Bývanie u svokry. Máte podobný problém?

mimibb
14. dec 2011

Zdravim vsetky maminky a hlavne tie, ktore maju podobny problem ako ja...ide o to, ze posledne dni riesime s muzom otazku byvania...teda ja riesim...zijeme u svokry..uz som si trochu na nu zvykla, ale aj tak sa nedokazem vyrovnat s faktom, ze moja dcera je s nou kazdy den...ako som rada, ze ju lubi, ale extremne mi lezu na nervy jej prejavy lasky a sladke recicky...aj svagrove...no skratka si neviem predstavit co sa bude diat, ked mala zacne chodit...

muz pracuje do pol 18tej alebo do pol 19tej...s malou som sama v jednej izbe a ked dojde svokra domov tak skratka prezivam doslova stres z toho, ze mi vpali do izby.... Takze som zacala hladat podnajom a aj som nasla 1izb. bytik celkom velky za priatelnu cenu, lenze muz sa zacal znova vyhovarat, ze nie lebo v podnajme nic neusetrime (akoby sme za rok u svokry daco usetrili...)
Ale na druhej strane si myslim, ze tie peniaze za to sukromie a klud stoja...a tak teraz neviem, ci mam fakt zatat zuby a vydrzat cca 3-4r (co sa mi vsak maximalne prieci) alebo mam bojovat za kludne detstvo svojho dietata, zaroven vsak proti manzelovi...

filipal
14. dec 2011

@mimibb mlada rodina ma zit sama, buduje si svoj system, vlastny rebricek hodnot a pod.... nenechaj sa tvojim muzom manipulovat. samozrejme, ze jemu vase byvanie az tak proti voli nie je, kedze byva u svojej matky a je cely den v praci. radim ti, presad si samostatne byvanie hned teraz, aby si sa vyhla buducim konfliktom.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kisasonka83
14. dec 2011

@mimibb ahoj tak toto velmi dobre poznam ☹ ja som tak zila 5rokov s priatelovou sestrou a jej partnerom v podnajme v zahranici a ku vsetkemu tak este chodila jeho matka kazdy druhy mesiac na 3tyzdne plus ich brat kedy sa mu zachcelo,no des.Stale tam niekto bol nemala som ziadne sukromie a o starani sa do toho ako vychovavam svoje dieta radsej pomlcim,lebo ked si na to spomeniem tak ma chytaju migreny ☹
Tiez som chcela svoj vlastny podnajom ale platit 15tis som si nemohla dovolit a musela som byt ticho a drzat hubu jak sa hovori.Potom om znova otehotnela a prestahovali sme sa do vlastneho a musim povedat ze je to nebo a zem 🙂 i ked stale mam nasacovanu priatelovu maminku kazdy druhy mesiac cca na 2tyzdne,ale aspon po zbytok mam klud.Keby som s nou aspon vychadzala tak nic nepoviem ale ona nie je psychycky uplne v poriadku a ked dieta place (co deti aj robia) tak ona to nemoze pocuvat a zacne robit sceny,hystericky jaci a mna akurat depta.Neviem ako mam povedat ze mi jej navstevy vadia a nechcem aby k nam chodila kedy si ona povie a aby to brala ako samozrejmost.Moji rodicia ked som byvala v zahranici tak za celu dobu boli u mna len 2x,ked sa narodila dcera a tyzden na dovolenke.Inak mama nikdy nechcela byt na obtiaz,ale ono to asi kazdy berie inak☹
Takze ja ti rozumiem a ver mi ze moznost vlastneho podnajmu a hlavne ukromia je k nezaplateniu a nam zachranilo vztah.

tinika
14. dec 2011

@mimibb keby som mala byvat pod mostom, tak u svokry nie a to mame uz dobry vztah, jednoznačne byvat sami, potrebujete svoj klud, budovat si rodinu a vztah aj sa pohadat a nie tutlat pred svokrou a stresovat sa

lenka0283
14. dec 2011

presne to iste mam aj ja akurat nemam svokru byva s nami svokor..jak pocujem buchnut dvere ze prisiel domov tak hned stresujem...navyse on je taky ze o seba nedba a ked dojde hore no hruza...som povedala priatelovi ze chcem robit malej pomaly detsku izbu a nebudeme ju robit tu ked tu nebudeme nech nieco robi tiez mu to dlho trva ale skusam nanho vselijake argumenty o rodine ze ma byt sama...a pomaly sa posuva...drzim palce 🙂

hajanka
14. dec 2011

jaaaj to je takza otazka...
ja osobne by som u svokry tiez nevydrzala. Ved som ani nevydrzala. 2 mesiace mi po svadbe maximalne stacili a potom hned sup sup do podnajmu. Manzel nastastie suhlasil. Tiez chcel aby sme boli sami. No aj keby nesuhlasi, ja by som tam byvat nedokazala, takze by to bolo "bud ides s nami, alebo ostan tu".
Ako pise @filipal mlada rodina ma byt sama, aj s dietatkom.

nibiru
14. dec 2011

mi sme v podnajme a da sa to zvladnut a hlavne mam pokoj,klud nemenila by som z nic na svete sadni si s nim a jednoznacne mu povedz ako sa citis a ze uz nevladzes ze ty chces svoju rodinu a svoje dieta vychvavat iba s nim zachvilu to zacne narusat aj vas vztah budes nervozna aj na malu pretoze budes nestasna,frustrovana atd...jasne ze muz je pohodlny lebo za par supou ma doma vsetko ale proste mu povedz ze aj ty chces svoju domacnost a svoje sukromie a zivot nech sa pozrie aj na tvoje potreby!

monika1279
14. dec 2011

@mimibb tak mi našťastie bývame sami , ešte pred tým ako som otehotnela sme si zobrali hypotéku a kúpili domček, lebo sme tiež bývali u svokra a on si našiel priatelku so 4 detmi a piate mali spolu, no to bla čistá psychiatria. Tak máme teraz pokoj, mne stačí ked ku mne príde svokra a už len počujem že mala potrebuje to a to a stále ju natriasa na rukách , pomaly mi ju ani nedá ked ju idem nakrmiť. A zasa moja mama mi stále dookola opakuje že moja mala sa musi poriadne najesť že jej mam variť kaše, plievky, krupicu a neviem čo ešte.Teraz ma dcérka 4 mesiace ale toto mi povedala keď mala mesiac.A stále jej čosi dávala do úst, som skoro odpadla ked jej dala čokoladu, a to som len na wc odskočila a malu už krmila, no nervy 😒 Takže ak ti môžem poradiť hladajte si ozaj niečo kde budete sami a budete mať pokoj. Jasne že je aj dobre ked ti ma kto pomôcť ale lepšie je asi bývať sami 🙂

martina2001
14. dec 2011

@mimibb súhlasim s filipal, nie je nad vlastné súkromie a pokoj. Ja stále hovorím s rodičmi aj svokrovcami máme nadštandarné vzťahy, ale žiť s nimi nehrozí. Prídem, ak treba pomôžem, ale večer prídem domov, zvriem dvere a robím si čo chcem, nikomu sa nemusím prispôsobovať, upracem, mám upratané, navarím, mám navarené, idem s kúpelne vyzlečená, idem .........

lubica69
14. dec 2011

@mimibb aj ja som za vlastné bývanie My sme sa odsťahovali keď mal malý pol roka a namiesto drahého podnájmu radšej platíme úver čo sme si vzali na vlastné bývanie 😉

vierkasteffi
14. dec 2011

@mimibb my tiez byvame v podnajme síce platime dost za podnajom a nemožme si všetko dovolit kedze ja som na materskej ale da sa radsej sa uskromním a budeme nadalej byvať sami ako byvať u svokry
tvojmu manželovi to samozrejme takto vyhovuje ked dojde až večer z roboty a je doma u svojich rodičov čím skor odtial chodte preč za ten klud to určite stojí ako si spravíš tak máš nikto ťa nenahána že musíš to a to

bambi2
14. dec 2011

@mimibb tak ja so svokrou nevydrzim ani tyzden na dovolenke... uz nikdy s nou nikam nejdem!!!!!! ne to este byvat s nou?!!!!!!!!!! to si teda predstavit neviem!!!!!! a nikdy by som to nechcela ani zazit... presne viem ako sa tam musis citit...
ale zatni zuby, stoj si za svojim nazorom a sup do podnajmu. takto budete mat vsetci klud...

vvrka
14. dec 2011

@mimibb: nie je o com rozmyslat, treba ist byvat do vlastneho, aj tak sem pises len preto, aby ti to vsetci odobrili a utvrdili ta v tvojom rozhodovani. mas pravo na spokojny zivot, akurat dovod nehladaj v "boji za kludne detstvo svojho dietata" - nespominas totiz, ze by tam mala bola nestastna alebo mala babku nerada.
Svokra ide na nervy tebe, tak to nevalaj alibisticky na svoje dieta. ;) Drzim palce.

andreah25
14. dec 2011

@mimibb Ahoj, my sme bývali u mojich rodičov rok a bohate stačilo. Keby sme tam mali byť ešte jeden rok, tak už sme asi rozvedení - a to sme ešte nemali dieťa, čiže sme tam v podstate sa chodili len vyspať.
Preto Ti nezávidím situáciu a určite je veľmi dobrý nápad ísť preč. My sme tiež odišli do podnájmu, v jari začneme snáď stavať ak všetko dobre pôjde a ver mi, v podnájme sme ušetrili viac, ako keď sme bývali u našich.
Takže ak MM záleží na rodine a chce si ju udržať, jednoznačne musíte bývať sami. Samozrejme, svokru treba navštevovať, alebo Ty navštevuj potom ju, lebo malá babku potrebuje. No návšteva je obmedzený čas a tak si ho usporiadaš ako Ty potrebuješ.
Takže hor sa do toho 😀 .

p.j.jacky
14. dec 2011

urcite sami!!! Necakaj prilis dlho,lebo muza neukecas.....zvykne si na to ze ste u jeho mamicky a nedostanes ho odtial...Jemu je podstate jedno kde je,ked sa domov chodi len vyspat.Aby tvoja dcerka bola stastna ,musis byt stastna aj ty.Takze nevahaj dupni si!Ale z mierou aby ste sa nerozhadali a hlavne by som to nekricala po dome ,ze chces ist prec,aby svokra nevedela.Ak by ti to nevyslo,mohlo by to uplne narusit vstahy v dome.

mihouk
14. dec 2011

@mimibb Ako radia vsetky ostatne baby, byvat sami! Pokial mas so svokrou ako take vztahy, netreba ich tlacit do extremu a terba odist. A nemyslim si ze je fer mat pre malu iba jednu izbu, za chvilku jej to stacit nebude a starsi ludia, nech ju miluju akokolvek, nie su stavany na male deti, takze im zacne prekazat, ze vsetko bude otvarat, mozno nicit a rozbijat v ramci objavovania. Ja to vidim na nasich, su s detmi mojho brata stale, ale aj tak je mi lepsie ked pridu na navstevu a potom idu prec, mama tomu hovori dvojnasobna radost (prichod a odchod) 😉

danusko2810
14. dec 2011

@mimibb ahoj,ja som presne v takej situácíí a poviem ti je to naozaj hrozne,maly ma už dva roky a ja kvoly svokre ho musím dat do skolky aspon na pol dna,lebo ona ho nenecha sameho ani chvílocku,stale chodí hore k nam,že co robíte????a už berie maleho že sa ide s ním hrat,a to stale jej hovorím nechajte ho trosku sameho aby sa naučil samostatnosti,ale ona to vobec nerespektuje......ona mi odpovie s kludom anglicana,že male deti nemaju byt samé....že sa niekto s nimi musí hrat,a tak moj maly nieje ani trosku samostatny,lebo stale si vyžaduje pozornost a stele niekto s nim musi byt,a je toho mnoho viac,preco uteket od svokry rychle prec........

mihouk
14. dec 2011

@danusko2810 Presne, ja maleho nechavam nech sa zahra, som stale na blizku, ale hry si vymysla sam. Ked tu boli minuly tyzden moji rodicia, nenechali ho ani na sekundu, dokonca sa ani rozhodnut nemohol, ale on rad robi veci sam, takze ked mu babka napriklad davala dole topanky, tak narobil krik, ale inak to vyuzival, ze su tu na to aby sa s nim hrali, ale on bol veduci. Teraz ked ma zase iba mna, tak je v starych kolajach a je mu dobre.

mamabiba
14. dec 2011

@mimibb poviem ti o tomto môj príbeh 😉 . Ja som musela bývať u našich až do 3 rokov mojej dcéry. Moji rodičia sú zlatí, bez nich by som to finančne nezvládla, ale to staranie sa do výchovy, v jednom kuse som bola zlá matka, nič som nevedela, iba oni mali pravdu, bez problémov na mňa kričali, ke´d tam bola malá, ona si dačo vzala do hlavy a pokiaľ moji rodičia usúdili, že je to dobré tak to dostala bez toho, aby sa ma spýtali, nemohla som ani zvýšiť na ňu hlas keď dačo spravila, proste úplná katastrofa, čo sa výchovy týkalo. Potom som sa konečne presťahovala do vlastného bytu. No skoro nič sa nezlepšilo, pretože naši si jednoducho malú vyzdvihli zo škôlky a bola u nich aj 3 dni, či som chcela, alebo nie. Našla som si priateľa a po dvoch rokoch bývania vo "vlastnom" sme sa presťahovali o 200km ďalej. Až vtedy sa konečne upravil vzťah ja matka a oni iba starí rodičia. Teraz je to úplne ideálne. Prídu za nami raz za mesiac, raz za 2 mesiace si ju zoberú na víkend, prázdniny, alebo dojdeme my za nimi. Máme aj malé bábatko a nemenila by som to za žiadnu "pomoc" zo strany mojich rodičov alebo svokrovcov. Teraz je to pre mňa a moju rodinu úplne ideálne. Sme sami a nikto sa do nás nestará. Starí rodičia si vzorne plnia svoju úlohu bez akéhokoľvek zasahovania do súkromia.

mamabiba
14. dec 2011

Čo sa týka svokier a aj našich mamičiek je to tak, že oni si svoje deti moc neužili, museli nastúpiť veľmi skoro do práce, takže na naplnenie svojich snov o starostlivosti detí si teraz vynahrádzajú s našimi detičkami. Pokiaľ sú tam, je ich dobré nechať, majú na to právo ich rozmaznávať. Ale pokiaľ s nimi bývate, musíte sa buď s nimi dohodnúť..ak sa dá, alebo ísť preč..ak sa dá. Ak nieje možná ani jedna z dvoch variant, vedzte, že Vás bude čakať to, čo som už v predchádzajúcom príspevku napísala.

luciferkax
14. dec 2011

ja vychádzam so svokrou aj s rodičmi velmi dobre, ale nikde sa mi nebývalo tak fajn, ako samej.... podla mna sú to ggeneračné rozdiely, čawsto sme sa smiali, že sa ani poriadne pohádať nemôžme 🙂 predsalen, to súkromie chýba 🙂

m.i.r.i
14. dec 2011

samozrejme ak je to pre vas financne mozne, tak do vlastneho..to ti tu napise kazda maminka a to iste chces aj pocut 🙂 Rodinka ma byt sama, moct sa pohadat bez svedkov, nemusiet sa bat, koho stretnes ked ides polonaha z kupelne, moct sa venovat manzelovi kdekolvek a hlavne vychovavat svoje dieta podla vasich predstav, nie predstav starych rodicov..takze niet o com..
Jedine co ja pridam na margo prispevkov vyssie aj ked je to trosku odbocenie od hlavneho problemu tejto temy..- istym sposobom vam zavidim co riesite..ze vam stari rodicia zabavia deti, ze vam ich vezmu na vikend, venuju sa...ze tebe vleti do izby a berie ti malu...ze chce vediet co robite...ja nemam svokru, svokor sice byva pod nami vo vlastnom a je nablizku, ale jeho pomoc je minimalna a co sa tyka maleho tak nulova...nikdy ho nepovaruje, neposrazi, nepoje s nim von...mozno ked bude vacsi, ale teraz ( ma necele 2 roky) este stale nie...nasi su 200km dalej a mne prave to co pise napriklad
@mamabiba vobec nevyhovuje..u nas je to neustalych diskusiach o tom, ze mame chodit my k nim, lebo tam som ja "doma" ved odtial pochadzam a maly nech ma "zmenu" a predsa vnucatka chodia k babke a dedkovi a nie naopak asi.. a mne zas chyba, ze nasi nechodia viac k nam, za rok boli 3 krat a aj to tak, ze v sobotu poobede pridu a v nedelu poobede odidu..pomoc nemam ziadnu, nikto mi maleho nepostrazi, nikde si s manzelom nevyjdem, sme uz 2 roky s malym viacmenej len my..a nasi pracuju, su stale unaveni, dopraju si radsej v lete dovolenku niekde na oddych..a deti maju podla nich mladi preto, ze sa vladzu postarat, starsi uz nevladzu..miluju svojho vnuka a snazia sa, ale mne je to strasne malo a som z toho nestastna..takze len tolko k tomu, ze stale vidim, ze ti co maju pomoc od svokrovcov ci rodicov sa stazuju, ze to nechcu a je toho vela, lebo to automaticky zasahuje do sukromia, vychovy atd a ti co nemaju sa stazuju ze im nik nepomoze...spokojni nebudeme nikdy...a mozno niekedy by stacilo aj to, ak by nasi rodicia pomahali, ale bez neustaleho kritizovania a poucovania...aj ked ktovie aka babka budem ja...ked budem mat pocit, ze moja nevesta robi vsetko zle 🙂) aj my sme niekedy precitlivele maminky

mamabiba
14. dec 2011

@m.i.r.i tak to máš ťažké. Moji rodičia sú tiež zamestnaní a bývajú v Bratislave, ale tým že majú auto, tak nasadnú a za 2 hodky sú tu. Určite sa stretávame min 1x za mesiac. Doteraz chodili oni k nám, pretože sme tam nemali kde prespať...starali sa o omamu. Omama mi pred nedávnom zomrela, tak tú izbu (vlastne moju izbu) zariadili veľkou manželskou posteľou, zohnali prenosnú postieľku pre Barborku..takže teraz už chodíme aj my k nim. Svokrovci sú 35km od nás, tí sú už na dôchodku, takže sa s nimi pravidelne stretávam. Ja chodím za nimi každý štvrtok na obed...vtedy si užijú iba malinkú) a v nedeľu chodia oni k nám, aby sa vyjašili aj so staršou dcérou. vždy ich zoberie svokor von, či už vo štvrtok, alebo nedeľu a ja mám potom na chvíľku pokoj 🙂 .
Preto som aj napísala, že je to pre mňa ideálne, keďže sme všetci mobilní a môžeme si chodiť kam chceme a kedy chceme, alebo kedy to potrebujeme. So svokrovcami mám dobrý vzťah, ale bývať by som k nim nešla a ani oni by si to nepriali. Im vyhovuje to súkromie, čo majú. moja mama je skôr taká "kvočka"..poďte všetky kuriatka pod moje krídla...(tá kvočka je myslená iba v superlatíve), preto som rada, že ju mám ďalej. Ona sa aj rada stará o všetko, keď dojde k nám, hne´d chce umývať riady, vždy dojde s plným kufrom navarených hrncov, hneď by mi žehlila a upratovala....

m.i.r.i
14. dec 2011

@mamabiba no tak to u teba teraz znie ozaj idealne🙂 Nasi maju tiez auto a chodia autom, len proste maju kopec dovodov preco nie..tiez to maju take 2-2.5 hodiny. Ale dovody su rozne- drahy benzin- na to som im povedala, ze budem im ja platit vsetky vydavky na cestu, len nech pridu...potom ze otec uz ma 60, ze uz predsa take soferovanie nie je bohvieco pre neho - naco ja som povedala, ze chodi aj vlak, priamo do nich k nam, 3 hodinky vo vlaku..ziaden problem..+ oni veselo cez vikendy na vylety do Polska a podobne, niekedy aj 200km..to hej, ale k nam je uz dost...a najlepsie je to, ze par krat uz povedali, ze to "ja " som odisla prec, tak zial znasam aj taketo nasledky, ze sa tak casto nevidime..Ked sme zili v zahranici, tak nasi boli za 2 roky u nas raz...naco viackrat, ved uz to tam videli, spravili si vylety..tak co by tam zas robili..to sme este nemali dieta...my sme chodili domov kazde 3 mesiace ako sa dalo..ale to je ine, lebo ja chodim "domov"
Mamina je tiez ten typ, ze ked prideme, tak len varit co mame radi, ked pridu oni k nam, tak prinesu tiez plne auto veci, tiez by tu len varila a mozno aj upratovala, ale to jej zas ja nedovolim..uz tym, ze chodia tak malo nech sa radsej venuju malemu a nech su tu ako hostia..ale ovela radsej by som to mala tak, ze to bude take volne, pridte kedy chcete, ved sa nieco nakupi, spolocne navarime, spolocne poupratujeme, vezmite si vnucika niekam von a ja si s muzom skocim aspon na nakupy, co sa nikdy s malym neda spolocne..
My sme chceli viacmenej to, ze kym je syncek maly, ze nech chodia oni castejsie k nam..cestovanim s babom bolo o drzku, prenasali sme po domu so sebou, specialne jedlo, plienky, kocik, stolicky, flasky, postielka atd..ako rastie, je to stale jednoduchsie a nasi si tiez uz kupili postielku cestovnu a my sme tam kupili stolicku na sedenie, doniesli nocnik, hracky , aby sme nosili toho co najmenej..pomalicky budeme chodit viac aj my, hocikedy sadnem na vlak a pridem s drobcom uz aj sama..ale doteraz to bolo ovela tazsie, okrem toho, ze po navrate od nich som tyzden maleho davala dokopy kvoli narusenemu rezimu a zmien..ja stale verim, ze sa to aj u nas zlepsi ako maly podrastie..ale to preto, ze budem chodit ja k nim..niekedy moj muz aj povedal, ze to sme mohli ostat zit aj v zahranici, vracali sme sa kvoli viacerym dovodom ale hlavny bol ten, ze budeme blizko rodiny...tie 2-3 hodiny cesty sa nam daleko nezdali, ale niekedy sa mi zda, ze je to na konci sveta...
Nespominam ani to, ze maly sa narodil v BA a zili sme tam do jeho 5 mesiacov....maminka by bola pomoct po porode na 2 tyzdne..ale ocino videl maleho prvy krat ked mal pol roka a ako inak, prisli sme my k nim..lebo aby chodil tak daleko do BA 400 km ....☹ z toho som smutna doteraz..

sante81
14. dec 2011

@mimibb máte 2 moznosti, bud to ešte nejaky čas strpiet a začala by som šetrit na vlastné byvanie, nieaké peniaze na začiatok a potom formou hypotéky a kupit vlastny byt, alebo odist rovno teraz do podnájmu a časom sa uvidí.
lebo to čo dáte za podnájom+ nájomne môzte splácat aj hypotéku a byt vo vlastnom. my sme to tak riesili tiez, postavili sme rodinny dom a to som na materskej a čakáme druhé. a to so svokrou vychádzam velmi dobre, ale sukromie je sukromie

vejula
14. dec 2011

@mimibb určite je to na nervy so svokrovcami v jednom byte. Ako možu byť akyckolvek super, ale proste neda sa tak dlhodobo žiť. ALE moj nazor je taky že podnajom je fakt zdieračstvo a ťažko sa z toho začarovaneho kruhu dostanete. KEdže tam pchate peniaze len tak druhemu do vrecka, ktore by ste si mohli šetriť na vlastny bytik. Ja by som do podnajmu nešla ale robila by som všetko preto aby sme si čim skôr mohli zobrať uver na vlastny bytik.

m.i.r.i
14. dec 2011

@vejula s tym napriklad az tak ja nesuhlasim..nemyslim si, ze podnajom je vzdy zdieractvo..ja by som nemala problem zit v podnajme...ja mam zas nazor taky, ze ked si beriem hypoteku preplacam byt niekolkonasobne banke na urokoch a som zaviazana na x rokov splatkami a vsetkym..hypoteky a pozicky su super vymysel na to, aby sme boli istym sposobom manipulovani....jasne ze neberiem, ze ludia chcu byt "vo svojom" a len malo ludi ma trebars hotovost na to, aby si kupilo nehnutelnost bez hypoteky, ale ak clovek nie je v bohvieakej financnej situacii, tak je podnajom lepsie riesenie, kedze odtial kedykolvek odides, zmenis, vymenis, 2 mesiace vypovednej lehoty a odchadzas inam...pri hypoteke je to omnoho zlozitejsie...len to, ze nie vzdy to je idealne brat si hypoteku a nehovorila by som, ze podnajom je zlo...su mnohe staty, kde velke percento ludi zije len v podnajmoch a je to normalne...

vejula
14. dec 2011

@m.i.r.i no neviem ja si myslim že raz ked maš dobru hypoteku neprerobiš na nej isto viac ako ked si v podnajme. Ja osobne by som do podnajmu nešla. A čo mam okolo seba pripady, tak je to fakt začarovany kruh, lebo jednoducho i ked chcu neušetria ked davaju druhemu do vačku. A čo sa tyka kupy bytu bez hypoteky, fuuuuu, tak to neviem či poznam v mojom okoli niekoho kto si kupil byt len tak bez hypoteky.

A priklad že nemaš peniaze na byt, tak ideš do podnajmu. ZA aku dobu ušetriš na byt, bez toho aby si si nemusel brať hypoteku? To určite skôr ušetriš u svokrovcov v byte 😅
Či ty si to myslela tak že do konca života byvať v podnajme???? Tak to mi pride fuuuu, velmi draha zaležitosť, isto drahšia ako ta hypoteka na niečo vlastne

sante81
14. dec 2011

@m.i.r.i ja osobne nepoznám ziadneho prenajímatela ktory by dal byt do podnájmu len tak, grátis, vzdy si pytaju minim 100e v hotovosti kazdy mesiac, a ked si vezmes hypotéku, niečo navyse dolozis, tak byvaš vo svojom, a takto nemusím pchat nikomu peniaze do vačku, a splácas si vlastnu strechu nad hlavou. ja by som do podnájmu nikdy nesla, nemôzes si zariadit ani prerobit byt podla vlastnych predstáv, a stále sa stahovat? a načo?
a čo sa tyka preplatenia hypotéky, ty by si niekomu pozičiala 2 miliony sk bez nejakého uroku?? o tom sa asi netreba bavit
ked po rokoch hypotéku splatís, zostane ti dom, ale ked po rokoch chodís z podnájmu do podnájmu, tak nemás nič.

mamabiba
14. dec 2011

@m.i.r.i toto mi je fakt ľúto. Ja tiež mamu nenechávam robiť nič, tak max umyje riad ke´d si to nevšimnem, hlavne aby sa venovala vnučkám...ja som to zariadila u našich hneď. Ako sme tam mali ísť na prvú návštevu, mama bola kúpiť plienky, postieľku, vaničku a všetko potrebné aby som nemusela prenášať pol domu. Vieš tvoji rodičia sú ako moji svokrovci. Milujú svoje vnúčatá, ale iba ke´d oni chcú a nájdu si čas...no musím povedať, že čas si nájdu vždy, ale žijú si svojim životom, chodia do divadla, na koncerty, výlety, vernisáže....To moja mama sa s tým musela vysporiadať, že sme sa presťahovali 200km, ale nedala mi nič pocítiť a vždy sa k nám teší. Väčšinou chodia iba na otočku. Dojdu na obed a okolo 16,00 idú späť do BA. Doteraz tam bola omama, takže nemohli ostať na noc...bola bezvládna...a ešte sú tam havinovia, ktorí potrebujú ísť von. Ale ako som písala, vidíme sa min. 1x do mesiaca a voláme si skoro každý deň. Mne tiež mama chcela ísť pomôcť, keď sa Barborka narodila, ale taktne som to odmietla, pretože každá máme iný pohľad na vedenie domácnosti, čo by nerobilo dobrotu a barborka je také naše malé sluníčko, veľmi dobré a kľudné, takže som to ani nepotrebovala. Taktiež mi veľmi pomáha partner a aj staršia dcérka už vie bez problémov na chvíľu malinkú zabaviť.