Chcem odnaučiť kocúra, aby prestal chodiť na pohovku

31. okt 2023

Dobrý večer.

Chcela by som odnaučiť nášho kocúra (7 rokov), aby prestal chodiť na pohovku v obývačke, lebo ju už naozaj nestíham odchlpovať a nedá sa tam už poriadne sedieť (chceme ju vymeniť, ale bola by som nerada, aby hneď zničil tú novú). Pozerala som spreje - odpudzovače mačiek do interiéru. Máte s tým niekto skúsenosti? Funguje to? Poprípade ktorý? A nie sú tie spreje pre ľudí príliš aromatické? Máme bábätko takže by som bola nerada, keby to malo nejakú extra arómu. Ďakujem

syslik81
31. okt 2023

ma uz 7 rokov takze uz ju neodnaucis max tam nebude kym nta budes ty ale potom ano ... valcek alebo kefa na chlpy a gauc je za 5 min odchlpeny pripadne prehoz .. a samozrejme vycesavat aj macku .. ja mam extremne chlpatu macku a teda az tak hrozne to nieje .. plzne len 2x do roka a medzitym tych par chlpov sa vycese

autor
31. okt 2023

@syslik81 no áno, práve preto som pozerala tie spreje. Prehoz sme mali, ale to je nula bodov, strčil sa pod a bol tam zalezený. Vyčesávať sa ho snažím, ale nemá to rád a kým ho vyčešem, tak mám ruky doškriabané, krvavé.

heleninamama
31. okt 2023

To, čo chceš urobiť, je zločin na tej mačke! Nerob to, lebo sa Ti bude mstiť - niečo poškrábe alebo Ti očúra izbu.

autor
31. okt 2023

@heleninamama a prečo je to zločin? Veď ja mu nechcem robiť zle ani nič. Len nechcem, aby chodil na nový gauč 😂 a tieto spreje mi prídu také najjednoduchšie a najmenej bolestivé riešenie pre nás všetkých.

bloger
31. okt 2023

Tak mu nájdi niečo iné. Aby ste ho nemali vnútri. Napríklad pri peci v kotolni. Nepísala si či máte byt alebo dom.

heleninamama
31. okt 2023

Mačky chovám roky a oni sú proste pánmi svojho domu. Nefixujú sa ani tak na ľudí ako napr. psi, ale na miesta a len ťažko mačku presvedčíš, aby po rokoch zmenila svoje zvyky. Mačka vždy leží na miestach, kde cíti dobrú energiu a bezpečie a koľkokrát ju odtiaľ vyženieš a zhodíš, toľkokrát sa tam vráti. Je to márny boj, akurát si pokazíš so svojou mačkou vzťah.

colsami
31. okt 2023

Spreje velmi nefunguju. Radim Ti ist z ovela jednoduchsieho a praktickejsieho konca, tak proste zamedz pristup do tej jednej izby (-obyvacky), ostatne kocur moze "uzivat"... Ale nie je to pes, nevysvetlis ze uz nesmie, ak doteraz mohol 🙂

modrykolibrik
31. okt 2023

Kup si natahovaci potah na gauc nam to velmi pomohlo lebo nase ho aj skrabali

dzulli1980
31. okt 2023

Mačka si rozkazovať nedá ... možno Ti "pre dobro v rodine" ustúpi, kým budete doma, no keď bude doma sám, aj tak tam bude chodiť ... ja som tak "odučila" našich kocúrov chodiť po kuchynskom stole, taká som bola na seba hrdá ... raz som prišla neočakávane z roboty skôr, obaja tam chrápali 😀

madeline1
31. okt 2023

Skus jej tam dat na urcitu cast kobercek a nauc ju, ze moze byt na pohovke, ale iba na tom koberceku. Je to kompromis, bude to fungovat.

galioska
31. okt 2023

neskoro a celkovo macka v dome je pan nie ty😀

zmrzlinka2021
31. okt 2023

@dzulli1980 vy som chcela vidieť tvoj výraz tváre 😂

autor
31. okt 2023

@modrykolibrik aj nám ho celý doškriabal, preto ho ideme aj meniť.

@colsami už má zamedzený prístup do spálne kvôli bábätku, preto ho nechcem aj z obývačky vyháňať. Má tam pelech aj škrabadlo, tak by som bola radšej, keby sa na to naučil viac. A inak ho nemáme kam dať, jedine na chodbu, ale tam ho na 10m2 nechcem držať. To by som mu neurobila. Teraz má prístup na chodbu, do kuchyne a do obývačky.

autor
31. okt 2023

Ja viem,že je to asi neskoro sa ho na niečo snažiť naučiť ako 7 ročného, ale kým sme nemali dieťa, bolo mi to jedno, lebo on bol moje dieťa 😂 aj stále je, len napríklad malú kvôli nemu na gauč ani nedávam, aby nebola od chlpov a už mi to lezie na nervy, preto s tým chcem niečo robiť. Aj keď viem, že s mačkou vojnu asi prehrám. Preto hľadám nejaký spôsob, aby som mu neurobila zle, ale zároveň ho donútila robiť čo chcem ja. Ak by niekto mal nápad, som same ucho...

colsami
31. okt 2023

Napad je zamedzit pristup do obyvacky a bude aj vlk syty aj ovca cela. Aj Ty a babatko spokojne a gauc bez chlpov.
Ale ako myslis, mozno na to sama casom prides..., ine napady su viac menej nerealne, Ti to tu viaceri naznacili.
Ved ma k dispozicii okrem chodby aj kuchynu, tam su vsetci ludia x krat denne takze nie je nijako vycleneny z rodiny na samotke 🙂 kolko ludi ma skrabadlo v chodbe, no .... Premiestnit toto je najmenej, to nie je velmi argument.
Ved uvidis k comu nakoniec dojdete. Drzim palce.

zorkahorka
31. okt 2023

Daj na gauc deku

viera
31. okt 2023

@dzulli1980 😂👍Si to viem zivo predstavit

andreatytler
1. nov 2023

Daj na gauc nieco pichlave. My sme mali taku umelohmotu travu (nie skutocny umely travnik ktory je kvalitny a makky, ale taku lacna ozdoba na velku noc). Aj ako ozdobu do akviaria predavaju. Macky nemaju radi pichlave. Alebo nieco lepkave (obojstranna lepiaca paska na kartone). Problem je v tom ze to tam budete musiet mat aspon 1-2 tyzdne a bud na tom gauci nebude sediet nikto, alebo to odpraces ked si ches sadnut a ked pojdes prec, das to tam. Macku prestane bavit skusat ist na gauc a prestane tam chodit. Ale nevyhadzuj tu travu po oduceni, lebo je velka sana ze skusi ist spat na gauc po par mesiacoch a budes to tam musiet dat spat na urcity cas.

majkakvet
1. nov 2023

Spray nefunguje

elenajezova
1. nov 2023

@dzulli1980 tak to som sa schuti zasmiala.😂

autor
1. nov 2023

@colsami to sa nedá bez toho, aby mal zamedzený aj prístup do chuchyne, keďže tam nie sú dvere , ale len klenba, takže preto sa tomu bránim. Potom by už bol naozaj vo vyhnanstve na chodbe len.

@andreatytler ďakujem za typ, toto skúsim. Za pokus to stojí.

mk1111111111
1. nov 2023

Aleeee,ved to vydrz, mala o chvilu podrastie a budu partaci. Na novy gauc kup tie priehladne polepy, dava sa na tu spodnu cast, kostru gauca, kde zvyknu skrabat a neznici ho. Na gauc daj pelech, nech chodi do neho a par chlpov, co sa vyskytnu mimo pelechu odstranis. My mame tiez 8 rocku a hravo zvladla novy gauc, hned na novy dostala pelech - na starom nemala a je len v nom.

majlo1234
1. nov 2023

Ja sice nechovam macku roky, ale dvojrocneho kocura sme oducili od gauca tak, ze sme mu kupili jeho vlastne kreslo, na ktore som ho vzdy prekladala. Je mozne, ze od muza za to aj dostal(hrdi sa tym, ale predo mnou to nikdy neurobil). Nepoviem, ze bol spolahlivy, ak sme neboli doma, mozno obcas zasiel, ale fungovalo to. Nakoniec sme ho vyhodili uplne z domu🤣aj s kreslom teraz obyva terasu