Cestujú vaše deti autobusom alebo ich vozíte do školy autom?

1. sep 2022

Dobré ráno,
Mám otázku náš 2,5 ročný syn nastupuje od septembra do škôlky. Ja do práce kde začínam 07:30 a končím 15:30 ak nebude práca naviac teda niekedy budem musieť ostať nadčas ja mám deti z predchádzajúceho vzťahu druhý stupeň ZŠ, tie cestujú autobusom (bývame na dedine). Sú samostatne tak su naučené čo sa cestovania, školy týka a pod. Môj muž ma dieťa z predošlého vzťahu od septembra bude piatak resp tiež druhý stupeň. Chlapec zahlásil, že cestovať do školy autobusom nebude, aj jeho mama mu tak povedala a muž ho má voziť do školy autom. Vysvetľujem mužovi, že druhý stupeň nemá družinu či bude stále priepustku brať a druhá vec, že čo s malým, keď ja nebudem môcť lebo ostanem nadčas kto ho vezme zo škôlky tak najprv srandoval, že škoda, ze nieje chodník cez celu trasu mohol by chodiť sám (škôlka je vo vedľajšej dedine) a potom, že malý ostane v škôlke kým ja nepôjdem z práce on sa totiž musí v prvom rade o školáka postarať a v škôlke sa malý zahrá. Lenze riaditeľka nás na stretnutí upozornila, aby sme takýchto malých brali čo najskôr o 15-tej max 15:30 tak ja neviem som mierne nasrata na muža a nechápem prečo by chlapec nemohol chodiť autobusom ako moji, alebo kopec inych detí.

dskjhfdlkdjhl
1. sep 2022

Moje deti uz na prvom stupni cestovali same, starsia prestupovala z autobusu na elektricku, mladsia trolejbusom-od tretej triedy. Takze piatak by to mohol bez problemov zvladnut.

dskjhfdlkdjhl
1. sep 2022

Ale zbytocne Ti tu aj vsetci napisu, ze to zvladne-toto je medzi Tvojim muzom a jeho ex, tam Ti nepomozeme.

nerya
1. sep 2022

Ináč keď si človek prečíta názov témy a potom len prvú vetu 🤣🤣🤣

basska_b
1. sep 2022

Od 5. rocnika (nastup na 8rocne gymnazium) som cestovala sama autobusom. Ale co popisujes, mi pride neadekvatne - do skoly ho autom ma vozit jeho matka, kedze u nej je v starostlivosti. Moj muz vynimocne odviezol dceru z 1. manzelstva do skoly - ked zaspala alebo ked odovzdavali ucebnice (chodievala autobusom aj tak, ale neviem, od ktoreho rocnika). Vzdy mu to naburalo ranny program a nestihal do prace, cize taketo vozenie vyzaduje urcitu disciplinu oboch a koordinaciu. Co je tazko, ked nie su ani v jednom byte.

martul
1. sep 2022

1. Máš pravdu, muž nerozmýšľa spravne, 5tak vie ísť do a zo školy sám
2. Riaditeľka nemôže určovať kedy je ,, vhodné " prísť pre dieťa. Pozri dokedy je škôlka otvorená a nejneskor vtedy ho môžeš vyzdvihnúť.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
timing
1. sep 2022

Pories muza, bude to zahul takto synatora vyzdvihovat a budes v strese. Uz je velky aby to zvladol sam. Mozno sa boji, treba s nim 2x prejst trasu autobusom a mozno pojde.

ibrunova
1. sep 2022

Pozri, ak sa inak nedá, ty ber malého zo škôlky, ako sa ti bude dať a starší prídu busom.. A muž nech si rieš svojho, on to o pár dní pochopí.. A jeho mama čo? Ona ho nemôže voziť, keď to už vymyslela?

autor
1. sep 2022

@mamula20 Nie jeho syn je u nás na striedavu a býva v inom meste, teda chodí aj do inej školy. Je to opačným smerom. Ale autobus mu ide ma jeden prestup. Ale to sa da predsa všetko zvládnuť.

autor
1. sep 2022

@ibrunova oni bývajú v inom meste. Ich bytovka je hneď vedľa školy, len cez cestu.

autor
1. sep 2022

@timing ja som toto presne mužovi povedala, nech sa s nim dvakrát prevezie autobusom, aby chlapec vedel kde nastúpiť a kde vystúpiť. Chlapec nechce.

autor
1. sep 2022

@martul ževraj tych najmenších je treba brať skôr okolo 15-tej. To sú deti čo ešte nemaju tri roky.

autor
1. sep 2022

@basska_b on je u nás na striedavu

ibrunova
1. sep 2022

Chápem. Tak nech ho vozí, nechaj ho. Nemá zmysel niečo mu vysvetľovať, skúsi si to a potom keď to pochopí, to vysvetlí aj synovi.

autor
1. sep 2022

@dskjhfdlkdjhl ja viem, len muž mi tvrdil, že veľa rodičov vozí deti do školy aj na druhom stupni tak som chcela zistiť ako to je aspoň takto.

sense
1. sep 2022

Ono nie je podstatné ako je to u nás. Treba si na to sadnúť a porozprávať sa ze tak ako syn z prvého manželstva tak aj vaše spoločne dieťa jeho prítomnosť potrebuje a teda musí si aj on vedieť zariadiť logistiku ohľadom oboch deti.
Ono je iné keď dieťa nasadené na autobus, vystúpi a ide do školy a iné keď musí prestúpiť.
Je mi jasné že sa snaží vyhovieť aj ex lebo ta z nejakého dôvodu tiež zrejme nevedie dieťa k samostatnosti ale zodpovednosť za syna majú obaja rovnako.
Pozri ja mam 9 ročnú, doma chodí sama do školy bud busom alebo pešo, ma to 1,5km do školy. Ex ju ale do školy a zo školy vozí hoci aj k nemu by mohla ísť bušom, pretože kým sme bývali v jednej dedine tak chodila autobusom.
A aj teraz keď ide ku nemu posadím ju na autobus a o 10min je u neho.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaskolka
1. sep 2022

Tak muž musí pochopiť, že teraz sa situácia celkom zmenila. Doteraz si zrejme ty bola doma, syn s tebou a ten starší chodil do školy ako? Ci v striedačke ho mate až od teraz?
Lebo určite skôr potrebuje vyzdvihovat ten 2 5 ročný, nie piatak, čo tipujem už má okolo 11-12rokov.
Okrem toho, veď tým autobusom nepôjde sám, predsa viac detí bude spolu cestovať.
Alebo nech si to muž skúsi, beha z roboty a uvidí, ako to "zvládne" ci po pár týždňoch sam nepovie synovi, aby chodil autobusom

autor
1. sep 2022

@mamula20 Ano máme ho už druhy rok, veď prave, že bol v družine tak ho vozil ráno a poobede. Len teraz keď aj ja začínam robiť a malý ide do škôlky budem potrebovať niekedy pomôcť. Chlapec to povedal mame, že by mal chodiť autobusom a jeho mama hneď volala mužovi, že keď ho chcel do striedavej ma ho voziť

ivana11155
1. sep 2022

Ja by som sa o piatka bála, keď ma ísť sám do iného mesta a ešte aj prestupovat. Keby išiel s tvojimi deťmi je to iné. Toto je trosku o tom že keď navzájom máte deti z predošlých vzťahov, tak treba robiť viac kompromisov, nielen že ty si dupnes. Tvoj muž je za toho malého zodpovedný. A neporovnavaj s tvojimi deťmi keď oni cestujú do vedľajšej dediny a neprestupuju a už sú zvyknuté lebo cestovali aj minulý rok a idú spolu. To je sakra rozdiel.

ivik4
1. sep 2022

Ani za boha by som tak velkemu dietatu nerobila taxik ci otroka 🤭

jaroe
1. sep 2022

Moji chodia busom. Nevidím dôvod ich voziť.

zuzana9393
1. sep 2022

@nerya ja som tiez zacala citata, ze preboha, 2,5 rocny ma chodit busom 🤣

zuzana9393
1. sep 2022

Inak ja na jednej strane chapem aj tu jeho ex. Ak ste ho chceli do striedavky, co teda podla mna vobec nie je spravne.... Ved kde ma potom ten chlapec domov... Ked je u vas, to je len u otcovej rodiny a ak ma aj mama vztah ... No nechcela by som byt v jeho kozi. Jeho mamu nemusi zaujimat ci ty ides do roboty alebo nie. A ak to natlacila do hlavy aj synovi tak ten musi byt z vas vsetkych na prasky....

pragmaticka
1. sep 2022

Od 2. Triedy (1.stupen) chodí dcéra sama autobusom.

akvi
1. sep 2022

Mne to tu skor pride "ako urobit druhemu na truc".. Tu vobec nejde o decko, ale o vas dospelych. Ak by ste vy dospeli tahali za jeden povraz, tak dieta bude este hrde, ze je samostatne a moze ist busom. Resp. vzdy sa to da poriesit operativne podla situacie. Syna treba naucit, ako tym busom ist a dohonut sa, ze nim bude chodit vtedy, ked to bude potrebne, ked dospeli nestihaju. a velkym plusom je, ze vedla skoly vlastne byva s mamou a ked by nieco, moze ist tam. Ale opat, to by dospeli nemohli trucovat..

anjelicek26
1. sep 2022

Syn chodil autobusom od tretej triedy domov sam, dcera rovnako...maju to cez tri dediny asi 12km a desat zastavok... Prestupovat nemusia, zastavka je oproti skoly a u nas pri dome dve ulice bez velkej cesty, vystupia na spravnej strane... rano vozime, lebo sa nam to da dvoch mladsich tak ci tak a syna muz tiez (nie vzdy) odvezie az po jeho skolu... lebo od piatej triedy to ma autobusom 50 minut ako piatak a 23km... domov vzdy sam... len rano mi je to blbe (ak viem odviezt) potme v zime musi stihnut autobus 06:39 aby skolu stihol... dalsi ide pol hodinu neskor a to uz mu nevychadza...

S mamou si treba ujasnit, ze 10 rocne deti bezne chodia autobusom, vela deti omnoho skor... Nech s neho zas nerobi neschopne babo... predpokladam, ze ma len jeho a nechape, ze je uz velky chalan...syn mava na zastavke vzdy xy deciek s jeho skoly, co idu tym istym autobusom aspon cast tej trasy s nim, tu vystupuju len traja u nas v dedine, ale aj tak...

macko_usko222
1. sep 2022

kolko ma, 10rokov? prestupovanie?tu u nas v meste vsetky deti chodia pekne v sprievode s vacsimi detmi, rodicmi alebo autami alebo su z blizkeho okolia tzn maju skolu na prebehnutie.Ja som ako 5tacka chodila autobusom do par km vzdialeneho mesta, ale to nas bola tlupa deti z dediny a ziadny prestup, bus nas vysadzal pred skolou a bodka..nikdy nie sama a ak si mam vybavit ze moj 10rocny syn ktory taktiez dochadza busom sice len cez mesto, by mal ist sam? v ziadnom pripade by som mu to nespravila.Sama som zazila tie individua co sa vlacia v autobusoch, kym nevyrastie sam veru nepojde.

zuzana76
1. sep 2022

ja vozim obe deti 12 a 15 rocne, rano nie je o com, ideme spolu, dokonca vyzdvihnem aj 15 rocneho po vyucku, lebo koncime v uplne rovnakom case, pride mi zbytocne platit autobus

zuzana76
1. sep 2022

vozi, muz ma pravdu, vidim to denne, aj stredoskolakov