dobry deň prosím poraďťe už som zúfala darovali mi špica (2)r ale ciká a kaká vnútri vonku aj keď sme vonku nemá ponatia čo sa tam má robiť len sa šantí ale potreba nikde a ciká a kaká len keď spíme alebo niesme doma inak celý deň nič
Cvicit, cvicit, cvicit. Asi nebol zvyknuty byt dnu, takze ho musite naucit ako steniatko. Casto s nim chodit von, povhvalit, odmenit ak vykona potrebu vonku. On to casom pochopi, chce to trpezlivost.
Pracovala by som s ním ako so šteniatkom. Často chodiť von, vonku keď vykoná potrebu veeeeeľka pochvala a odmena. Keď vonku nechce, tak mať jednoducho len trpezlivosť 🙃 Chodiť čo najčastejšie, hoc aj v noci (aby bola najväčšia pravdepodobnosť že sa vyšpiní vonku, nie dnu).
Doma ak sa stane, tak bez emócii bez komentovania, hrešenia, jednoducho utrieť, upratať, poriadne vydezinfikovať.
Neviem akú má psík minulosť, ale vzhľadom na to, že potrebu vykoná len bez vašej prítomnosti predpokladám, že bol za vykonávanie potreby trestaný. Pes si to často spojí nesprávne v hlave a myslí si, že je trestaný za to cikanie a nie za to, že sa tak stalo na nesprávnom mieste. Potom sa deje to, že sa schováva.
Bude to chcieť asi naozaj veľkú dávku trpezlivosti a treba s ním pracovať s citom. Dať tomu čas. Bude mu to treba ukázať, že robiť potrebu je v pohode, ale vonku 😉 Že keď sa vyšpiní vonku nasleduje super odmena...
on bol aj vtedy v byte pani povedala ze keď niekam išl že mu dala handru a nanu ale tomu neverím
@autorka chudáčik má strach cikať a kakať vo vnútri (možno aj neopodstatnený), takže drží až kým nezaspíte. Sú 3 možnosti - ako prvé s ním začat chodiť na ČASTÉ, dlhšie prechádzky a na miesta, kde sa často pohybujú psy. Následne uvidíte či zistí, že sa ciká a značkuje vonku, keďže to bude cítiť od iných psov. Ak ste skúsili min. 30-45min prechádzky 6x do dňa aspoň po dobu 2-3 mesiacov a stále nevidíte zmeny, tak z alzy rovno objednať podložky na cikanie a kakanie, to je druhá možnosť. Naša to robila tak, že ak bol na zemi koberec, tak sa vycikala na neho, aby sme "akože" nevedeli. Naučili sme ju na podložku (ak sa vycikala na zem, tak sme kus nasiakli do podložky a ona to cítila). Keď vedela, že tam sa ciká a kaká, tak sme podložku brali aj vonku a vycikala sa na ňu. Potom sme začali chodiť bez podložky a dnes sa vie krásne vyvenčiť. My sme si doma podložku nechali aj tak, keďže bola bitá za cikanie vo vnútri u predošlých majiteľov ale ani ju nevenčili, tak držala až kým nevedela vydržať a oslabilo jej to steny močového mechúra a niekedy to proste nestihne. U vás, keďže psík je mladý, tak si myslím, že poškodený mechúrik nebude mať ale ak to nebudete riešiť a on vždy bude držať až kým neprídete domov alebo kým nezaspíte, tak mu to tie steny veľmi oslabí a úniky moču bude mať aj pri prejavení veľkej radosti, kedy uvoľní telo. Toto by som vám pre začiatok odporučila ja. Ak sa nič z tohto nepodarí, tak určite zavolať trénera a pôjde to hladko.. aspoň pre vás. 😀 Keďže ak prvé možnosti nevyjdu, tak problém bude ten, že psík sa bojí vykonávať potrebu celkovo a nie len doma.
Kľúč k úspechu je učiť psa to, čo MÁ robiť a nie to, čo robiť nemá, karhanie ho za cikanie doma situáciu iba zhorší, naopak odmeniť ho za cikanie vonku bude mať opačný efekt. Takže za každé vycikanie alebo pokus o cikanie vonku ho treba odmeniť. Taktiež si nájdite slová, ktoré mu budete opakovať a on sa ich naučí.
Ja som si svoju osvojila ako 4 ročnú a nevedela nič, dnes sa teší zo slov ako "si krásna, šikovná", pretože vie, že je to chvála, tie slová pozná.
❗Teraz čítam, že bol zvyknutý na handru. Podľa mňa je pre vás krásne riešenie začať podložkami a časom ich preniesť vonku.
@estrella5 to skúšam stále vonku on jednoducho nič🤦♀️
Autorka - dám ruku do ohňa za to, že psík bol trestaný za cikanie doma. Jasné, že to nerobí ani vonku. Lebo si tam ty. V jeho hlave cikanie = robím niečo zlé = trest, tj. ak chcem cikať, nesmie ma vidieť a to vonku nejde, tak sa vycikám doma keď tam nebude... Chce to trpezlivosť, čas, láskavý prístup, časté chodenie von a chválenie, odmeňovanie.. Príp.tie spomenuté podložky, aj keď ja by som to skúsila najskôr bez nich (neviem ako dlho to už takto skúšate), pre mňa sú podložky posledná možnosť, ale v takomto prípade (zjavne traumatizovaný psík čo sa tohto týka) ak to trvá veľmi dlho, tak za vyskúšanie to určite stojí
To ani omylom mu nedavaj handru. Ucila som viacero dospelych psov hygienicke navyky. Odporucam klietkovy trening a ucit ako stena. Kazde 2-3 hodiny von, aj v noci. Po krmeni hned von. Aj hodinu sa prechadzajte. Pes vie vonku robit potrebu, ale neurobi ju ak sa okamzite s nim otocite domov.
ďakujem vám skúsim ale viete čo on mi aj príde taký utrpený je u mňa ešte len 4 dni ale aj prvý deň no on je taký ostražitý všetkého sa bojí iba mňa že teda chce je stále pri mne snažím sa k nemu s trpezlivosťou
4 dni sú ešte veľmi málinko. Asi aj v strese z toho všetkého, kde sa to zrazu ocitol a tak.. To by som určite nedávala žiadne podložky, handru a podobne.. Za mňa to chce naozaj čas a trpezlivosť... ❤
Dovtedy býval v byte, či vonku?