Cisársky rez na Kramároch

pivonka01
18. máj 2020

Ahojte, prosim vas, rodili ste niektore v poslednej dobe cisarskym rezom na Kramaroch? Ako to tam prebieha? Je mozne mat pri takomto porode partnera? Ako je to s bondingom a naslednym rooming-inom?
Na oficialnej stranke sprievodca nemocnicami je uvedene, ze vsetko toto mozne je, ale ci aj v skutocnosti to dodrzuju - zaujimaju ma naozaj len porody posledne 1-2 roky.
Dakujem velmi pekne 🙂

lukulu12
18. máj 2020

@pivonka01 ahoj Pivonka, ja som rodila min rok akutne cisarskym, z utorka na stredu, maleho som videla kratko po porode a potom az v piatok, kedze som mala problem s laktaciou, bolo to tazke a maly stale plakal, skoda mozno keby ho mam dlhsie po porode u seba alebo castejsie, mlieko sa mohlo spustit.

pivonka01
autor
18. máj 2020

@lukulu12 jej, dakujem za rychlu odpoved 🙂 och to ma mrzi a presne tohto sa aj ja obavam - ze mi daju babo neskoro a nerozbehne sa laktacia :( a mozem sa opytat, ze preco ti dali babatko az po 2-3 dnoch? Mala si nejake komplikacie, ci sa len tak rozhodli?

miakey
18. máj 2020

@pivonka01 ja som rodila na Kramároch minulý mesiac, partner tam nemohol byť a vtedy boli aj zakázané všetky návštevy. Po sekcii ešte na sále mi maličkého na par minút doniesli ukázať a potom druhýkrát keď ma prevážali na izbu. Nasledujúcich 24 hodín som len ležala, na ďalší deň mi ho doniesli poobede na 2 hodinky a na asi ďalšie dve večer. V noci nebol pri mne, až ráno mi ho doniesli a potom už ostal pri mne. Mlieko sa mi spustalo asi až 7 dní.

heln
18. máj 2020

Ahoj, sice som nerodila na kramaroch, ale na antolskej a uz je to par rokov, ale k tej laktacii si dovolim povedat, ze mne sa po sekcii spostilo mlieko asi az na 4 den, do vtedy davali malej glukozu, ale to som si ju prikladala stale. Ak sa bojis, ze nebudes mat babo pri sebe a nespusti sa ti laktacia, tak si mozes skusat odsavat odsavackou.

pivonka01
autor
18. máj 2020

@miakey @heln dakujem za odpovede 🙂
@miakey tvoja situacia znie trosku priaznivejsie, i ked mne sa aj tych 24 hodin zda vela, ale zjavne je to velmi individualne a zavisi to od stavu rodicky. Nepredpokladam, ze by lekari alebo sestry zamerne z pasie zamedzovali pristup matky k babatku (teda aspon pevne verim).
Co sa tyka laktacie, ja som si myslela, ze mliecko sa spusti okamzite po porode... Tak aspon budem vediet, ze to nie je pravidlo a nebudem stresovat ked sa mi nespusti hned 🙂

lusyc
18. máj 2020

Ja som mala sekciu vo februari 2019 na Antolskej o 11,30 v pondelok. Malú mi ukázali zabalenú na chvíľku, lebo mi prislo tazko na hrudníku. Potom ma milo prekvapili poobede, doniesli mi ju, aj popestovat, aj sa prisala, sľúbili, ze donesú aj na večer, ale uz nedošli. Az ráno mi ju dali do postele, ale nebola som schopná sa do takej miery pohnúť, aby som si ju sama prilozila akokolvek som sa snažila, nebolo nikoho kto by pomohol, vsetko chystali na vizitu, malu zobrali, vybalili, vyzliekli v postieľke a nechali tak, ja som este nebola postavená, tak som ju nevedela ani pozakryvat, bola daleko od postele. Potom ju zobrali prec. Prisli ma postavit, dlho mi to trvalo, lebo sa mi tocila hlava, prudko mi klesol tlak, povodne som mala vysoký, preto sekcia. Ale nejako som to dala a šla som si pýtať malu na izbu, tak po dvoch hodinach mi ju doniesli. Jasne, ze mlieko nešlo, uz bol utorok, kázali dávať umelé z fľašky! Nedala som, len striekačkou. V stredu večer mi jedna sestricka doniesla cievku, tak som krmila umelym a pár kvapiek kolostra, čo som vytlačila. Malá sa uz vôbec neprisavala. Mala som odsávačku. Mlieko sa spustilo az v piatok už doma. Mala sa akotak prisala na klobúčiky, tie sme po 12 dnoch uz nemuseli používať. Takže pomôž si sám, aj Pán Boh ti pomôže. Mala som skúsenosti so spustanim mlieka, krmenim cievkou a odsavanim po prvej sekcii, predcasnej, takze tam som mala uz s takýmto pristupom k laktacii a pomoci s prisavanim bábätka mizivu sancu na kojenie...

miakey
19. máj 2020

@pivonka01 ide to to, že kým si tých 24 hod po sekcii na jiske, tak máš ešte bolesti, nedá sa ti veľmi hýbať, takže ani o bábätko by si sa nevládala postarať. Potom na druhý deň, keď príde fyzioterapeut, aby ti pomohol prvýkrát vstať a presunú ta na šestonedelie, je dôležité sa snažiť co najskôr rozhýbať, rozchodiť to. Ak budeš fit, tak si myslím, že by ti bábätko už nechali. Ale ja som bola stále dosť ko, takže som uvítala, že na noc nám detičky ešte zobrali.
Co sa týka tej laktacie, mne až na 3. deň nabehlo kolostrum, mlieko začalo trochu ísť až na 4.-5.den. Samozrejme, ze medzitým malému začali dávať umelé mlieko, fľašku, mne po prvom neúspešnom pokuse o prisatie hneď dali klobúčiky. Stále som si ale malého prikladala a našťastie doma sa mi potom už mlieko rozbehlo, takže som odložila fľašku aj odsávačku a teraz už len kojím. Hlavne musíš byť trpezlivá, ak zo začiatku nebudeš mať mliečko a stále bábätko prikladat, tým sa ti to rozbehne.