cenim normalne slusne podakovanie.

vikusjk
25. máj 2020

ja som nedávala nič, ani pri bakalárke, ani pri diplomovke. Vzhľadom k tomu, ako to celé prebiehalo, teda nič extra z ich strany, atď, tak neviem, nejak ma to ani nenapadlo.

redbee
25. máj 2020

odo mňa len tak dodatočne dostala knižku a víno. Mala som so sovjou školiteľkou veľmi pekný vzťah a pomáhala mi svojimi odbornými radami. Takže nejaká maličkosť sa patrila. Pri diplomke som to ale mala inak a to som už neriešila. Neviem či niečo očakávajú ale netreba zabúdať, že je to ich práca a určite to nerobia preto, aby dostali niečo od budúceho absolventa.

fokuska
25. máj 2020

@zuzanka.zuzu Mna inak to obcerstvenie prekvapilo uz na maturitach - ze sme sa na to skladali aby ucitelia mali chlebicky, kavu, caj, kolace a my studneti sme nemali nic.

Nerozumela som, ze ked sa uz skladame, tak predsa pre vsetkych - aj my sme tam stravili dost hodin, aj komisia. Prestavky boli, cize nesedeli ani oni 8 hodin vkuse bez jedla, vody, ci toalety. Ale my sme sa poskladali aby oni dostali obcerstvenie (dost bohate) a sebe sme rano chystali desiatu.

A najviac ma mrzelo na statniciach, ze v skusobnej miestnosti boli povykladane doslova svedske stoly /rozne jednohubky, chlebiky, salat, kolace, slane pagaciky...) a oni z toho nezjedli takmer nic ale my sme si nesmeli dat. A pritom nam to tam vonalo pri priprave, pri odpovedani :D
Po skonceni ani neviem co s tym urobili, ci si to brali domov oni, ci asistentka na katedre, alebo ci to vyhodili :-/ to aj z hladiska plytvania bola podla mna mimo.

hermionia
25. máj 2020

Vedúcemu bakalarky ani diplomovky som nedala nič, za prácu dostali svoju placu. Čo sa statnic týka tak to sme sa samozrejme pozbierali, objednali občerstvenie na skúšky a po statniciach dostali ženy v komisii kvety a muži víno ako poďakovanie. Držím palce na statniciach, neviem či sa ešte robia skúšky alebo na bc sa len robí obhajoba práce.. 😉

komir63
25. máj 2020

Hlavne nezabudnúť na to, keď bakalárka naatúpi do práce, îsť s ňou a intenzívne sa priamo na personálnom zaujímať ked je jedáleň a kedy sú obedy.

dadanu5
25. máj 2020

Ja som dala sadu pier taku darcekovu a kvalitne vino ale pomohol mi dost

lucyluv
25. máj 2020

To sa robi? Ja som nedala nic :D

mirkava
25. máj 2020

Ja som mala hroznu pomic veducej ale dla som kvety a dezert.... ona bola prekvapena ze nieco odomna dostala a ja som bola spokojna....😉