Chorobne šetrní ľudia

13. dec 2023

Ahojte, len tak zo zaujímavosti, poznáte vo svojom okolí nejakého chorobne šetrného človeka? V čom je šetrný? Ja mám suseda, ktorý sa nemá finančne zle, ale nechce zbytočne míňať - podľa jeho slóv, takž v zime vôbec nekúri a chodí radšej naobliekaný v bunde po dome. :DD

hortenziaj
13. dec 2023

Môj dedo, navarí si a je to aj také skanzene týždňové, smrdí to, a ani psy to nechcú žrať,ale vyhodiť ani bohovi. Tiež s tým kúrením to tak ma, že kúri iba hodinu večer v jednej izbe. Teplú vodu nezapne, radšej sa mesiac neumyje. Aj keď babka žila, nesmela variť na elektrickej pecí lebo ze elektrika dráha, tak varila na priecke na drevo, aj keď v lete boli horúčavy.

hortenziaj
13. dec 2023

A môj tato sa začína naňho podobať, tiež nemá problém zjesť jedlo co je zjavne pokazené, smrdí a ja by som ho vyhodila, kúrenie tiež už extrémne šetrí na tom,len tam ma ešte moju mamu, tak ta mu chodí a zapína radiátory a nech sa kúri všade a nie len v dvoch izbách,. A vždy keď ma dat nejaký výdavok na domácnosť tak najprv ze hej a potom si to premslyi alebo hľadá na nete ze to je aj tak blbosť aby nemusel, napr zateplenie, že zišlo by sa a nakoniec vytiahol nejaký článok ze to v starých domoch netreba a aj tak to nebude mať efekt za tu cenu.

zobaka
13. dec 2023

ano poznam, setrenie s kupanim, nekurenie, oblecenie z 90 rokov, ale zase kazdy rok aspon nasetria na more, budem musiet ist k nim na kurz asi

marianarem
13. dec 2023

Moj dedo bol tiez taky, ze mal velke uspory, ale jedol najlacnejsie salamy a v dome si poriadne nezakuril. Po jeho smrti ostala aj plna pivnica vselijakych kompotov, dzemov a zavaranin, aj tie si hromadil a nespotrebovaval.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zobaka
13. dec 2023

typicke slovenske spravanie prameniace z nedostatku predavane po generaciach

maty112
13. dec 2023

otazka je-sedis v zime v bunde, jes pokazene jedla...ale jedneho pekneho rana ta "hodi o zem" a ides do hliny... naco takto sa obmedzovat? toto extremne setrenie nechapem... zijem, tak si tvorim aky taky komfort,..ked umriem co s tym? zoberiem si to nespalene drevo do hrobu? ten nedojedeny obed z pred 5 dnoch? studenu chalupu/byt? preco toto ludia robia,ze sa tak extremne obmezduju? a pritom skoncime vsetci v truhle s naboznymi obrazkami a ruzencom, nad nami hlina...

paciko9
14. dec 2023

My mame suseda nekury, vetra stilom,vchodove dvere otvorene,vsetok smrad v chodbe. Ludia on sa asi ani nekupe,neperie a nesplachuje. Kazdy rok ma minutej vody necely kubik. Muz chodi odpisovat vodu,tak si ma dobera,ze mam hospodarit s vodou, tak ako nas sused😆😆😆

summer23456
14. dec 2023

Žiaľ poznám, naša starká je tiež extrém, je chorá,stará a keď ju mama chce kúpať,tak vždy sa s ňou musí povadiť, keď chce mama prať,tak tiež sa musí s ňou dohadovať a hadat,lebo veď všetko je vždy čisté,veď ten sveter čo mala týždeň na sebe je čistý,on by bol čistý aj po dvoch týždňoch podľa nej. Vetrať načo,keď je zima,smrad necíti. Nevýhodi ani zrnko ryže, žije do sestrou,keď ona priloží drievko do pece,tak starká ho vyberie von z pece,kúriť sa môže len koľko ona povie. O siedmej je už v posteli,načo kúriť a svietiť zbytočne. V posteli je do deviatej,lebo zas načo kúriť. Keď bola raz týždeň v nemocnici a chovala jednu sliepku, do nejakého kelimka nachystala zrno na týždeň, viac sa sliopke nemohli dať navyše ani jedno zrnko. O splachovani wc ani nehovorím,je mi to aj trápne písať. Bola vždy taká ale čím je staršia tým je to ešte väčší extrém. Nie je jej to trápne pred dcerou, zaťom,vnučkou.

cacianka
14. dec 2023

@maty112 super napísané

annamudra123
14. dec 2023

ja mám známu, ktorá má muža a deti a nesplachujú po malej potrebe na WC, že však šetria vodu a spláchnu až keď to je už cítiť tak na večer 😢

ibatanecnica
14. dec 2023

nie nemám nikoho takého. Mám v okolí , v rodine šetrných ľudí, dokonca aj ja som taká, ale odtiaľ potiaľ. Nekupujem zbytočnosti, čo ušetrím napr. na strave - pretože nakupujem napr. v akcii, kupim čo zjeme, nevyhadzuje sa, to miniem na zážitky, výlety alebo si niečo navyše doprajem. Doma kúrime ale nie stále - podľa toho, ako sa cítime , a nie aby sme ušetrili. Nemáme rada prekúrené miestnosti. Splachujeme, umývame sa normálne. To si neviem predstaviť spláchnuť až po niekoľkých potrebách.

alexka89
14. dec 2023

@annamudra123 noaco aj my to doma robíme....nie až tak že večer ale už keď vidím že sú tam hodené 3 a viac papiera a cítiť moč tak už splachujem

kiwi3
14. dec 2023

uf, toto su fakt extremy a vraj chudobni stari ludia, ved taky zivot ich musi stat par eur mesacne a zvysok odkladaju do ponozky (mozno pre nejakeho podvodnika)... nechapem to stare smradlave jedlo, ved to potom viac clovek zase musi kupovat lieky na vseliake zaludocne (a casom aj ine) problemy. a to som si myslela, ze ja som setrna, ked sa snazim zit ako tak ekonomicky a ekologicky.

annamudra123
14. dec 2023

@alexka89 však ja nikoho neodcudzujem, nech si každý žije, ako mu vyhovuje 🙂

ma77
14. dec 2023

@annamudra123 Fuuuj tak toto si neviem ani predstavit ten smrad a ešte ked tam nemaju okno

j_m
14. dec 2023

Toto leto som mal možnosť pár mesiacov poznať “milionára”. Najskôr som sa domnieval, že je šetrný… ale zistil som, že je to skôr lakomosť… No medzi tým je “tenká” čiara 🤔

11bodka11
4. jan 2024

@kiwi3 stari ludia maju najviac penazi. A ze chudaci dochodcovia. Lakomi su riadne. Aj moje stare mamy, aj svokrovci moji uz cim su starsi tym su lakomejsi.Ale kolkp maju na uctoch by ste neverili.

robodracica
5. jan 2024

@11bodka11 koľko?

dankabg
5. okt 2024

Nábeh mal na toto aj môj otec, ale paradoxne sa to unho vekom zlepšilo. Inak moji starí rodičia boli tiež takí, radšej hladovali, nekurili, len aby ušetrili a mohli dať peniaze deťom a potom babka vnúčatám, čiže nám. Splachovanie bolo páse, nakoľko mali a ja aj doteraz mám latrínu, ktora sa rozpadá, kúpanie ozaj neviem ako prebiehalo a strava...no všetko sa dochovalo a dopestovalo. A že bola v dome zima...tak však čo, teplé duchny to istili.
Moja teta si doma nezapina chladničku a nekuri, zohrievať sa chodí k mojim rodičom. A robí to preto, aby si ušetrila peniaze na cestovanie..myslím si, že prehnane sporonlivych ľudí je neurekom