Cane Corso

patulka1992
2. máj 2023

Ahojte idem si po radu ma niekto psika cane corso? Nasa mala ma 3m chcem sa spytat na radu ohladom granul ake su najlepsie granule pre tieto rasy?

colsami
2. máj 2023

@patulka1992 a cim aktualne krmite? Urcite aspon prvy rok treba investovat do niecoho kvalitneho, je to zvlast dolezite, z dovodu rychleho rastu u velkych a tazkych plemien.

patulka1992
autor
2. máj 2023

@colsami momentalne davame carnilove pre stenata pan od ktoreho sme kupovali daval mountfildove to som hned stopla akoze prve dni som primiesavala do tych novych len viem ze oni musia mat nejake lepsie koli klbom vlastne a cena asi nerozhoduje hlavne nech ma vsetko dobre vyvinute uz sme mali jedno cane corso ale toho sme zachranili ako dospeleho uz ten mal vtedy pedigree

sofistikovana123
2. máj 2023

@patulka1992 https://barfer.sk/ nic ako kvalitne granule neexistuje.
Za mna by som psovi v zivote nic take nedala. My krmime masom a vzdy aj budeme.
Mozno troska vyssia cena sa prejavy neskor v podobe zdravia a minimalnych nakladov na veterinara.

katarinka89
2. máj 2023

@patulka1992 suseda ma túto rasu, venuje sa im naplno, výcviky a teda objednáva im surové mäso aj ona.

colsami
3. máj 2023

@sofistikovana123 v zivote by som stena rastuceho velkeho plemena nekrmila barfom. Potom nam taki majitelia vyplakavaju na veterinach, lebo nevedia a nemaju sancu spravne vyvazit pomery. A mlade psy maju degeneracie kosti, klbov, narusene pomery dolezitych mineralov, rastove deformacie... A velmi malo z toho sa uz da zmenit. Ak chce niekto experimentovat, nech sa paci, az ked pes vyrastie, po 1 roku zivota. Nestastastni majitelia si sypu popol na hlavu ze pocuvali rady internetovych expertov a zbytocne si "donicili" stenata. Kto neveri, odporucam prax na ortopedickych pracoviskach, aby videli ze to nie je vymysel a kolko zbytocne znicenych rastucich psov KVOLI BARFU takto dopadlo.
Takze urcite odporucam do veku 1 roka zivota kvalitnu vyvazenu granulovanu stravu.

monika_k
3. máj 2023

Odporucam nejaky s vysokym obsahom obilnin aby to cez neho “preslo” ale nebol hladny a bielkoviny mozno tak do 20%.

patulka1992
autor
3. máj 2023

@monika_k praveze tato rasa nesmie obilniny

monika_k
3. máj 2023

@patulka1992 preco nie?

monika_k
3. máj 2023

@patulka1992 Dovod preco odporucam obilniny je, ze mu to zaplni zaludok ale telo to nevyuzije a “vykaka” tymto sposobom nebude priberat vela naraz ale zaroven nebude hladny.

patulka1992
autor
3. máj 2023

@monika_k Pre šteňatá je vhodné napríklad špeciálne suché krmivo pre mladých psov veľkých plemien, pretože najmä pri nadmernom množstve bielkovín v strave im hrozí príliš rýchly rast, čo môže viesť k problémom s kostrou. Strava prispôsobená rastovej fáze je tu veľkou výhodou. Dbajte na to, aby krmivo obsahovalo veľa mäsa a je jedno, či si vyberiete suché alebo mokré krmivo alebo BARF stravu. Vyhýbajte sa krmivám s obilninami. Snacky by ste mali počítať ako súčasť dennej dávky krmiva, aby ste predišli obezite. Samozrejme, Váš Cane Corso by mal mať neustále k dispozícii čerstvú vodu.

patulka1992
autor
3. máj 2023

@monika_k v kazdom clanku je toto napisane a upozornila ma nato aj veterinarka

monika_k
3. máj 2023

@patulka1992 tak neviem no… hadat sa nebudem… My sme nasho vychovali na obilninovych ale teraz sme uz Barf…

monika_k
3. máj 2023

@patulka1992 pise ze vyhybajte sa ale preco teda? Zacalo ma to celkom zaujimat prave … Btw. k otazke davali sme Acany a potom Barking Heads

patulka1992
autor
3. máj 2023

@monika_k pisem.Vam spravu

colsami
3. máj 2023

Zeny... Ale krmivo obilninove myslia ako vsetky tie podpriemerne a priemerne krmiva co su prepchate psenicou a kukuricou. A nie kvalitne krmiva, ktore obsahuju AJ a navyse KVALITNU obilovinu. Prave naopak, pes a najma velke plemena tu obilninu potrebuju este viac ako male plemena pspv. Pes nie je masozravec ako vlk, potrebuje aj obilovinu, v spravnom mnozstve a spravnej kvality. Takze kludne vyberte niektore z dobrych znaciek, Acana, N&D, Dogschef, Orijen, BarkingHeads a mnohe dalsie.. Je vela kvalitneho na trhu... A tak ako (autorka) citas a studujes a vzdelavas sa, len tak dalej. Nikto mudry z neba nespadol. (Nechcem aby si to brala ze orizitujem ze hluposti sa tu rozpravaju, ale len davam na spravnu mieru, aby bolo dobre pre psika 🙂)

monika_k
3. máj 2023

@colsami presne tak som to myslela, ze potrebuje obilniny … Tak dakujem, ze si to vysvetlila za mna

sofistikovana123
4. máj 2023

@colsami neviem kto je samozvany expert na stravu.
Ak krmite psa varenymi kuracimi prsiami, tak sa o barfe nebavime.
Mlade stenata kvoli rastu potrebuju 3x viac calcia, pri prezubovani este viac.
Barfom krmim dlho a teda neuverite kolko mi to usetrilo navstev veterinara.
Ziadne traviace problemy, alergie, rakovina, diabetes, oblickove problemy a pankreatitidy.
Barfovat sa treba naucit, ale spoliehat sa na priemyslovo spalene granule, ktore maju umelo pridane aditiva a su preplnene obilninami, popolom a balastom, nech sa paci.
Je to kazdeho volba. Ja by som svojmu psovi granulu nedala ani keby som mu mala vlastnorucne maso mliet.
Pes obilniny nesmie, pretoze je to masozravec a jedina obilnina, ku ktorej sa dostane je zo zaludka mrcin a malych hlodavcov, kde je obilnina uz natravena a netvori majoritnu zlozku z jedalnicka.
Pri krmeni granulami, kde je v najvacsom zastupeni prave cerealia vznikaju alergie a nadprodukcia enzymov, ktore neskor vedu k zlyhavaniu organov….
Odporucam precitat si studie a vypocut si poscast the raw food dog truth ak rozumiete po anglicky.
Je lahke spolahnut sa na granule, samozrejme, ale hovorit hluposti ze barf psovi ublizuje…
Aj “zdrava” dieta u ludi moze ublizit pokial sa nevyznate a jete cele dni salaty.

monika_k
4. máj 2023

@sofistikovana123 kde pisala
@colsami ze barf ublizuje?

colsami
5. máj 2023

@sofistikovana123 prepac precitala som prve tri riadky a ani som nedocitala prispevok. Splietas dve na tri uplne mimo. Povedala som ze BARF nepatri do ruk ludom co nie su ozaj skuseni. Lebo.... A cele vysvetlenie. Zopar donicenych psov na BARFe by si si pozrela co na veterinach mavame, a maju cely zivot problem, a by si sa mozno neohanala nejakymi raw food podcastami. Realita.
Ani Ti nic viac nereagujem, nema to vyznam. Kazdy normalny clovek pochopi moj predosly prispevok. A kto nie, dotahovat sa s nim nemam cas.
Okrem toho ja som napisala odporucanie, a v klude. A Ty uplne utocny prispevok. Vela stastia.

balintovaveronika
18. okt 2023

@colsami môžem sa aj ja opýtať na stravu pre cane corso, máme 3 mesačne a dávame mu frieskies junior granule, množstvo podľa váhy dospelého psa a doplňujem biocal tabletky s vapnikom a kolagenom na kosti a kĺby. Ďakujem

colsami
18. okt 2023

@balintovaveronika ahoj, vas postup je cely zly.
Friskies su jedny najslabsich granul na trhu. Ak riesite financu stranku, kupuje "aspon" priemerne Eminenty.
NIKDY sa nedava stenatam a rastucim psom ktore nemaju problem, vapnik. To su stare povedacky, len psovi skodite. Dava sa jedine vtedy, ked ten vapnik chyba, ze to vidite v krvnych testoch. Ak nechyba, iba pokazite dolezity pomer Ca:P a mate take rastove deformacie ze pes cely zivot s tym bude zit.
Pridavaju sa vzdy CHONDROPROTEKTIVA, uz je jedno ake vyberiete, je na trhu mnoho dobrych. Tie vyzivuju a chrania chrupavku a podporuju dobry rast a vyvin kosti a klbov. Artivit, Aptus Aptoflex, Alavis. Bez MSM latky...
Mate 3 mesacne steniatko velkeho plemena, odporucam viac si nastudovat z relevantnych zdrojov, takto mu naozaj velmi skoro uskodite...
Drzim palce nech rastie do krasy, ale tie tablety s kalciom okamzite stopnut, to je cele zle.

balintovaveronika
18. okt 2023

@colsami tie tabletky mi poradili v predajni u zverolekára že aspoň po dobu troch mesiacov má užívať na každé kilo váhy jednu tabletku . Ja si určite dám poradiť , a psovi nechcem uškodiť myslela som si že sa môže človek spoľahnúť ale zrejme , možno chceli len predať neviem nejdem súdiť alebo poradili mi zle. Granule Brit sú podľa vás vhodné? Finančnú stránku neriešim chcem dopriať psovi čo mu treba podľa plemena a danej váhy akú bude mať a čo potrebuje k rastu a vývinu. Ďakujem