Chováte doma zakrslého králika?

nikyy
9. apr 2021

Dobrý deň, prosím vás máte niekto doma zakrsleho králika ? Chcela by som vedieť čo to všetko obnáša a ci to veľmi necítiť, čo všetko papa a hygiena okolo neho. Dcérku to chytilo a nedá mi s tým pokoj🙈. Ďakujem za odpovede 🥰

jaga18
9. apr 2021

Áno, máme králika. Ja som rázne povedala nie, no na druhý deň ho dcére kúpil tatinko 🤦‍♀️ samozrejme, starostlivosť o neho ju prestala baviť veľmi rýchlo a keď zistila, že nie je taký, ako si ho predstavovala, už sa aj sťahoval z jej izby von. Vzal si ho syn, no ten už nebýva doma, tak sa o neho starám ja.
V skratke, králik hrooozne Plzne 2x ročne gomnoho viac ako naši dvaja veľkí psi dokopy 😆

Čistiť ho treba pravidelne - denne wc, každý týždeň podstieľku
Cesat, strihať pazuriky a vypúšťať ho, pohladiť... On si to vyžaduje a veru, keď nie je spokojný tak v noci nespí celá rodina. Vie narobiť poriadny hurhaj - dupot, buchot, rozoberie napajadlo... Nerobí to síce často, vždy sa snažím ho ešte pred spaním pohladiť, nech je spokojný, ale niekedy to nestačí.
Keď máte psíka, tak zajko sa rád pohra aj s ním, keď je to ovšem bezpečné zo strany psíka.
Inak samčeka je nutné kastrovat 😊
Finančne to veľmi náročné nie je, kvalitné krmivo vyjde mesačne do 10€, veterina, len kastracia a očkovanie, tuším 50€ to bolo pred 4 rokmi, chorý nebol ani raz zatiaľ...
Problém je len tá plznuca srsť, keď sa otvoria dvere, je to v celom dome a dcéra sa z toho dusi... Vycesavat sa to dá jedine vonku, je toho naozaj veľmi veľa...

janulka182
9. apr 2021

mame uz 5 rokov a veru nikdy viac. je to zvieratko, ktore potrebuje pozornost, behat, nie je stastny, ked je dlho zavrety. kedze nam casom pribudli dvaja psy, nepustame ho tak casto ako by on rad. v lete byva vonku (kupili sme mu zajacinec) a v zime je vnutri. robi nenormalny bordel. pelety a hovienka lietaju denne vzduchom. museli sme ho dat do miestnosti, kde je sam a nikto pri nom nespi (dakujem ti boze za dom). kazdy den musim vsetko pozametat, vsade je z toho prach. no des. mam ho rada, ale tu istu chybu viac krat nespravim.

janulka182
9. apr 2021

a ozaj.... decka uz ani nevedia, ze ho mame. samozrejme je vsetko na mne.

nikyy
autor
9. apr 2021

@janulka182 veď práve to pre dcéru to bude zábavka na pár dni možno týždňov a potom to ostane na mne preto chcem vedieť čo všetko obnáša

rora
9. apr 2021

Dcera chcela zajaca tiez, mame ale vacsi druh Rexa, po par dnoch ostala vsetka starostlivost na mne, ako ja sa nestazujem, zajacikov zboznujem 🙂 ale, rano a vecer cistim "wcko" nastastie sa naucil na jedno miesto v klietke tak to s lopatkou povyberam a dosypem podstielku pre macky (v kauflande balik 1.29€ vydrzi cca tyzden), dalej granule, vitaminy, seno, mesacne tak 15€ (take lacnejsie kupujem), nakolko mame aj zahradu a ked sa otepli byva vonku a konzumuje odtial, takisto ockovanie raz za polrok u nas 20€ (myxomatoza a mor). vodicka proti blcham do 2€ (kazde 6/8tyzdnov, ak teda bude chodit zajko aj von) . zo zaciatku byval viac zavrety v klietke aby si zvykol robit potrebu na jedno miesto a postupne sme ho nechavali vnutri dlhsie behat, este sa mi nikdy nevycikal mimo (mame ho rok). Nejake bobky sice sem tam uz pustil ale to skor ked ho decka plasili a nahanali... Klietku mame velku, zohnala som z bazara, ale tie ozaj velke su tusim okolo 60/70€... voditko cca 10€..

lusinda1989
9. apr 2021

My mame zakrsleho zajaca ma 100cm klietku v rohu záchod kde ma pelety ktoré mu meníme dva krat do týždňa. Klietku tiež tak upratujeme je cistotny na wc sa naučil hneď. Ma tam jahodové pelety a vôbec ho necítiť. Mame samčeka plánujeme dať kastrovat mal by sa tým ukľudniť. Mojkos moc neni takze deti viac menej nezaujíma. Starostlivosť je samozrejme na nás rodičoch. Očkovanie raz dva krat do roka a tak isto aj strihanie pazúrov. Väčšinou je zavretý cez deň väčšinou oddychuje vecer si vyžaduje pozornosť okusavanim klietky čo nám ide na nervy s manželom a zoberieme ho k sebe do obývačky na gauc. No mojkos neni ale aspoň je poriadkumilovny. Ja by som ho nedala za nič na svete aj keď teda mne ide najviac na nervy to okusovanie klietky.

sonetta
9. apr 2021

Som prekvapená, že píšete, že robí bordel. Tak my máme potom nejakého pokojného. Mame ho 2r, kastrovat sme ho nedali. Vyskusali sme rôzne podstieľky, najviac nám vyhovujú tie veľké piliny. Môj jediný problém je, že ho cítim. Partner tiež nie je nadšený, ale kúpila som ho dcére, ešte keď sme spolu nežili. Dcéra sa stará,čisti mu sama, kŕmi, ale občas musím pripomenúť, aby mu vyčistila, dala seno alebo čerstvú vodu.

bubbinaa
9. apr 2021

Pelety sú dobré aby mal zajko v klietke. A my dávame ešte aj na jedno miesto také tie granulky, čo sa mačkám dávajú do wc a oni sa naučia aby len tam chodili na záchod. Takže paráda. My sme menili dvakrát do týždňa, ale teraz raz za týždeň, cez víkend a stačí to, nie je ho cítiť.

renab
9. apr 2021

Nie je zajko ako zajko. Ked natrafite na zajka s dobrou povahou, je to viac ako polovica uspechu. My sme mali zajacicu obranarku, co skakala, vrcala a hryzla devat rokov. To uz je ina kava. Ale deti boli vacsie a napriek tomu ju mali radi.

janulka182
9. apr 2021

@renab devat?????? to sa tolko doziva? :-O

renab
9. apr 2021

@janulka182 nasa zila devat, poznam aj takeho, co mal vyse desat.

andreablabla
9. apr 2021

@nikyy Poviem moju skúsenosť so samičkou. Krásna,drobucka,ale v klietke bola nespokojná večne. Preto som jej dopriavala volny pohyb ako často to len šlo. Jedného dňa som šla žehliť,oprela ruku o kábel zo žehličky a rana neskutočná. Králik poohryzal kábel a ja som si to nevšimla. Mala som čiernu popáleninu od elektriny na predlaktí. Krásna nekrasna,do týždňa bola u otca na dedine. V bývalom chlieve pre svine,výbeh obrovský,žila si tam spokojne ešte ďalšiu kopu rokov. Dožila sa 10 rokov 🙂

kittykat22
9. apr 2021

@nikyy mam doma kralicka a teda pokial ho nechces ty, tak urcite nie. O kralika sa treba hrozne starat. Upratovat budes o 100% viac ako teraz. Treba mu minimalne 100cm klec, treba mu pelety, seno, kvalitne granule - verse laga idealne, treba mu ockovanie 2x do roka, treba ho nechat kastrovat aby nebol nepricetny. Je to maly skodic - zozerie vsetko co vidi - kable, topanky, knihy, krabice, papiere ... ma zuby a potrebuje si ich na niecom brusit. Ked zahryzne tak zahryzne do masa. Ma velke a ostre zuby - a ako nema schopnost sa vyjadrit hlasom, tak ked sa mu nieco nepaci tak hryzie. Treba mu cistit zachod kazdy druhy den, v lete kazdy den. Kazdy den nova voda, nove seno. My kralika mame - a je to zlato. Ale samozrejme cela starostlivost je na mne - syn ho pohladka a tym to aj konci. Ked su tu deti musi byt zatvoreny - pretoze sice je super dobre zviera, ale deticky su z neho dive, chcu ho chytat, hladit a hucia. Kralik sa boji a potom do nich skace 😕 Kralik seriozne nie je zviera pre dieta. Kralik je zviera pre dospeleho cloveka. Skoda doma bude vo vyske 1500eur urcite za tie 3 roky. Je to tym, ze je casto pusteny a samozrejme ked je vonku nieco vyvedie. Lenze keby sme ho nechali len v kleci tak nebude spolocensky - bude z neho dive zvieratko. A moze sa v klude stat, ze chytite blbu povahu a kralik bude neznesitelny - neda sa pohladit, bude utocit, bude hryzt, hrabat ... Tieto vsetky negativa sa daju prezit pokial k nim mas super pozitivny vztah a po kralikovi uprimne tuzis. Akonahle ho mas ako doplnok alebo privesok lebo ho chce dieta, tak ho budes nenavidiet.

janulka182
9. apr 2021

@kittykat22 tak to je pravda. zuby... neraz som zazila taky kusanec, ze som mala ruku modru a samozrejme ranu do krve. a raz, ked bol pusteny, skocil do nasho psa. pes utekal skuciaci prec.

karolinakr
9. apr 2021

Rozhryzol všetko čo je nevyhoda, predtym zajace nič nekusali, ale kable som dala preč hore nehrozi, že niečo prehryzie.Je srandovny, spoločensky, vela x sa zasmejem, skače hore dole reaguje na hlas, alebo sa pride pohladkat, ked vykrikujem uteka sa schovat pod poličku, ked ho volam tak šramoti.Mam ho vypusteneho 24/7do klietky len čurať chodi. Ma sa ako v raji u mňa🐇
Ale to je laska na 1.pohlad...bola som predpripravena, že treba čistiť klietku, takže zatiaĺ spolu válčíme v dobrom 👍hovorim ja som sa s každym zajkom zasmiala.
su loptoši

kittykat22
9. apr 2021

@janulka182 ten nas par krat skocil do deti ktore boli u nas na navsteve 😕 Deti kricali, snazili sa ho pohladit - kralik v strese, spanikaril a skocil do nich. Nastastie sa nic nestalo. Teraz uz davam prednasku ako sa spravat okolo kralika 😕 ked pridu 1x a nepoznaju ho. Minule k nam prisiel chlapcek a lahol si na zem - tvarou k nemu a zacal sa po nom tak roztomilo nacahovat - no ako dieta. A nas zajko uz v strehu hore usi. Skoro som dostala infarkt. Som sa bala ze do neho ten kralik skoci a poskodi mu oci alebo nos ... nenechavam uz kralicka behat okolo deti. Su roztomile a dobre, ale ked ten kralik je proste kralik ☹️

jaga18
9. apr 2021

Náš zatiaľ nič neponicil, ani veľmi nemal príležitosť, vždy je vonku pod dohľadom, ale kušavý bol riadne pred kastraciou. Všetko chcel prefiknut a keď sa nepodarilo, tak kusal. Tiež nám bordel nerobí veľmi, klietka he dosť veľká a vysoká, veľa toho nepreleti a WC sa denne čistí, inak by smrdel neskutočne. A keď nie je vypustený toľko, čo si on praje, tak celú noc dupoce a rozoberá klietku od hnevu.
Definitívne to nie je zviera pre malé deti.

lubigabrikova
9. apr 2021

Ahojte,
My mame kralicka.vobec to nie az taka straaasna starost ako to niektori opisuju. Je to mile hebke zvieratko. My mu menime pelety v zachodiku kazdy den ( preboha,ved to zaberie asi 5 min!), takze je stale v cistom a vobec to nie je citit. Myslim,ze oproti ostatnym zvieratkam minimalna starostlivost. Idealne k detom.

janulka182
9. apr 2021

@lubigabrikova ako dlho ho mate? 🙂

slniecko_12
10. apr 2021

My mame tiez bohate skusenosti a zial zle. Zajace agresivne a vsetko znicili..pritom mali vsetko.

sonetta
10. apr 2021

Preboha, ja som uplne v šoku, čo tu píšete svoje skúsenosti so zajom. Ten náš je fakt potom asi nejaký iný. Nikdy nič nerozhryzol,nekuse.dcera ho stále vlaci, hra sa s ním, aj keď príde jej kamoška k nám. V noci je ticho, ani raz nás nezobudil. Akurát ze nepríde za nami, keď ho voláme. ani jedlo si nevezme z ruky. Ale inak je to taky mojkaci plysak.