Čierne fľaky na stene od komína

lia82
15. aug 2021

Ahojte,

opäť prosím o radu. Bývame v rodinnom dome. Máme spájaný komín :( zrejme v mieste toho spoja, nám pri topení s drevom, začala prerážať čierna farba - máme tam na bielej stene čierne fľaky. Po väčšom daždi, sa ten fľak zväčšuje.
Mali ste taký problém? Ako ste ho riešili?

Ďakujem za kažtý tip a každú radu.

marsmykkok
15. aug 2021

Vyčistiť hlavne riadne komín lebo to je decht a môžte vyhoriet. A čo sa týka steny, smer farby laky, sú také veci čo pomôžu aj na takéto škvrny a potom viackrát pretriet farbou, najlepšie nejaká s vyššou krycou schopnosťou.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sashka22
15. aug 2021

@lia82 ja by som skôr už povedala, že vám komín vnútri praskol. Nevznietil sa v minulosti? Nam sa to v RD stalo, chytili sa sadze, po požiari prasknutý komín. Odvtedy pri daždi v tom dome vyteká dážď so sadzami.

alberto1
15. aug 2021

@lia82 dajte vyvložkovať komín, ináč sa môžete udusiť spalinami. Spájaný komín? Nerozumiem. Na 1 komín môže len 1 kotol (piecka, krb...)

lia82
autor
15. aug 2021

@sashka22 Pytala som sa ... Nevznietil sa, nikto o tom nevie...

lia82
autor
15. aug 2021

@viestta Vyregulovat vzduch? Vzdy je pačka na zadnej strane kotla otvoreba na maximum. Alebo mate na mysli nejaku inu regulaciu?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
palisko
15. aug 2021

Komín je netesný. Zavolajte kominárovi a riešte čo s tým, ešte kým nie je vykurovacia sezóna. Stalo sa to isté v rodičovskom dome a komín sa musel vyvložkovať nerezou. Tiež sa kúrilo len drevom. To že komín vyhorel nemusel nikto postrehnúť.

marsmykkok
15. aug 2021

@alberto1 v starých dlhých domoch to tak kedysi bolo, keďže sa kurilo pieckou v každej izbe a aby nemusel mat dom napríklad 6 komínov lebo má 6 izieb staval sa komín v rohu medzi dvomi miestnosťami a z každej miestnosti sa napojil dymovod. A tak stačili napríklad namiesto 6 komínov len 3... Nevyznám sa v tom nakoľko to bolo bezpečné alebo nie ale všetky domy to tak mali.