Chcem sa zdokonaliť v jazyku, ale nedarí sa mi.

14. apr 2020

Ahojte.Vzdy som mala vraj talent na jazyky,ucitelky mojej mame hovorili,ze mimoriadny,tak aj na strednej,no tam som postupne stracala zaujem o ucenie a maturita bolo moje najvyssie dosiahnute vzdelanie.VS som nechcela,hoci to bola chyba asi.Po desiatich rokoch som skusla si ako samouk zlepsit anglictinu,resp.pilovat ju,nech je co nejlepsia,no a este nieco dostudovat.Tam som narazila na to,ze ma to unavuje,ze to nejak nejde a citim sa unavena z toho ucenia.Viackrat som sa do toho pustila,viackrat som to vzdala.Cim to moze byt? Mam sa na to uz vykaslat?Co myslite?

natalie12
14. apr 2020

Vraví sa, že čím je človek starší, tým sa mu veci a hlavne jazyky učia ťažšie. Najlepšie sa naučíš jazyk v krajine, ktorá daným jazykom rozpráva.. Možno sa to učíš moc poučkovo, skús sa učiť nejakou zábavnejšou formou.. pozeraj seriály, videá, čítaj knihy v ANJ, nastav si počítač a mobil v ANJ atď. Daj si nejakš menšie ciele, napr. že sa za deň naučíš 7 nových slov..

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
14. apr 2020

@natalie12 Dakujem za nazor a radu.

autor
14. apr 2020

@perdulka7 Dakujem za nazor a radu.

osky
14. apr 2020

Ja sa tiez snazim zdokonalovat v jazykoch a moj postreh-kym som chodila do skoly,uplne som to zrala aj o mne vraveli ze mam na jazyky talent.
Mozno mam,ale skor si myslim,ze ten kolektiv a celkovo to,ze som to k svojej profesii potrebovala,ma hnalo vpred.
Sama doma opakovat slovicka ci gramatiku...je to velmi suche.
Ked sa vsak dostavam do kontaktu s ludmi,s ktorymi znova ten ktory jazyk realne potrebujem rychlo v praxi,ide to znova a velmi zrucne.
Cize,uc sa s vedomim,ze to mozes vyuzit,ze ti to dava zmysel ..
Na druhej strane-to ze ta to unavuje je normalne,ved studium nie je hra na piesku.urobit skolu nie je jednoduche.vyzaduje to trening,cas,odriekanie,zodpovednost...ze je to jednoduche,to si väcsinou myslia ti,ktori ju nemaju...
Zboznujem ked mi niektori chytraci povedia,ako mi je dobre,mam lahku robotu a vysoky plat...no to urcite.
Kolko driny za vsetkym je...to nepochopia.nemaju ani paru,kolko knih som v zivote precitala...a ostatne ine veci.
Rovnake to je s jazykmi.najdi vyznam toho ucenia a komunikuj s niekym,kto tak hovori od narodenia.vycestuj..to je najlepsia skola na jazyky..
Ziadna lniha ci kurz ti neda tolko,kolko ti da aspon par dni v realnej krajine..

whatever1
14. apr 2020

Pozeraj filmy v angličtine s anglickými titulkami, YouTube videa, píš si s niekym v angličtine.... Pochytas slovnú zásobu, zlepší sa ti gramatika a takouto formou sa neunudis😉

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ledgerka
14. apr 2020

Ucim sa uz treti jazyk ako samouk. Napis spravu ak mas zaujem o nejake rady 🙂

iveta7677
14. apr 2020

Keby ste ten jazyk museli realne v praxi aj pouzivat tak by ste boli viac motivovana naucit sa ho. Len tak sa ho ucit..nikoho nebavi..
Hore vam niektore baby velmi dobre radia pozerat filmy relacie, citat.

suzzi_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
amelie2017
14. apr 2020

Musis si k tomu vytvorit vztah, musi ta to bavit a mat ten jazyk rada. Ak nie, mozes sa snazit kolko chces. Moj nazor. Ja som sa spanielsky naucila ani neviem ako. Milovala som ten jazyk a chcela som ho vediet. Uz v skole som robila milion cviceni navyse, pozerala filmy, pocuvala hudbu. Anglictinu som neznasala a trapila sa. Teraz zijem v Spanielsku a v praci potrebujem prevazne aj, dorozumiem sa, ale rada by som ho ovladala lepsie. Aj som chodila na kurz, ucitelka anglicanka, len 3 v skupine a aj tak mi to za pol roka dalo 💩. Lebo k tomu nemam vztah. Niekolko mesiacov sa ucim katalancinu, vdaka nej budem moct pracovat vo svojom obore a uz viem viac ako za x rokov anglictiny

jajka71
14. apr 2020

Bratranec so sesternicou sa naucili z telky, pozerali nemecke rozpravky, neskor filmy, potom so slovnikom studovali co (internet bol este v plienkach). Medzi mojimi troma sestrami je periodicky 6r rozdiel (nie dokopy, samostatne) a tie sa zlepsovali v jazyku citanim knih Harry Potter v anglictine, zaklady mali zo skoly kazda v inom rozsahu a tak potom sa len pytali ktora comu nerozumela. Potom starsia mladsej zhanala ine knihy v cudzom jazyku alebo pozerali a pozeraju podnes filmy a serialy v anglictine (spociatku s moznostou zapnut titulky). Otvorilo im to dvere do zahranicia kde sa dorozumeju vramci prace i studia. Najdi si oblast ktora ta bavi aby si si precitala knihu ci pustila film ci serial. Najviac sa naucis, ked ta to budes bavit. Ako bolo povinne citanie v skole maximalna otrava, ale ked sa objavil pan prstenov ci harry potter citali mnohi a prehltli na pockanie.

autor
15. apr 2020

@osky Dakujem za nazor a radu.Inak jasne,ze neocakavam,ze to ma byt lahke...len asi bud nieco robim zle,alebo uz je to nejaky signal,ze by som to mala nechat tak...Ta krajina by bola naj,len su uz zavazky a nemozem si dovolit odist,tak to nejak chcem skusat takto.

autor
15. apr 2020

@ledgerka Ak mozem,ozvem sa.🙂

autor
15. apr 2020

@iveta7677 Dakujem za nazor a radu.Skusim to inak teda.

autor
15. apr 2020

@amelie2017 Dakujem za nazor a radu.Ja zas mam vztah prave k anj,do nj sa musim nutit...Aj ked je mozne,ze po case uz troska menej jej fandim,skusim zapracovat na motivacii aj.

autor
15. apr 2020

@jajka71 Dakujem za nazor a radu.Tuto metodu som uz skusala,asi sa k nej vratim,lebo skutocne sa slovicka a frazy kde tu nalepili.

autor
15. apr 2020

@whatever1 Dakujem za nazor a radu.Pojdem na to takto.

korra
15. apr 2020

na zdokonalovanie pomoze len pouzivanie /aspon moj pripad/, zaklady a nejaka nadstavba sa da urcite aj z kniziek, ale potom to chce rozpravat a hlavne tak nejak v tom danom jazyku aj premyslat /neprekladas v hlave/. Ideal vycestovat do nejakej krajiny /co teraz nic moc/, ale zas mame tie moderne technologie, tak skus nejaku "zoznamku" jazykovu, cez skype atd...vekom to uz ide tazsie, to poznam podla seba, konkretne do nemciny som sa musela tak nutit, az som to vzdala 😀 anglictina mi prisla taka viac "do huby", skus najskor cez nejake zaluby /ine/ najst dalsich ludi, bars aj cez FB a neskor uvidis

autor
15. apr 2020

@korra Dakujem za nazor a radu.Poskusam to aj cez ten internet,aby som si sniekym pokecala,popisala a tak.Nemam s tym skusenosti,ale snad to zvladnem.🙂

elleloup
15. apr 2020

Na rozhovory cez internet odporúčam italki. Tam sa treba zoznámiť s ľuďmi z celého sveta, ktorí sa tiež učia jazyky. Po zoznámení je ideálne sa presunúť na inú platformu, trebárs whatsapp, messenger, skype, čokoľvek spoľahlivejšie.