Čivava - skúsenosti

scarletka34
28. okt 2020

Viete mi poradiť, ake máte skúsenosti zo psikom civava rozhodujeme si takeho psika kúpiť, len neviem či je lepšia krátkosrsta alebo dlhosrstá. A či skôr s PP chcela by som radu. Ďakujem

simona92101
28. okt 2020

@scarletka34 urcite s PP,nad tymi mini pidi z bazosu ani neuvazovat.ak to bude psik pre deti,tak skor kratkosrstu verziu.a odporucam odber na jar,pretoze ako 2 mesacne pri odbere v zime sa s nimi nemoze chodit von,su to velmi haklive psiky.

budemmamca
28. okt 2020

@scarletka34 k deťom veľmi čivavy nie.my máme dve a s malou sa moc nemusia 😂

arianna25
28. okt 2020

Mam uzasnu civavu. Je bez papierov, cez bazos, rodicov som videla. Mam stastie, lebo je perfektnej povahy. Je pritulna, tichucka, spinka, taka pohoda z nej ide. Taka dobrota to je. Je dlhosrsta, ale strihame ju, lebo ma riadny kozuch a neplzne. Noja znama ma kratkosrstu, tiez ju davaju strihat, lebo dost plzne. Neviem od coho to zavisi. Povahovo je tiez zlata, ale taka zivsia o trochu. Tak akurat.
Susedia maju civavy na dvore krasne babiky, ale bresu jak selmy 😀

scarletka34
autor
28. okt 2020

@arianna25 tiež skôr zvažujem bez PP lebo papiere by skončili v sufliku neplánujem chodiť na výstavu a 800€ za psíka sa mi moc nechce dávať ale zas sa bojím co kúpim keď bez PP co s toho vyrastie že s 2kg psíka vyrastie 7kg 🙈 je veľa mnozitelov

lindusss2016
28. okt 2020

NIKDY, NIKDY neriskuj kupu psa bez PP. My zial jednu civavu bez PP mame, kupili sme ho v case, ked sa ten mnozitelsky biznis este na socialnych sietach neriesil, no proste nikto nam nepovedal, ake problemy mozu nastat a aj nastali. Pes nam po ockovani hned takmer zomrel, ako polrocnemu mu zistili luxaciu pately - vyklbene jablcka v kolienkach, velmi bezne u civav, teraz ma 8 rokov a uz zistene problemy so srdcom a zial aj epilepsia. Ak by som mala este kontakt na tu mnozitelku, tak by som si to s nou isla vybavit 😡 Minimalne tie zle klby su geneticke a podla mna aj to srdce. Inak povahu ma super, ako psa vychovas, tak bude, ale my sme z neho nerobili kabelkaca, normalne sme ho cvicili na povely.

scarletka34
autor
28. okt 2020

@lindusss2016 noo ved ja mam yorka bez PP ale s 3kg psa mam 5kg ale po zdravotnej stránke je našťastie OK a to už má 12 rok. Teraz uvažujeme nad civavou ale neviem ci riešiť s PP 🤦‍♀️ale keď chcem mať istotu tak asi naozaj skôr s PP

lindusss2016
28. okt 2020

@scarletka34 papiere nie su o tom, ze mas chodit so psom na vystavu, zabezpecia ti hlavne to, ze stena pochadza od zdravych rodicov. Za veterinara sme len teraz dali 250€ kvoli tym epileptickym zachvatom, ak by som mala spocitat, co sme tam zaplatili za cely jeho zivot, tak tych 800€ je nic.
Aha, este som zabudla spomenut, ze na chrbtici ma vyrastky, obcas velmi silne bolesti, az sa na to ani pozerat neda.
Ak nemas peniaze na papieroveho psa, adoptuj si z utulku, alebo nejake dedinske steniatko. Ale pre boha ta prosim, nepodporuj tie mnozitelske svine, co si zarabaju bezhlavym krizenim chorych jedincov, len aby vyprodukovali stenata na predaj. Nam uz niekolko ludi ponukalo, aby sme ho dali na krytie, lebo je inak velmi roztomily, zivote by som to nespravila, aby sa potom rodili dalsi chori potomkovia, utrpenie pre zvierata a aj majitelov, ktori ich miluju. A vsetko preto, ze niekto chce zarobit.
Das 200-300€ za stena, na ktore mnozitel nema ziadne naklady, v lepsom pripade ho da zacipovat a odcervit, no nech 30€, ale ani tolko nie.
Kdez to papierove psy sa vysetruju na geneticke ochorenia, co stoji majitela nie male peniaze, psy -rodicia musia absolvovat vycvik, vystavy, aby mohli byt uchovnene a nasledne samotne uchovnenie musi majitel tiez zaplatit, krmene su kvalitnym krmivom, takze tych 800€ je preto, aby vobec majitelovi pokryli naklady na "vyrobu" steniatka. Nemysli si, ze je to jeho cisty zisk a tebe budu lezat doma zbytocne papiere.

lindusss2016
28. okt 2020

@scarletka34 tak bud rada, ze je len velky, ale inak zdravy...

scarletka34
autor
28. okt 2020

@simona92101 no jasne skôr na jar uvažujem len teraz zisťujem info ci radšej drahšiho s PP alebo bez

scarletka34
autor
28. okt 2020

@lindusss2016 noo teraz na starobu akurát musím mu kupovať hypoalergene granule lebo iné granule mu vadia vracia penu snich.

maya_zilina
28. okt 2020

Aj mne srdce pisti po civave (kratkosrstej).. ale teraz to neni aktualne

scarletka34
autor
28. okt 2020

@lindusss2016 noo keď sa človek na to takto pozrie jasne máš pravdu oplatí sa viac našetriť a kúpiť si kvalitného psíka. A nepotporovat mnoziarne. Ďakujem za radu 😉😊

moonlight1210
28. okt 2020

@scarletka34 kratkosrsta viac plzne. Nase plznu dvakrat do roka (jar, jesen), chlpy 2 mesiace vsade, aj ked vysavam a denne ich vycesavam na balkone. Kamoska ma dlhosrstu a plzne (prekvapivo) ovela menej.

Povahu maju obe strasne pohodovu, pokial im niekto cudzi nelezie do teritoria. To sa idu pretrhnut od brechotu. Ale ked vidia, ze my nic, po chvili sa ukludnia a akceptuju votrelca (aj ked ho maju cely cas na muske, kam sa pohne). Inak su tiche, pritulne (aj k navstevam, ked uz sa ukludnia), strasne maznáče, cistotne (na to sa inak civava najdlhsie uci zo vsetkych malych plemien), spia v posteli s nami (okrem casu harania, ked krvacaju), cez den driemu najradsej pritulene pri nas. Su vdacne, ked sa im venujes, zboznuju skrabkanie. Kym sme cez den prec, prehraju sa spolu. Pocas dospievania nam znicili minimum veci, par drobnosti.
Su bez pp od pp rodicov. Ale maju dobru povahu. A su inteligentne, celkom rychlo odpozoruju opakujuce sa veci a vyvodia si spravny zaver.
Je velmi dolezite ich od mala socializovat. Prechadzky, kontakt s cudzimi ludmi a psami. Aby sa nestali utocne a nezvladatelne mimo domova. Daju sa v pohode naucit chodit bez voditka pri nohe.

Nase maju ale problem s travenim, takze mam vychytanych niekolko druhov konzerv, jedal a granul, co znesu. Z cohokolvek ineho ich bud prehana, alebo zvracaju. No s tymi konkretnymi potravinami maju nastastie pestry jedalnicek.

zlostitko
28. okt 2020

Moji najkrajsi fesaci, obidvaja s PP, nemenila by som. Mam aj dve deti a su v pohode.

korra
29. okt 2020

@scarletka34 odporucam ti tiez s PP stena/psika. Cena nemusi byt vzdy vysoka. Skus sa zamerat aj na ceske chovky. Na ifauna. cz je tusim inzerat na psika s PP v cene 8000Czk (cca 300e). Vela zavisi od spojenia, vystavnych uspechov atd. Najdes aj zvierata v PET kvalite, t. j. ze ma nejaky exterierovy nedostatok, cize nebude na vystavy a do chovu. Tam je cena takmer zhodna s bez PP. Sucky su drahsie ako psici. PP je taky rodny list zvierata, plus mas knemu predajnu zmluvu. Vies si vela veci overit, zistit. Mnozitelia napriklad tie super mini uvadzaju ako prednost, regulerny chovatel prave naopak (tym nechcem povedat, ze ti preda 5kg zviera). U tohto plemena by som sa zamerala na vysetrenie rodicov (luxacia patel). Pozor aj na fontanely. U vacsiny bez PP to vidno aj na exterieri (nielen u civav) , nemyslim len samotnu velkost, ale celkova konstitucia, tvar hlavy atd... precitaj si standart, vygoogli si chovky, prezri aj cesku inzerciu... oslov ich a uvidis. Niekedy sa zadari hned, niekedy si treba pockat... 😉

doda26
29. okt 2020

my mame civavku psika bez PP, ale od znameho, cize sme vedeli, ze rodicia su zdravi...psik je uzasny, je to take nase miminko, zdravotne problemy nema ziadne, sice kym sme prisli na to ake granule mu sadnu tak trosku vrackal...(royal canin uz nikdy!!) ...my mame civavku dlhosrstu, ale nie tak uplne chlpatu jak niektore...telo ma take kratsie chlpy a chvost a hlavu dlhsie 😃 ale je to milacik, nemenila by som ho...miluje ludi strasne...hovorim ze on by sa mojkal aj so zlodejom...jedina nevyhoda je, ze je strasne agresivny na inych psov, cize ziadne idilicke prechadzky v parku, ale skor kluckovanie a vyhybanie sa psom...skusali sme ho aj socializovat a so psami ktore pozna od malicka je super, ale vzdy ked je nejaky cudzi pes tak koniec, stekot na celu ulicu 😂😂 ale aj tak ho milujeme 😊

doda26
29. okt 2020

@zlostitko jaki zlatunkiiiiii ❤️

simona92101
29. okt 2020

@scarletka34 mam nemeckeho ovciaka s PP,a po predch.skusenostiach by ma ani nahodou nenapadlo kupit bez PP.preukaz o povode nesluzi na vystavy,to je mylny pojem.sluzi na to,aby ste mali doklad o psovi,o jeho povode,predkoch a hlavne o zdravi!ja som nazoru,ze kto setri na kupe,vrati sa mu to pri platbe u veterinara...a hlavne u tychto mini plemien su choroby velmi caste.
Cize radsej nasetrit,ako potom banovat.

littlefiona
29. okt 2020

@scarletka34 ahoj, k deťom veľmi čivavky neodporúčam, síce to nie sú nadpriemerne inteligentné psíky, ale ľudí ktorých si obľúbia si vyberajú a deti k nim určite nepatria. Nie sú to psíky, ktoré milujú detské naťahovanie a hranie. Skôr by som ti odporučila yorka, alebo bišónika, tie ti ani pĺznuť nebudú, lebo majú vlasy. A druhá vec, že čivavky sú dosť uštekané a svojské. Prosím nepodporuj množiarov, určite si kúp psíka s PP. Akurát čítam, že máš yorka a že ti veľmi narástol. Je pravda, že čivavky bez PP sú prešľachtené a preto bývaju mini, ale majú kopu zdravotných problémov, práve kvôli tomu.

arianna25
29. okt 2020

Je to hrozne citat coho su schopni pre peniaze mnozitelia namnozit. Ja som bola u manzelov na dochodku, ktori mali este dve steniatka, to prve, ktore ku mne pribehlo, som si vzala. Manzelia velmi mili, videla som cely dvor, dali mi granule, ukazali mi rodicov, mala som z toho dobry pocit. Ale pamatam si, ze v ten den som volala na jeden interat a ten pan mi chcel doniest autom ukazat stenata. To sa mi nepozdavalo. Kto vie odkial ich chcel dovliect!

scarletka34
autor
29. okt 2020

@zlostitko krásny sú 🥰

scarletka34
autor
29. okt 2020

@korra ďakujem veľmi pekne za radu 😊

stastickooo
4. feb 2021

@zlostitko sú nádherní. odkiaľ sú?

alenka2101
1. sep 2021

@doda26 mozem sa spytat ake hranulky mu pasuju?

kajkach
28. nov 2021

@scarletka34 mám čivavu nájdenú ,vyhodenu pri ceste lepšieho psika by si človek nemohol priať. Niekto ju vyrodil zarobil na nej, rodila čo to len šlo a ten človek bol milosrdný a vyhodil ju na hlavnú cestu. Kde sa snažila dostať na druhu stranu napiť sa ku vode. Bola cela zaparazitovaná, bála sa každého kontaktu, zhnité zuby, zničené uši, vykĺbené obidve nožičky. Avšak rodila lacné šteniatka. Naučila sa nás nebáť a milovať nás. Robí nám radosť každý deň. Preto už nikdy by som nekupila psika z bazošu bez PP. Ak chcete mať krásnu čivavku a nie nejaký mix z ktorého neviete čo Vám vyrastie. Ešte podotýkam, že to predávajú v skoršiom veku a môže to zomrieť na parvovirozu tzv. Kotercoch chorobu. Kupte si psíka s papiermi on Vám to vráti. Častokrát sú čivavky vypiplané. Treba si tiež zapamätať že psika nekupujete pre deti ako darček, ale je to člen rodiny. A všetká starosť ostáva na nás dospelých. Psík sa dožíva 10 niekedy aj 20rokov

arianna25
28. nov 2021

@kajkach 💜

redbull92
31. aug 2023