Čítanie časopisov v knižnici

10. dec 2022

Ahojte. Mám strašne hlúpu otázku.
Už dlhšie asi raz za mesiac idem do knižnice, ešte doma si cez online katalóg pozriem čo si chcem vypožičať, či je to dostupné, pokúsim sa to nájsť v regály, vezmem knihu, poďakujem, odchádzam.
Všimla som si, že tam majú aj časopisy a lákalo by ma pozrieť a prečítať si nejaký national geographic alebo niečo iné čo by ma zaujalo. Ale na periodiká je vypožičná doba 7 dní, a to sa mi asi tak častejšie nechce chodiť do knižnice.

A teraz moja otázka je, že môžem si nejaký časopis požičať aj prezenčne? A potom si tam niekde sadnem a prečítam si ho? A niekto to tak aj bežne robí alebo budem za jedinú divnú? 😂Prípadne máte skúsenosť s niečím takým v knižnici v Dolnom Kubíne?

Viem, že by som sa mohla opýtať ľudí, ktorí tam pracujú, ale je mi to také blbé..

Ďakujem za každú skúsenosť.

pinkgirl
10. dec 2022

Samozrejme, áno🙂. V knižnici býva na takéto čítanie vytvorený priestor a volá sa čitáreň. Môj svokor napríklad ešte nedávno chodil pravidelne čítať dennú tlač a časopisy - ráno po káve smer knižnica.
Takže kľudne sa vyber do knižnice a začítaj sa.

kacena4
10. dec 2022

jasne v kniznici msju citatelske oddelenie kde su stoly stolicky, kresla ma mozej aj hodinu dve citat. a vypozicane veci sa daju predlzit

0silvia0
10. dec 2022

Jasne, ze si mozes sadnut a citat. Co nedocitas, odfot do mobilu a docitas doma. Za divnu nebudes, kniznice a citarne su prave na toto urcene.

autor
10. dec 2022

Ďakujem ženy, ukľudnili ste ma 😊😊 tak koncom decembra asi pôjdem na takýchto záťah...

ivka225
10. dec 2022

Koncom decembra moze ale kniznica byt zatvorena.

gerfinka
10. dec 2022

Ja som si presne takto kedysi chodila čítať so našej mestskej knižnice a bolo to veľmi príjemné. A nebola som jediná teda, sedávalo nás tam viac, však aj knihy máš niektoré, že sa môžu požičať len prezenčne.

cacianka
11. dec 2022

Ja som 30r pracovala v malej knižnici, čitateľky /čitateľov ako ty som vždy vítala,🤩
Veď to je radosť vidieť záujem, a pre teba relax a úspora €.
A okresná knižnica je úplne top, tam majú iné € na nákup periodík, ako som mala ja

vlucifuk
11. dec 2022

My chodíme s deckami pravidelne do knižnice čítať časopisy. My tam ale chodíme aj dvakrát do týždňa rovno z družiny. Je to skvelý relax.

muchotrafka298
11. dec 2022

Uplne v pohode, len si zisti kedy je kniznica otvorena/zatvorena. Vela ludi tam chodi tiez takto citat a je to pre nich aj forma socializacie.

maranco
11. dec 2022

@0silvia0 časopisy keď si požičia domov sa dajú normálne predlžovať cez katalóg takže ich môže mať na 3 týždne

0silvia0
11. dec 2022

@maranco asi si necital, ze v ich kniznici sa daju casopisy pozicat len na 7 dni. Nie su vseobecne pravidla na casopisy, kazda kniznica to ma inak.
U nas casopisy nepoziciavame vobec, len na prefotenie. Ale my mame v kniznici len odborne periodika.

autor
11. dec 2022

@0silvia0 kto vie možno by sa to dalo predĺžiť ale akosi sa mi to nepozdáva ísť s časopisom domov.. ale ten nápad s čítarňou a mi veľmi páči 🙂

cacianka
11. dec 2022

Veď otvor usta a komunikuj, tie tety ťa nezjedia.
Ja som aj kávu a kakao, či čaj ponúkla, aj koláčiky sme si nosili , možno tam nájdeš priateľov

maranco
11. dec 2022

@0silvia0 https://oravskakniznica.sk/o-kniznici/dokumenty...
Článok 7
Výpožičná doba knižničných dokumentov

Výpožičnú dobu možno predĺžiť, najviac dvakrát za sebou, ak o to požiada používateľ pred uplynutím tejto doby a to osobne, telefonicky alebo e-mailom.
Používateľ si môže výpožičnú lehotu predĺžiť aj sám, elektronicky spôsobom prostredníctvom on-line katalógu a svojho konta.

Z toho mi vychádza pre časopis predĺženie 2×7 dní + 7 dní požičanie = 21 dní.

0silvia0
11. dec 2022

@maranco prepac, ale preco mi citujes vypozicny poriadok nejakej oravskej kniznice? Pisala som ti, ze kazda kniznica to ma inak.

sense
11. dec 2022

U nás môžeš, každá knižnica má svoje pravidla. Dokonca majú aj kávovar a ta nejaké euro vi dve si môžeš dat aj kávičku. Keď idem s dcérou vždy si nejaký časopis prečítam kým si vyberie knižky

maranco
11. dec 2022

@0silvia0 citujem ti výpožičný poriadok autorkinej knižnice v Dolnom Kubíne, ktorá umožňuje požičať časopis na týždeň a potom ho dvakrát predĺžiť (aj z domu cez katalóg), takže celkovo môže mať časopis doma 3 týždne, ak si ho niekto medzitým nerezervoval vtedy nepredĺžia.

0silvia0
11. dec 2022

@maranco ok, ale ona si ho ani nechce pozicat absencne domov, chce sediet v citarni, len si mysli, ze bude posobit divne. Sme ju upokojili, ze citaren je na citanie a uz sa tesi na citarnovy zatah...

cacianka
11. dec 2022

@0silvia0 s takými zatahmi mám všelijaké pikošky, veru... Ale to je výnimočná rarita, bežne si chodia čítať stovky a tisíce ľudí úplne v pohode

lintu
12. dec 2022

Vôbec ti nemá prečo prísť blbé pýtať sa niečo tiet na mieste. Pousmej sa a povedz, že ešte si to nerobila a potrebuješ radu. Každý normálny pochopí. O dosť čudnejšie bude, ak si zamestnankyne nejakou náhodou prečítajú tú tvoju otázku tu a potom si ten časopis prídeš pýtať naživo 😅

denkatn
12. dec 2022

Ahoj, ja som to tak robila iste obdobie (ked som sa ucila na skusky a nemala som cas organizovat ine socialne kontakty) ze isla som na prechadzku do kniznice, precitala som si casopis, pripadne aj vymenila knihy sebe alebo mame a isla som domov. miesto kaviarne som chvilu pouzivala kniznicu, lebo mi to tak vtedy pasovalo.