Cítite sa lepšie po spovedi?

filipjohns
15. aug 2024

Zdravím ludia. Chodí tu niekto na spoveď? A cíti sa po nej lepšie? Ja som veriaci ale moc sa mi nechce spovedať nejakému kňazovi keď neviem čo to je zač a rozprávať mu súkromné veci. Vďaka.

venom19
15. aug 2024

Skuste to brat ako rozhovor s Bohom, prostrednik.

ukgirls
15. aug 2024

@filipjohns spovedat sa mas bohu-teda ja katolik niesom,ale mam ich v rodien viac ako dost .. takze kludne staci ak sa vyspovedas doma ..ten knaz aj tak nema priamu linku k bohu aby mu to zreferoval a ani zazracnu moc,aby vsetko zo zivpta zmazal... je to len ozdoba kostola

venom19
15. aug 2024

@ukgirls toto aspon pre katolikov nie je az taka pravda, praveze je prostrednikom Boha skrz ktoreho veru ta linka vedia

janinah
15. aug 2024

@ukgirls a ty zas nemáš kompetenciu takto radiť.najma keď sa do toho rozumieš ako hus do piva
Autor.bud si veriaci a dostudujes si veci.aby si pochopil o čom je viera a príslušnosť ku katol.cirkvi alebo sa na veriaceho len hráš a potom sa treba zamyslieť čo s tým a ako ďalej v duchovnom živote

martul
15. aug 2024

@ukgirls prečo sa vyjadruješ, keď nie si katolík, nič o spovedi, jej zmysle a podstate nevieš?

slovakboy
15. aug 2024

@filipjohns Nemusíš mu hovoriť všetko intímne. Intímne veci nerozprávaj, lebo ti to môže aj ublížiť, ak daného človeka nepoznáš a ani nevieš ako zareaguje. Najprv sa porozprávaj s Bohom sám a tam mu povedz všetko, v takej tichej modlitbe. Podobne to robia Evanjelici. Potom na spovedi už len povedz nejaké bežné hriechy, ktoré sa týkajú vzťahu s Bohom, s Cirkvou. Veď aj tie intímne veci spadajú do toho balíka. Keď si nájdeš stáleho spovedníka a bude ťa poznať, budeš mu dôverovať, neskôr mu povieš viac. Oni len hovoria, že spoveď neplatí, keď všetko nepovieš. Neverím tomu. Spoveď je dobrá vec a aj intímna, to áno. Ale ty si vyberáš a ty rozhoduješ, nie Cirkev. Nenechaj sa do ničoho nútiť o čom nie si vnútorne presvedčený, že je to správne. Ale na druhej strane ani neprotestuj proti všetkému. Príjmi čo chceš prijať, nepríjmi čo nechceš. Riaď sa srdcom a svedomím. Nenechaj si ale skákať do svedomia. Ber aj kňazov ako rovnakých ľudí ako si ty. V niečom skúsení, študovaní, veľa ti pomôžu vo viere, ukážu, poradia, povedia. Ale v žiadnom prípade sa nenechaj ovládať. Proste bez hnevu, bez výčitiek voči dotyčnému, veď je tiež len človek, urob si ako ty chceš. Je to tvoj život. A nie je dôležitý tvoj vzťah s Cirkvou, ale s Bohom. V histórii aj exkomunikovali zbožných ľudí. Pokojne, kľudne, netráp sa tým. Ja mám takú zásadu, že verím ľuďom dobrej vôle. Ľudia dobrej vôle majú u Boha otvorené dvere, či sú veriaci, alebo nie.

biba_18
15. aug 2024

@janinah na to aby som bola veriaca nepotrebujem kostol... autork sa pýta na niečo iné...

zuzinka888
15. aug 2024

@ukgirls ten knaz ma prianu linku k bohu, nie je len osoba kostola a ma " zazracnu" moc- odpustat tie hriechy skrz rozhresenie danu priamo od Boha/Jezisa/Ducha Svataho. Tak mlc, ked i viere a spovedi nic nevies.

zuzinka888
15. aug 2024

Nespovedas sa knazovi ale Bohu skrz knaza. A ano, po spovedi sa citim lepsie- pride taka ulava. Po dobrej spovedi sa "musis" citil lepsie. Dobra spoved je ako terapia - a zadarmo😉

trojnasobnamama
15. aug 2024

Nechodim často na spoväď,ale ani keď idem citim sa lepšie.Cítim sa ,ako dieťa ked mu ridič odpustí .🥰

osky
15. aug 2024

@ukgirls nie ste katolik,tak nepodavajte zavadzajuce info.
Lebo trepete hluposti.
U katolikov je knaz pri spovedi zastupca Boha-akysi sprostredkovatel....
Takze ziadne take,ze vyspovedam sa sam doma...

Autor
@filipjohns
Ver mi,ze knaza absolutne nezaujima tvoje sukromie a pocul toho uz vela.
Je zvyknuty na vsetko,vypocuje ta,pouci a poradi ti bez toho,aby bol voci tebe akokolvek zaujaty.
Je tam pre teba.
Mas to brat ,ze sa spovedas Bohu.
A mas sa vyznat uprimne a zo vsetkeho.
A ano,potom pocitis ulavu,a bude sa ti zit lahsie.
Samozrejme s predpokladom,ze sa budes snazit v buducnosti hriechy neopakovat.

mamamasama
15. aug 2024

@slovakboy to je neplatná spoveď. Na takú sa ani nemusíš unúvať 🤦🏻‍♀️

mamamasama
15. aug 2024

@ukgirls nie som katolik, ale idem radit hluposti. Ok 😅

osky
15. aug 2024

@slovakboy pises velke nezmysly.
Je to tvoj nazor a robis si z toho holubnik.
Ale takto ta spoved platna nebude,cize na nu radsej netreba ist.
Este dalsi hriech si pripisat na triko-svätokradez

To je inak super.
Ludia porobia blbiny,potom ich to tlaci kdesi v hlave..
Chceli by sa toho zbavit ,ALE

Co knaza do toho
Co cirkev prikazuje
To je moja vec
Toto nepoviem
Vyspovedam sa sam....

Ked knaz ostrejsie napomenie,snazi sa napravit spravnym smerom,da väcsiu "pokutu" na modlenie...to uz je ohen na streche.

Ludia,ked to nemyslite vazne a uprimne,ani tam nechodte.
Spoved nie je ,ze za 5 sekund rychlo odrapkam par hriechov,bez rozmyslu,pripravy...knaz da rozhresenie a za dalsich 5 sekund ani neviem,ze som sa spovedal...
To nie je spoved.
To je drza vypocitavost.
Ale Boh vidi vsetko...

nairia
15. aug 2024

@filipjohns som sice katolik, ale do kostola moc nechodim, na spoved duplom. ale mam taky pocit z toho celeho, ze knazi plnili funkciu psychologa. ludia sa chodili spovedat zo svojich hriechov - veci, ktore ich tazili a knaz sa ich snazil usmernit a pomoct im tu tazobu prekonat, vyrovnat sa s tym a vyvarovat sa tomu do buducna. (taky ten spravny farar, lebo trkvasov je tiez pozehnane)
vies, ako sa hovori, ze potrebujes sa vyrozpravat a podelit sa so svojim trapenim, ked ta nieco tazi.
dnes je to uz trosku o inom, predsalen ta viera uz je v ludoch ina ako napr. pred cca 100 rokmi. aj zivot a fungovanie. ja tiez mam kopu hriechov, ktore by sa patrilo "ocistit", ale nemam potrebu ist sa o tom rozpravat s fararom. snazim sa na sebe pracovat a zit tak, aby som neublizovala ludom naokolo a nemusela nic lutovat.

laurika999
15. aug 2024

@filipjohns Hlavná podstata spovede, nie je ani tak o "cítení sa lepšie". Ale je to jej súčasť. Hlavné by malo byť svoje hriechy oľutovať, zobrať si z nich poučku a aby sa to už viac neopakovalo.
Len nie vždy sa to dá. A nie vždy to každý dodrží. Ak niekto pácha ďalej zlo s vedomím, že "veď sa z toho vyspovedám", tak potom to nie je úprimná lútosť, ale len nejaká práčovňa hriechov.

ivetz
15. aug 2024

@filipjohns Najlepšie by bolo, keby si si našiel kňaza, ku ktorému majú veriaci dôveru - treba sa popýtať... A okrem toho, si myslíš, že si najväčší hriešnik? vieš, čo si ten kňaz už všeličo vypočul? Myslíš, že ho zaujímajú Tvoje súkromné záležitosti, intímnosti...? Ak ty sám mieniš selektovať, upravovať, zľahčovať svoje konanie a činy, nemá význam, aby si na spoveď išiel. Keď si nájdeš dobrého spovedníka, ktorému budeš dôverovať, aj tá spoveď nadobudne úplne iný "rozmer"...

suge
15. aug 2024

Dospelý kresťan katolík nepristupuje k sviatostiam kvôli dobrému pocitu. Dospelý v zmysle s dospelou vierou. Áno, pocit ľahkosti, radosti atď. po sv. spovedi je vítaným vedľajším účinkom, ale to, že sa nedostaví neznamená, že bola spoveď zbytočná a že sa na ňu vlastne ani neoplatí chodiť. Ja na spoveď chodievam a spovedám sa zo všetkého, vrátane intímnych vecí. Aj k lekárovi idem s tým, že je to potrebné, hoci možno nepríjemné a trápne. A áno, kňaz, rovnako ako lekár sú iba ľudia, ale v oboch prípadoch ide o viac, ako o bežné stretnutie dvoch ľudí.

slovakboy
15. aug 2024

@mamamasama
@osky vedel som, že dostanem za tento môj názor naložené. Ja vás chápem a obdivujem a vážim si ľudí, ktorí sa tak spovedajú ako vy. Aj ja som to robil. Ale potom je tu človek ako napríklad @filipjohns a už je mu do hlavy vtĺkané, že jeho spoveď nebude platná, že nie je potom katolík. Ja poznám tie pravidlá katechizmu, ktoré sú podložené aj vysvetleniami v Písme svätom. Ale viem aj ako také budovanie si sudcu a obete v hlave človeka narobí zlo.

morusha
15. aug 2024

@slovakboy Ale takýmto prístupom k spovedi ozaj človek nemôže získať potrebný pokoj, prístupom poviem čo uznám za vhodné. Akože sa môže rana uzdraviť, keď nejdem k jadru.Podstata uzdravenia duše je, keď svoje zranenia, pády, chyby prinesiem na svetlo. Nikto nemusí ísť do detailov, stačí krátko a výstižne pomenovať problém, dokonca sa to vyslovene odporúča, už týmto pomenovaním to najskôr v sebe,potom Bohu prostredníctvom kňaza dochádza k úľave. Prečo ľudia vyhľadávajú psychológov, psychiatrov, aby sa im zverili? To je síce v poriadku, ale odpustenie ťažkých vín prichádza len skrze kňaza. Budovanie si sudcu a obete je zlý prístup a veľké nepochopenie. Po zlyhaní sa viem okamžite obrátiť k Bohu, priniesť mu to "pod kríž". Veď preto za nás zomrel, že nás tam čaká.Miluje nás, keď sa k Nemu hneď utiekame a neodsúdime sa, ani On to nerobí. Aj Jeho obeta by bola zbytočná, keby ľudia k nemu nepristupovali ako k milosrdnému Bohu.

mamamasama
15. aug 2024

@slovakboy neplatná spoveď. Nič viac, nič menej. Máme nejaké pravdilá. 😅✌🏻

mamamasama
15. aug 2024

@slovakboy Nejaký vrah zabije človeka. On necíti vinu, takže podľa tvojho uvažovania je nevinný? Existujú zákony. Neprispôsobuješ si ich podľa toho ako sa tebe páči. Ak takto chodíš na spoveď, páchaš svätokrádež. Ešte väčší hriech. Rozumieš?

nevenka
15. aug 2024

@filipjohns sorry, ale toto je zase prispevok na vyvolanie hadok. Na sviatok Nanebovzatia, co ine cakat...
A ano, ale citim sa lepsie, lebo sa nespovedam knazovi, ale Bohu a Boh mi dava aj rozhresenie a vita ma v spovednici s otvotenou narucou.

lenkakravcova
15. aug 2024

@filipjohns si veriaci ale čo si?
Ak si katolík, tak sa musíš spovedať kňazovi.
Ak si evanjelik, tak tam to závisí na denominacii, častokrát stačí priamo Bohu.
V islame sa spovedáme štýlom, že keď si človek uvedomí, že urobil niečo zle, tak to oľutuje pred Bohom a zaviaže sa to viac nerobiť (a ak sa to dá napraviť, tak sa pokúsi o nápravu). Nie je k tomu potrebný žiaden človek. Boh je predsa Všepočujuci, Vševediaci. Ak chceme niečo k Nemu, obraciame sa priamo na Neho. Je potrebné len rozhodnutie byť spravodlivým.

slovakboy
15. aug 2024

@morusha Áno, tento prístup je mi blízky a jasné, dobrý kňaz je ako psychológ. Ja len by som to nechal na slobodnej vôli človeka a nie že keď to nepoviem tak som vinný a idem sa potrestať tým, že nepôjdem na prijímanie. Nie som hoden. To nie je dobrý prístup. A potom sú tu hriešnici až až, tí sa vyspovedajú povedia si svoje a páchajú ďalej zlo. Žiadna vina, žiadna ľútosť. Mne sa nepáči slepá dôvera Cirkvi a jej prehnaná autorita. Cirkev má byť sprostredkovateľom cesty a nie sudcom a katom. Ja si stále spomeniem na staršiu pani, ktorá šla do nemocnice s vedomím, že zomrie. Pripravená na smrť, mala rakovinu pľúc. To mi vravela sestrička, ktorá sa o ňu starala. Vraj ešte nevidela tak zmiereného človeka. Že by tak chcela zomrieť tá sestrička ak tá staršia pani. Bola veriaca, modlila sa. Mala dobrý vzťah s Bohom, určite sa aj spovedala, nemala žiadne hriechy na srdci si myslím. Pre ňu je debata o tom, či kňaz má pravdu alebo nie bezpredmetná. Ona nasledovala Cirkev aj Boha a mala v tom jasno a asi nemala s ničím v konečnom dôsledku problém. Preto áno, spoveď aj vedenie Cirkvou je vporiadku. No na druhej strane nie všetci majú také šťastie, že sú takí čistí, zbožní, s malými hriechmi. Fackuje ich libido, fackuje ich dopamín, fackuje ich vlastné ego. Rovnako ako bola táto žena vyrovnaná, tak je veľa kresťanov, ktorí sa boja ísť na prijímanie, lebo som gay, lebo som sa rozviedla, lebo žijem s neveriacim bez manželského zväzku. A vyslovene závidia ľuďom, ktorí idú na prijímanie, tak radi by aj oni, ale nemôžu, lebo Cirkev zakázala. A Cirkev im skočila do svedomia. A potom z toho majú pocity viny, bolesti a druhý, ktorý nie je veriaci žije v takom istom stave ako oni a nemá žiadne problémy, zomrie zmierený a kľudný. Neveril a namá problém. Prečo asi Evanjelici upustili od osobnej spovede? Lebo asi v tom videli veľký problém. Prečo Budhisti nemajú takéto zákazy a príkazy? Tam je mních alebo guru len radca, nie príkazca. Pohoršujeme sa nad islamom, ale my sme na tom v princípe rovnako. Len prax je rozdielna. Oni sa bičujú za šaty, my za myšlienky. Je to skutočne nutné? Tak to pán Ježiš chcel?

slovakboy
15. aug 2024

@nevenka Prirovnávať vraha k človeku, ktorý nechce povedať v spovedelnici svoje intímne chúlostivé veci cudziemu človeku? To je extrémne prirovnanie.

sella38
15. aug 2024

Kde potom prichádzajú k "pokoju" takí evanjelici, ktorí svoje hriechy nevyznávajú kňazovi za zatvorenými dverami spovednice....
Neviem.... ak necítiš potrebu rozprávať svoje súkromné veci cudziemu človeku, ak ťa to ťaží viac ako sľúbená "úľava" po spovedi, tak to proste nerob.

morusha
15. aug 2024

@slovakboy V tvojom príspevku čítam zranenie a akúsi rozpoltenosť, aj súhlasíš s pravdami viery, "pravidlami" Cirkvy aj s tým máš na druhej strane problém.Mal si zlú skúsenosť niekedy?Lebo Cirkev nie je spoločenstvo "svätých, zbožných, so všednými hriechmi" ale poľnou nemocnicou pre všetkých zranených,práve kvôli takým prišiel Kristus, uzdraviť ich.Koniec koncov všetci do jedného s niečím bojujeme, nemysli si, ani tá babička nemala život vystlaný ružami, problémy,úspech spočíva v tom, ako to človek prijíma,ako Bohu dôveruje.Hovorí sa, že budeme súdení z lásky a z toho, ako sme Bohu dôverovali.Mne je "slepá" dôvera v autoritu Cirkvy sympatická, je bezpečím, pevnými mantinelmi a istotou, že idem správne...Ty by si to nechal na slobodnú vôľu ísť k prijímaniu, povedať čo chcem... práve tá slobodná vôľa, ktorá nie je formovaná božím zákonom vedie ku zmätku a rôznym dezinterpretáciám, ako vidno aj vo svete, ktorý sa pomaly a isto stáva blazincom.Načo vymýšľať nové cesty, keď už dávno máme Jedinú,overenú, ktorá vedie k Bohu s istotou.My nerozumieme svätosti Boha,sme ľudia s chybami,ale máme sa aspoň o ňu snažiť zo všetkých síl až do konca,hoci by sme aj miliónkrát padli,Boh ráta s našimi slabosťami,dokonale im rozumie, nemusíme sa "bičovať" myšlienkami, to je od zlého, všetko čo by sme mali je utekať k Bohu,nie od neho,do seba.Samozrejme nehovieť si v tom dobrovoľne, ľahkovážne ale hoci malými krokmi na sebe pracovať. Boh na rozdiel od sveta, ktorý očakáva len výkon,ocení aj snahu.A keď som v nejakej komplikovanej životnej situácii aj do toho Ho treba pozvať,aby konal.Bohu je omnoho milší človek, ktorý hoci aj s neviem akými hriechmi sa k Nemu utieka,je si vedomý, že Ho potrebuje,že bez Neho nič nezmôže,ako ten čo má len "všedné" hriechy, je so sebou spokojný a Boha až tak vo svojom živote nepotrebuje.

777januska777
15. aug 2024

Mne sa práveže naša katolícka spoved paci oveľa viac, lebo tie hriechy co urobíme musime priznať aj pred človekom (kňazom). To si často vyžaduje veľkú dávku pokory. Boh naše hriechy predsa pozná, ide o to ich dokázať povedať aj nahlas niekomu inému. Často my veriaci, ale tie hriechy neprizname a radšej ich zamlčime. Lenze to je nesprávne, lebo my aj vieme, že sme urobili zle, ale vlastný strach nám to nedovolí priznať. A potom druhy problém, že nieco neberieme ako hriech a vyberáme si z viery nejaké zrniečka. Myslím si, ze je dôležité priznať aj sam pre seba, ze pre cirkev sú tie veci hriechom, to ze ich nezvládam dodržiavať je moje zlyhanie a áno je to aj ľudské. A keď si priznám pred sebou, ze zlyhávam, tak ľahšie dokážem prijať aj zlyhania druhých a budem menej súdiť.

777januska777
15. aug 2024

@slovakboy chápem co chceš povedať, ale treba povedať pravdu, že áno spoved bude neplatná. Lenze to predsa ešte nemusí znamenať, že bude zatrateny a ze skončí v pekle. Nik z nás nepozná Božiu spravodlivosť. Dôležitá je ale úprimnosť. Úprimnosť priznania si, ze zlyhávam a ze niečo nezvládam a možno nikdy ani nezvládnem. Lebo len na úprimnosti a pokore môžem stavať svoj život, aj keď je to ťažké.