Žienky, viete poradiť, čím zatieniť okno, aby najmenej prepúšťalo teplo? Vnútorné žalúzie nechávam ako poslednú variantu, nakoľko mi vadí to množstvo prachu čo sa drží na lamelách. Rozmýšľame aj nad vonkajšími žalúziami, tie ale majú dosť široký krycí plech (väčšinou okolo 15 cm) a to by nám dosť ubralo zo svetlosti samotného okna. Čo máte vy?
@ajko ten kryci plech ti z normalneho okna na svetlosti neuberie, naozaj. Hovorim z vlastnej skusenosti. Tienenie zvonka je podstatne efektivnejsie. Mali sme vnutorne zaluzie a v horucavach sme pred rokmi dali urobit vonkajsie rolety. Tepelny rozdiel vnutri bol po instalacii hned -5 stupnov. Ale ked je tyzdne za sebou nad 30, pod strechou pomoze jedine klima, takze sme casom nainstalovali aj tu.
@simsalabim Vonkajšie rolety - myslíš vonkajšie žalúzie? Skúšali sme si prekryť okno na rozmer krycieho plechu a robí nám to veru dosť. Máme tak nepodarene dve izby - veľké rozmerovo a v každej je len jedno okno o rozmere 120x120cm.
@ajko Existujú aj nejaké folie na okná, ale nemám to vyskúšané, či to funguje. Vonkajšie žalúzie sú super, babka ich má na dome a je tam dobre, aj ked vonku pečie a večer super tma, ked zastrieš. My máme vnútorné a máme doma teplejšie, no mne to tak nevadí, lebo mám rada teplo.
a nemáte niektorá skúsenosti s takým typom vonkajších žalúzií, ktoré vyzerajú presne ako vnútorné? Že sú to len lamely, ktoré sa na seba pri vytiahnutí pekne naskladajú? Sú bez krycieho plechu. čiže by nám toľko neubrali na svetlosti. Len mám obavu, či veľmi nehrmocú, keď je vonku veterno..
Ucinne tienenie musi byt naozaj vonku.
Folie - slaba ucinnost, naviac ubytok svetelnosti, neregulovatelne.
Kryci plech vonkajsich zaluzii (obrazok) ma istotne vplyv na svetelnost, ale ako je z obrazku zrejme, vacsia cast jeho vysky prekryva ram okna (najma v pripade plastovych okien je profil castokrat znacne siroky).
Vonkajsie zaluzie bez krycieho plechu - pri vytiahnuti zakryju v podstate rovnaku cast, ako by zakryl kryci plech.
Skusila by som, aky dopad na svetelnost by ten kryci plech mal realne - umiestnenim rovnako sirokeho pasu nad okno (napr. vystrihnuteho z kartonu).
@ajko Neexistuje ziadny dovod na to, aby bol kryci plech ovela dlhsi, ako naskladane zaluzie.... Mozno centimeter/dva, co je zanedbatelne.
Alternativou by mohli byt este vonkajsie rolety s uchytenim nad oknom (obr.)
Ale s tym nemam bohuzial osobnu skusenost.
Samozrejme pri tomto rieseni nie je mozna regulacia mnozstva svetla.
Cena - absolutne netusim, niektore firmy maju online kalkulacky na vypocet ceny okien, zaluzii... mozno aj roliet
Vnutorne rolety - to uz by som istotne volila radsej vnutorne zaluzie (moznost regulacie sklonu lamiel - prietoku svetla).
Vnutorne (zaluzie aj rolety) istotne pomozu trochu aj z tepelneho hladiska - ak po vacsinu dna budu dolu, interier sa nebude vyhrievat dopadajucim slnecnym svetlom.
Ale oproti vonkajsim zaluziam/roletam su ich "izolacne" vlastnosti samozrejme horsie...
My mame vonkajsie lamely...ale tie maju takisto kryci plech....ak je velky vietor je dobre ich vytiahnut...lebo vtedy je to ako plachta...silny vietor ich moze pokazit...
Ak chcete zabrániť prestupu tepla, tienenie musí byť zvonku.