Chcem či nechcem baby č.2?

22. júl 2021

Prečo váham?
V prvom rade som si myslela že to budem cítiť prirodzene, ale neviem sa tomu poddať, jednoducho moje racio je veľmi silné.
Faktory:
1.asi najsilnejší je fakt, že mám jedno dieta-doslova sa narodilo presne tak ako som si vysnila, veľmi ho ľúbim a hoci viem že "láska sa násobí a nedelí" no čo ak?
1/2.venovanie sa dieťaťu- prosto ja som s ním na 95% neustále sa hráme, chodíme von, ja seriózne netuším ako by som do nášho času vsunula ďalšieho človiečika
2 vek, mám 32r. , cítim sa akoby medzi vekom 25 a teraz prešlo storočie
3. sťahovanie a následne doladovanie stavby-je to celkom makačka
4.menej času na manžela, bojím sa že sa už budeme "zdravit cestou na chodbe", povinnosti
5.cas na seba-som žienka domáca, nehladim na kariéru, no predsa len mám aspoň niekedy trošku času si dať vaňu (raz za mesiac 😇) a pod, bojim sa že budem dvojmama, už úplne zahltena domácnosťou...
6.porod to bolo na zomretie, dám to ešte raz??
7.vstavacky-pri prvom keď som kojila som bola celé noci hore,ešte teraz po 3 rokoch som ako vypelichana.
Hlavne pred prvým bola úplná neskutočná túžba, teraz je to vahavost,kalkul som zo seba aj kus zhnusena že veď aj chcem dieťa aj nie, pripadá mi to nesprávne, takto pristúpiť k ďalšiemu dieťaťu, znamená to vlastne že druhé dieťa nechcem?!??..😏😏🤔🤔.bojím sa že to možno budem ľutovať a nebude sa to dať vrátiť späť, na druhej strane si viem predstaviť že by to mohlo byť veselé a aj keď by deti boli staršie mali by sa navzájom o koho oprieť....(ale to si hovorím frázy)
Som zmätená.
Čo si o Tom myslíte?iný názor mi pomôže

ella_price
22. júl 2021

Len aby to potom neskončilo tak, že si budeš hovoriť, ale mamky na koňovi mi napísali, že…

abcmajacba
22. júl 2021

Za mňa určite áno. Nie je to fráza že sa bude mať okolo oprieť. Súrodenec je najlepší kamarát na celý život na ktorého sa vždy dá spoľahnúť. Ja sa so sestrou hádam ale keď ide do tuhého viem že sa navzájom podrzime vždy.

mabenn
22. júl 2021

A teraz daj dôvody prečo máš chcieť.

kvetinka1797
22. júl 2021

si este mlada, mas cas si to premysliet 🙂 a co manzel? tuzi po dalsom dietati? ja si neviem predstavit, ze by mama mala len mna, neviem ake je to byt jedinacik ale urcite je dobre mat surodenca, ved aj tvoje dieta si bude pytat sestricku ci braceka ked trosku podrastie, to je tak vzdy 😃

deti95060810
22. júl 2021

tak tomu ozaj hovorím plánované rodičovstvo...😉
nikdy som takto nerozmýšľala prečo deti áno a prečo nie..... Jednoducho nás s mm prekvapilo tehu...🙄

taskataska
22. júl 2021

"laska sa nasobi, nie deli" je za mna najvacsia blbost ako argument. ale to je len moja osobna skusenost. isto mi to tu bude snazit vyvratit zastup viacnasobnych matiek
(o co fakt nestojim, setrite klavesnice, je to len moj subjektivny postreh zo zivota)

ewka9
22. júl 2021

@taskataska nebudem vyvracať, len zo zvedavosti, prečo je to podľa vás blbý argument? 🙂

zuzanockamt
22. júl 2021

Pokojne ešte počkaj pár rokov, máš čas, netreba sa ponáhľať. Uži si prvé, nech vyrastie a potom druhé.

elenkaba
22. júl 2021

Uplne ta chapem. Ja mam tiez 1 dieta a na druhe sa neviem odhodlat. Avsak mam na to aj nejake dovody, viem sice, ze niektore zeny by sa cez ne v pohode preniesli, ja som prilis racionalna asi. Dlho nam trvalo kym som vobec otehotnela, nakoniec som podstupila ivf, od 6tt tehotenstva som krvacala s prestavkami, od 15tt prisny klud.rezim v nemocnici, neustaly strach ze porodim predcasne, cvicenie vojtovky s dietatom do roka, teraz je v poriadku nastastie, neprespate noci, velke tazkosti s kojenim. No strasne spomienky, dobrovolne sa mi nechce ist do toho znovu...som velmi rada, ze jedno dieta mam, za nu by som dala aj zivot, aby som ju mala ale teraz je to uz ine...a este mam uz 36 rokov cize casu na rozmyslanie uz moc nemam a narocnu pracu, kt.som si postupne vybudovala pracne a je mi luto znova vypadnut na 2-3roky. Moj muz strasne tuzi po 2 dietati a ja neviem...

luccija
22. júl 2021

Ešte to necítis tak to nesil.Mozes mať dieťa o 2,3 roky teraz si len vyšla z plienok a vstávania.Kazdy pociti túžbu inokedy mala som to podobné mňa to chytilo až po 7,8 r a to bolo rozhodovanie ešte horšie.A nie, nepýta každé dieťa súrodenca🙂a nič sa nestane, keď bude jedináčik nebude mať psychickú traumu.Teraz si užívaj svoje dieťa najkrajší vek a čas ukáže....

leelu
22. júl 2021

@taskataska je to klise a pravda zaroven. Co sa vsak vonkoncom neda nasobit, je cas a pozornost. Ten/tu uz vzdy budes len delit, s tym treba pocitat (mam 2 malinke deti)

taskataska
22. júl 2021

@ewka9 pretoze to viem z vlastnej skusenosti - a nie z pozicie dietata, to pozor.
pravda, laska sa nedeli, ale druha je, ze sa ani nenasobi. a hlavne, a to mi niko nevyhovori ( a hlavne nikto nikdy neprizna), vzdy mas jedneho radsej

fakt za tym nehladajte nic ine, len ze ako argument to (aspon u mna) neobstoji
a pochopi len ten, co si tym presiel
opat opakujem, moze to byt len mnou a nicim inym

autor
22. júl 2021

Ďakujem za odpovede, niektoré mi ozaj prehovorili do duše.
Budem písať v bodoch:
1.mam problém s jedným hormónom : dr mi povedala: máš rok - dva, potom je šanca skoro k nule- toto ma inak nestresuje, ale limituje
2.problem je aj moja váha-isla som o 7-8kg hore ,dala som si cieľ dať to dole - na Tom sa pracuje - KT + cvičenie a až potom sa snažiť
3.dat si obe dávky očkovania až potom sa môcť snažiť
4.nuz muž nebeha okolo mňa a nesepka mi do uška že" Láska, poďme si spraviť ešte princeznú"
Skôr je veselý pragmatik, máme syna a sme obaja spokojní (musím povedať že máme mimoriadny vzťah v tom že sme každý nemali v živote iného a sme spolu od školy)...viem veľmi dobre že sa vyjadril že by radšej dievku a 2 chalanov by nebol extra nadšený, toto ma vôbec nehnevá, sme k sebe otvoreni a úprimní, vie o mne že ja som zase nechcela 2 dievky...okrem toho mi nasadil zlú mysleniu do hlavy - že je dar zdravé dieťa, čo ak by nedajbože...už je tam strach....k téme manželstva-mame pekný vzťah,tam problém nie je, uvádzam to pre predstavu...ja by som osobne teraz na pohlavie neprihliadala, predtým som veľmi túžila po chlapčekovi a pravda je že už sme mali rozhovor aká paráda je mať jedináčika, no veľmi sa nám už plienky nechce meniť, leniví sme, aké na basu obranu s prvým sme si užili 😇😇😇
5.preco by som chcela? Po troch rokoch sa mi pomalilinky začína jemnucko prejavovať už každý deň myšlienka-ze ešte k nám niekto chýba....len už ta naivita ako spred prvým tehu nie je, ja som aj na pôrod išla ako hrdinka,že čo...... a asi rok som sa spamatavala, že či to bola pravda...

elenkaba
22. júl 2021

U nas muz velmi tuzi po 2.dietati a iba prenho mam vycitky svedomia, ze sa na to neviem odhodlat. Mne po vsetkych tych komplikaciach by jedno dieta kludne stacilo...

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
taskataska
22. júl 2021

autorka, v poslednom bode mas odpoved ;)
daj si cas, schudni, daj sa ockovat, a ak ta to neprejde, tak vies co mas robit

autor
22. júl 2021

@beata_k áno, rozumiem že to vyzerá čudne, oddalujem to, čo??😂😂😂jednoducho chcem, ak by som začínala 2.tehu na rovnakej váhe ako prvé....aj sa chcem cítiť lepšie, viac vitálne, robím niečo pre seba a inak predtým sme sa ROK snažili, pomohlo mi vtedy cvičenie, ranný beh a bike.....vidíš teraz keď sa na to pozerám, vyzerá to že som to začala robiť podvedome.... zvláštne 🤔

lululucy
22. júl 2021

Mam presne taketo pocity a obavy ako ty. Mam 34 rokov a 2rocne dieta. Neviem ci sa na druhe niekedy odhodlam

autor
22. júl 2021

@mabenn dobrá otázka 😉no veď to je najstrašnejšie že ich vlastne pravdupovediac nemám, nič mi nechýba, už som sa dostala z plienok + kojenia+ vzdoru trápení a začína to byť lepšie...no potom sa zamyslim a si poviem, to fakt???je tam to ale...
Najväčši dôvod prečo áno je že predtým to bola starostlivosť no teraz keď vidím aj to ako vychovávam a vidím výsledky si vravím"dobrá práca" taketo ako som ja by práveže mali mať viac detí, zodpovedne čo vedia vychovávať...okrem toho je tam malička túžba zažiť to znovu, prvé bolo také ako z neba objednané a druhé by bolo úplne že prekvapenie lebo nič v hlave nemám nakreslené ako predtým....a teraz neviem či to je práveže dobre, alebo práveže zle....🤔

bluka2
22. júl 2021

Ja by som sa chytila toho bodu o pôrode. Prvý bol na zomretie, druhým toto musíš prepísať a dať si krásny, liečivý pôrod, z ktorého budeš čerpať silu zo svojho ženstva ešte dlho. Ja som mala dva úžasné a myslím si, že som kvôli tomu iný, silnejší, sebavedomejší človek a cítim cez to akoby spojenie so svetom; pôrod podľa seba ma priam až zázračné účinky. Nechcela by som na tvojom mieste zomrieť bez spoznania tejto krásy.
...čo nasleduje potom, to už je ťažšie 😂

bluka2
22. júl 2021

Moja stratégia keď som sa dostala z kojenia, plienok a život začal byť moc ľahký bola - druhé teraz alebo nikdy. Podľa mňa čim viac času necháš prejsť, tým bude to odhodlanie sa ťažšie

bluka2
22. júl 2021

A s druhým človek zažije nie len 2x vzťah s dieťaťom, ale aj ten vzťah súrodenec - súrodenec, podľa mňa je to tým pádom iný level rodičovstva; možnosť osobného rastu cez to

radussska999
22. júl 2021

Určite dopraj dieťatku súrodenca... Tak ako píšeš, bude sa mat o koho oprieť.... Lebo my sa raz žiaľbohu pominieme... A nedalo by mi nechať tu malého samého, keď mu môžem dať súrodenca. 😊

bluka2
22. júl 2021

Tá vec že nemáš predstavu o druhom je dobrá. Lebo čo môže byť je ďaleko lepšie, ako si vôbec vieme predstaviť. Ja som sa bála, či ho budem ľúbiť tak veľa ako prvú a potom som sa pýtala, či ľúbim dosť tu prvú, aká silná láska zrazu vznikla. Nejako som si ju takú ani nevedela predstaviť. Takže vieš čo je moja rada 🙂

autor
22. júl 2021

@bluka2 úprimne vďaka, podnetné Tvoje slová
@taskataska 😉si to zhrnula....

Ďakujem aj ostatným, som dobre urobila že som to dostala zo seba von, lebo som si to stále sama v hlave prehrávala až som sa začala strácať a potrebovala som počuť nestranný názor.

mamina87
22. júl 2021

Trošku sa tu votriem ....my máme ...každý má po 2 deti s predchadzajuceho vzťahu ....spoločne máme tiež chlapčeka 😁😊 túžila som po dievčati ...kedze mám dvoch chalanov s ex 😂 no smola ....ale stále tám bola túžba a aj je ....v apríli som potratila v 8tt neplánovane a teraz čakám na krámy neplánovane .....mne už ťahá na 35 ...až sa to zle píše😂 chcem len napísať to že človek sa niekedy nevie rozhodnúť a rozhodne za neho čas alebo určitý moment ...ja čo každému hovorim že konečne drobec pôjde do škôlky ....tak čakám na krámy 😂 no na porážku 😂 ale ak sa to potvrdí tak určite by som nedala preč ...raz mi stačilo čistenie 😭

faustinocka
22. júl 2021

Poviem ti takto, moja mama má 8 deti, mám otca nie su nijako rozvedený, veriaci…každý problém sa vždy vyriešil, čas bol na každého a všetko spravodlivo vždy !
Dom sa vie dostavať aj postupne úplne v pohode, kuchyňa, wc, izba jedna, stačí, postupne dostaviate…choď do toho! Nebudeš ľutovať ❤️

miadi
23. júl 2021

Je uplne normalne ze na tie prekojene noci sa netesis .. ale ked to pride nie je to take hrozne. Aj ten porod bude zas iny. Ja som mala mega dlhy 37h bolestivych kontrakcii nechcela som to uz nikdy zazit. Porod co som mala posledne trval od podania vyvolavacky 4.5h bez epiduralu a bolo to super . Tak by som rodila hnet zas. Aj kojenie je lahsie a vsetko ten 2x . Prve dietatko narocne druhe anjelik. No oboje to mà svoje caro. A Ta laska ked donesies babo domov k velkemu surodencovi. ( je blbost ze Kazdy mà oblubene dieta milujem ich rovnako hoci su ine a vo vela veciach rovnake. Zboznujem ich oboch. Nemenila by som nic . Na nich . Su dokonali kazdy svojim sposobom. A najkrajsie je Ta ich laska. Uplne od prvych dnou zivota. Su partaci . Uz pomali 18m najlepsi kamosi . A ten mensi cloviecik sa velmi vela uci od toho vacsieho. Laska sa nedeli ty stale budes milovat prvorodeneho rovnako. Nebudes ho lubit menej. Len ten isty pocit budes citit 2x . Kto ti tvrdi opak mà srdce o par čisiel menej a nevie milovat. Ja nemam druhe dieta aby to prve Nebolo same ked umrieme. Mam ho Lebo som ho chcela a Lebo chcem aby deti vyrastali spolu dve . U nas bolo smiechu vela ale ked su dvaja je ho viac , a je to z casti jednoduchsie. Dve deti sa zabavia spolu viac ako ked mas jedno a musi sa zabavit same alebo stebou . Mala by som kludne aj tretie Keby som mu mohla dopriat rovnaky standard ako tomto 2. Ak sa pritrafi budem len rada hoci uz “geriatricka” mama 😁 predtym som trochu citila ako ty ze nieco tu chyba a az ked sa narodil maly bol ten pocit kompletnosti. Uz len to je dost dobry dovod mat druhe nic z tych dovodou preco nemat nie je nic rozhodujuce. Ak mate s partnerom/manzelom dobry vztah to je zlaklad. Do nefunkcneho vztahu dalsie dieta netreba. Do funkcneho preco nie? (Pohlavie je uplne jedno ci budu dvaja chlapci ci by ste mali princess aj dievcatka su rozne Moja je za 2chalanov energie ma .vztah mozu mat deti krasny tak ci tak. )

mabenn
23. júl 2021

Myslim, ze ked tomu das povedzme rok, nic sa nestane. Dozreje to tym spravnym smerom.

20erika07
23. júl 2021

Neviem kolko rokov ma prve vase dietatko, ale napr ja som zacala tuzit (nie planovat) po druhom ked mal prvy 4roky, ked mi proste chybalo este to mini babo, lebo ten cas tak rychlo utiekol s prvym... no ale najprv boli 2 potraty, a az ked mal 6rokov sa nam malá narodila. Za tie dva roky snazenia sa, prisli tiez obavy a ked som nakoniec postupila v praci april/2013 tak som si povedala, ze teda teraz by som nemusela otehotniet nech odrobim aj na tejto pozicii kus a bum maj /2013 som otehotnela. Tiez som sa bala ako budem vediet milovat dalsiu bytost, nevedela som si to predstavit. Ale toto ide spontanne, ani si to clovek neuvedomuje, svoje deti od zaciatku milujem ako najviac viem. Avsak s druhym dietatkom to bolo velmi velmi narocne, od porodnice do polroka neustale plac krik kvoli kolikam, starsi si tiez babatko neuzil, dlho si ani vztah k vrieskajucemu surodencovi nevedel vytvoriť. Tolko co sme si vytrpeli stresu dalsie 4roky fu, bolo to na slucku a rozchod. Ale stale som si opakovala nic netrva vecne, raz to bude krasne. Dnes uz ma druhe 7rokov a je to poklad, aj keby som vedela co ma caka tak idem do toho. Ja som si tiez vysnivala prveho synka a potom dievčatko, vsetko mi vyslo, zdravi su, moji uzasni, neviem si predstavit mat len prveho, aj teraz ked je dcerka na prázdninách tak sa s manzelom citime taki nekompletni, syn uz ma zachvilu 14r, on uz je partak na ine veci, ale v naruci objimat sa uz nebude teda. Mame to presne tak ako sme to citili, snivali nie ,bez planov a vyslo to ❤🍀