Chýba mi Slovensko a priatelia

georgieva
23. jún 2018

Ahojte,,som rok trvale v zahranici zo synom a z muzom . syn tu zacal navstevovat prvu triedu.pracu mam uz inu ako na zaciatku zarobim lepsie mame tu svoj velmi pekny prenajom,syn si zvykol a muz nechce o slovensku pocut. Pri poslednej navsteve som bola aj ja rada ze idem naspat do zahranicia ale nepresli ani dva mesiace a zasa mi vsetko chyba dokonca aj to ako clovek musi celit problemom .zarobime tu nie najhorsie nie najlepsie ale mozme si dovolit urcite viac ako na sk a este aj co to usetrit.lenze sa neviem vyrovnat s tym ze tu nemam priatelov a chyba mi aj slovenske prostredie.myslire si ze sa vratit na sk je strata casu?alebo krok spat,,?

robin30
23. jún 2018

Ja som vonku 7rokov a vratit by som sa vratila ale kam?styri deti dcera pojde na vysoku neuzivim ich ani keby co bolo este tu vydrzim kym deti skoncia skoly a potom sa vratim a deti nech sa rozhodnu same

pribinak
23. jún 2018

A preco nemas priateľov? To z prace ides uz len domov? S nikým sa nestretavas? Nikam nechodíš?

lavender21
23. jún 2018

@georgieva áno, vrátiť sa na Slovensko je krok späť. Už by som to druhýkrát neurobila... Žili sme dva roky v zahraničí a bolo nám fajn, super príjem, krásne mesto, mohli sme si toho veľa dovoliť. Vrátili sme sa späť keď sa narodila malá, aby si ju mohli užiť starí rodičia a ona ich, ale nevieme si tu zvyknúť. Príjem za tú istú robotu je o dosť nižší a aj úroveň zamestnania je oveľa horšia. Zdravotníctvo je tu horšie a môžeme si dovoliť oveľa menej ako v zahraničí. Po pár rokoch plánujeme znova návrat do zahraničia, keď pôjdu deti do školy, na Slovensku to budúcnosť fakt nemá ☹

georgieva
autor
23. jún 2018

@pribinak no ano s prace domov za synom za muzom ...

beky1813
23. jún 2018

Treba si najst nejaky konicek, chodit medzi ludi

georgieva
autor
23. jún 2018

@beky1813 No nad tym som si uz tolko lamala hlavu ze konicek ale ozaj neviem co od dobroty...ked na neho neostava ani tolko casu,kedze tu pracujem 6 dni v tyzdni

georgieva
autor
23. jún 2018

@beky1813 je to dovokenkove miesto pri severnom mori kam chodia len sami dochodcovia na dovolenky

meredith83
23. jún 2018

Ja som v zahranici 13 rok a nevratila by som sa. Pochybujem ze by som si vedela zvyknut. Si vonku len rok tak daj tomu trochu casu. Ono to myslim ze prve 3 roky su najhorsie potom si clovek zvykne. Len by som neradila zit takzvane v oboch krajinach ako sa to niektory ludia snazia. takze zit vonku a stale rozmyslat ake by to bolo doma co by robili atd...To je psychiku straaasne zle.. Ono ja ked som pracovala na SK tak si pamatam som isla z domu o 6.00 a prisla som o 18.00 a bola som hrozne unavena. Plat o nicom. Druha robota 12 hodinovy aj nocne.. Takze ked si na to spomeniem tak ani konom by ma tam nikto nedotiahol..

deti95060810
23. jún 2018

tiež som taký somár že si neviem predstaviť nikde inde bývať ako tu na sK... a pritom vieme všetci ako to tu naozaj vyzerá - na sK...😉

meredith83
23. jún 2018

@deti95060810 Vies ono ja to chapem ze niekto za Slovenskom straasne smuti. Ide o to ake ma zazemie atd. Ci ma rodinu, ktora je sudrzna a ma dost penazi. Nie kazdy zacina s holym zadkom( sorry za vyraz) a ma dobre zazemie. Pre tych je prichod domov po zopar rokoch dobry napad kedze mozu mat lepsie zazemie kedze to vonku nie je lahke. Ako moj muz povedal raz ked clovek odide bude navzdy bez pevnych korenou. Co moze niekoho (ako mna napriklad) urobit silnejsim ake niekto sa strasne trapi.

pribinak
23. jún 2018

@georgieva tak ale snad tam žijú nejake rodiny s detmi? Tak syn ma asi kamarátov, tak pozvi deti na hranie k vam a zoznamis sa
Aby som makala 6 dni v tyzdni, tak to si mohla zostať aj tu

georgieva
autor
23. jún 2018

@meredith83 dakujem ti tvoja odpoved ma povzbudila a asi mas pravdu chce to este cas ,uz tu mam zazemie dake a hadam si casom zvyknem viac ,,berem si k srdcu tvoju radu nebyt aj tam aj tam..

frerik
23. jún 2018

@georgieva Ahoj, ja ti odpoviem podla se a. Zijem uz cez 12 rokov v zahranici. Prvy rol som dos loba prerevala, u mna to bolo o to horsie ze som neovladala jazyk, vobec nic. Druhy rok to bolo lepsie, nasla som si pracu aj nejake znamosti. A teraz vnimam Slovensko len ako dovolenku. Uz by som sa nevratila, mam tu velmi dobre kamaratky, s tymi slovenskymi si uz okrem par zdvorilostnych viet ani nemam Co povedat. Deti sa narodili tu, je to ich domov. Casom si zvyknes a vybudujes si aj priatelstva. Zalezi na tebe ci to bude trvat dlhsie alebo tomu trochu pomozes tym ze budes aktivna. Staci ist aj raz do tyzdna na cvicenie nejake a casom sa urcite zonamis s niekym. Alebo skus poblada na FB nejaku skupinu slovakov Co ziju tam kde ty. Prajem vela trpezlivosti.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
23. jún 2018

Ono záleží koho máš na Slovensku. Ak sú tu rodičia, súrodenci, kamaráti tak ten kontakt chýba a žiadny "známi" ho nenahradia. Tiež chýbajú starí rodičia, hlavne keď sú prázdniny a nemá deti kto povarovať. Ja som už staršia, ale podľa mňa je ideálne si vonku zarobiť a potom prísť na Slovensko. Jasne zarobí sa tu menej ako v zahraničí, ale je to o tom ako si život nastavíte. Teraz je tu roboty dosť a je to len o tom ako si život nastavíte. Neterka napr.žije v Írsku a vrátiť sa nechce, keďže za týždeň zarobí toľko čo tu za mesiac, ďalšia vec muž nie je Slovák . Druhá strana je napr.zdravotníctvo ktoré je na Slovensku určite lepšie. Má malé dieťa s ktorým je celé dni sama, muž v práci. Teraz mala prísť na Slovensko len to nevyšlo, tak to preplakala- že sa strašne tešila a nič z toho. Ale nevylučuje že sa nikdy nevráti na Slovensko, ale musel by na to byť dôvod. Doteraz bola priorita mať sa lepšie, ale keď prišlo dieťa tak jej rodina chýba čoraz viac. Ale už nie je sama a jej rodina je teraz v Írsku. Len si uvedomuje že s malým dieťaťom to bude teraz horšie, keďže budú naň sami bez starých rodičov. Ale zase som presvedčená že keby niekto z nich vážnejšie ochorel, tak prídu na Slovensko, lebo to zdravotníctvo je tam bieda.

yanni
23. jún 2018

@georgieva Ty chces po roku vonku zutekat? Hm, ked sa vratis teraz, nikdy nezistis, ako by sa to vyvijalo dalej. Rok je nic na nadviazanie a upevnenie kontaktov. Prvych par rokov sa clovek "rozhliada", upevnuje si poziciu v praci a sukromnom zivote. Ja som v zahranici 20 rokov, prve roky neboli lahke, bola som UPLANE SAMA. Ty mas pri sebe aspon muza a dieta.
To co mas na SK je sice pekne (mam aj ja) ale mas vlastnu rodinu a ta by ti mala byt najprednejsia. Mas robotu, dieta je v skole, cez dieta spoznas najskor ludi.
Ja by som sa uz nikdy nevratila. KEd sa obhliadnem spät, to co mam okolo seba (muza, deti, byvanie, robotu, ano aj rpiatelov atd.) to mi to, co som nechala na SK nenahradi. Ano mam tam rodicov, ale aky problem? Ved existuju rozne komunikacne prostriedky, a cestovat v dnesnej dobe nie je vobec problem. A este LEN s jednym dietatom. ved to je peanuts.
To, ze nie su v okoli stari rodiai, nema kto postrazit atd. To ma vobec netrapi. Na SK, podla toho, kde by sme zili, by to tiez nebolo casto. A napr. svojrovci su o polovicu blizsie ako moji rodicia a hadaj ako casto sa vidime? Myslis ze pridu? od Vianoc sme ich nevideli. A bolo by to este dlhsie, key sme my necestovali k nim. Moji rodicia nasadnu to auta a nemaju problem urobit 800-1000 km aj len na par dni.

maminuska
23. jún 2018

Mne stačili obyčajné Čechy, ja patrím na Slovensko . Nedala by som cudzinu psychicky, pre mňa je moja širokorozvetvená rodina , kamarátky a známe prostredie nadovšetko . Šikovný človek sa aj na Slovensku má dobre a dokáže sa slušne uživiť. A ja si nadovšetko cením že je tu oproti západným krajinám bezpečne.

kikulienkadd
23. jún 2018

Všade dobre,doma najlepšie... ja som šťastná tu na Slovensku,mám všeličo precestovane služobne aj súkromne,ale toto je ta krajina kam sa vždy rada vraciam. Viem,že to znie možno čudne,napriek všetkým nedostatkom,ktoré reálne vnímam by som nemenila za zahraničie. Je to ale individuálne a nikomu svoj názor nevnucujem,každý si musí nájsť to svoje naj miesto pre život.

yanni
24. jún 2018

Doma je tam, kde je moja vlastna rodina. Cize deti a muz. Ti su prvoradi a az potom nastupuje ten zvysok.
A moze to byt aj na mesiaci, mne je to uplne jedno. Hlavna vec, ze su so mnou a ja s nimi.

gertrudka222
24. jún 2018

@yanni tak, veľmi dobre si to napísala. Predsa sa dá cestovať na slovensko, nie? Hlavné je aby najbližšia rodina bola v pohode a pri sebe

yanni
24. jún 2018

@gertrudka222 tak je to. My sme toho najlepsie priklad, ze vsetko a vsade sa da, pokym sme spotu. Primarne zijeme v DE, dva roky sme boli "natrvalo" v Saudskej Arabii, teraz posledny rok pedlujeme medzi DE a SA, a je nam napriek 50 stupnovej horucave, Abaya, odriekania si vsetkeho mozneho zo zapadneho sveta, uplne ze vynikajuco.

Na SK cestujeme tak casto ako sa da, posledne roky ca. 2 krat do roka plus Moji rodicia aj castejsie ku nam (hlavne, ked sme v DE, naskocia do auta a za "par" hodin su u nas).

Existuje skype a u nas takmer denne. Hlavne najmladsie skvrna rado skypuje a stale vyvolava starkym😂

mogaa
24. jún 2018

Tak ale skype nenahradí dieťaťu starkých....teda ak predtým bývali v jednom meste či niekde v blízkosti. Je iné ak dieťa príde domov zo školy do prázdneho bytu, lebo rodičia sú v robote a iné ak príde zo školy ku starkým alebo tí ho zo školy vyzdvihnú a urobia mu program.Detto jarné či jesenné prázdniny. Ak je s nimi ale 2x do roka tak ten vzťah nie je taký blízky, skype nenahradí prítomnosť človeka a program, či obyčajné pohladenie. Rovnako ak má dieťa problém o ktorom nechce aby rodičia vedeli, ťažko mu starí rodičia pomôžu cez net.

olive777
24. jún 2018

@georgieva Človek nemôže mať úplne všetko..nič nie je ideálne. Zváž si všetky za a proti..život je už raz taký...😒

mischellka47
24. jún 2018

Dobre to poznam, boli sme tak 10 rokov,ked sa nam narodil syn zacal chodit do skolky tam. Boli sme spokojny aspon ja so vsetkym. Len tak isto, nemali sme tam nikoho, ziadnych priatelov, znamych, rodinu. Domov sme chodili max 3 x do roka... Muz tiez vravieval ze domov sa nevratime za tak skoro, tiez som trpela chybala mi rodina, vyhovoval mi zas ten kludny zivot v tej krajine. Ale nastal zlom a za mesiac sme sa zbalili vsetko predali a odisli, mali sme skvelu pracu, byvanie, atd...Sme doma uz 2 rok a som rada ze som blizsie k rodine a maly chodi do SK skolky. Obcas mi to chyba vsetko, aj by som sa vratila no uz sme tu.

annamari4
24. jún 2018

@lavender21 u nás je to podobné, tiež sme sa vrátili keď som zostala tehotná, že ako fajn tu bude,a volako to tiež cítim podobne, že je to krok späť.Mozno keď budú deti väčšie pojdeme zase..je to samozrejme na každom.