Dobry vecer! neviem, ci mi niekto bude vediet poradit, mam 41r a zistili mi chronicky zapal hrubeho creva s divertikulitidou :( mam problem so stolicou, na velku som nesla aj tyzden, pri liecbe sa to upravilo, ale to som dva tyzdne bola iba o vode, caji a bujone, teraz som uz zahrnula do stravy zeleninu a ovocie, ktore varim, ale opat sa mi vratila zapcha a to som este ani nezacala poriadne jest :( ak ma niekto skusenosti, vedeli by ste mi poradit? dakujem
@simonka32 ja som to mala už 2x - minulý a predminulý rok, ale mne to spôsobili lieky, ktoré som brala proti bolesti chrbtici a kortikoidy . Mňa keď preliečili, tak nemám s tým problém a jem všetko, ale treba zistiť čo tie zápaly spôsobuje. Ja som na to prišla, že to boli vždy lieky. Teraz sa takým liekom vyhýbam a mám pokoj.
@3009 tak super, ze si zistila pricinu, ja ziadne ine lieky neberiem, iba tie, co mam teraz predpisane, nikdy som nebyvala chora, vlastne na pn som nebola ani nepamatam.. ale mne to sposobilo to, ze nechodim na velku a riesila som to dlhodobo sennym cajom, no a neurobila som dobre, crevo mi zlenivelo..
@simonka32 nuz minule tu akurat bol chlapik, ktory prosil mamicky zdravych deti o darcovstvo stolice. Ta sa totiz pouziva na transplantaciu v takychto pripadoch, ako je ten tvoj s velmi dobrym vysledkom. Ide o tzv. transplantaciu crevnej mikroflory. Viem, ze to robia v Nemecku. Zial tomu dotycnemu zrusili diskusiu a tak neviem kde to na SK zacinaju robit.
Takze zatial ti mozem odporucit jest probiotika i prebiotika (vlaknina) a jest kyslomliecne vyrobky so zivymi bakteriami mliecneho kvasenia...
@katharines dakujem.. probiotika mi zatial lekarka neodporucila, koli normixu, ktory beriem, oni vraj maju aj probioticke latky, ale ostatne mozem skusit, ja totiz o tejto chorobe neviem skoro nic, na nete je sice toho dost, ale vacsinou o tom, ked pri tejto chorobe prehana a nie ked maju zapchu.. este raz dakujem
@simonka32 toto ochorenie súvisí dosť aj s psychikou a fyzickým pohybom, cvičením... V podstate väčšina tráviacich problémov súvisí s psychikou, stresom, napätím... 😕 Našla som aj niečo takéto https://encyklopedia.akv.sk/diagnozy/divertikul...
@montemotherone urcite ano. Ja odporucam knihu: Syndrom travenia a psychologie
@simonka32 ahoj,nepotešim ta bohužiaľ je to beh na dlhú trať..tazko povedať v akom stave je tvoje črevo,no postupom času sa operácii zrejme nevyhnes.od stagnácie stolice v čreve sa črevo veľmi Poškodzuje,najmä ak zápchy boli dlhodobé.črevo sa roztahuje,vyhladzuje sa haustracia..robili ti kolonoskopiu?prípadne irigografiu? My sme podobne zažili so synom,od bábätka,dnes má 4 roky a črevo nie je a ani nikdy v poriadku nebude.
@montemotherone nejaku knihu zhanam, urcite si ku pozriem, dakujem
A čo takto duphalac? Odporučila mi ho gastroenetologicka. Ja mám ulceroznu kolitidu, v tehu má silno zapekalo v mieste, kde bolo črevo zdrave, dala som si ho len raz a potom som už zapchu nemala.
@inull5 viem, ze crevo uz nikdy v poriadku nebude, to mi oznamili, este neviem ako velmi ho mam poskodene, kolonoskopiu mi zacala robit, ale vraj bolo moc zapalene, tak skoncila v sigme, teda skoro na zaciatku, ze sa bala, aby mi ho nepretrhla, tak na dalsiu idem o mesiac.. no chudatko Vas syncek, este je moc malicky na taketo niečo, je mi to luto :( mne ide o to, ze ja neviem co jest, zo vsetkeho mi zapecie a teda tieto stavy mam od nepamäti
@simonka32 skús od Bukovského Za/chráň svoje črevo
@montemotherone idem to kuknut
@simonka32 skús každý deň brušáky, masírovať si brucho, oleje litre vody, vodu z kapusty, ľanové semiačka pomlieť a to zjest s vodou, aby boli napucane, môj syn malo pije a celkom ma s týmto problém, až sme skončili na chirurgii.To, že si teraz zapečena je normálne, lebo si po 2 t prešla na iný typ stravy.
keďže k stravovacím návykom je tu už napísané dosť, skúsim na túto tému poukázať aj z iného uhla a to z psychologického hľadiska
ako vieme hlava a telo sú prepojené, a preto je na mieste zamyslieť sa prečo u vás takýto stav nastal, zápcha symbolizuje želanie ponechať si staré myšlienky, zasekli ste sa v minulosti, veríte v nedostatok a núdzu, a preto sa podvedome bojíte čohosi zrieknuť - možno sa bojíte opustiť dávno nefunkčný vzťah, alebo prácu ktorá vám už neposkytuje radosť alebo sa odmietate zbaviť nepotrebných vecí, niekedy môže byť zápcha aj prejavom chamtivosti a lakomosti
nehovorím, že je to aj váš prípad ale skúste sa zamyslieť, či by sa aj vo vašom mentálnom tele nemalo niečo poupratovať, tak ako to potrebujete aj vo vašom čreve 🙂
@simonka32 tak dam nejaké tipy, čo mne rozbehlo moju uc. Prestanie fajčiť-neviem, či fajčíš, ale fajčenie paralyzuje hladké svalstvo a teda sa čreva nehýbu. Kúrenie sedadiel. V aute, keď si zapnes kúrenie alebo napustis horúcu vaňu, aj to by malo pomôcť k pohybu čriev. A ako tu už bolo spomenuté, veľa pit, strava(napr. Bryndzové halušky a niečo, čo je mastnejsie, aj keď to nie je Zrovna zdrave, má to svoj efekt)
@simonka32 skutočne sme novodobými otrokmi dnešnej doby, povinnosti voči štátu, spoločnosti či rodine nás držia v šachu, a preto zmena práce je veľmi riskantný krok ku ktorému sa človek málo kedy uchýli a ak áno tak skôr v mladšom veku
manžel to mal v práci už tiež dosť zlé a začalo sa to podpisovať na jeho zdraví a tak som ho poprosila či by sa neskúsil porozhliadnuť po nejakej inej práci, aj keď máme hypotéku tak veľmi nerada by som išla do takého risku
a skutočne našiel nejaké ponuky, ktoré obvolal a zistil, že v jeho brandži by ani inde na tom nebol lepšie a rozhodol sa zostať v súčasnej práci, kde sa ale veci "zrazu" začali meniť k lepšiemu
možno prácu nezmeníte ale skúste sa aspoň obzerať po niečom inom, aké sú možnosti a ponuky, niektoré vás možno oslovia a zareagujete na ne, a ak keď nakoniec prácu asi nezmeníte, možno sa zmení niečo vo vás 🙂 želám vám veľa energie do vášho života, ozaj to nemáte jednoduché ale verím, že zmena v stravovaní a životnom štýle (napr cvičiť jógu alebo niečo podobné) vám zlepší kvalitu vášho zdravia 🙂
@simonka32 neboj sa neexistuje, aby si tie čreva nerozhybes.Mne chirurg povedal, že syn má rozšírené črevo, lebo chodí na Wc raz za 4 dní, ale normálne nie je zapeceny.Ze musí denne sa veľa hýbať, veľa piť s tým bojujeme.Kazdy druhý deň teraz chodí čo je u nás mega úspech a dosť to pripisujem tomu, že som začala poctivo variť vyvary a je veľa polievok.K tomu do polievky ovsené vločky, pšeno, veľa sliviek len tak zuje.hrusky, jablká, hrozno....akonáhle v tej strave polavím sme kde sme boli
Ale ľanové semiačka musíš pomlieť nie celé ich dať napučať do vody.Zvladnes to!na tých cajoch si bola asi dlho?
@eliska13 mne kazala bujony, zeleninu a ovocie varit, lebo ze zo suroveho zduva, semiacka mi uplne zakazala, ale je aj lanovy olej, tak skusim ten, mam zakazane vsetko co ma jadierka, alebo supky, vsetko vyprazane a mliecne.. na tom caji som ficala asi aj 15 rokov, ja viem ze som raz bola u lekarky s tym, ze mam krv v stolici a ze bez caju nejdem , ale mala som vsetko v poriadku, tak som to neriesila
@zemislava pozeram uz dlho po niecom novom, zial som vyucena krajcirka a vela moznosti nemam, pracujem v automobilke a tu zarobim o tretinu viac, ale je to asi na ukor zdravia, zial to co zarobim aj potrebujem, nemozem si dovolit zarobit menej.. ved uvidime, co prinesie buducnost a dakujem velmi pekne 🙂
Prípad čo poznám, pomohla len operácia.