Choroby morčiat

katkadzm
30. aug 2019

zienky chcela by som vas poprosit o pomoc.pred 2 tyzdnami sme kupili synovin2 morciatka .vcera sme si vsimli ze mu zacina vypadavt jednemu z nich okolo ocka srst a uz to ma aj pod bruskom a na labke.neviete mi poradit co by to mohlo byt a co pomoze? dakujem za pomoc

zuzanaam
30. aug 2019

veterinár

livus5510
30. aug 2019

Vyzerá to na plieseň, treba ísť k veterinárovi, morčatá tým často trpia a prenáša sa to aj na ľudí, takže ho chytať čo najmenej

mirka414
30. aug 2019

Nám zomreli z ničoho nič behom 13 hodín dve morské zdravé prasiatka ..a o rok nato zasa z ničoho nič to iste ..odvtedy mame len zajačikov tie prežijú aj nájazdy líšok 🙂

belasy_motylik
30. aug 2019

Môže to byť pleseň, sú na ňu vysoko náchylné, stačí stres, zmena podstielky, prostredia... Je vysoko prenosná na ľudí, treba dodržiavať opatrenia a navštíviť veterinára.

judar
30. aug 2019

Je leto...niektore sa zvyknu aj sklbat a najhorsie je ze srst z nich pada doslova ako z macky najviac v lete ...a hlavne zalezi ako su aj chovane

0hena0
30. aug 2019

@katkadzm morcata casto bojuju s plesnami a bakteriami. Zial.

tehula
30. aug 2019

Plesne alebo aj scrab, ak by sa moc skrabali. Z chovproduktov je bezne, ze sa nakazia. Veterinar nie kazdy vie si s tym rady. Mne sa osvedcila msst lamisil natierat na postihnute miesta. Detiby ich nemali zatial chytat, aby sa nenakazili

tehula
30. aug 2019

Svrab nie scrab

katkadzm
autor
30. aug 2019

svrab tl nebude lebo sa velmi neskriabe.uz sme ich obe izolovali od syna aby ich nechytal a nedostal nieco.dnes ma manzel kupit peroxid tak chcem oskusat este s tym a natieram imazolom a ak nepomoze tak veterinar

luba41
30. aug 2019

@katkadzm radšej riešit s veterinarom..plesen sa vie rýchlo šírit, mastička nemusí stačit..stačí si umývat ruky po manipulacii, deti nech radšej chvilu nechytajú..

tykat
30. aug 2019

Nase to malo, sli sme ku veterinarovi, zobral vzorku, dal mu nieco hned tam. Preslo to v pohode, srst mu pekne narastla...my sme mali viac morciatok (este ako deti) takze vieme ze mozu mat vsetko mozne. Jednemu napr. vypadli zuby, tak sme s nim leteli k vet lebo nevedelo hryzt a ten nas ukludnil, ze davat mu makku stravu a ze mu zuby znovu dorastu. Vsetkz sa dozili viac ako 5r.

katkadzm
autor
30. aug 2019

@tykat mi praveze neviemw co presne to je a veterinar sobotu u mas neordinuje .a co ste mu este davali

katkadzm
autor
30. aug 2019

@luba41 to viem len to ze zajtra je veterina zatvorena a mi tu veterinu mame ale nechcem ist k tomito.nakolko bratove morca na to zomrelo koli zlym liekom

fialka1318
30. aug 2019

@katkadzm je to plesen ..skoc k veterinarovi da ti nato taku vodicku a zanedlho to zmizne moja to mala za uchom..a predtym som mala samceka cca7 rokov a mal to dvakrat za zivot 🙂

fialka1318
30. aug 2019

@katkadzm ale urcite by som mu nato nieco len tak nedavala morcata su nachylne a nie su zvyknute na nase lieky ☹ ja som vzdy pockala a zabehla k veterinarovi a najma tvoj to ma pri oku nedavala by som mu tam nic lebo ti este oslepne ☹

matabb73
30. aug 2019

To bude pleseň. Aj naše to malo, keď ho priniesli. Boli sme u veterinára dermatologa. Natierala som jej to Canestenom a prešlo to. Je to nákazlivé, tak treba dávať pozor, aby ste sa nenakazili.

blackcat8885
30. aug 2019

Pleseň vyzerá to tak a je prenosna na ľudí. Mám s morcatami skúsenosti. Bude sa to opakovať celý život určité k veterinarovi

katkadzm
autor
30. aug 2019

@matabb73 canestenom co sa da kupit aj v lekarni?

katkadzm
autor
30. aug 2019

@blackcat8885 a je to prenosne aj na dtuhe morca ? nakolko su spolu v jednej klietke

katkadzm
autor
30. aug 2019

@matabb73 ja ho beriem s rukavicami nikto iny nesmie chytat aj ked je taxke vysvetlit 3 rocnemu synovi ze nesmie

livus5510
30. aug 2019

Je to prenosné na morčatá aj na ľudí, treba ísť k veterinárovi a neskúšať všelijaké krémy, môže, ale nemusí to byť plieseň z dvoch rozmazaných fotiek sa radí ťažko

katkadzm
autor
30. aug 2019

@livus5510 iba 1 je rozmazana lebo sa pohol

livus5510
30. aug 2019

@katkadzm vôbec nezáleží, z fotky na diaĺku sa diagnóza určiť nedá, na to je treba veteeinára a príslušné vyšetrenie, môže potrebovať silnejšie lieky, pretože aj pliesní je kopa druhov. Nevieme čím ich kŕmiš, ako ich chováš, nevieme odkiaľ presne sú (že zo zverimexu to je pekné), takže ti ich nevieme vyšetriť, tak šup k vetovi

katkadzm
autor
30. aug 2019

@livus5510 krmim im krmivom z obchodu zeleninou a aj senom. su normalne v klietke jasne ze ak sa to nezlepsi tak s nimi pojdem s obidvoma aby to bolo ucine na oboch .

livus5510
30. aug 2019

Čím skôr pôjdeš tým lepšie, ono sa to samé od seba nezlepší, skôr naopak, plieseň sa zvykne riadne rozrastať a kým nebudú preliečené budú si to predávať vzájomne medzi sebou a je len otázkou času kedy to chytí celá tvoja rodina

katkadzm
autor
30. aug 2019

@livus5510 ale nemozem to chytit ked ich nechytam ci ano?

blackcat8885
30. aug 2019

@katkadzm áno je aj na druhé morča dávať vit C pre morcata do vody a nášmu pomohla kortikoidova mast pre ľudí dávala som 2x denne 3dni a potom 2dni pauza no je na predpis

livus5510
30. aug 2019

Pleseň sa dá chytiť aj pri kŕmení, čistení podstieľky a mnohom inom...

77daniela77
30. aug 2019

Peroxid tu nepomôže,skôr nějaká masť porád sa v lekárni čo na pleseň.

matabb73
30. aug 2019

@katkadzm da sa kúpiť v lekárni, ale ja by som išla pre istotu k veterinárovi. My sme šli s našou asi na tretí deň a liečila som jej to týždeň. Ja som nemala rukavice, ale často som si umyvala ruky.