Viete aký je medzi tým rozdiel ? Teraz nemyslím, čo je na nete napísané. Ale idete do kaviarne a objednáte si latte čo čakáte že Vám donesú? Neskôr napíšem prečo sa pýtam ..
@1ryba no však odpovedz. Keď ideš do kaviarne a objednas si latte čo čakáš že ti donesu?
V prvom rade si neobjednám ani jedno. Pre mňa sú obe "kýbel" kávy , ktorý nedokážem vypiť. Preto pijem espresso. A nenapíšem. Nechce sa mi. Ale nemusíš sa trápiť, Google to za 3 sekundy prezradí každému.😉😀
Jedno je presso a potom spenene mlieko a druhe je spenene mlieko do toho presso a opat mlieko. Kupili sme kavovar tak viem- inak by som nemala sajnu a pila zalievaneho turka s mliekom z krabice🤣
@1ryba 🤦🏼♀️ tak nechápem prečo komentujes potom. Myslím že v úvodnom príspevku som sa vyjadrila absolútne jasne akú odpoveď čakám .. ano viem, že Google mi to povie aj to som spomenula v uvodnom príspevku. Ach, neznášam také zbytočné komentáre
Keď poviem latte, mám na mysli ten kýbel s mliekom, teda latte machiato 😁 ale existuje aj espresso na vrchu s mini kopcekom speneneho mlieka, to je myslím espresso machiato či naopak.. brigádovala som krátko v kaviarni, tak si spomínam, že keď niekto ťukol na to machiato espresso, tak som im pre istotu slušne vysvetlila, aká to je káva, a 90 percent potom objednávku zmenilo, lebo samozrejme mali na mysli ten kýbel s mliekom. A mali sme aj u nás tzv. parizsku kávu, čo bolo to isté ako latte machiato, len sa opačne robilo: pustene presso, na to išlo spevnené mlieko, ako cappuccino,.len viac mlieka a priesvitný dlhý pohár. Latte robíš naopak, najprv dolejes do pohára spenene mlieko a na to ide opatrne presso, takto sa docielia tie vrstvy 😁
Keď si vypýtaš:
latte - tak dostaneš horúce mlieko
caffe latte - prvé je espresso, potom spenené mlieko. Štandardne menší objem
latte macchiato - najprv je mlieko a potom espresso
Komentujem, lebo sa mi chce. Zbytočný je celý tvoj príspevok. Asi sa chceš hrať na múdru a nevydalo.
Autorka, nejaka si nedotkliva... Ked si objednas latte, mali by ti doniest mlieko bez kavy.
@1ryba keď sa pýtam na konkrétnu otázku, čakám konkrétnu odpoveď. Logické podľa mňa. Ja som sa nepýtala čo piješ ty a tiež som na nepytala čo povie "gugel" .. ja sa nehrám na múdru ale ty na hlúpu alebo?
@viestta ja sa pýtam, čo očakávaš že ti donesu. Dobre tak ešte raz.
Sadnes si do kaviarne a objenas si latte a čakáš že ti donesu čisté mlieko bez kávy? 🤨
ja nepijem ani jedno, ale viem aký je rozdiel medzi nimi… ale latte je iba čisté mlieko, či?
Myslis to tak ze ci dokazeme spoznat rozdiel na chuti?
Jedno je cafe latte macchiato - to je to tzv. latte, to znamena ze do naplneného mlieka ide potom cez konvicku espresso, podava sa to vo veľkom skleneným pohari, kde by si mala vidiet tri vrstvy.
Potom je Esspresso macchiato a to sa podava do malej porcelánovej salky a robi sa ako klasické esspreso a potom malou lyžičkou das na vrch kavy maly kopček speneneho mlieka.
Mam vlastnu kaviaren, a my to mame takto. Keby si si vypýtala nieco, co si napisala v nadpise, tak z toho vobec nie je zrejme co si vlastne pytas. Takze by som sa ta opytala, co si vlastne prosis, a ked niekto nevie, tak to este názorne ukazem s pohármi, kde ukazem velky pohar a malu šálku kde vysvetlím kolko mlieka a kolko kavy je v jednotlivých pohároch.
@vanilkovazmrzka no isteže dokážeme, chutia inak kým si to latte machiatto nerozmiešame lyžičkou ☺️
@biba_18 ja som sa pytala autorky. Ze ako mysli otazku.
@mistymay33 ale je aj latte macchiato ☺️ ktoré má pod tým espressom ešte mlieko…
@vanilkovazmrzka sa pýta či rozlišujeme že ide o 2 rôzne kávy…
😀Nehnevaj sa, ale neviem, či si myslíš, že nikto ešte nebol v kaviarni alebo tú kávu v kaviarni nepripravoval a nemá to v malíčku.
Autorka... Áno. Latte je čisté mlieko. Latte po taliansky znamená mlieko. Nikdy nezabudnem ako si manžel na lyžovačke v Taliansku objednal latte. Čašníčka divné pozerala ale priniesla mu... Pekne teplé mliečko...
anonymná autorka, aká si len oprsklá, nielen, že položíš otázku, na ktorú si odpoveď môžeš nájsť na nete, ale položíš ju spôsobom, ako keby si skúšala osadenstvo MK, a ešte sa budeš ofukovať nad odpoveďami, ktoré sa ti nepáčia?! Zjednodušene povedané, na hlúpu otázku hlúpa odpoveď
No a to tu este neobjednavame "pikolko" 😁. To uz sa chudaci (nebohi) znalci kavy v hrobe obracaju.
Pri latte ocakavam mlieko-bud spenene alebo aj nie🤪treba sa vyjadrovat presne, lebo potom dostanes to, co nechces. Netusim, preco sa na slovensku tak udomacnil patvar "latecko"- lebo pod tym sa mozu skryvat minimalne 4 druhy napojov v kaviarni🙃🙃🙃
Vždy pýtam latte a prinesú mi napenené mlieko s kávou. Niekedy sa spýtajú či kafe latte, asi pre istotu či nechcem len mlieko 😁
Ocakavam kavu s velkym podielom spenenho mlieka, ci uz vo vSokom sklenenoˇ pohari alebo vacsej salke(mna uz nic neprekvapi)
Lenže ide aj o každú kaviareň zvlášť aké majú zvyky a názvy nápojov. V starbucks objednáš karamel macchiato a dostaneš veľké latte s karamelom a šľahačkou, inde dostaneš espresso s troskou speneneho mlieka a karamelovym sirupom. Ale teda bezne ak si vypytas latte dostaneš espresso v horúcim mliekom a trochou peny na vrchu. Ak latte macchiato je to to kde je dole mlieko, v strede káva a na vrchu pena, ale stale je to obyčajne latte len krajšie vyzerá.
Bože ženy, to fakt na Slovensku si pod názvom latte kupujete kávu s mliekom? Veď latte je mlieko, tak ak barista nie je dementný a vyzná sa v názvoch, tak vám donesie čisté mlieko.
Samozrejme. 😅