Chov opičky v domácnosti

12. máj 2021

Má niekto skúsenosť s chovom opičky v domácnosti? Aký druh? Je to náročné?

korra
12. máj 2021

Prezri cesky web www.ifauna.cz, sekcia exoticke zvierata, je tam dost clankov, v diskusii najdes vela zaujimaveho, od chovatelov, majitelov. Opicka je dost vseobecny pojem, myslis kosmaca, tamarina, alebo malpu? Najdes tam od podmienok chovu, zdravotne mozne problemy, vyziva atd si vsetko, len chce cas "preluskat", rozhodne je dobre byt informovana vopred. Drzim palce 🙂

autor
12. máj 2021

@korra Prave na tieto druhy som myslela, najviac sa predávajú asi malpy, len aj tam je veľa druhov. Ďakujem, pozriem. Určite to chcem veľmi dobre preštudovať.

liusa82
12. máj 2021

a to sa dá kde zohnať? to môže byť zaujímavé mať doma opičku🙂

autor
12. máj 2021

@liusa82 aj cez bazáre, predaj exot. zvierat a pod.

liusa82
12. máj 2021

ja som v živote tuto taku ponuku nevidela a cez bazar už vôbec.Koľko to asi tak stojí?

martina1201
12. máj 2021

Prepáč len tak mimo tému a netreba mať na to povolenie?

autor
12. máj 2021

@martina1201 Treba.

autor
12. máj 2021

@liusa82 Nie je to lacná záležitosť, hlavne čo sa chovu týka a všetkého s tým spojen.

autor
12. máj 2021

@liusa82 je to finančne aj časovo nároč.

autor
12. máj 2021

Len ma zaujímala konkrétna skúsenosť niekoho, kto opičku chová alebo choval.

korra
12. máj 2021

Pozri hlavne aj ako je to u nich s CITES, ci spadaju do sekcie A alebo B, od toho sa odvijaju "papierovacky" atd, ale to najdes na tej stranke. Z malp asi najviac kapucinske...v CR to maju viac "zmaknute", resp je tam toho viac, este info skus na www.tamarin.sk, mozno ich aj kontaktovat si myslim pre rychlejsie info.

lenkakravcova
12. máj 2021

My sme mali na univerzite opičky. Dva týždne som praxovala na stajniach (hospodárske zvieratá) a chovateľni (exotické zvieratá). Počas tohto obdobia nám zo 4 opičiek jedna uhynula. Bolo chrípkové obdobie, zima a ona ochorela a zomrela. Bola liečena tak ako ostatné veterinarom, no nezvládla to. Pri tom bola mladá. Lekár hovoril, že sme ju niekto nakazili - medzi ľuďmi a opicami je možný prenos niektorých vírusov a chorôb. Takže okrem roviny cenovej (je to skutočne nie veľmi lacné), papierovej (povolenia k chovu cites zvierat, papiere aby neboli doveziene len tak z voľnej prírody = to sa deje!) je tam ešte rovina zdravotná (tak pre ľudí ako aj pre zvieratá).

liusa82
12. máj 2021

no šak toto.Vyzerá to pekne na pohlad ale tých starosti okolo.Mne to pride ako keby ste mali doma nonstop malé dieťa ktoré nikdy nevyrastie🙂

alexas56
12. máj 2021

moja známa mala , ale vraj už nikdy viac. celý byt im zničila, ale tak ja sa nečudujem, opice sú akčné :D nemyslím si, že je vhodné pre nich prostredie byť v byte..potom sa im narodilo dieťa a tá opica veľmi žiarlila na malé bábätko a robila mu zle

lenkakravcova
12. máj 2021

A ešte by som dodala: opička sa nesmie chovať jedna sama. Je to spoločenské zviera. Musí sa chovať minimálne v PÁRE. Ak niekto chce alebo chová iba jeden kus, porušuje zákon a môže mu byť zviera odňate a uložená pokuta do päť násobku hodnoty zvieraťa.
Tak aj to treba zvážiť.

Ja by som si radšej psa alebo králika kúpila keď už opičky sú drahé, náročné, aj veterinára ktorý sa venuje exotom je drahé platiť,, a mat v izbe veľkú klietku /na spanie/ by som tiež nechcela (vonku ich mat nemôžete lebo im bude zima a ochoreju a zomrú v našich podmienkach..)

leuchtturm
12. máj 2021

Nemam skusenost, ale preco chces chovat práve opice? Z takých nezvycajnych domacich milacikov by som sla radsej do chovu prasata.

noami12
13. máj 2021

Jeden pán v našom meste choval optickú, ponicila doma všetko čo sa dalo, steny atď.
Bolo to už dávno, teraz už je podmienka že musíš mat doma minimálne pár, musíš mat aj schválený chov, potrebuješ mat pre nich volieru a všetko možné, není to jednoduché.
Ja som na fb si našla skupinu kde sú chovatelia a zisťovala som si o všetkom, čo všetko treba. Lebo chcela som aj ja a mojej mamine som chcela dať takú malú kapucinku ako darček, ale bohužiaľ nieje to všetko jednoduché ako sa mi na prvý pohľad zdalo.

bubuzu
13. máj 2021

Ja som ako dieta chodila na chovatelsky kruzok,kde sme sa starali o kadejake zvierata.A mali sme aj opicku.Vtedy este netrebalo mat aspon dve.A teda,aj ked mala neustale spolocnost,bolo to hrozne ju vidiet v tej klietke-aj ked ju mala velku,bolo vidiet,ze tam trpi.Je to zviera,ktore potrebuje velke teritorium a vela pohybu.Tak sa prosim zamysli,ci chces fakt podporit tento druh biznisu so zvieratami.Pretoze akokolvek roztomile zvieratko to je,nepatri do klietky,bytu...

zuzanaam
13. máj 2021

Mali sme známeho, ktorý sa venoval chovu malých primátov, tj, ich záchrane a množeniu. Napísal o nich aj knihu, precestoval Južnú Ameriku pri zbere dát o areáloch rozšírenia a pod. Žiaľ už nežije. Mal pre nich voliéry v prístavbe k domu, napriek tomu mu smrdel celý dom, ale skutočne pekelne. Ako v "opičárni". Malé opice nie sú domáce zvieratá, v zajatí trpia, tým skôr u úplneho amatéra. Iné ospravedlnenie ich držania v zajatí ako záchrana druhu množením neexistuje.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
domak2
13. máj 2021

Podľa mňa opice absolútne nie sú vhodné ako domáce zvieratá, kým sú malé tak sú milé ale to je tak všetko. Pokiaľ teda človek nie je profesionálny chovateľ.