Ahojte, včera sme si kúpili činčilu. V predajni nám predavač povedal, že sa dá naučiť na život bez klietky. Máte niekto doma? Celú noc prehalabušila, aktívna je, keď nie sme doma - čo vidím, že hobliny sú všade mimo klietky. Skutočne je prítulná a dá sa naučiť na dotyk? A ešte niečo, hovienka má po celej klietke, aj v piesku, to je normálne alebo ju mám nejak naučiť na jedno miesto? A ako mám tie hovienka vyberať?
ja mám doma dve činčily a poviem ti, že poslednú dobu som z nich poriadne na nervy 😝 Sú to milé zvieratká, na začiatku plaché, ale po čase, ich nakrmiš z ruky aj pohladkáš... aj ked dlho s tym hladkaním nevydržia, sú to dost hyperaktívne tvory 🙂 Neviem akú máš klietku, činčila potrebuje mat dostatok miesta v klietke na skákanie, inak velmi trpí... my sme urobili klietku velkú asi ako dvere, takže si tam skáče hore dole, piliny boli na začiatku tiež všade, ale dali sme zo spodku plexisklo, ale z vonkajšej strany, inak by to činčila zožrala. A na tie hovienka si musíš zvyknút 🙂 tie budú všade... činčila proste papá a rovno to z nej aj ide von 😀 takže ja tie hovienka vždy povysávam z klietky alebo pozametám, ale máme fakt klietku velkú ako skrina... teraz sme v novom byte a ešte nemáme dvere, tak v noci nás velakrát činčily zobudia, robia rachot, lebo hryzu pletivo a ozýva sa to po celom byte... Vačšinou to začina okolo jednej ráno, takže na nervy 😝 už nech sú tie dvere 🙂 Ešte jedna vec... ked budeš vypuštat činčilu mimo klietky, fakt dávaj pozor na všetky káble, lebo stačí dve sekundy a máš prehryzene hocičo... moja činčila jeden čas rada strhavala tapety 🙂 zničila mi dve nabíjačky od mobilu, rozhryzla mi plavky 🙂 musela zobrat do zubov všetko čo vytrčalo, čo sa dalo okusovat, takže pozor na nábytok a hlavne aby nespadla do misky s vodou, lebo srst jej nevyschne a začne plesniviet...