Chcem si kúpiť digitálnu kameru

andrejkanovocka
14. júl 2024

Ahojte chcela by som si kúpiť takú tú malú digitálnu kameru ale neviem akú si vybrať na začiatok. Najlepšie aby bola pod 100 a robila také tie ,, momentky" a aby dobre fotila západy slnka alebo ako to nazvať. Prosím poraďte mi nejakú ďakujem😊

egonsk
14. júl 2024

@andrejkanovocka to uz aj mobil ti spravi asi lepsiu foto ako nejaky fotak, alebo kamera pod 100eur.

mojemenonikto
14. júl 2024

@andrejkanovocka Myslíš akčnú kameru? S kamerou za 100EUR síce nejaké zábery urobíš ale tie kamery nezvyknú byť veľmi kvalitné. Väčšinou nemajú žiadnu stabilizáciu, slabú optiku a zašumený obraz. Skôr či neskôr budeš sklamaná. Ak by som si mal niečo také kúpiť, išiel by som do značiek DJI, GoPro, Insta360, Canon, Sony a podobne. Ale tie začínajú až niekde okolo 300EUR. Takže buď prehodnoť svoj rozpočet, alebo je ešte možnosť kúpiť niečo jazdené. Napríklad na bazoši sa dajú nájsť GoPro 7 kamery Black verzie za ceny okolo 120 až 150EUR. To už je celkom slušná kamerka.

karolinakr
14. júl 2024

@mojemenonikto na youtube videa aka kamera?

mojemenonikto
14. júl 2024

@karolinakr na to je komplikovaná odpoveď. 😀 Každá kamera má svoje pre a proti v zzávislosti od kvality a čo chceš na YouTube robiť. Takže poporiadku. 😉

Ak chceš na YouTube aj online streamovať a nemáš profesionálne ambície, tak určite je dobrý akýkoľvek lepší smartfón. Akýkoľvek smartfón vyššej rady je použiteľný. Neoficiálnym kráľom smartfńov, určených pre nakrúcanie videa je určite iPhone, najmä v Pro verzii. Ale dobré videá urobia aj Samsungy v S-kovej rade, či vyššie rady Motorola a podobne. Dá sa streamovať aj cez tablet, ale tie väčšinou nemajú tak dobré kamery ako smartfóny. V neposlednom rade samozrejme môžeš použiť počítač s kvalitnou webovou kamerou. Ideálne ak k počítaču pripojíš bezzrkadlovku s možnosťou USB streamovania. Tak dosiahneš profi kvalitu.

Ak chceš videá natáčať, potom zostrihať a uploadovať na YouTube, tak sa môžeš orientovať len podľa kvality. Dosť dobré videá dokážu urobiť aj tie akčné kamerky, ktoré som vymenoval vyššie. Každá z nich má k dispozícii aj jednoduchý program na strih videa a export na YouTube. V núdzi postačia, nečakaj však zázraky.

Pre kvalitnejší záznam videa je potrebné jednoznačne použiť nejakú bezzrkadlovku. Ideálne s vymeniteľnými objektívmi. K tomu je však potrebné počítať so stabilizátorom a tak celková výbava pre takúto poloprofesionálnu produkciu môže vyletieť vysoko nad 1000EUR.

Ak chceš pre strih videa použiť niečo profesionálnejšie, chybu neurobíš so software ako je BlackMagic DaVinci Resolve (ten je v základnej verzii zdarma: https://www.blackmagicdesign.com/products/davin...), potom určite Adobe Premiere, pre iPad je Luma Fusion a pre Apple DaVinci Resolve, alebo klasika FinalCut.

Ešte jedna poznámka. Ak chceš kvalitne zaznamenávať aj zvuk, alebo hovorené slovo, tak nezabudni na externý mikrofón. Týmto sa najčastejšie rozlišujú kvalitné videá na YouTube od tých nekvalitných.

Dúfam, že som ťa nezahltil informáciami 😀 Ak len začínaš, tak začni s tým smartfónom a potom uvidíš ako to pôjde 😀😀😀

mojemenonikto
14. júl 2024

@karolinakr a ak chceš s tým smartfónom pri vlogovaní vyzerať profesionálne, tak si kúp takéto niečo: https://www.syntex.sk/smallrig-professional-pho... 😉

andrejkanovocka
autor
17. júl 2024

@egonsk ahojte myslím kameru na fotenie (napríklad Canon Ixus atd)

mojemenonikto
17. júl 2024

@andrejkanovocka Takže fotoaparát 😁 V zásade môžeš vyberať medzi dvoma základnými typmi fotoaparátov. Takzvané kompakty, alebo superzoomy a zrkadlovky (ktoré sa delia na zrkadlovky a bezzrkadlovky). Základný viditeľný rozdiel medzi nimi je, že kompakty majú pevne zabudovaný objektív a zrkadlovky(bezzrkadlovky) majú vymeniteľné objektívy. Ak myslíš fotografovanie vážne a chceš dosiahnuť dobré výsledky, tak by som zvolil určite nejakú zrkadlovku. Okrem vymeniteľných objektívov majú zvyčajne snímače s oveľa väčšou plochou a tak fotografie pôsobia oveľa prirodzenejšie a kvalitnejšie. Môžeš sa hrať s hĺbkou ostrosti (to je to rozmazané pozadie) a fotiť aj krásne západy slnka. Kompakty sú síce kvalitnejšie ako fotáky v mobiloch, ale nie som si istý, či tie peniaze navyše za to stoja. A tým sa dostávame k tvojmu rozpočtu. 100EUR je málo či už na kvalitný kompakt, alebo zrkadlovku. Možno by som sa v tvojom prípade poobzeral po niečom použitom. Na bazoši sa dajú nájsť použiteľné digitálne zrkadlovky za rozumné peniaze. Narýchlo som našiel napríklad takéto niečo:https://foto.bazos.sk/inzerat/167196972/canon-eos-1200d.php