Čas strávený na mobile a PC

21. jan 2024

Bola som včera na návšteve u kamarátky čo sme sa dávno nevideli. Pokecali sme sa deti naše sa chvíľu zahrali. Potom jej začali vymýšľať že ony chcu sa hrať na mobile a na pc že ich nebaví hrať sa s mojou dcérou 3rocnou. Jej deti majú 6 a 7 rokov. Ja som ostala obarena že to im dovolí. Kamarátka že áno všetci ich spolužiaci v okolí majú mobil a trávia veľa času na ňom tak aj ich deti sú a ona im nebude brániť aby nevyclenili ich z kolektívu. Hrajú sa na mobile hry ako Minecraft a Roblox. Ja neviem či som ja divná no mne sa to nezdá v poriadku. Ja svojmu dieťaťu to tak skoro nedovolím určite. Kamarátka na to že nech nehovorím unáhlené že keď príde do školy aj ja mojej všetko budem dovoľovať.
Čo si o tomto myslíte, to vážne ženy v tak malom veku dovolia deťom stráviť hodiny na mobile a Pc?

anjelicek26
21. jan 2024

Mama si chcela v klude pokecat a neriesit deti a jej deti hrat sa s tvojou 3 rocnou asi moc nebavilo.. co sa tyka Elektroniky tak od prvej triedy mavaju domace ulohy v appkach priamo od ucitelky... dnes sa bez tabletu ani dieta nepohne....ako vies, ze su na tom hodiny a nie len na nudnej navsteve?

lenka2710
21. jan 2024

Presne tak, od 1.triedy dostávali úlohy, potom aj do smartbooksu dostávali úlohy ešte navyše na precvičenie! Ono je dobre, ked ma dieťa už aspoň aké také základy v dnešnej dobe! Naša ma k dispozícii aj tablet aj notebook na úlohy, má 9
Mobil ešte svoj vlastný nemá, ale asi tento rok už niečo poriešime! Chodieva sama aj do školy aj zo školy a ja už som s nervami v pr..... keď náhodou 10 minút mešká 😅 inak vo veku tvojej malej ani moja nemala k tomu prístup, ale proste to časom príde

autor
21. jan 2024

@anjelicek26 Rozprávala mi o tom že každý deň ako dôjdu domov zo školy škôlky chcú mobil a hrať sa, že ledva spravia úlohy aj to sa im musí prosikat a hneď mobil si pýtajú.

nevenka
21. jan 2024

Aj nasi ficia na Minecraft a Roblox, maju ale 10 a 8 rokov, porobia ulohy (velakrat aj na PC, testy Alf, starsi si rad vyhlada vedecke veci), a mozu, kazdy 30 min., na x boxe sa prestriedaju. Mobil maju len nedavno, tlacitkovy, aby sme si mohli zavolat, sami chodia na kruzky.
No a mame este 3 rocneho a ta 8 rocna sa s nim aj zahra, ale nie vzdy je to bez vresku a nie vzdy ju to bavi robit de facto animatorku 🙃😅.
Tak neviem, "hodiny" by to nemalo byt...Ale ja mam deti, co sa od 1.triedy ucia same a len podpisujem jednotky, dvojky, postupia do recitacnej sutaze, sportovo zdatni moc nie su, ale snazia sa, syn je v skolskom parlamente. Nemam moc preco zakazovat. Vdaka hram je v obraze a konecne sa mu nesmeju, ze je "vedec", zlepsuje sa v anglictine...len treba ustriehnut ten cas a obsah - co sa hraju a pozeraju. Krtko to nebude naveky 😁.

nevenka
21. jan 2024

BTW, ja sa ovladaca od x boxu dotknem len ked na nom utieram prach, manzel vravel, ze podme sa spolu zahrat, ale ja som take nemehlo. Ja si pamatam, ze ma kedysi bavil Mario este za stredoskolskych cias 🤣🤣🤣. To je vsetko.

anjelicek26
21. jan 2024

My mame 8 rocnu.. mobil nema,tablet moze 20-21hej vecer.. skola + 6 kruzkov v tyzdni... vacsinou hraju s kamoskami online roblox....nevidim ziadnu dramu za tym... o "hodiny denne" sa nejedna,ked to rodic nechce....

nevenka
21. jan 2024

@lenka2710 moji maju skolu 3 min., vidim z okna strechu skoly, no ale bezne idu domov aj 30 min., lebo sa "zakecaju", na jar a jesen na ihrisku oproti skole a teraz bud gulovacka alebo rozbijanie ladu alebo sprtanie sa v blate v mlake papekom 🙃😅🤣. Kricim z okna, ze hybaj uz, ides na kruzok...🤣. Uz najnovsie vyuzivame ten mobil. Nasi meskali zatial len kvoli tomuto.

sense
21. jan 2024

Moja hra tiež roblox ale najprv sú povinnosti a potom zábava a aj to obmedzený čas. Ma ale 10 a teda chápem ze 7 r dieťa nebaví sa hrať s 3jrocnym.

marca12
21. jan 2024

Ci chces,ci nechces,je to tak ako povedala kamoska. Ak z dietata nechces mat outsidera,tak tu elektroniku jej dovolis pouzivat. Nie je zle,ak dieta pozna mobil,ale treba stanovit hranice a nastavit cas,ktory na nom moze stravit. Nie je spravne,aby boli deti cele poobedie na mobile. Bohuzial,mnohi rodicia si neuvedomuju ako velmi skodia detom,ked im to dovolia.

miroslava21
21. jan 2024

Nesud a nikdy nehovor nikdy

petamich
21. jan 2024

nechcem sa ta dotknut ale toto ja fakt nemam rada - ved si urob ako uznas za vhodne, tvoje dieta tvoja vychova a to ako to ma kamaratka vo svojej rodine nechaj na nu a teda naozaj nechapem preco este zalozis temu na MK, aby ti mamicky pritakali aka je zla matka 🤷‍♀️

autor
21. jan 2024

@petamich Ja nechcem nikoho aby pritakal. Ani nehovorím že je zlá matka. Len jednoducho nechápem prečo niekto dovolí malým deťom stráviť hodiny na mobile alebo Pc. Nehovorím len na ňu ale ako čítam aj komentáre niektoré je veľa žien čo to dovolia svojim deťom. Ja to dovoliť nechcem a u mňa tade vlak neprejde keď ostatný sa hrajú nech sa hrajú moje dieťa nebude. Ale nechápem ako niekto zmení zásady výchovy a chce byť ako ostatný. Nemalo by byť každé dieťa iné jedinečné. Keď som rozhodnutá že moje dieťa nebude sa hrať na mobile a Pc tak sa nebude aj keby aj na hlavu sa postavila. Ja som rodič a ja rozhodujem a urcim čo bude a čo nie. A nie dieťa lebo ostatný sa hrajú tak chce aj ona. Určite nie

ivik4
21. jan 2024

Moje dieta malo ako male napr. 3roky mobil fakt maaaalokedy , raz za uhorsky rok ( mozno raz mesacne)a ano prave len v takejto situacii ked som si chcela pokecat s kamoskou po dlhej dobe tak som mu nieco pustila. To je bezne.
Teraz,
narozdiel od spoluziakov ma mobil ktory drzal v ruke 2-3x ked mu volal oco z prace , to je vsetko . Je to moj stary mobil tak vravim ze uz ho bude mat on.
A teraz od 2rocnika maju kopec uloh na nete takze ked nejaku spravi plus sa nachysta do skoly, za odmenu sa moze zahrat. Hra sa v priemere tak mozno 2x do tyzdna.
Ty mas este dost male dieta na to aby si sa tu prezehnavala nad tym, co strasne robi ina mama svojich deti,o cosi starsich.

luccija
21. jan 2024

Keď podrastie zmenis názor.Treba vyvážene aj von, škola, nejaké spoločenské hry takýmto zakazovanim dosiahnes presný opak.My sme mali v škole chalana čo stal blízko reštaurácie, lebo tam bola wifi a mohol sa po ceste hrať, lebo doma to mal zakázané.Su hry aj náučné geografické kvízy a rôzne iné...

lenka2710
21. jan 2024

@nevenka ved aj ja vidim školu, ale len preto ze je na kopci 😂 ale aj tak, v pondelok ma krúžok a bežne chodieva o 14.45 domov, tento týždeň bolo 15.10, jej ešte nebolo, no mne sa už kadejaké scenáre v hlave rojili, potom vyjdem na balkón a počujem jej hlas a ona s kamoškou pod balkónom na ihrisku 🙈 niekedy fakt človek by bol rád, keby ten telefón mala 🤷‍♀️

petamich
21. jan 2024

tak dakujeme za informaciu, tesi nas, ze si taka zasadova 🤷‍♀️ spravne teda chapem temu? ze ked teda nesudis kamaratku, tak si nam chcela oznamit, ze tvoje dieta nebude mat dovolene zobrazovacie zariadenia, v poriadku, takto to chces, tak to tak maj 🙃 nemusis vsetko chapat, ja tiez pri citani tem na MK vela veci nechapem, ani ja totiz nemusim vsetko chapat

ivangeline
21. jan 2024

Ja poznam take deti,no poznam aj tie,kt do 8 a viac r nemali mobil a ani ziadnu inu obrazovku...max obcasna rozpravka/dokument. ;D Je to na rodicovi.

sense
21. jan 2024

Ani moje nemalo v 3 mobil a tablet ani v 4 ani v piatich. V 6 dostala tablet ale... Mala ho na to aby sme jej na ňom zapli rozprávku. A takisto počas korony mali zo školy aplikácie na ktorých trénovali matematiku. A učiteľ vedel od kontrolovať. Hry sú aj náučné.
Pozerá tvoje dieťa TV?
Lebo ak áno veľký rozdiel v tom nie je.
Media akékoľvek (TV, telefón, tablet, PC) su dobrý sluha ale zlý pan a je len na rodičovi ci z médií spravia pána alebo sluhu

11bodka11
21. jan 2024

Moj bude mat 9 rokov a jasne ze ma mobil aj playko. Ved doba sa meni, nezijeme sto rokov pred opicami. Volaju si aj so spoluziakmi cez messenger a hraju Minecraft. Aj na ihrisko ked ide tak ho bez mobilu urcite nepustim. To by som sa bala.

11bodka11
21. jan 2024

A ty ju co zatvoris doma a nepustis medzi ludi? Akurat jej ublizis ze sa jej deti budu posmievat a bude mimo. Nebude mat spolocne temy s kamosmi.