Bývanie v radovke a v satelite (s dieťatkom/deťmi)

molnmon
5. dec 2018

Ahojte, rada by som pocula vas nazor a vase skusenosti s byvanim v radovke a s byvanim v satelite, pripadne kombinacia oboch moznosti. Len tak predbezne rozmyslame, ze ci ostat v BA v byte, alebo ist casom inde. Ja som vzdy mala nazor, ze dokial su deti male, je dobre byt na sidlisku, mat vsetko blizko, vela mamiciek naokolo, snadne dochadzanie.....a potom ist z mesta do domu, ked deti idu na stednu alebo na vysku. Lenze teraz ako som tehotna to vidim z celkom z ineho uhla. Pride mi tazka predstava materskej v panelaku, ze som tu cele dni. Zvlast v zime, kde ist s dietatkom. Zahradka, aj ked malicka, by prave pre male dietatko mohla mat zmysel a aj ten vacsi priestor.....no laka nas to teraz velmi, ale na druhu stranu tie nevyhody s dochadzanim a tiez mam strach, ci by som tam nasla kamaratky s detmi a ake by to bolo. No netusime, len tak rozmyslame, tak predom velmi pekne dakujem za nazory 😉

maminuska
5. dec 2018

@molnmon ja bývam v radovke , ale v mestskej štvrti . V radovke v satelite by som nebývala ani keby čo bolo . Ten kusok pozemku ti bude k ničomu ak budeš všade cestovať, prejdeš sa po satelite raz , dvakrát a čo potom ?

doty1
5. dec 2018

Za mňa z mojej osobnej skúsenosti radovka už nikdy viac, či v meste či na dedine.

molnmon
autor
5. dec 2018

@maminuska Dakujem za nazor. Aj ja viem, ze to neni idealne. Ale tam nejde len o ten pozemok (pozemocek :D) .... ale celkovo ten priestor a pocit byvania v dome. Je to ine ako v byte.

molnmon
autor
5. dec 2018

@doty1 Dakujem pekne za reakciu....mozem sa opytat konkretnejsie, preco taky nazor?

sissy27
5. dec 2018

@molnmon radovka / satelit - a myslíš, že ten kúsok trávnika ťa bude baviť 3-4 roky? Aj dieťaťu a aj tebe bude chýbať socializácia, kamaráti, spoločnosť, pocit bývania v domčeku s minizáhradkou je fajn, ale to si radšej kúp byt s terasou a ušetríš si dochádzanie. Alebo pozri byty s predzáhradkou v BA ( celkom určite sú také v dnv a dúbravke, aj vo vrakuni).

doty1
5. dec 2018

@molnmon Pre mňa osobne to nie je žiadne súkromie. My sme mali dom, za domom malú záhradku, cestu a ďalší rad domov. Takže sme si mohli "mávať". Na terase ak si človek chcel povedať niečo, čo by nemali počuť cudzie uši, tak musel buď šepkať, ale sa na to vykašľať a ísť sa porozprávať dnu. Detto keď prišli priatelia. A dosť podstatné bolo, že sme si tam nejak nenašli niekoho s rovnakou krvnou skupinou ( aby som bola férová, už sme sa potom ani nesnažili). Mne dochádzanie nevadí, obec bola super občiansky vybavená ale z domu som sa aj tak nevedela tešiť, prednedávnom sme ho predali.

beky1813
5. dec 2018

Si pozri obciansku vybavenosť v satelitoch. Vacsinou tam nic iné, ako dom na dome nie je. Aco potom, ked pojde dieta do skolky? To chcesstravit dni v zapchach a dochadzanim?

liduska12
5. dec 2018

Satelity pri BA su podla mna cesta do pekla. Za ten dom to absolutne nestoji, ked ma napr tvoj pracujuci muz trvat dve hodiny denne v zapche, ked pojde dieta do skolky a so skoly budes musiet robit taxikara este vacscieho jak v meste, v robote to bude naprd kvoli tomu, no des. Mat priestor v dome je sice fajn, ale jedna vec je ho aj upratat (pri detoch obcas aj komplikovane), dalsia vec je ta socialna izolacia. Pre mna ma byt daleko viac plusov ako nejaky kus pozemku, na ktorom ta to po mesiaci aj tak ozelie. Plus leto (na ten pozemok a zahradku) mas tri mesiace v roku, zvysok casu bud chodis kocikovat alebo idete niekam do herne ked ti dieta nechce uz byt v kociku a tak. Co v satelitoch je len o tom zvycajne, ze musis sadnut do auta a rozmyslat ci budes stat v zapche a decko ti bude revat v aute alebo prejdes par metrov na sidlisku a si tam kde potrebujes 🙂 zvaz si tuzby a ocakavania z domu s tym co by si musela tomu obetovat...a radova zastavba je skoro to iste ako byt co sa tyka sukromia..

namornicka
5. dec 2018

Ja čo mám kamošky a známe v satelitoch pri BA tak cez pracovný týždeň ráno musia vyraziť pred 6 hod. aby nestáli v zápchach. Inak im cesta do mesta do práce trvá hodinu.

katrin21
5. dec 2018

ja stale hovorim, lepsi maly domcek s malym pozemkom , ako byt .... a je jedno, ci v meste, alebo v satelite.. dom v meste je nepomerne drahsi, takze aj satelit je fajn, ak s tym ty osobne nemas problem, tak naco nazor 30ludi, ktori tam aj tak nebudu byvat, ale budes tam ty 🙂
Kazdy sme iny a kazdy preferujeme nieco ine, preto tazko radit.
my sme tiez v takom " satelite", sice dedinskom, ale sme tak bokom na kraji dediny a nasa obec susedi hned s mestom... najprv sa mi to nepacilo, ze mam vsetko dalej , ale zvykli sme si a aj tak ked nieco chcem, idem do mesta ...autom... bez auta by som asi do satelitu nesla, po chvilke ti pojde rovnako na nervy to iste kolecko robit s dietatom, ako v meste... ja som teraz na MD a viem to posudit.
A co sa tyka zimy : OK, mozno ked je sneh postavis snehuliaka, ale inak na zahrade velmi nemas co robit... sem tam sa zahrat so psom, inak je zima tam len tak stat, lepsie su prechadzky, alebo chodime do uzavretych herni v meste, lebo mala sa aj tak chce pohrat, posmykat , skakat a neviem co a to sa v zime vonku aj tak neda.. ak si na juhu a snehu nieto, tak v zime tolko aktivit vonku nespravis...to len na okraj.

zabina27
5. dec 2018

nebudem pisat porovnania dom/byt, zapchy, satelit a pod, len k tej zahradke - pri malickom babatku to moze byt vyhoda, ze ho tam das spinkat v kociku a si doma, porobis, babo je vonku, teda za predpokladu dobrych susedov, prostredia, ked tam bude hluk, tak aj tak nic z toho... pripadne striedat prechadzka (stale ta ista trasa?) a spanie na dvore. vacsie deti potrebuju na hranie ihrisko a deti. stale len prechadzka, nebodaj po tej istej trase, dieta bavit nebude. cim mensie, tym dlhsie sa mozno zabavi na dvore na vlastnej smykalke, pieskovisku, hupacke, ale cim vacsie, tym to pre neho bude stereotypnejsie a bude chciet zmenu, ine ihrisko a hlavne s detmi sa hrat, co sa v meste da. ono take domace ihrisko na dvore je vzdy fajn, ked ste napr na navsteve, tak sa ti tam dieta vyhra, ale kazdodenne to iste ho nebude bavit. takze za mna, za idealnych podmienok moze byt ta materska s malinkym babom na domceku fajn, ale ako rastie, tak sa mozete nudit (ale mozes mat super partiu kamosiek s detmi a bude to tiez fajn, len to pri stahovani dopredu nevies). pre mna je lepsie v meste (nebyvame vo velkom), staviame na dedine, ale zase ked uz bude skola, tak uz nejake ihriska, hranie a volny cas az tolko riesit nebudem, ale tak som zvedava, ako to bude 😀

namornicka
5. dec 2018

@zabina27 tak z vlastnej skúsenosti ti môžem napísať, že dieťa tak do 12 rokov sa ti na ihrisku cestou zo školy s kamošmi zastaví, detto cez víkend tam vybehnú.

zabina27
5. dec 2018

@namornicka ale uz to aspon nemusim riesit ako mama, ze kam sa zase vybrat von 😀

saslavka73
5. dec 2018

@katrin21 Čo robili mamicky s deťmi na md v zime keď neboli herne? Žeby sa nudili?

katrin21
5. dec 2018

@saslavka73 boli doma a chodili na prechdazky , ako som pisala.. mne to vraviet nemusis, ze sa da aj bez toho, ja som uz jedno dieta vychovala,ked herne neboli..uz je dospele..... a to som aspon zila v PD, kde bolo snehuuu a dalo sa sankovar, stavat bunkre, snehuliakov... tu snehu niet. ale ked dnes su tie herne, preco dieta nepotesit , ved tam nechodime denno denne..chodime aj normalne von, na navstevy, vsade.. mne postrazit nema kto , takze vsetko robim s dietatom.

lujza123
6. dec 2018

Zahradka je najidealnejsia pri uplne malych detoch. Mala som tu moznost byt aj v bytovke, aj v dome a panelak je katastrofa s malym decom.
Na dvore moze spat v kocari a ty mozes mat chvilocku volna pre seba. (V panelaku na balkone sa v kocari bez pohybu dost blbo uspava)
Ak mas nejake velke okno do zahrady a vidis co sa tam deje, uz pomerne velmi skoro tam moze byt dieta aj chvilocku same a ty mozes odbiehat do domu ... male pieskovisko, kopa strku, hracky, odrazadlo, v lete bazenik. Jasne ze dieta potrebuje aj inu spolocnost a nove miesta no tieto chvilky na vlastnom dvorku su na nezaplatenie. (Panelak? No musis castokrat sediet rovno pred bytovkou na pieskovisku, doma kopec prace a ty trcis na lavicke) Mne dvor v tomto usetril kooopu casu ktory som potom mohla venovat vychadzke a dcere...
Domaca zver - pes, macka, zajac, morca vsetko ide lahsie s tym dvorom aj ked malym

Co sa tyka radovky je to taky panelak nalezato ale ked si urobis okolo vkusny vysoky dreveny plot, zasadis zelen je to super. V zahranici je tento typ byvania pomerne bezny, da sa na to v pohode zvyknut, pre mna ovela lepsie nez na panelova kralikaren s ocuranymi vchodmi, psimy hovnami vsade, spakmi, bordelom...

Satelit..... asi jedine tam kde chodi vlak (fakt okolie Blavy nepoznam ktore dediny to takto maju) alebo prisposobit pracovnu dobu aby sa clovek vyhol zapcham. Niekde kde sa da peso dostat k ihrisku, skole..

Mysli nato, ze tam predsa nemusite trcat do konca zivota, dom ak vam nebude vyhovovat predate a pojdete tam kde bude lepsie...