Ahojte, máme doma potkaníka (8 mesačného), a už dlhší čas sa škrabe, našli sme mu na niektorých častiach tela aj malé chrastičky. Zatiaľ sme s ním nešli k zverolekárovi, skúsime ho ,,odblšiť" doma. Nevedeli by ste prosím poradiť nejaký prípravok proti parazitom? Môže byť aj pre mačky alebo psy, len aby pomohol. Ďakujem, pekný deň. 🙂
Ved nemusi mat blchy. Ttebalo by zistit ci skutocne su problemom blchy alebo nieco ine a to riesit.
@levq a má blchy? blchu by ste videli, malá hnedá skákajúca...vajíčka na srsti také priesvitné a blcha necháva taký čierny trus, akoby mini kamienky v srsti....
aby ste potkaníkovi neprihoršili...môže ísť o iného parazita, prípadne nejakú alergiu, možno má citlivú kožu....ja by som zašla za odborníkom...
sú totižto parazity alebo choroby, ktoré keď namočíš, ešte prihoršíš...napríklad zvierací svrab....atď..
ak su to naozaj blchy, tak pri odblseni je dolezite osetrit nielen psika ale aj prostredie. ci su to blchy spoznas podla toho, ze v srsti najdes blchu alebo trus, vyzera to ako mak. potom odporucam biokillom vytriet podlahy aj pod kobercami a vystriekat pelech a miesta kde sa psik zdrziava. psika okupat antiparazitnym samponom, kupit mu tabletku proti parazitom (tusim bravecto sa vola) a bude pokoj.
@tilko nevieme isto, či sú to blchy... Dcéra mu našla napr. na briadke také niečo ako zrniečko maku, ale odobrali sme mu to pinzetou a potom bolo chvíľu dobre. Aj som čítala o parazitoch na potkanoch, má pár príznakov... Dcéra už týždeň nalieha nech s ním ideme k ,,doktorovi", lebo jej ,,syn" sa má zle 😀 , ale zatiaľ sme ho nevzali, aby sme tam nenechali 50 eur keď bude v poriadku 😂 .
no asi pôjdeme
može mat kožný problem.. blchy by ste videli.... poradte sa v Superzoo co kupit a ked nepomoze , veterinar len, lebo ak ma nieco ine, tak aj tak mu to nepomoze..
neviem, naco si niekto kupi zviera, za ktore mu je tažko zaplatit osetrenie... nepoviem drahe veci, ale toto nebude drahe urcite.
no kedze to ale nemusia byt blchy, tak najvacsiu istotu budes mat ak s nim predsa len pojdete v zvelorekarovi
@levq daj to zrniečko do umyvadla, kvapni vodu, ak pustí červenú farbu - od krvi, tak je to trus od bĺch, kúp si potom prípravok frontline /bežne v chovateľských potrebách/, aplikuj ho aj po troch mesiacoch opakovane pre istotu, pretože len 10 % bĺch žije na hostiteľovi, zbytok je v okolí, najmä v tkaninách, dekách...
Nase morcata mali všenky. Nas veterinar nam na to dal tak ampulky, ale nepamatam sa ako sa to volalo. Je to take ako sa dava psom a mackam, kvapne sa to medzi srst na siju, alebo lepsie povedane medzi lopatky. Ale toto bolo specialne pre hlodavce.
Ďakujem všetkým za odpovede 🙏 , pred chvíľou sme sa vrátili od veterinára. Nakoniec nemá blchy len nejakých mikro parazitov, pichol mu injekciu a o týždeň ideme zase. Najprv sme to chceli riešiť nejakým prípravkom a keby nepomohol, išli by sme k veterinárovi ale aj ja som čítala že niektoré môžu hlodavcom veľmi ublížiť, takže tak... Pekný deň 🙂.
@levq na potkana nepouzivaj pripravky pre psy a macky, mozes mu ublizit. Moze to byt svrab alebo vosky, mojho to bohuzial stalo zivot. Necakaj a ber ho k veterinarovi.
To ste rýchlo vybavili 👍
@levq blchy to podľa mna nebudu, lebo by ste ich videli poskakovat, skôr tipujem, že to bude nejaká (potravinova) alergia. Upozorňujem, že radšej ist k veterinarovi, ako dat nevhodne antiparazitikum. Jedna pani dala psaci spray na macku a tu macku to zabilo. naša veterinarka robila, čo mohla, aby ju ešte zachránila a veľmi si tá macka vytrpela(dostala strašne krce, neviem, či to bral organizmus ako otravu, či to bola alergicka reakcia, ale macka si pred smrťou strašne vytrpela)
Arpalit sampon a sprej, u nas velmi ucinne aj na psov a macky. Ale veterinarovi chodte, moze mat ekzem alebo problem s kozou